Най-лошо похарчените ми 5 лева: pressBulgaria

Бизнес? Това пък какво е?
31.05.2013
Очаквай неочакваното… особено в комуникациите!
05.06.2013

Най-лошо похарчените ми 5 лева: pressBulgaria

Миналата неделя на 26 май вече бях приключил с повечето от точките в плана ми за популяризирането на SmartMoney.bg, когато стигнах до точката „Изпращане на пресъсобщение до медиите”. Започнах да търся в Google материали как точно се пише това съобщение и какви особености има. След като го написах и се съобразих със съветите на знайни и незнайни PR-специалисти, започнах да търся имейлите и контакт-формите на големите медии (вестници, сайтове, списания, телевизии).

След като изпратих прессъобщението на две от тях и те го публикуваха, попаднах на един сайт pressBulgaria.com. Те се рекламираха като услуга, която спестява време. Събрали са списък с контакти на най-влиятелните медии и чрез техния сайт моето прессъобщение ще се получи от всички тях. Идеята ми се стори страхотна. Щях да си спестя много време само срещу 4.80 лева с изпращането на един sms. А техния списък с медии наистина е внушителен.

Попълних формата на сайта, копирах съдържанието на съобщението и прикачих няколко снимки към него. След малко изпратих и sms-a с плащането. Дотук, добре, както се казва. Доволен, използвах спестеното време за разходка сред природата.

На следващия ден (в понеделник) очаквах от сайта да ми изпратят поне доклад, че всичко е наред и те са изпратили успешно моето съобщение, а като бонус (евентуално) дали някоя от тях го е публикувала. Но, не би. Понеделник си мина и дойде вторник. От pressBulgaria ни вест, ни кост. В късния следобед на 28 май реших все пак да им пиша, за да разбера какво се случва с моята поръчка. Ето и самия имейл:

„Здравейте,

В неделя пуснах едно прессъобщение и го заплатих. Досега не съм получил никакво потвърждение, че услугата, за която съм заплатил е изпълнена.

Всъщност, ако услугата е “имаме едни имейли и ако ни платите, ще им изпратим вашето съобщение на тях. Обещаваме, честна дума!” нещата са ясни. Може би съм наивен да очаквам нещо от сорта на кратка справка, че прессъобщението наистина е изпратено на съответните медии, но все пак го очаквах. Вярно, 4.80 лева не са много пари, но когато срещу тях не получаваш нищо, има някакво такова неприятно чувство.

Може би, грешката си е моя, че не проучих как стоят нещата предварително, но идеята на сайта ми се стори много добра – вместо да търсиш всичките контакти на различните медии, вече някой го е направил и ще ти спести време. Време, което ще посветиш на основната си дейност. Надявам се да греша в разсъжденията си и да ме опровергаете. Ще очаквам вашия отговор. Благодаря ви предварително.

Поздрави,

Стойне Василев”

На това съобщение получих следния отговор в края на деня:

„Здравейте, г-н Василев,

в интерес на истината задържахме съобщението, защото ни се стори твърде комерсиално, граничещо със спам. Изключително много хора злоупотребяват с услугата ни. Надявам се, че ни разбирате. С риск да подразним колегите го изпращаме днес.

Поздрави,

Н.К.”

В писмото имаше списък с имената на медиите (описани на техния сайт) и „Изпратено!” срещу всяка от тях. В секцията Мониторинг, където мога да следя кои медии са публикували моя текст има препратка към Google за търсене по фраза, която съвпада със заглавието на текста, който им бях изпратил.

Но, да се върнем на отговора на г-н К. Ако съобщение за нова платформа за финансово образование е твърде комерсиално, граничещо със спам, не знам какво не е спам. В интерес на истината, същия текст е публикуван от няколко други сериозни медии, които не го считат за твърде комерсиално. Но какво разбирам аз от PR?

След този отговор си казах, че ето това е печеливша услуга. Обещаваш, че ще изпратиш едно съобщение до хиляди имейли и срещу това искаш 5 лева (малко ми прилича на изпращане на спам. Сигурно и цитираните медии така го приемат). След това, пращаш доклад, че си ги изпратил и готово, чиста работа. Страхотна схема, която работи всеки път срещу 5 лева парчето. Сега се замислих, ако не им бях изпратил запитване за статуса на моята поръчка, дали щяха да си направят труда да ми изпращат „Доклад”?

Направете проучване, преди да ползвате някоя услуга в интернет

Направете проучване, преди да ползвате някоя услуга в интернет

Грешката в този случай, разбира се, си е моя. Трябваше да проуча нещата предварително. Все пак го направих, макар и малко късно. Оказа се, че в търсенето на „pressBulgaria” излизат само няколко препратки от сайтове за обяви, където авторите на този „проект” са го рекламирали. Интересно е, че почти всички резултати свързани с услугата са от далечната 2010 година. Няма нито един ред за pressBulgaria в някоя сериозна медия, още по-малко бегъл намек, че работят с нея.

Това беше историята за най-лошо похарчените ми 5 лева. Наистина, не са много, но когато не получаваш абсолютно нищо срещу тях, има едно такова неприятно чувство, че си прецакан. Евала на авторите на споменатия сайт, че са измислили такъв бизнес модел. Аз мислех, че той е умрял с онлайн трудовите борси (които искаха такса, за да те включат в тяхната база данни), но не би. Докато има хора като мен, които не си пишат домашното и не проучват предварително нещата, ще има и схеми като pressBulgaria.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

21 Comments

 1. Владимир Узунов каза:

  А би ли споделил точките в плана за популяризирането на SmartMoney.bg? Ще ми е интересно, а и полезно.

 2. Те не са нещо особено. Започнах с лекцията в УНСС, регистрация на страници в социалните мрежи, раздадох малко визитки, регистрирах сайта в търсачки, реклама в Google. Остана ми рекламата във Facebook, медиа партньор на събития плюс още няколко дребни неща.

 3. Жалко, че така се е получило при теб. Аз досега не съм плащала за нищо свързано с реклама на сайта ми /освен хостинг и домейн/ и смятам да продължа така, докато не се захвана с някои по-сериозен проект 🙂

 4. За Бат’ Тони и аз не съм плащал, но сега реших, че проекта вече е по-сериозен. Разбира се, не се изхвърям в излишни разходи.

 5. Борис Бачев каза:

  И на мен веднъж ми се случи да изхарча 4.80 по същия начин. Пуснах смс за платена обява и нито платена обява получих, нито отговор :). На теб поне са ти отговорили 🙂

 6. Здравейте, г-н Василев,

  Благодарим за градивната критика. Ще обърнем внимание на оплакването, както обърнахме внимание на имейлът Ви.

  Работим по нова версия на сайта, зад който ЗАСТАВAM с името си. В тази нова версия ще добавим функционалност да публикуваме архива от прессъобщенията, които сме изпратили от 2010 насам, освен да ги изпращаме до имейлите на редакциите. Така ще се уверите колко много успешни прессъобщения сме реализирали.

  Също така, след техническа подкрепа от страна на mobio.bg въведохме отговор чрез SMS при удобрение/отхвърляне на дадена информация. Когато направихме сайта през 2010 година нямаше такава възможност, но го въведохме при първа възможност.

  В началото услугата беше безплатна. Защото реално разходите по разпращането са малки. Но бяхме нападнати от спамъри. Решихме да въведем цена за “преглеждане” на съобщението. Изпращането е безплатно, а се заплаща времето което губим, за да проверим информацията така, че да не затрупваме журналистите с ненужна комерсиална информация. Ако го правим, те просто решават да се отпишат от списъка ни. А мислим, че pressbulgaria.com спестява доста усилия.

  В частност Вашето съобщение беше задържано, защото наистина беше търговско. Вие рекламирате продукт (съдейки по банерите по целият сайт), а ние се фокусираме върху обществено-интересна информация. Другото ни притеснение беше, че телефонът за връзка и телефонът от който беше заплатен SMS-a се различаваха.

  Няма да крия, че имаме много врагове – вършим работата на рекламни и PR агенции за стойност от 4.80лв/sms.

  Градивната критика трябва да се слуша, а грешките да се поправят. Веднага след като се свързахте с нас, разбрахме че сте истински човек със сериозни планове за този сайт, а не просто поредният нов уебмастър в интернет.

  Относно последващия мониторинг който предлагаме – да, той е САМО за онлайн медии и е базиран на Гугъл търсене. Не можем да си позволим повече без да увеличим цената на услугата. А нашата цел е клиентът да може да използва микроразплащане чрез SMS. Там цените могат да са максимално 12лв. Цената на нашата услуга е 4.80лв за sms.

  Разбирам, че Вие сте обиден от това, че не се свързахме с Вас, да Ви обясним защо задържаме съобщението, но пък не разбирам защо е тази статия тъй като ние сме си свършили работата и Вие видяхте това от отчета, който по принцип изпращаме САМО на регистрирани потребители. Дали медиите са публикували Вашата информация зависи само от тях.

  За да Ви компенсираме, а и за да Ви покажем, че не сме бизнес за един ден, искаме да Ви предложим 3 безплатни прессъобщения, с които да се уверите в ефикасността на нашата услуга. Ще изпратя на имейла Ви потребителско име и парола. Надявам се, че ще се възползвате от предложението ни. Като регистриран потребител можете да добавяте и Ваши списъци с медии, както и да ползвате нашите.

  Колкото до г-н Борис Бачев, проверихме в нашата база данни и не намираме такъв потребител. А и ние не сме сайт за “платени обяви”, а услуга, която изпраща прессъобщения до медиите на доста достъпна цена. Въпреки това, ще се радваме г-н Бачев да се свърже с нас, за да уточним за кое прессъобщение става дума, макар че пак казвам – ние не сме сайт за “платени обяви” както твърди той.

  Благодаря още веднъж за градивната критика, ще си позволя да публикувам линк към архивите ни тук до 3 дни.

  Поздрави от Варна,
  Николай Кубарелов

 7. Стойне Василев каза:

  Здравейте г-н Кубарелов,

  Всеки е свободен да публикува или разпространи по друг начин информация за стока или услуга, която не отговаря на очакваното или договореното. Основната ми цел с тази статия е хората да знаят какво ще получат срещу парите си. Благодаря Ви, че реагирахте. Мисля, че това е правилната постъпка на всеки един мениджър или собственик на какъвто и да е бизнес. Ако моят материал ще доведе до подобряване на Вашата услуга, аз съм постигнал целта си.

  Благодаря Ви за щедрото предложение като компенсация, но няма да се възползвам. Другите методи за популяризиране на моите идеи, които използвам, са много по-ефективни.

  Поздрави,
  Стойне Василев

 8. Г-н Василев,

  Вашата цел с тази публикация явно съвсем не е да подобрите услугата ни, щом отказвате да разгледате админ панела ни за регистрирани потребители. Искам да Ви напомня, че прессъобщението Ви е изпратено и че това, че нито една медия не я е публикувала информацията не е наша грешка.

  Към онзи момент сайтът Ви е изглеждал така: http://web.archive.org/web/20130507170611/http://smartmoney.bg и сме сметнали, че сайтът Ви е изглеждал твърде несериозно, за да го разпратим до медиите от наше име.

  Изтъквам като наш плюс това, че не изпращаме безропотно каквото ни подадат нашите клиенти. Държим да запазим името на услугата чисто. А Вие явно държите точно обратното.

  Поздрави,
  Николай Кубарелов

  P.S. Апелирам всеки, попаднал на тази страница, да се информира от коментарите горе и ако има още въпроси да се свърже с нас.

 9. Забравих да добавя и линк към отчета, който сте получили

  http://pressbulgaria.com/message/QUWY3DXL.html

  Това е списък на медиите, до които е изпратена Вашата информация, а те явно са преценили, че нямат никакъв интерес да публикуват тази информация.

 10. Стойне Василев каза:

  Как ви звучи следната услуга “Вие търсите работа. Аз Ви предлагам да изпратя Вашето CV на 100 ръководители на отдели Човешки ресурси само срещу 4.80 лева”. След това Ви казвам (може и като отчет да го направя даже), че съм ги изпратил. Има нещо гнило, нали? Но, аз ви поздравявам за идеята – наистина е гениална, а аз оценявам добрите бизнес идеи.

  Между другото, разказах за този проект в bTV и там не го приеха за реклама, но какво разбирам аз – поредния блогър с мания за величие 🙂 Сега, сайтът по-сериозно ли ви изглужда? И още нещо, къде видяхте банери в първоначалната версия на сайта? Сами си противоречите.

  И един последен въпрос, ако наистина сте преценили, че моето съобщение е рекламно, щяхте ли да ми върнете парите и по какъв начин? Май въпросът е риторичен, но нека читателите преценят.

 11. Здравейте, г-н Кубарелов.
  Извинявам се, грешката е моя. Не съм написал, че НЕ става въпрос за вашият сайт.

 12. Стойне Василев каза:

  “Другото ни притеснение беше, че телефонът за връзка и телефонът от който беше заплатен SMS-a се различаваха” – мда, това е сериозен довод 🙂 Аз съм единствения човек в България, който има два телефона 🙂

  Не искам повече да продължаваме някакъв безсмислен спор. Това, което съм написал е 100% истина и никой не може да го отрече. Като недоволен клиент съм разказал случката в личния ми блог като сигнал към читателите, а и към авторите на въпросния сайт да не остава грешно впечатление в техните клиенти.

  Пак казвам, грешката си е моя и не обвинявам никого. В условията на пазарна икономика и свободна конкуренция, всеки сам трябва да се информира за това, което купува. В този случай не го направих и ситуацията е ясна. Скоро ще публикувам статия за още един продукт, който не отговаря на рекламите и описанието в различни сайтове. А той е свързан със здравето и може да има много тежки последици.

 13. Г-н Василев, никъде не съм споменал, че сте “блогър с мания за величие”. Това го казвате Вие. Отново казвам, че таксата за SMS-а е за преглеждане на прессъобщението. Вашата информация беше твърде търговска. И затова никоя медия не е публикувала.

  Поздрави,
  Николай Кубарелов

 14. Стойне Василев каза:

  Благодаря Ви за отговора, г-н Кубарелов. Да, това си беше мое определение. Вие ми дадохте страхотна идея за бизнес (както написах по-горе със CV-тата), при това само за 4,80 лева с ДДС.

 15. С последния Ви коментар отново заблуждавате читателите си, че едва ли не нашата услуга е измама. Мога да предоставя и логовете от мейл сървърите ни. Но за Вас това не е важно, важно е да ни очерните докато си пълните сайта с информация. Спирам да Ви помагам.

 16. Стойне Василев каза:

  г-н Кубарелов, аз вече приключих (явно Вие не сте). Нека читателите преценят кое е измама и кое – не е.

 17. Стефан каза:

  “…След това Ви казвам (може и като отчет да го направя даже), че съм ги изпратил. Има нещо гнило, нали?” … “Мога да предоставя и логовете от мейл сървърите ни”. Според мен не е измама, щом господин Кубарелов е готов да покаже и че е изпратил съобщението до медиите (както вече стана ясно това дали те ще публикуват информацията не зависи от него и екипа му). Или аз нещо се бъркам?

 18. Стойне Василев каза:

  Стефан, какво ти говори следното съобщение: “Вестник Правда….Изпратено”. Много искам да повярвам, че наистина тази услуга действа, но аз съм одитор и вярвам най-вече на доказателства.

 19. Стефан каза:

  Това “Вестник Правда….Изпратено” наистина може да не маха всички съмнения, но ако има как да се покаже, че реално мейлите са изпратени според мен ще се разбере вече окончателно дали работата е свършена или не. Забелязах, че г-н Кубарелов е споменал и архив на прессъобщения от 2010 до сега, който също би било интересно да се види, когато е готов.

 20. Стойне Василев каза:

  Аз доколкото разбрах, г-н Кубарелов иска да ми покаже, че съобщението, което съм изпратил е рекламно. Може аз да не разбирам, но безплатен сайт за финансово образование (без една реклама тогава, а сега има не за приходи, а от SEO причини) да е с търговски характер?

 21. Коко каза:

  Сериозно ли мислите, че някой ще забогатее на ваш гръб с SMS за 4.80, в които са включени ДДС, такса за SMS разплащане и преглед от жив човек, който дори ви пише какво не е наред в съобщението ви?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.