Неизбежността на иновациите

Честит Ден на труда!
01.05.2014
Кариера с кауза
16.05.2014

Неизбежността на иновациите

Иновациите днес са начин на живот. Бумът на технологиите, ниските бариери за навлизане в редица индустрии, разцвет на предприемачеството – това са само част от “обичайните заподозрени”, които променят начина, по който функционира бизнесът днес.

Според редица международни проучвания, темпото на промяна в бизнес стратегии на компаниите за последните години е нараснало между 5 и 10 пъти. Това означава, че животът на един продукт днес е 5-10 пъти по-къс от преди. Предизвикателно!

Друга тенденция в поведението на потребителите – т.нар. newism – безжалостно поставя пред компаниите изискванията на техните клиенти за “нещо ново всеки път”.

Това иновация ли е, ще кажете вие. Да, защото иновацията е успешното реализиране на нови идеи. Иновация е позитивна промяна, която прави живота ни по-лесен, удобен, забавен, удовлетворителен и т.н.

Иновациите и предпримачеството са неизбежната рецепта за оцеляване и развитие за всички – малки и големи. Признак за това е стабилната тенденция на всички размер компании да придобиват иновации по някои от познатите подходи:

  • Open innovation business model – в партньорство с външни организации, които захранват с иновативни проекти;
  • Развиване на “вътрешно предприемачество” (intrapreneurship) в рамките на организацията;
  • Придобиване на малки иновативни играчи.

Затова има Магистратура по иновации, предприемачество и финанси, съвместна програма на ВУЗФ и The Business Institute, която е практична, ориентирана към реалностите на бизнеса, с директното участие на самия бизнес.

Магистърската програма отваря вратите си на 18 май 2014 година (неделя), от 10.00 часа, за всички, които желаят да разберат как протича един учебен ден.

Гостите в Деня на отворените врати ще имат възможност да разберат какви стипендии предлага програмата, условията и процедурата за кандидатстване, и не на последно място – защо да се запишат точно в тази магистратура и какви знания и умения ще придобият след като завършат.

Наред с възможността да задават всякакви въпроси свързани с програмата, участниците ще могат да влязат в клас на лекция по дисциплината „Управление на иновациите” водена от Цветослава Кьосева. В момента тя е зам. изпълнителен директор „Бизнес развитие, проекти и иновации” в Методия АД. Работи в областта на иновациите от 2005 година. Заема няколко последователни управленски длъжности в Мобилтел, последната от които е мениджър на Иновационния център на компанията.

За да се регистрирате и да разберете повече информация за събитието, моля, посетете уеб-сайта на магистърската програмата.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.