понеделник , 20 януари 2020
pensionnata-sistema-v-bulgariq

Какво представлява пенсионната система в България?

Какво представлява нашата пенсионна система? – изгледай видеото

🙋‍♂️Знаеш ли коя е най-голямата сделка в твоя живот❓Преди да си предположил ще ти кажа, че това не е колата, не е жилището или пък добра и много успешна инвестиция.✅Най-голямата сделка, която задължително всеки от нас прави е именно да влага всеки месец пари, за да може след 40г. да получава пенсия.Какво точно представлява нашата пенсионна система и колко вида има, разберете в днешния епизод от #МинуткатаНаСтойне👇

Публикувахте от Smart Money.bg в Вторник, 2 октомври 2018 г.

Здравейте, днес в #МинуткатаНаСтойнеВасилев ще си говорим за пенсионната система в България.

Какво представлява пенсионната система в България?

Знаете ли коя е най- голямата сделка във вашия живот?

Това не e колата, не е жилището, а е сделката да внасяте осигуровки 40 години и след това да получавате до края на живота ви определена сума всеки месец във вид на пенсия.

В България пенсионната система е изградена от три стълба.

Първият стълб: е държавното обществено осигуряване, който е задължителен и всички ние внасяме всеки месец осигуровки.

Тази система е разходно-покривна, това означава че осигуровките на работещите и служителите отиват веднага за пенсии на сегашните пенсионери (нашите родители, баби и дядовци) и там не оставя нито един лев за следващия месец, дори и в момента около 50% от тази сума се внася от републиканския бюджет, т.е осигуровките не стигат, за да се изплатят сегашните пенсии.

Вторият стълб: е тъй наречения универсален пенсионен фонд, където всички служители родени след 1959 година внасят по 5% от техните доходи.

Той също е задължителен и от там очакваме една малка втора пенсия.

Третият стълб: е изцяло доброволен затова ще отделим отделен епизод в моята рубрика, за да ви разкажем как може да се възползвате от него.

Надявам се този материал да ви е бил полезен, ако имате някакви допълнителни въпроси, задайте ги в секцията с коментари, а аз ще отговоря с радост!

За Стойне Василев

Казвам се Стойне Василев и съм ентусиаст и мечтател. Основател съм на най-популярния сайт за собствен бизнес и лични финанси в България - SmartMoney.bg. Вярвам, че знанието е най-голямото богатство и то трябва да се споделя, за да може повече хора да се възползват от него. Имам повече от 15 години опит на ръководни позиции във финансовата сфера в големи международни компании. Моята мисия в живота е да помагам на хората да постигат целите си и сами да определят бъдещето си като подобряват финансовата си грамотност.

2 коментара

  1. Инвестирай в един професионален микрофон за видеата си, не са толкова скъпи а подобряват качеството на звука неимоверно 🙂

  2. Стойне Василев

    Longanlon,

    В новите епизоди използваме друг микрофон. Имаш ли предложение за добър такъв тип „брошка“?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.