Стъпка 5: Кога да се отървем от инвестицията?

Както при играта на карти, така и при инвестиционната стратегия е много важно да знаеш кога да се откажеш от губещата карта (инвестиция) и да продължиш напред.

В предишната стъпка видяхме как ребалансирането може да ни помогне да купуваме евтино и да продаваме скъпо, но не ни гарантира дългосрочната възвращаемост. В някои случаи ще се окаже, че просто сте купили „боклук” и ще се наложи да се разделите с него. Няма да ви е лесно, предупреждавам ви.

Както повечето инвеститори, и вие сте се привързали, както към вашите активи-победители, така и към активите-губещи. Много е трудно да продадете инвестиция на по-ниска цена, отколкото сте я купили. Това боли, нали? Вместо това повечето хора чакат и чакат цената отново да тръгне нагоре, а това не се случва…

Да се научите да се разделяте с губещите инвестиции е част от доброто управление на вашия портфейл. Важното за един инструмент е бъдещото му представяне. Забравете колко сте платили за него и помислете какъв е неговия потенциал от тук нататък.

Ако мислите, че дадена акция се представя лошо, поради лош мениджмънт, целия пазар върви надолу или компанията не се обновява технологично – може би е време да продавате и да намалите загубите си. Сипете си едно малко, пуснете си тъжна песен и продължете напред. Не сте единствения с разбито сърце…

Следваща стъпка