Лаптоп или настолен компютър?

Защита на търговската марка при startup компании
12.11.2013
Правата на майките и българските работодатели – част 1
20.11.2013

Лаптоп или настолен компютър?

Много от моите познати когато решават, че имат нужда от нов компютър не си задават някои много важни въпроси. А именно:

За какво ще го използвам?

Това определено е най-ключовият въпрос! Несъмнено, най-важно е да профилираме самите себе си преди да влезем в магазина. Не, че там няма някой да го направи, но има и риск този някой да се опита да ни продаде стока, която му е поставена за цел или да се опита да ни пробута нещо, което да е по-скъпо от това, което можем да си позволим.

Ще разгледам няколко примерни ситуации:

1. Как да избера компютър, който ще ми е необходим за интернет и мултимедиа?

2. Как да избера компютър за игри?

3. Как да избера компютър който да е подходящ за тежки програми, визирам програми за чертане, видео обработка или 3D моделиране?

Tова са най-често срещаните.

В тази статия ще се опитам да ви помогна или най-малкото да ви ориентирам какво трябва да гледате и да знаете когато влезнете в специализираните магазини за техника.

Няма да назовавам марки и няма да правя реклама, ще заложа единствено на техническите параметри.

Първо, трябва да си отговорите на въпроса – дали ще изберете стационарен или преносим компютър?

Естествено трябва да помислите дали ще го носите със вас, в офиса или някъде навън, или ще стои винаги в къщи. Това е и въпроса, който ще трябва да си зададете и при трите категории компютри.

Пак ще спомена, че много от познатите ми си купиха лаптопи, а не съм ги виждал да ползват основната им функция – да ги носят със себе си .

Предимства и недостатъци на преносимите компютри

Преносимите компютри имат няколко много важни предимства – те са леки, удобни и могат да са винаги под ръка, където и да се намирате – в къщи, в офиса, вилата, на почивка. В днешно време те са и достъпни за потребителите.

Като недостатък мога да отбележа, че във високите класове лаптопи, които отговарят на категориите „Игри/Тежък софтуер” са доста скъпи и понякога надхвърлят двойно стационарните машини.

Стационарните компютри са много по-удобни когато става дума за работа. При тях можем да разполагаме с доста по-голям екран, а и да не забравяме, че са и много по-достъпни когато говорим за ъпгрейд в бъдещето. За разлика от преносимите, където можем евентуално да увеличим рам (оперативната) паметта или да сменим твърдия диск (изключвам най-високия клас лаптопи). Тук можем да сменяме абсолютно всеки компонент и по този начин да имаме конкурентна машина за доста по-дълъг период от време.

Разнообразието при Компютрите, които отговарят на първата ни категория „Интернет/Мултимедиа” е най-голямо. Тук вариантите са страшно много, защото  ценовият клас е значително по-нисък и 90% от фирмите производители на компютри имат свои представители. В този клас не е от голямо значение дали ще изберем преносим или стационарен компютъра, доколкото това касае цената. Тук не е необходимо да избираме машина със супер процесор, много рам памет и супер мощна видео карта. Спокойно можем да заложим на някой от икономичните двуядрени процесори – 3/4GB оперативна памет и видео карта, която е интегрирана на дъното (не е отделна платка, а само чип). По този начин ще увеличим времето на работа на машината докато работи на батерия! Няма да загрява след по-продължителна работа. И разбира се, не на последно място, ще спестим от цената!

Конфигурациите са в ценови клас под 1,000 лв.

При компютрите за игри, нещата стоят по малко по-различен начин.

Тук вече влизаме в по-висок клас, където според мен стационарните компютри доминират, разбира се, доколкото се касае до цената им .

При геймърските машини определено най-важен компонент е видео картата.

На пазара има голямо разнообразие от модели, както мобилни, така и за стационарни машини.

Мобилните, геймърски машини са по-скъпи от техните стационарни братя, а и имат още един недостатък – загряват бързо, охлаждането при големи натоварвания не може да смогва, което и е нормално, с оглед на размера на машината.

В този клас трябва да се насочите към компютърни конфигурации от сорта на  четири ядрени процесори, 4/8GB оперативна памет, видео карти ATI radeon/Nvidia 1/2 GB памет.

Конфигурациите са в ценови клас  1,000-2,000 лева.

В третата категория нещата малко се застъпват с компютрите за игри, но тук вече говорим за доста производителни машини – така наречените „работни станции”.

Тук не бива да се прави компромис.

Ако ще става въпрос за преносим компютър, определено се целим в най-високия клас и машини под 2000 лв. рядко ще ни вършат работа.

Така стоят нещата и при стационарните компютри.

Както казах, тук място за компромиси няма и се целим във високия клас хардуер. Определено ще ни трябва значителна изчислителна мощ и трябва да заложим на много ядрени процесори 8+ ядра, 8/16/32GB оперативна памет и видео карти от най висок клас (2X2/4 GB памет)

Конфигурациите са в ценови клас 2,000+ лева.

Не задълбавам в технически параметри, ревюта и сравнения между компонентите.

Идеята на статията ми е към какво да се насочите, какво трябва да ви интересува и най-вече да се ориентирате каква машина ви е необходима и ще ви върши работа, преди да се допитате до консултантите в специализираните магазини.

Боян Божилов
Казвам се Боян Божилов на 26 години от София. Завършил съм Софийска професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов". Работил съм като консултант в магазинната мрежа на Глобул - около 6 месеца, 6 месеца като заместник управител и около 2 години и половина като управител. За 2 години работих в Мултирама. В момента се занимавам с хардуер като техник във фирма Дейзи Технолоджи. Уча специалност „Комуникационна и Осигурителна Техника” във ВТУ "Тодор Каблешков". Интересите са ми свързани с онлайн търговията , социалните мрежи и хобита ми.

4 Comments

 1. Adnan Rasim каза:

  Браво за статията! Много добре са очертани разликите между стационарен и преносим компютър. Аз лично предпочитам лаптоп, защото е удобно за носене навсякъде. Сега да тръгна да нося настолния някъде… сещаш се какво става. На лаптопа му вземаш чантата, захранващия кабел и газ. 🙂

 2. Galarad каза:

  Най-важното нещо за всеки лаптоп е да имате диск на 7200 оборота или да е SSD. В противен случай, колкото и да са добри параметрите, ще се бави.

 3. Статията наистина е добра. Само да отбележа, че лаптопите не са никак добро решение, когато става въпрос за игри, защото има опасност да се отлепи видео картата. Ремонтът е много скъп, извършва се със специални машини и на всичкото отгоре вероятно лаптопът няма да издържи дълго – обикновено до месец-два спира да работи отново и вече нищо не може да се направи. Така че за игри – настолен компютър, моля!!!!

 4. Hot_chocolate каза:

  Изпуснати са много неща…
  Но първото, което се сещам като въпрос е в Мултирама това ли ви караха? да пробутвате стоката на клиентите. Е не е чудно защо фалира компанията.
  Много хора не казват с каква операционна система ще ползват компютъра си и се сещат, че искали примерно да си инсталират ХР, щото било хубаво. Да ама не- новите компютри поддържат предимно нови операционни системи. Има хора със стари програми или принтери примерно с портове, които липсват на новите компютри, защото са морално остарели. Но малко хора се сещат да попитат за съвместимост.
  Изобщо трябва да се мисли, нещо което най-много мрази българина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.