понеделник , 23 септември 2019

Кредит за бизнес

Здравейте, в момента съм на трудов договор, но имам идея за малък собствен бизнес. За да я реализирам са ми необходими около 10,000 лева. Интересуваме дали има възможност да кандидатствам за някакъв вид бизнес кредит? Ася от Пловдив

Стартирането на собствен бизнес или предлагането на консултации в свободното време, е естествено събитие в живота на всеки човек. С натрупването на знания и умения, ние се превръщаме в експерти и близките ни започват да ни търсят за съвети в определена област. Защо да не превърнем тези съвети в основен или допълнителен източник на доходи?

Но, за стартирането на собствен бизнес или допълнителен доход, обикновено, е необходима известна сума като първоначална инвестиция. Откъде да я намерим? Първото нещо, което се сеща човек е бизнес кредит от банка. За съжаление, сферата на фирмените кредите се оказа от най-засегнатите в кризата с много голям процент нередовност. Това накара банките да „затегнат” правилата си за отпускане на тези кредити.

На сегашния етап, финансирането на стартираща фирма с банков заем е невъзможно. Кредитират се фирми с реална история над 1 година, които имат устойчив бизнес модел и стабилни приходи, които да гарантират изплащането на кредита. Дори да отговаряте на изискванията, условията по този тип кредити не са особено изгодни. Това принуждава предприемачите, независимо дали са стартирали бизнес или не, да търсят алтернативни начини за финансиране.

Сравнително най-лесния начин за получаване на финансиране е с обикновен потребителски кредит. Условията при него са кредитоискателя да няма просрочени заеми в миналото, да работи на настоящата си работа над определен срок (обикновено 6 месеца) и да може да обслужва кредита си. За по-високи размери на кредита, се изискват поръчители или учредяването на ипотека върху собствен имот.

Някои банки предлагат и заеми без деклариране на доходи (само с ипотека върху недвижим имот), но не ви препоръчвам такъв тип кредити. Лихвите по тях са доста високи (за да покрият банките риска от невръщането им), а и разходите по учредяването на ипотека изобщо не са ниски.

И за финал, както написах в статията Най-важните стъпки при стартиране на малък магазин (правилата важат за всякакъв друг тип бизнес), едно от най-важните неща, когато стартирате бизнес е да имате заделени собствени средства, с който да покриете разходите по него за минимум 12 месеца. Това е така, най-малкото, за да се установи някаква сезонност в дейността. А при всеки бизнес има такава, повярвайте ми. Мои близки отвориха магазин със заеми и когато той фалира след няколко месеца им останаха само дълговете.

За Стойне Василев

Казвам се Стойне Василев и съм ентусиаст и мечтател. Основател съм на най-популярния сайт за собствен бизнес и лични финанси в България - SmartMoney.bg. Вярвам, че знанието е най-голямото богатство и то трябва да се споделя, за да може повече хора да се възползват от него. Имам повече от 15 години опит на ръководни позиции във финансовата сфера в големи международни компании. Моята мисия в живота е да помагам на хората да постигат целите си и сами да определят бъдещето си като подобряват финансовата си грамотност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.