По-малко, но по-добро

Запиши се за Академията по лични финанси и инвестиране 2022!
27.06.2022
7 глупави начина, по които умните хора фалират
12.09.2022

По-малко, но по-добро

Вече близо 12 години помагам на хората да подобряват финансовата си грамотност, да управляват по-умно парите си и да постигат финансова независимост силата на инвестирането. През цялото това време спазвам един прост принцип „По-малко, но по-добро“, който е в основата на есенциализма. В статията ще ти разкажа за тази философия, какво общо има тя с ресторантьорството у нас, звездите Мишлен и как я прилагам в бизнеса и в личния ми живот.

Какво е общото между добрите ресторанти и добрите курсове?

В нашето семейство не сме особени привърженици на ресторантите, но няколко пъти в месеца се храним навън. Със сядането ни подават кулинарна версия на „Война и мир“, което наричат „Меню“ със стотици предложения – от всевъзможни разядки, през ризото, пици и китайска кухня до сръбска скара и традиционни български ястия.

Как се е стигнало дотам?

Когато съм разговарял със собствениците, в началото те са имали само 20-ина предложения, разделени в 2-3 основни категории. След това идват клиенти и питат дали има хамбургери (много им се ядат) и след като разбират, че няма, си тръгват. „Клиентът е цар“ си мислят собствениците и добавят нова категория в менюто си, кръстена „Оригинални американски бургери“. Случката се повтаря и клиентите започват да искат шкембе чорба, ризото, паеля, ущипци, патица по пекински, пилешки хапки с корнфлейкс (децата само това ядат) и други български и международни ястия.

Резултатът накрая е, че нито едно от предлаганите ястия не се прави добре, а клиентите получават размразени полуфабрикати без никакъв вкус и с ужасен вид. Когато нямаме друг вариант и посещаваме такива заведения, аз и семейството ми си поръчваме нещо, което прави всеки ден и няма какво да се обърка, като скара, например. Задължително избягваме специалитетите и „екзотичните“ предложения.

От друга страна, в добрите ресторанти има съвсем кратко меню, в които всички ястия са внимателно подбрани, правят се с пресни продукти от градината или близката ферма и се приготвят съвършено, ден след ден.

За курсовете и хората

Това правим и ние в SmartMoney.bg – нямаме 200 обучения по всевъзможни теми, а само две, които са по веднъж в годината – семинара „Машина за пари“  и Академия по лични финанси и инвестиране. Предлагам и индивидуални финансови консултации, на които споделям моите знания, умения, експертиза и заедно с клиентите изготвяме техния финансов и инвестиционен план.

Всичко това го правим без излишни подробности – само най-важното и практично.

Каква е целта?

Първата ни цел е да споделя моите знания на участниците на обученията. Отделям много време, за да предам сложните икономически и финансови концепции на ясен и разбираем език. Това е една от суперсилите ми (нескромно казано).За съжаление, само знанията не са достатъчни. В противен случай, всички преподаватели в университетите щяха да са богати хора, а малцина са такива.

Втората ни цел е тези знания да преминат в умения, т.е. не само да знаеш какво да правиш, а и как точно да го направиш. За там сме предвидили практичната част на всяко едно обучение или т.нар. „работилници“ (workshops, ако предпочиташ). В тях отваряме трейдинг платформата или подробно разглеждаме дадена инвестиция и виждаме как стават нещата на практика. След това, оставям време, за да може всеки да работи върху своя финансов или инвестиционен план. Накрая, в отделни групи, всеки споделя какво е направил и получава обратна връзка от мен и от останалите участници.

Третата ни цел е уменията да се превърнат в действия. Още на следващия ден след обучението, да започнеш да прилагаш наученото за твоите лични финанси и инвестиции, и да постигаш резултати. Особено сме горди с постиженията на нашите участници. За по-малко от 6 месеца след обучението, те увеличават средната си пасивна доходност от инвестиции с близо 89% (над 150% при индивидуалните консултации).

Не случайно споменах, че говорим за сравнително пасивни доходи. Нашите обучения са насочени не към подготовка на активни трейдъри, които непрекъснато следят пазарите и търгуват всеки ден, а към заети хора с различни професии, които могат да отделят само по няколко часа на месец, за да управляват по-умно парите и активите си.

Освен по време на обученията и срещите, имейлът ми винаги е на разположение за допълнителни въпроси, обсъждане на различни теми и решаване на казуси. По този начин давам допълнителна подкрепа на участниците, която е ключова, когато навлизаме в нова сфера и всичко ни се струва трудно и плашещо.

Много обучения се фокусират само върху новите и модерни тенденции. Дават съвети, че точно сега е добре да се инвестира в крипто, имоти, инвестиционни застраховки или други активи, а изпускат основите. Много често, това е защото имат интерес от продажбата на един или друг финансов продукт, но в други случаи, те си мислят, че така помагат на хората, а всъщност им вредят.

Когато навлизаме в нова сфера, трябва първо да изградим основите, за да е стабилна бъдещата ни къща. Да избереш подходяща трейдинг платформа е важно, но това е само инструмент. Аз също мога да си купя чук и длето, но не мога да сътворя шедьовър като Микеланджело, който е имал същите инструменти, дори по-примитивни. В същото време, мога да избера най-добрата платформа с най-ниските такси и комисионни, но когато не знам какво и кога да купя и продам, няма да постигна много.

Може да имаш абонамент за най-добрите сайтове за анализи на инвестиции, да слушаш велики инвеститори, но ако нямаш личен финансов и инвестиционен план, всичко е безсмислено. Просто няма да имаш основите, а само скъп покрив. И при най-слабия вятър къщата ще рухне.

Как се получава звезда Мишлен в България?

За разлика от децата ни, които предпочитат пилешки хапки с корнфлейкс и пържени картофи, аз и съпругата ми сме почитатели на т.нар. fine dining и веднъж на 1-2 месеца посещаваме най-добрите ресторанти у нас, които предлагат нещо по-различно от споменатите в началото на статията замразени полуфабрикати. Досега сме посетили повечето от заведенията на известните шеф-готвачи в България и впечатленията ни са противоречиви.

Ако трябва да отлича два ресторанта, от които останахме наистина впечатлени, не само от храната, но и от цялостното преживяване, това са ONÀ на шеф Филип Захариев и Dieci Boutique Restaurant на шеф Джанфранко и Анна Киарини. И двете заведения не са в София или друг голям български град, а в почти безлюдни села, в които те са единствената забележителност.

За храната мога да ти разказвам с часове, но сега искам да ти споделя за философията и принципите на шеф Джанфранко Киарини, които много ме вдъхновиха. По време на една от почивките на вечерята (10-степенното меню си беше изпитание, въпреки по-малките порции) попитах италианския шеф-готвач каква е причината в България да няма ресторант със звезда Мишлен и какво прави той и съпругата му Анна, за да я получат. Ако ти е интересна темата за френския гид, който раздава звезди на най-добрите готвачи по света, може да гледаш филма „Повелителят на кухнята” с Брадли Купър.

По-малко, но по-качествено

Не беше учудващо, че шеф Джанфранко е привърженик на есенциализма. Той разказа, че основният му фокус е ресторанта Dieci и няма намерение да купува съседните имоти, да строи хотел към него, да прави СПА център и да открива други заведения под този бранд, както правят много други български предприемачи. Дори на въпрос защо е толкова малка градината му със зеленчуци и има само няколко кошера, той каза, че това му е достатъчно за семейството и за клиентите му. Няма намерение да става фермер и да продава плодове, зеленчуци, мед и други продукти.

Последователност и постоянство

Шеф Джанфранко сподели, че е посещавал повечето известни и добри ресторанти в България, но е имало огромна разлика в качеството на храната и самото изживяване, когато се е връщал за втори или за трети път в тях. Веднъж музиката е била тиха, а другият път като в дискотека. При едно от посещенията са му сервирали ястията за 20 минути, а след няколко седмици същите ястия са дошли за близо час.

Представителите на Мишлен, които оценяват заведенията и преценяват дали те заслужават една от техните звезди, търсят освен съвършенство, и последователност. Не може днес да предлагаш едно, а утре когато е друг готвач или сервитьор, да е съвсем различно. По тази причина шеф Джанфранко и съпругата му шеф Анна работят сами и всичко минава през техните ръце, за да са сигурни, че нещата са безупречни – от приборите, чиниите и музиката до всяко едно ястие и неговото поднасяне.

За звезда Мишлен не се кандидатства и не се попълват въпросници. Техните представители ще дойдат, когато дойдат и ще оценят това, което виждат и опитват. Това кара двамата шеф-готвачи да не се отпускат и за миг, защото не знаят кога (и дали) ще ги посетят хора от френския гид, а и те няма да се представят. Просто ще запишат своите впечатления и ще дадат или не първата звезда Мишлен у нас.

Процес, а не една стъпка

По света има над 2,600 ресторанти, които са горди собственици на звезда Мишлен, като 143 от тях имат по 3 звезди. За да получиш поне една такава звезда, трябва да имаш уникално меню, продуктите да са качествени, пресни и свежи (най-добре от собствена градина или от същата местност) и не на последно място да са комбинирани по най-добрия начин.

Една звезда подсказва, че ресторантът заслужава внимание и ако си в този град, Мишлен препоръчва да се посети. Две звезди означава, че определено си струва да се отклониш от пътя, а три звезди са за ресторантите, заради които си заслужава да предприемеш специално пътуване.

Джанфранко сподели, че за година и половина, откакто Dieci работи, ресторантът е бил винаги пълен, а резервациите вървят с няколко месеца напред (ние си резервирахме вечерята три месеца предварително). Също така, 60% от гостите са от София, а около 2% са от чужбина, като всички те са дошли специално в село Девино, за да посетят заведението, като повечето са пътували по няколко часа с кола (ние почти 4 часа). Това на езика на Мишлен означава 3 звезди.

Партньорства

Шеф Киерини ни разказа надълго и нашироко как е избрал чиниите (които са създадени специално за ресторанта), приборите и най-вече, храните и вината. Той каза, че много разчита на доставчиците си и ако те не му доставят навреме качествени храни и напитки, ще го приеме като лично предателство. Досега не се е случвало и въпреки многото трудности около пандемията, дори мидите Сен Жак се доставят 3 пъти в седмицата, за да са максимално пресни. А за виното и за производителите му, може да говори с часове.

Стана нещо като 4-те П-та (има и 5-то П като Политика, но за това ще ти разкажа в друг материал), но философията на шеф Джанфранко и съпругата му Анна е много близка до моите принципи и до представата ми за есенциализма. Пожелавам успех на двамата и съм сигурен, че първата звезда Мишлен у нас ще е за Dieci, защото те го заслужават.

Аз съм сигурен, че ти заслужаваш добро обучение по лични финанси и инвестиции, което ще ти помогне да управляваш по-умно парите си и да постигнеш целите си. Затова, разгледай секцията ни с обучения и провери дали все още има свободни места за някое от тях.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.