Просрочен ипотечен кредит и запориране на заплата

Данъчно облекчение за млади семейства с ипотечен кредит
03.05.2013
Какво е финансова грамотност и защо е важна тя?
03.06.2013

Просрочен ипотечен кредит и запориране на заплата

Здравейте, имам ипотечен кредит в размер на 62,000 евро. Повече от 4 години съм плащал по около 900 лева  всеки месец, но преди половин година преустанових плащанията поради финансови проблеми. Задълженията ми вече са дадени на частен съдебен изпълнител (ЧСИ) и имота е обявен за продан, но няма купувачи. Междувременно, банката запорира заплатата ми и ми изпрати писмо, че вече задълженията ми са в размер на 64,000 евро, независимо че съм плащал повече от 4 години.

Редно ли е да постъпва така банката, при положение, че кредита е обезпечен с ипотека? Георги от София.

Наистина положението, в което се намирате е тежко и нямате много варианти за реакция. Просто трябва да направите всичко възможно ипотекирания имот да се продаде в най-кратки срокове, за де не се трупат нови задължения по Вашия кредит. А те са в такъв размер (64,000 евро), защото през първите години от погасяването на дългосрочен кредит, Вие погасявате предимно лихвата по него, а по главницата постъпват много малко средства.

Що се отнася до Вашия въпрос, нормативната уредба позволява на банките при недостатъчност на сумата от продажбата на заложения имот, да продължават да изискват разликата. Или с други думи, дори да се продаде имота, ако продажната цена не може да покрие всичките Ви задължения (включително наказателните такси и разходите на ЧСИ, които нарастват всеки ден), разликата продължавате да я дължите. По тази причина банката е запорирала Вашата заплата. Тя също има право да опише и останалото Ви имущество до покриването на кредита.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

2 Comments

 1. Станислав каза:

  Здравей Георги,

  Банката ще продължи да си търси купувачи, дори и за по малко пари от 64 000 евро и останалата сума ще продължиш да я дължиш, както е коментирал г-н Василев. Много банки са готови на всякакъв вид компроси относно лихва, срокове и подобни, само да се плаща известна сума по кредита, дори това да не е била цялата вноска. Зависи дали ти можеш да плащаш някаква част от кредита, дакато си стабилизираш финансово и дали този имот, който е ипотекиран си заслужва тези пари /купил си го точно преди кризата на високите цени/. В твоя случай вече е късно, да предприемеш мерки, с които да може да се предпазиш поне частично от действията на частния съдебен изпълнител. Трябва да знаеш че има несеквестируем доход, който ЧСИ-то не може да ти запорира и това е минималната работна заплата. Препоръчвам ти да си много внимателен към действията на ЧСИ-то.

 2. lady каза:

  Ето това открих и прекопирах от фейсбук. Не ми звучи като нещо истинско и сериозно, но ако е вярно, проблемът на Георги се отлага с 5 години 🙂
  Важно. Eвропейската комисия нанесе неочакван удар върху банките.

  385 Votes

  d0bbd0b5d0b2d0bed0bdЕвропейската комисия нанесе неочакван удар върху банките. След заседание проведено в строга секретност и необявено преди това официално, Европейската комисия излезе с директива забраняваща на банките да преследват неплатежоспособните си клиенти и да начисляват лихви върху кредитите им в рамките на следващите 5 години. Дриктивата трябва да се приложи незабавно в рамките на целият европейски съюз. Това означава, че от утре всеки който е взел пари на кредит от която и да е банка оперираща на територията на Евросъюза, може да спре да обслужва кредита си без да се притеснява, че ще бъде съден, преследван и тероризиран от банковите институции, като единственото което трябва да направи е да подаде заявление, че прекратява обслужването на кредита си за следващите 5 години. Заявлението се подава в три екземпляра, един към банката отпуснала кредита, един за централната банка на страната от територията на която е изтеглен заема и един остава за кредитополучателя.

  Този гратисен период, както го нарекоха от Еврокомисията, важи за абсолютно всички видове кредити независимо дали са изтеглени от частни лица или юридически лица. Тоест, ако вие сте взели ипотечен кредит, потребителски кредит имате кредитна карта или друг някакъв кредит, от утре можете спокойно да спрете да го обслужвате. Настоящата директива прекратява и започналите преследвания на банките, срещу лица които са престанали да изплащат кредита си през последните две години.

  От Европейската комисия обосноваха това историчееско решение със следните мотиви:

  1. Голяма част от кредитите са отпуснати при силно занижени критерии относно платежоспособността на клиентите и то с ясното съзнание за случващото се от страна на банковото ръководство, и дори с поощрението му.

  2. Настоящата стъпка има за цел да даде, глътка въздух на бизнеса като цяло и отделният човек в частност, като разпредели товара на кризата равномерно върху виновниците тя да се случи.

  3. Настоящата стъпка трябва да окаже дисциплиниращ ефект върху банковия сектор и да го накара да осъзнае, че ако иска да прави печалби на всяка цена, трябва да е готов да плати социалните последствия от действията си.

  4. Настоящата директива, трябва да окаже положителен социален ефект върху всички слоеве на обществото и да намали натрупаното общественно напрежение, придобило напоследък застрашителни размери.

  Това решение породи изключително гневни реакции сред банковото съсловие включително и в България. Левон Хърмърпърцумян го нарече недомислица и детски опит за спиране на времето. Той заплаши, че ще организира протести чрез социалната мрежа фейсбук с единственото искане България да излезе незабавно от Евросъюза, за да могат банките да си приберат дължимите суми: “Ние банкерите не сме виновни, че хората са глупави и алчни, и са се налапали с по два-три кредита – заяви г-н Хърмърпърцумян – Ние не сме карали насила никого да взима кредити, всичко това е било изцяло доброволно решение. Не е наша вината, че печелим пари за сметка на глупаците, ако нямаше глупаци нямаше да има и банки. Ние не сме виновни, че глупаците не четат условията при отпускането на кредити или, че не ги разбират. Ние не сме виновни за безумието на глупците. Искаме си парите и ще си ги вземем.”

  Левон Хърмърпърцумян е направил група във фейсбук с името “Да спрем безумието на Европейската комисия”. Групата наброява вече близо 500 члена, изцяло от управителните съвети на действащите в страната банки. Те се организират за протестни действия още утре, като смятат да блокират движението пред парламента от 10 до 12 часа.
  About these ads

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.