По-малко, но по-добро

Запиши се за Академията по лични финанси и инвестиране 2022!
27.06.2022
7 глупави начина, по които умните хора фалират
12.09.2022

По-малко, но по-добро

Вече близо 12 години помагам на хората да подобряват финансовата си грамотност, да управляват по-умно парите си и да постигат финансова независимост силата на инвестирането. През цялото това време спазвам един прост принцип „По-малко, но по-добро“, който е в основата на есенциализма. В статията ще ти разкажа за тази философия, какво общо има тя с ресторантьорството у нас, звездите Мишлен и как я прилагам в бизнеса и в личния ми живот.

Какво е общото между добрите ресторанти и добрите курсове?

В нашето семейство не сме особени привърженици на ресторантите, но няколко пъти в месеца се храним навън. Със сядането ни подават кулинарна версия на „Война и мир“, което наричат „Меню“ със стотици предложения – от всевъзможни разядки, през ризото, пици и китайска кухня до сръбска скара и традиционни български ястия.

Как се е стигнало дотам?

Когато съм разговарял със собствениците, в началото те са имали само 20-ина предложения, разделени в 2-3 основни категории. След това идват клиенти и питат дали има хамбургери (много им се ядат) и след като разбират, че няма, си тръгват. „Клиентът е цар“ си мислят собствениците и добавят нова категория в менюто си, кръстена „Оригинални американски бургери“. Случката се повтаря и клиентите започват да искат шкембе чорба, ризото, паеля, ущипци, патица по пекински, пилешки хапки с корнфлейкс (децата само това ядат) и други български и международни ястия.

Резултатът накрая е, че нито едно от предлаганите ястия не се прави добре, а клиентите получават размразени полуфабрикати без никакъв вкус и с ужасен вид. Когато нямаме друг вариант и посещаваме такива заведения, аз и семейството ми си поръчваме нещо, което прави всеки ден и няма какво да се обърка, като скара, например. Задължително избягваме специалитетите и „екзотичните“ предложения.

От друга страна, в добрите ресторанти има съвсем кратко меню, в които всички ястия са внимателно подбрани, правят се с пресни продукти от градината или близката ферма и се приготвят съвършено, ден след ден.

За курсовете и хората

Това правим и ние в SmartMoney.bg – нямаме 200 обучения по всевъзможни теми, а само две, които са по веднъж в годината – семинара „Машина за пари“ (8 издания досега) и Академия по лични финанси и инвестиране (тази година ще е десетото юбилейно издание). Предлагам и индивидуални финансови консултации, на които споделям моите знания, умения, експертиза и заедно с клиентите изготвяме техния финансов и инвестиционен план.

Всичко това го правим без излишни подробности – само най-важното и практично.

Каква е целта?

Първата ни цел е да споделя моите знания на участниците на обученията. Отделям много време, за да предам сложните икономически и финансови концепции на ясен и разбираем език. Това е една от суперсилите ми (нескромно казано).За съжаление, само знанията не са достатъчни. В противен случай, всички преподаватели в университетите щяха да са богати хора, а малцина са такива.

Втората ни цел е тези знания да преминат в умения, т.е. не само да знаеш какво да правиш, а и как точно да го направиш. За там сме предвидили практичната част на всяко едно обучение или т.нар. „работилници“ (workshops, ако предпочиташ). В тях отваряме трейдинг платформата или подробно разглеждаме дадена инвестиция и виждаме как стават нещата на практика. След това, оставям време, за да може всеки да работи върху своя финансов или инвестиционен план. Накрая, в отделни групи, всеки споделя какво е направил и получава обратна връзка от мен и от останалите участници.

Третата ни цел е уменията да се превърнат в действия. Още на следващия ден след обучението, да започнеш да прилагаш наученото за твоите лични финанси и инвестиции, и да постигаш резултати. Особено сме горди с постиженията на нашите участници. За по-малко от 6 месеца след обучението, те увеличават средната си пасивна доходност от инвестиции с близо 89% (над 150% при индивидуалните консултации).

Не случайно споменах, че говорим за сравнително пасивни доходи. Нашите обучения са насочени не към подготовка на активни трейдъри, които непрекъснато следят пазарите и търгуват всеки ден, а към заети хора с различни професии, които могат да отделят само по няколко часа на месец, за да управляват по-умно парите и активите си.

Освен по време на обученията и срещите, имейлът ми винаги е на разположение за допълнителни въпроси, обсъждане на различни теми и решаване на казуси. По този начин давам допълнителна подкрепа на участниците, която е ключова, когато навлизаме в нова сфера и всичко ни се струва трудно и плашещо.

Много обучения се фокусират само върху новите и модерни тенденции. Дават съвети, че точно сега е добре да се инвестира в крипто, имоти, инвестиционни застраховки или други активи, а изпускат основите. Много често, това е защото имат интерес от продажбата на един или друг финансов продукт, но в други случаи, те си мислят, че така помагат на хората, а всъщност им вредят.

Когато навлизаме в нова сфера, трябва първо да изградим основите, за да е стабилна бъдещата ни къща. Да избереш подходяща трейдинг платформа е важно, но това е само инструмент. Аз също мога да си купя чук и длето, но не мога да сътворя шедьовър като Микеланджело, който е имал същите инструменти, дори по-примитивни. В същото време, мога да избера най-добрата платформа с най-ниските такси и комисионни, но когато не знам какво и кога да купя и продам, няма да постигна много.

Може да имаш абонамент за най-добрите сайтове за анализи на инвестиции, да слушаш велики инвеститори, но ако нямаш личен финансов и инвестиционен план, всичко е безсмислено. Просто няма да имаш основите, а само скъп покрив. И при най-слабия вятър къщата ще рухне.

Как се получава звезда Мишлен в България?

За разлика от децата ни, които предпочитат пилешки хапки с корнфлейкс и пържени картофи, аз и съпругата ми сме почитатели на т.нар. fine dining и веднъж на 1-2 месеца посещаваме най-добрите ресторанти у нас, които предлагат нещо по-различно от споменатите в началото на статията замразени полуфабрикати. Досега сме посетили повечето от заведенията на известните шеф-готвачи в България и впечатленията ни са противоречиви.

Ако трябва да отлича два ресторанта, от които останахме наистина впечатлени, не само от храната, но и от цялостното преживяване, това са ONÀ на шеф Филип Захариев и Dieci Boutique Restaurant на шеф Джанфранко и Анна Киарини. И двете заведения не са в София или друг голям български град, а в почти безлюдни села, в които те са единствената забележителност.

За храната мога да ти разказвам с часове, но сега искам да ти споделя за философията и принципите на шеф Джанфранко Киарини, които много ме вдъхновиха. По време на една от почивките на вечерята (10-степенното меню си беше изпитание, въпреки по-малките порции) попитах италианския шеф-готвач каква е причината в България да няма ресторант със звезда Мишлен и какво прави той и съпругата му Анна, за да я получат. Ако ти е интересна темата за френския гид, който раздава звезди на най-добрите готвачи по света, може да гледаш филма „Повелителят на кухнята” с Брадли Купър.

По-малко, но по-качествено

Не беше учудващо, че шеф Джанфранко е привърженик на есенциализма. Той разказа, че основният му фокус е ресторанта Dieci и няма намерение да купува съседните имоти, да строи хотел към него, да прави СПА център и да открива други заведения под този бранд, както правят много други български предприемачи. Дори на въпрос защо е толкова малка градината му със зеленчуци и има само няколко кошера, той каза, че това му е достатъчно за семейството и за клиентите му. Няма намерение да става фермер и да продава плодове, зеленчуци, мед и други продукти.

Последователност и постоянство

Шеф Джанфранко сподели, че е посещавал повечето известни и добри ресторанти в България, но е имало огромна разлика в качеството на храната и самото изживяване, когато се е връщал за втори или за трети път в тях. Веднъж музиката е била тиха, а другият път като в дискотека. При едно от посещенията са му сервирали ястията за 20 минути, а след няколко седмици същите ястия са дошли за близо час.

Представителите на Мишлен, които оценяват заведенията и преценяват дали те заслужават една от техните звезди, търсят освен съвършенство, и последователност. Не може днес да предлагаш едно, а утре когато е друг готвач или сервитьор, да е съвсем различно. По тази причина шеф Джанфранко и съпругата му шеф Анна работят сами и всичко минава през техните ръце, за да са сигурни, че нещата са безупречни – от приборите, чиниите и музиката до всяко едно ястие и неговото поднасяне.

За звезда Мишлен не се кандидатства и не се попълват въпросници. Техните представители ще дойдат, когато дойдат и ще оценят това, което виждат и опитват. Това кара двамата шеф-готвачи да не се отпускат и за миг, защото не знаят кога (и дали) ще ги посетят хора от френския гид, а и те няма да се представят. Просто ще запишат своите впечатления и ще дадат или не първата звезда Мишлен у нас.

Процес, а не една стъпка

По света има над 2,600 ресторанти, които са горди собственици на звезда Мишлен, като 143 от тях имат по 3 звезди. За да получиш поне една такава звезда, трябва да имаш уникално меню, продуктите да са качествени, пресни и свежи (най-добре от собствена градина или от същата местност) и не на последно място да са комбинирани по най-добрия начин.

Една звезда подсказва, че ресторантът заслужава внимание и ако си в този град, Мишлен препоръчва да се посети. Две звезди означава, че определено си струва да се отклониш от пътя, а три звезди са за ресторантите, заради които си заслужава да предприемеш специално пътуване.

Джанфранко сподели, че за година и половина, откакто Dieci работи, ресторантът е бил винаги пълен, а резервациите вървят с няколко месеца напред (ние си резервирахме вечерята три месеца предварително). Също така, 60% от гостите са от София, а около 2% са от чужбина, като всички те са дошли специално в село Девино, за да посетят заведението, като повечето са пътували по няколко часа с кола (ние почти 4 часа). Това на езика на Мишлен означава 3 звезди.

Партньорства

Шеф Киерини ни разказа надълго и нашироко как е избрал чиниите (които са създадени специално за ресторанта), приборите и най-вече, храните и вината. Той каза, че много разчита на доставчиците си и ако те не му доставят навреме качествени храни и напитки, ще го приеме като лично предателство. Досега не се е случвало и въпреки многото трудности около пандемията, дори мидите Сен Жак се доставят 3 пъти в седмицата, за да са максимално пресни. А за виното и за производителите му, може да говори с часове.

Стана нещо като 4-те П-та (има и 5-то П като Политика, но за това ще ти разкажа в друг материал), но философията на шеф Джанфранко и съпругата му Анна е много близка до моите принципи и до представата ми за есенциализма. Пожелавам успех на двамата и съм сигурен, че първата звезда Мишлен у нас ще е за Dieci, защото те го заслужават.

Аз съм сигурен, че ти заслужаваш добро обучение по лични финанси и инвестиции, което ще ти помогне да управляваш по-умно парите си и да постигнеш целите си. Все още има места за тазгодишното издание на Академията по лични финанси и инвестиране и може да се запишеш. Свободните места свършват бързо, както в добрите ресторанти, а не искам да се задоволяваш с посредствени обучения.

ДА, искам да се запиша и да сложа в ред финансите и инвестициите си!

Стойне Василев
Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.