kakvo-oznachava-likvidnost
Това всъщност е един от най-важните критерии, когато събираме данните ни за инвестиции, означава колко бързо нашия...

Кой е най-важният показател, който трябва да гледаме, когато стане дума за инвестиция?

🔴Днес ще си говорим за един доста популярен и често използван финансов термин, който среща неразбиране и поражда доста въпроси. Къде се използва терминът: Той е един от най-важните критерии, когато избираме в какво да инвестираме нашите пари. 🤔Кой е той❓Изгледай епизод 10 от #МинуткатаНаСтойне и ще разбереш👇

Публикувахте от Smart Money.bg в Вторник, 25 септември 2018 г.

Здравейте, днес в рубриката #МинуткатаНаСтойне ще си говорим за един от термините, който ние доста често използваме,  но той среща неразбиране както сред участниците на финансовите пазари, така и сред голяма част от хората, които искат да започнат да се занимават с инвестиция или правилно управление на финансите си.

Какво представлява Ликвидността?

Това всъщност е един от най- важните критерии, когато събираме данните ни за инвестиции, означава колко бързо нашия актив може да се превърне в пари с минимални загуби.

Какво означава този термин, ако се използва в диалог?

Пример:

Петър: „Иване ти ликвиден ли си да си купиш тези акции?“

Иван: „Да в мен имам 1 000 лв., мога да ги купя още сега!“

Или ликвидността е термин, който показва, че ние в момента имаме една сума пари и сме готови да я изкараме и да платим.

Когато става дума за акции, както обяснихме, ликвидността означава, колко бързо може да продадем акциите в нея и да получим съответната сума за тях.

Кой е най-ликвидният инструмент?

Най-висока ликвидност имат парите в брой, след това са по сметките в различни банки, след това са взаимните фондове, акциите.

Кой е най-ниско ликвидният инструмент?

  • Едни от най-ниско ликвидните инвестиции, ако така можем да наречем е застраховката живот, защото там има ограничение ако искаме да си изтеглим парите по-рано, ще загубим някаква част от тях.
  • Също така актив с много ниска ликвидност са имотите, защото имаме един дълъг процес на продажба и разходи свързани със самата продажба.
  • Някой път ликвидността зависи от пазарите, да кажем българска фондова борса няма чак такава голяма ликвидност както борсите в други развити страни и това може да определя колко бързо нашите активи могат да се превърнат в пари.

Надяваме се статията да ви е била полезна, ако имате някакви допълнителни въпроси, ще се радваме да отговорим на тях, задайте ги в коментарите под статията 🙂

За Стойне Василев

Казвам се Стойне Василев и съм ентусиаст и мечтател. Основател съм на най-популярния сайт за собствен бизнес и лични финанси в България - SmartMoney.bg. Вярвам, че знанието е най-голямото богатство и то трябва да се споделя, за да може повече хора да се възползват от него. Имам повече от 15 години опит на ръководни позиции във финансовата сфера в големи международни компании. Моята мисия в живота е да помагам на хората да постигат целите си и сами да определят бъдещето си като подобряват финансовата си грамотност.

3 коментара

  1. Красимир

    Какво мислите за инвестиция Skyway, оправдан ли е рискът?

  2. Всички ваши статии, които съм чела досега са изключително полезни, стегнато написани, на достъпен и разбираем език и без излишни подробности 🙂

  3. Свилен

    Рубриката „минутката на стойне“ е наистина интересна и полезна. Възможно ли е обаче да записвате с микрофон или някаква по-модерна камера защото при всички клипчета има едно ехо на звука което е много неприятно и дразнещо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.