От улицата до милионите [истинска БГ история]

Как да превърнем страстта си в бизнес
09.09.2016
Как да изградим бизнес система [пълно ръководство + практически примери]
03.10.2016

От улицата до милионите [истинска БГ история]

Това е едно писмо, което получих миналата седмица. То е от Кристиян, който споделя неговата история – от улицата до големите инвестиции и милионите. Прочетете историята от първо лице:

Здравейте, преди да започна тази статия искам да кажа, че от години черпя идеи и намирам мотивация в сайта SmartMoney.bg. Прекарал съм незабравими моменти тук, научил съм неща, който успешно успявам да приложа и в живота и по-конкретно в бизнеса. Това е една библия за младия бизнесмен и инвеститор.

Първо, искам да се представя на всички. Казвам се Кристиян. Вече минавам тридесетте и съм изминал много дълъг път,, за да съм в положението, в което се намирам в момента. С тази статия аз не целя да правя нито реклама на себе си или на продукта си. Аз лично не смятам, че бих имал някаква полза от това. Искам да споделя МОЯТА история и трудностите през, които съм минал. Надявам се поне един човек да намери мотивация.

Когато бях дете, живеех в село до град София. Родителите ми бяха почтени и уважавани хора. И двамата бяха учители и имаха голям авторитет в селото. Аз бях коренна противоположност на тях. Бях проблемно и непослушно дете, никога не ги слушах и не се интересувах от това, което ми се говореше. В училище създавах също създавах проблеми.  Те все ми казваха, учи за да сполучиш в живота, аз така и не ги чух. Все пак успях да завърша поне средно образование.

Веднага като завърших започнах да помагам в една сергия за плодове и зеленчуци в София. Работехме от сутрин до вечер. Работата беше трудна и изтощителна. В този момент нямах никакви планове за живота. Минаха две години и аз започнах да се замислям, дали това искам да правя до края на живота си. Истината е че аз много харесвах работата и хората с които работех, но исках да постигна нещо, не просто да живея от днес за утре. Затова започнах да спестявам пари. Исках да си отворя моя сергия. За няколко години събрах достатъчно опит, смелост и пари за да реализирам тази идея. Не беше трудно. Доходите ми скочиха значително.

Бях на около 30 години, когато в главата ми се зароди идея, след разговор със сина на стария ми шеф, който всъщност работеше на същия пазар. Решихме да отворим т.нар. дюнерджииница с общи средства. Аз лично винаги съм се стараел да се справям самостоятелно, затова и в случая аз започнах да проучвам пазара как върви и къде бихме могли да отворим такъв тип магазин.

Отне ми два месеца и открихме свободно място до хотел Плиска. Като цяло моето непрофесионално мнение е, че инвестицията беше доста рискова, но и двамата бяхме готови да поемем риска и без много да се бавим купихме помещението и го оборудвахме. Отне ни още няколко месеца докато отворим врати.

Това беше и моята голяма стъпка в живота. Мястото беше перфектно. Винаги се тълпяха хора, работата беше нон-стоп и двамата работехме неуморно и приходите ни скочиха главоломно.

На ден правехме оборот, за които дори не бихме подозирали. Бяхме първите на това място и всички хора идваха при нас да си поръчат. Нямахме конкуренция. Бяхме монопол. За месец и половина изкарвахме, колкото година работа на сергия.

Аз се смятам за предприемчив човек и винаги когато имам пари ги инвестирам в нещо. Затова събрах пари за няколко месеца и отворихме втора дюнерджииница и наехме няколко познати да работят като помощен персонал. Процедурата беше същата. Открих подходящо място и рискувахме. Отново уцелихме златна мина. Истината е, че в този етап от живота аз не съм се чувствал напълно удовлетворен, защото някак си вътрешно чувствах, че това не ми е достатъчно. Доходите ми бяха средно между 5 и 10 хиляди лева на месец. Наистина харесвах работата си и дори и с помощен персонал, почти по цял ден прекарвах на едно от двете места.

Понеже последните години много бързо навлязоха такива магазини за бързо хранене и постепенно доходите ни започнаха да намаляват. С партньора ми осъзнахме какво е било предимството на монопола. Всяко хубаво нещо обаче все някога приключва, затова с общо съгласие решихме да продаваме докато е време. За щастие имаше голям интерес.

След като приключихме всякакъв вид дейност и продадохме магазините имах толкова пари, че да ми стигнат за три живота. Затова започнах да се интересувам от бизнес (никога не съм разбирал повече от това, което сам съм успял да науча на улицата) и инвестиране в различни сфери.

Започнах да се чета много книги и да търся в интернет такава тематика за да разбера, къде е най-подходящо да държа или да инвестирам такава сума пари. Така попаднах и на SmartMoney.bg. Където научих много и съм изключително благодарен на всеки, които е споделил своя опит и ми помогна при избора.

Дотук приключва моята история. Няма да казвам с каква дейност се занимавам в момента, защото според мен това носи лош късмет. Дали инвестицията ми е успешна, ще разберете ако ме видите в регистъра на милионерите. Това очаквам да се случи в близките месеци.

Млади хора,  не мислете че между вас и успеха има препятствия. Истината е че ви пречи само едно нещо и това сте самите Вие. Ако успеете да превъзмогнете тази съзнателна или подсъзнателна барикада в ума ви и се освободите от оковите на песимизма, знайте че това е 50 процента от успеха. Другите 50 са труда и постоянството.

Поздрави,

Кристиян

Благодаря на Кристиян за добрите думи. Ако и ти искаш да промениш съдбата си, запиши се за нашия безплатен двуседмичен имайл бюлетин с полезна информация за твоя бизнес и лични финанси.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

5 Comments

 1. Йорданка каза:

  Страхотна статия. Успех занапред!

 2. Евала на Кристиян, парите си ги е изкарал направо в бойните окопи. Като си представя някой софийски пазар, шума и мърсотията, задръстванията, липсата на пространство и парко места и се депресирам. НО, знам че българина такива работи обича – дюнери, мекици, пици и от това може да се печели. Тепърва според мен ще има повече разнообразие на този пазар. Например като гледам по научнопопулярните канали за разни карнавали по света и храната там се шашкам от разнообразието и идеите. Много неща ги няма още тук. Бих препоръчал на Кристиян да напише направо книга “От дюнерите до милионите”, не че много пари ще направи в България от това ама мисля заглавието ще е по-популярно от всички други бизнес заглавия. Освен това ако му трябва популярност заради новия бизнес, покрай книгата ако си изиграе картите както трябва, ще я получи. С две думи аз веднага я купувам тая книга. Направо може да се направи и реалити :).
  Иначе аз лично съжалявам, че като имах устрема, самопрежалването и енергията за подобен бизнес не се хванах. Сега имам някакви идеи за неща свързани с картофени шишчета като основен продукт, но време няма за такива експерименти.

 3. Кристиян каза:

  Абсолютна боза!

 4. Анонимен каза:

  Да… ама НЕ.
  Тука в тази страна нищо не се произвежда…
  Само кебапчета знаете да правите 😀
  Бойко Борисов затова печели изборите…
  Гледайте Япония каква икономика има само.
  В тази страна само селяни забогатяват…
  Вместо някой да се похвали с развитие в производството на нещо… той тръгнал да се хвали с изпражненията си!
  Ето защо младите бягат от тази пропаднала страна.

 5. Любка каза:

  Като самоизбрал се селянин, чакайте да ви кажа: произвеждам. Предимно селяните произвеждат в България. Пробвайте да поработите години наред БЕЗ НИТО ЕДИН ПОЧИВЕН ДЕН. Без нито една мързелива сутрин. Без нито едно дълго сутрешно кафе или палачинки в 10 за децата. Без нито едно ” на по чаша вино” вечер. Истината е, че трайно се забогатява бавно, а масово хората не дочакват. Масово не са готови за себеотрицанието, което е необходимо за един бизнес. Успех.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.