Кой печели наградата от „Любимите ни бизнес книги”

Любимите ни бизнес книги
18.02.2014
SmartMoney.bg търси хора, които обичат да четат и да пишат
27.08.2014

Кой печели наградата от „Любимите ни бизнес книги”

Както ви обещах, на 21 март изтеглихме жребия за наградата, която бяхме обявили в статията Любимите ни бизнес книги. Преди да обявим победителя, искам да благодаря на всички участници за предложените книги и защо са избрали точно тях. Ето списък на всички, които участваха в жребия за Биология на купуването: Основи на невромаркетинга на Мартин Линдстрьом: 

1.      Чавдар Делянов

2.      Антони Захариев

3.      Петър Нановски

4.      Маргарита Христова

5.      Георги Георгиев

6.      Явор Върбанов

7.      Николай Ганчев

8.      feeria

9.      Alexander Radanov

10.  Георги Цолов

11.  Galarad

12.  Георги Донков

13.  Свилен Николов

14.  Пламен Пенчев

15.  Цецо Стоянов

16.  bg mafia

17.  Йордан Александров

18.  Марияна Иванова

UntitledИ така, съдбата избра Николай Ганчев с щастливия номер 7 от списъка с участници. Честито на Николай. В следващите дни ще се свържем с него, за да ни даде адрес, на който може да му изпратим наградата.

Още веднъж, благодаря на останалите участници и им пожелавам късмет в следващите игри. На читателите на сайта ще предложим един полезен списък с бизнес книги и тяхното представяне, оставени като коментари под предишната статия:

„Хората, които промениха света“ на Джон А. Бърн

Чавдар Делянов: Явно аз ще започна с любимата ми книга. Чета доста литература, но една книга, която взех на скоро ми направи особено впечатление. Подейства ми доста мотивиращо да предприема стъпки към собствения бизнес. Книга е „Хората, които промениха света“ на Джон А. Бърн. Книгата е интервюта с 25 от най-големите предприемачи на нашето време от калибъра на Рийд Хофман, Майкъл Дел, Стив Джобс и др. създали огромни бизнес империи. Книгата е страхотна, чете се с лекота, пълна е с интересни моменти от развитието на предприемачите и на компаниите. Дават се страхотни съвети за стартирането и развитието на една нова компания. ЗА мен книгата е една от задължителните четива за всеки, който иска да се развива в тази насока.

„Четирите потока на парите“ на Робърт Кийосаки

Антони Захариев: Учудващо или не моята любима книга е пак на Робърт Кийосаки – „Четирите потока на парите“. Бях още тийнеджър, когато ми я подариха, и благодарение на нея оформих първите си дългосрочни финансови цели в живота. Книгата може да бъде изключително полезна за всеки човек имащ желание да се образова финансово. Аз научих от нея:

– какво е финансова свобода;

– какви са начините да изкарваш пари;

– какви качества и знания са нужни на човек да стане финансово независим;

И най-важното – всичко зависи от мен и мечтите ми с краен срок!

Петър Нановски: Колко интересно! Първата книга, за която се сетих и прочетох онзи ден, представлява коментара на първия участник. Ключовата дума там е мотивация. Препоръчвам я горещо на всички.. Тогава реших да включа нещо от моя любимец – Р.К., но видях, че вторият участник е писал за тази книга. (вече започвам да си мисля, че има нещо наредено :)) Точно американеца с японски произход промени мисленето ми преди няколко години, а в „Четерите потока“ разглежда детайлно запазената си марка. Препоръчвам на всички! Реших да пиша за тези книги, т.к. те наистина ми повлияха!

„Безплатното” на Крис Андерсън

Петър Нановски: За да не се повтарям с предните участници, ще представя друга моя любима книга – Безплатното на Крис Андерсън. Страхотен стил на писане, задълбочен анализ, много любопитни факти! В нея се говори за цифровата епоха, времето в което живеем днес, и как основния маркетингов похват се базира на безплатния модел. Авторът я нарича „икономиката на безплатното“. Фокусът пада върху Google и Linux, компании за милиарди долари, като най-показателни примери за „безплатното“ днес. Още по-интересно е да се види, как предприемачите в миналото са прозрели този момент, и кои са първите които го използват. B тoвa ce кpиe пapaдoкcът нa бeзплaтнoтo – xopaтa пpaвят мнoгo пapи, кaтo нe взимaт нищo зa cтoкaтa/услугата cи. Не за всичко, но за достатъчно много неща!

„Защо искаме да сте богати?“ на Р. Киойсаки и Доналд Тръмп

Маргарита Христова: Моята любима книга е „Защо искаме да сте богати?“ на Р. Киойсаки и Доналд Тръмп. Кийосаки е един от любимите ми автори по тази тема, точно защото пише на достъпен език. Не ми се налага да си напрягам мисълта за да разбера смисъла на книгата. Нещата се обяснени простичко и всеки мислещ и четящ човек, може да вникне в същността им стига да иска. По същият начин е написана „I`ll teach you to be rich“, за чиято препоръка искрено благодаря. Преди известно време търсих книга за това как да се търгува на фондовите и валутни пазари. Както се изразявах, исках книга написана като за идиоти, за да не ме демотивира сложността на изказа. Така и не можах да си избера. Ако има такава на пазара бих се радвала да споделите за да си я потърся.

По отношение на личните финанси, много ми хареса „Малка книжка за личните финанси“ на Рая Христова. Пак достъпно написа и приятна за четене.

„Built to Sell“ – John Warrillow

Георги Георгиев: Под формата на разказ авторът показва да направиш така, че бизнесът ти да не зависи от теб и евентуално да го продадеш.

Изключително ценна книга и ти отваря очите за кардинални грешки, които предприемачите допускат. Препоръките от книгата съм ги виждал само в корпорациите и по-големите компании където съм работил, но са приложими навсякъде. Някои от основните идеи са:

– Фокусирай се върху продаването на продукт.

– Ако имаш услуга, продавай я под формата на продукт.

– Създай документация за всеки един процес.

– Намери и обучи добър екип, който да може да се справя без твоя намеса.

SEO оптимизацията

Явор Върбанов: За съжаление не съм чел бизнес книги, защото не са попадали в ръцете ми. Ако случайно спечеля това ще е първата книга от това естество, която ще прочета.

Най-близкото до момента, което съм чел е било на тема SEO оптимизация и мога да пиша за това.

SEO оптимизацията е част от цялата маркетингова политика на един бизнес и по-конкретно сайтовете им (нормално е всеки бизнес да има собствен сайт). Привлечените клиенти чрез SEO в повечето случаи, ако няма реклама в AdWords, водят до половината оборот на магазините, а в други случаи образуват почти целия оборот. Друга съществена част е email маркетинга, която според мен е най-важна и води най-много продажби.

„Мисли и забогатявай“ от Наполеон Хил

Николай Ганчев: Моята любима книга си остана „Мисли и забогатявай“ от Наполеон Хил. Уникално четиво за големи и малки. Преобърна света ми, гледната ми точка и прeдставата за мислене, упоритост, действие, желание, мотивация и още…

Кара те да погледнеш и мислиш за проблема и решението първо в себе си. Дава интересни и актуални и до днес идей за бизнес и предприемане на първи крачки. Има страхотни примери и истински случки за предприемачество, комуникация и човешки взаймоотношения. Най-ценното в тази книга е че те учи да намираш и най-вече да забелязваш възможностите в живота и да действаш моментално. Доказва, че най-голямото ни оръдие e Мисленето. Показва ни кое е полезно за да забогатее човек, както на финансово така и духовно ниво. Лично мен много ме е впечетлила, тя бе първата ми книга на такава тематика и ме подтикна да прочета още и още и немисля че скоро ще спра да чета. Каквото и да прочета години след нея, тя си остава „първата ми любов“ и постоянно се сещам за поуките от нея. Препоръчвам я на всички които не са я прочели, а и мисля че е време отново и аз да я препрочета. Всеки път откривам по нещо ново в нея. Успех на всички и нека най-заслужаващия победи.

„Новаторство и Предприемачество“ на Питър Дракър

feeria: Моите любими бизнес книги са много. Просто няма най-добра от всички. Всяка е добра по свой начин. Ако трябва да отделя една, то тя е „Новаторство и Предприемачество“ на Питър Дракър. Всички книги на Дракър са много, много добри и полезни, но тази ми е любима. Може би, защото винаги са ме вълнували новите и креативни идеи. Тази съм я препрочитал доста, защото ясно и разбрано са изброени начините за постигане на успех чрез новаторство. Дадени са потенициалните източници на нови идеи , тяхното възможно приложение, изискванията към предприемача за да постигне успех и много други интересни неща. Стара е , но си заслужава четенето. А от книгите за лично финансово ограмотяване, препоръчвам с 2 ръце „Най-богатият човек на Вавилон“.Чете се леко, но те кара да се замислиш за парите по нов начин.

„Пътят към величието“ на Джим Колинс

Alexander Radanov: Здравейте! Моите любими бизнес книги са много. Всичките на Р. Кийосаки и много други. Една книга обаче ме грабна и остави трайна следа в мисленето ми! Тя се казва „Пътят към величието“ на Джим Колинс. Задължително четиво за всеки предприемач, който иска да изгради велика компания. В нея, той сравнява успешните компании с техните преки конкуренти, открива кое прави една компания велика и нещо още по-важно, а именно какво да Не прави една компания за да постигне така желаното от всички величие. Заедно с „Създадени вечни“ двете са истински шедьовъри.

„Изключителните – история на успеха“ на Малкълм Гладуел

Георги Цолов: Здравейте! Подкрепям Антони Захариев и Маргарита Христова. На мен също ми беше подарена „Четирите потока на парите“ и то също като бях тийнейджър. А също съм и голям фен на Доналд Тръмп и имам двете книги на него и на Р. Киойсаки и двете много ми харесват. Все пак няма да опиша тях колкото и да ми харесват, а ще спомена за други две книги, които също са ми направили силно впечатление.
Първата се казва „Изключителните – история на успеха“ на Малкълм Гладуел. Книгата се разказва за това какво е необходимо на човек за да бъде успешен в своята област. Правят съпоставки с това каква мотивация трябва да имаш, че трябва да правиш това, което ти доставя удоволсвие, да работиш усилено и разбира се да имаш известна доза късмет.

Втората книга, която искам да спомена(а силно препоръчвам на всеки) е Всички пари на Света на П. Бърнстейн и А. Соун. В книгата се разказва за това как хората от Форбс 400 са натрупали и харчат своите богатства. Има графики, статистики и всички е написано много завладяващо. От време на време книгата става и леко биографична за някои от тези хора, но за кратко просто, за да опишат от къде е тръгнал даден човек и до къде е стигнал. Това са част от моите любими книги, които с удоволствие бих прочел отново.

„Черния лебед“ на Насим Талеб

Galarad: За съжаление не съм чел голяма част от книгите, които са цитирани – трябва да наваксам. Оправданието ми е, че поне мисля и коментирам постоянно с обкръжението ми въпросите, свързани с икономиката.

Освен „Безплатното“ на Крис Андерсън, която е много важна за всички, които се занимават с онлайн бизнес, мога да препоръчам и „Черния лебед“ на Насим Талеб, която обяснява непредвидимостта на пазарните процеси и според мен е полезна за тези, които искат да се занимават с акции и инвестиции

“Защо си глупав,болен и беден” на Ранди Гейдж

Георги Донков: Здравей те.Виждам ,че повечето читатели са фенове на Г-н Робърт Кийосаки в това число и аз. Ще споделя едно заглавие което лично мен ме грабна много и породи в мен много въпроси и желания за повече знания.

Автор: Ранди Гейдж

Книгата: Защо си глупав,болен и беден.

Книгата е психологическа и показва на читателя как трябва да мисли.Рамките от който трябва да излезне.В книгата той показва как нашите родители несъзнателно са ни учили как да бъдем болни,глупави и бедни. В книгата автора показва:

– Как да се освободим от чувството, че сме жертва.

– Да повярваме, че се всеки може да постигне просперитета, който желае.

– Да си създадем ментална настройка за просперитет.

– Да разберем необходимостта от добре информиран и освободен от предразсъдъци и егоизъм.

„Цар Плъх” от Джеймс Клавел

Свилен Николов: Знам, знам, не е учебник по бизнес, обаче всъщност е. Разказва се за един военнопленнически лагер в близост до Сингапур по време на Втората световна война. Проследява живота на военнопленниците, като основната фигура в книгата е Царя, който е черноборсаджия. Книгата освен, че е интересна определено има и на какво да ви научи за търговията, преговорите, комуникацията, управлението на персонала, мотивацията, човечността, честта и приятелството.

„100-те абсолютни закона на Бизнес успеха“ на Брайън Трейси

Пламен Пенчев: Моята любима бизнес книга (засега) е „100-те абсолютни закона на Бизнес успеха“ на Брайън Трейси. Това, което я отличава от доста други сходни по тематика книги, е че е написана изключително увлекателно и най-вече, съдържанието е изпълнено с доста практически съвети (а не само теория). Книгата е разделена в осем тематични глави (всяка с по 10 закона) и както се казва има за всекиго по нещо (бизнес, маркетинг, преговори, лидерство, управление на времето и не на последно място чисто житейски закони на успеха). В заключение – лесно смилаема, изключително полезна и практична бизнес книга, която обхваща почети всички аспекти на съвременния мениджмънт.

„Седемте навика на високоефективните хора“ на Стивън Кови

Цецо Стоянов: Стивън Кови – „Седемте навика на високоефективните хора“ – открива, мотивира, показва, развива…В книгата се развиват теми не само от управлението и бизнеса, но се обръща сериозно внимание и на духовното сфера от човешката същност. Времето и разстоянието между стимула и реакцията, Виктор Франкъл, примери от реалния живот, анализи на неосъзнатите действия – страхотни посоки за разсъждение. Кови обръща внимание на тъй важните ни всекидневни маркери – „важно и спешно“, „важно, но не спешно“, „спешно, но не важно и класиката „нито важно – нито спешно“. Показва просто и леко, че и да извършваме повече дейности през деня, това няма да ни направи високоефективни и винаги ще има нещо за утре или после, но същевременно ни дава и вариант, в който това може да се промени. Заслужава си и е лека за четене!

„Конспирация на богатите” на Робърт Кийосаки

bg mafia: НА Кийосаки всички книги са добри … проблемът е че повечето от нещата за които говори не могат да се приложат в БГ тъй като иконмическите условия са изклчително тежки ….банките не само не действат както в белите държави ами те правят доживотен длъжник а и лихвите им са безумно високи – 3 пъти по-високи от белите държави …докато тва не се промени не си и мислете да следвате уроците на Робърт за инвестиране в имоти …. ще пострадате. ПС – за мен най-добрата му книга е Конспирацията на богатите

„Пенсионирайте се млади, пенсионирайте се богати“ на Робърт Кийосаки

Йордан Александров: Моята любима книга е „Пенсионирайте се млади, пенсионирайте се богати“. Навярно заради това, че Кийосаки разкрива на читателят какво в действителност е хъс и воля за едно по-добро бъдеще. Харесва ми това, че е опростил нещата максимално и винаги дава примери за своите тези, дори и да трябва да засяга личния си живот.

Избрах тази книга на Робърт Кийосаки и поради една друга причина… Той има една нелека съдба, която те мотивира и ти да продължиш напред, никога да не се отчайваш и винаги да вярваш в себе си! Мисля, че точно това е моделът за подражание, който всеки един от нас трябва да следва!

„Финансовите измами на големия бизнес“ на Сесил У. Джаксън

Марияна Иванова: Сесил У. Джаксън и „Финансовите измами на големия бизнес“ ме грабнаха още може би на 20-тата страница. Флита на Енрон, хората въвлечени в измамите, компаниите от тази книга дори и днес има какво да се учи. Завършил вече икономист съм, но никой в университета не ми спомена за тази книга, което според мен е голяма грешка. Пътя към прогрес е именно, учейки се от грешките, колкото и тривиално да звучи. В момента чета „Банкери“ на Артър Хейли и макар доста по-скучна от горепосочената отново засяга теми, актуални и сред сегашните „банкери“. Не одобрявам и сегашния случай банкерите да имат и собствен бизнес. Професионално етичния кодекс е написан точно в този смисъл… и така…надявам се да имам още една зашеметяваща книга за четене!

Надявам се, че някоя от представените книги ще ви грабне вниманието. Приятно четене.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.