непублични компании
В тази статия ще разберете дали си струва да инвестираме в НЕпублични компании и какво представляват те! - прочетете...

Струва ли си да инвестираме в НЕпублични компании и какво представляват те?

🔥🔥🔥В последно време все повече се засяга темата за: "Инвестиция в НЕпублични компании". Най-честите твърдения свързани с тях са, че нашата инвестиция ще расте с времето и второто е, че ако излезе на борсата цената ще скочи многократно и ние ще направим много пари. Ако се чудиш дали това е истина или какво точно представляват "НЕпубличните компании", изгледай днешния епизод от #МинуткатаНаСтойне и разбери👇

Публикувахте от Smart Money.bg в Четвъртък, 21 февруари 2019 г.

 

Днес в #МинуткатаНаСтойне ще си говорим дали си струва да инвестираме в непублични компании…

Какво предсравляват НЕпубличните компании?

Това са компании, които все още не са листнати на борсата, но търсят някакво външно финансиране и всеки може да закупи дял от тях.

Напоследък наблюдавам доста такива предложения в онлайн пространството.

Колко вида НЕпублични компании има?

Те са основно два вида:

Първият вид – това са такива, в които собствениците продават акции и обещават, че те ще растат с времето.

Реално никой не може да гарантира, че това ще се случи, единствено свободния пазар фондовия пазар и фондовата борса са мястото където се събират търсещите и предлагащите и те определят цената.

Ако имаме една акция от компания и няма на кой да я продадем тя реално не струва нищо.

Вторият вид – който забелязвам е как се предлагат акции от непублична компания, но при тях обещанието е, че когато излезе на борсата цената ще скочи многократно и всеки ще получи страхотна доходност в десетки или стотици проценти.

Това също според мен са празни приказки, защото няма как някой да гарантира, че когато дадена компания прави Първично Публично Предлагане и излезе на борсата цената й ще се повиши.

Ние сме свидетели дори на огромни компании като Facebook , чиито акции паднаха, когато излязоха на борсата, така че, няма никаква гаранция, че цената на борсата ще е по- висока, отколкото ние сме я купили.

Заключение

И двата типа схеми са екстремно рискови и не ви ги препоръчвам, ако досега не сте инвестирали в нещо подобно. Интересното е, че в някои страни законодателството е направило ограничения да не могат да се инвестират в НЕпублични компании преди да излязат на борсата, за да се предпазят хората от загуби и само професионални инвеститори, тези които имат определен капитал или опит могат да го направят, така че внимавайте в какво инвестирате вашите пари.

За Илиан Вълчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.