Какво искате да има в този сайт?

Финансиране на собствен бизнес – резултати от анкета
10.08.2012
Бизнес казус: Служителката и болничните
23.08.2012

Какво искате да има в този сайт?

Месец август е много подходящо време, освен за почивка, море и плаж, и за да поработиш върху някой проект, за който не ти е останало време през останалата част от годината. Поне при мен е така. А и не съм човек, който е свикнал да бездейства. Най-активно си почивам като чета интересна книга или мисля (и драскам) по нов проект на някое тихо и спокойно място.

Едно от тези неща, за което ми остава малко свободно време да помисля, е какво да добавя в сайта или да променя нещо, което вече не е толкова красиво/функционално/полезно. Докато си лежах на плажа, ми хрумнаха много идеи. Повечето са добри и могат да се приложат, но за някои ще трябва да вложа много време или да наема някой да работи по тях. Когато ми остава време, премислям всяка от тях и ѝ „добавям” наум плюсове и минуси.

Накрая реших нещо, което трябваше да направя в самото начало – да попитам читателите и приятелите на сайта в какво искат да се добави в него и какво може да се подобри. При предишната ми дилема какви статии да преобладават вие ме насочихте към темите за Собствен бизнес и Лични финанси. Мисля, че това беше правилната стратегия и увеличения брой на читателите и феновете в различните социални мрежи го потвърждават.

Сега пак имам дилема и ви моля да ми помогнете, за да стане сайта още по-добър и полезен за вас. Идеите, които имам са представени по-долу, но ако вие имате някаква друга идея ще се радвам да я споделите в коментарите под статията.

Идея №1 Видео материали

От много време мисля да включа различни теми като видео на сайта. Това може да са, както статии, така и видео-уроци по различни теми. Това ще добави повече интерактивност в тях, а и много хора предпочитат да изгледат един кратък видео клип, вместо да прочетат същата статия. За да реализирам тази идея ми трябва камера и малко време да се науча да работя с програма за видео-обработка.

Идея №2 Качествен нюзлетър

Това е един от най-мощните маркетингови инструменти и много искам да направя такъв, но досега не ми оставаше време. Идеята ми е той да излиза на 2 седмици и в него искам да включа освен статиите от сайта, и различни интересни новини и полезни статии от други източници. За да реализирам тази идея ми трябва програма за това (или някакво разширение в WordPress) и такава за управление на кореспонденцията.

Идея №3 Повече игри и томболи

В момента тече томбола с награда една много полезна книга на Сет Годин (все още може да се включите) и интереса към нея е сравнително висок. Мога да организирам и други такива игри, като ми трябват само интересни награди. Засега се сещам само за бизнес книги, защото мисля, че те са много полезни и в тях са скрити отговорите на много въпроси.

Идея №4 Уроци

Става въпрос за поредица от статии във вид на уроци, с които да се покрие една цяла тема (нещо подобно се опитах да направя с поредицата Стартиране на собствен бизнес). Заглавията ще са Урок 1, Урок 2 и т.н. Темите може да са най-различни (от маркетинг до осчетоводяване на дневните продажби), като за областта, в която да са те ще разчитам вие да ми „подскажете”.

Идея №5 Електронна книга

Това също е много добър маркетингов инструмент, а и сега липсват качествени електронни книги за определени теми, особено на български. В интернет пространството има много безплатни книги, но те са кратки (до 30-40 страници), набързо скалъпени, без ясна идея или теза и винаги имат гръмки заглавия. Изключение правят само книгите на Рая от Лични финанси. Но, определено липсва книга за стартиране на Собствен бизнес, и то не говорим за чисто техническия старт, като регистрация на фирма, регистрация в НАП, подаване на декларации и т.н. За това има доста изписано в Интернет, а и материята прекалено често се мени, за да се опише в книга.

Тук говоря за фундаменталните неща при стартирането и развиването на собствен бизнес, като как се договаря наем на търговско помещение, как се изчислява печалба и себестойност, как се водят преговори с доставчици и най-вече как се привличат и задържат клиенти. Последното куца в 80% от магазините и офисите, в които влизам. Последния случай беше, когато сервитьорката в сравнително добро заведение нарече съпругата ми „мацка” без изобщо да я познава (аз бях „господине” 🙂 ).

Идея №6 Нов дизайн и нови секции в страничната лента

 На мен този дизайн ми харесва, а комбинацията между червено, черно и сиво ми е една от любимите (хола ни е в такава комбинация), но сайта трябва да се развива и рано или късно ще дойде момент, в който ще сменя дизайна. Ако този момент е сега, кажете ми. На страничната лента и най-отдолу съм се постарал да има полезна и лесно достъпна информация, която улеснява придвижването в сайта. Старая се от време на време да ги разменям, за да се получи някаква динамика (така съм и с мебелите).

Идея №7 Нови категории

Според мен, сегашните категории са доста на брой (даже прекалено, но започнах да махам празните) и обхващат почти всички области от Личните финанси (включително кредити, депозити, пенсионно осигуряване, образование и др.) и Собствения бизнес. Една от идеите ми е да включвам пътеписи с много снимки от пътуванията ми в България и чужбина, но това ще размие малко темата на сайта. Друга подобна идея е да правя нещо като отразяване на събития, свързани с предприемачеството, т.е. да се правя на нещо като журналист (пак с много снимки).

Това ми бяха основните идеи. Колко станаха? Седем. Това е добро число. Сега сте вие. Ще очаквам от вас да ми помогнете в тази задача. А тя е сайтът да стане още по-полезен за вас. Ето и самата анкета, като винаги може да добавите нещо, което искате да виждате на този сайт в коментарите или като ми пишете по имейла:

[polldaddy poll=6462063]

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

0 Comments

 1. Владимир Узунов каза:

  Първо, поздравления за “референдума”. Винаги съм смятал допитването до аудиторията за правилно и необходимо. Все пак идеята е не ти сам да си четеш материалите, а те да са интересни и полезни за нас читателите. Относно идеите определено ми допаднаха 1, 4, 5. Прави ми впечатление, че анкетираните до момента са на абсолютно същото мнение, макар че за момента вероятно са твърде малко като брой, за да се правят генерални изводи. Идея 3 смятам, че не е добра или поне не трябва да се прекалява. Може да се възприеме като отчаян опит за привличане на аудитория. Нов дизайн и нови секции – според мен не. Дизайнът е едното от нещата, които най ми харесват тук. За сега все още не си е изчерпал потенциала и рано за смяна. Добавянето на секции ще “наводни” сайта и ще създаде лек хаос. Много мразя, когато има прекалено много секции. По-добре да са по-малко, но добре организирани. Относно електронните книги искам да подчертая, че определено е прекрасна идея. Сайтът “читанка” се превърна в любимия ми през последните година-две. Можеш да си четеш книги директно от компютъра, да си сваляш в различни формати (вкл. и като ел. книги) и др. И всичко това безплатно. Единственото, което ме дразни, е, че макар да има много на брой книги, в някои по-специфични области (напр. бизнеса)почти няма. Ако можеш да направиш подобен проект, но с качествени книги на бизнес тематика, обещавам да съм му най-големия фен. 🙂 Успех!

 2. Благодаря ти, Владо.

  Ценя твоето мнение и нещата, които казваш ще са ми много полезни. Постепенно, може би ще направя почти всички идеи, но въпросът е с кои да започна. Аз също съм фен на качествените електронни книги и ще се опитам да работя в тази насока.

 3. Владимир Узунов каза:

  Забравих да добавя за пътеписите. Прав си, че ще се размие темата и личното ми мнение е, че не е добра идея. Може би би било добра идея в отделен блог на такава тематика. Но бизнес статии и пътеписи в едно е като гръцка салата.

 4. Да, за това си прав, но все пак мисля да включа повече снимки в сайта във вид на албуми от различни бизнес събития.

 5. sparko каза:

  Няма ли да станат прекалено много дини, под един сайт?
  Идея №1 Видео материали – ОК, малко повече интерактивност е добре дошла. какви теми смяташ да обсъждаш?
  Идея №2 Качествен нюзлетър – Да, това ми харесва, проблемът е обаче, че аз, лично, ще го получавам на емайл, който съм заделил само за регистрации, и отварям много рядко – това го давам като пример, че има и такива потребители. МБ трябва да смениш адресите, или да дадеш опция за добавяне на друг емайл.
  Идея №3 Повече игри и томболи – за мен това е досадно … и не би ме впечатлило
  Идея №4 Уроци – бива, има смисъл, ама няма ли да започне да ти куцат другите рубрики. Второ, авторитетът ти може да пострада? Не знам, трябва д апомисля, има много подводни камъни, които трябва да предвидиш …
  Идея №5 Електронна книга – нямам мнение, т.к. чета друг тип литература. Относно твоята “колежка” Рая, таргет групата е доста по различна от твоята. Надали ще описваш, какво прави миналото лято …
  Идея №6 Нов дизайн и нови секции в страничната лента – няма да го коментирам, защото от психологична гледна точка, не му е мястото тук. На мен, сайта в момента ми харесва, и мога да го зареждам от HTC.
  Идея №7 Нови категории – дините, и можеш да си размиеш идеята за сайта … някак си, не му е мястото на work&travel до съвети за начинаещи бизнесмени ….
  Искам и обратна връзка, ние тука даваме някакви хинтове, но приключва с това. Този, който иска помощ, като я получи, е хубаво да даде обратна връзка? като онази кака с магазина за бужута. Ни вест ни кост …

 6. sparko,

  Благодаря ти за мнението и за съветите. Взимам си бележка и обещавам, когато мине допитването да дам обратна връзка.

  За Деси с арт магазина, тя ми написа само, че ще помисли и може да приложи част от идеите. Също така, някои от тях не били приложими.

 7. клайнер каза:

  независимо,че на мен вече не ми отговаряш-аз продължавам да чета статиите ти защото са ми интересни и с удоволствие бих чела новите ти рубрики-2,4 и 5.успех

 8. Здравей,

  Извинявам се, сега погледнах, че последното ти писмо се е озовало в Spam папката.

 9. Николай Жеков каза:

  Според мен в такъв ред трябва да ги подкараш 4,5,2,1, а и като гледам анкетата май така се очертава. Успех!

 10. Иванов каза:

  Моето мнение е да не променяш коренно дизайна. Тази подредба на статиите е най-удобна за читателите, поне според мен. Изборът на цветове също е добър.
  Някои козметични промени, които може да се направят:
  Връзката “older posts” в края на страницата може да се напише на български.
  Полето “Търсене” вдясно може да се качи под лентата с категориите.
  Според мен е излишно последните 5 статии да ги има и в страничната лента.

  Категориите са достатъчно. Даже може да се редуцират. Примерно категория “Новини” може да се премахне. Също може да се обединят някои категории, например “Лични финанси и инвестиции” или пък “Собствен бизнес и инвестиции”.

  Според мен не е необходимо да снимаш видео, вместо да напишеш статия. Но към някои статии може да поставяш видео от интернет, свързано с темата на статията.

 11. bella каза:

  Тони, похвално е, че правиш допитване до потребителите на сайта и така се предпазваш от задръстване то му с ненужни материали. И без това нета е пренаситен с баластра, която спокойно можеш да избегнеш.
  За идеите:
  1. Видеоуроци- чудесно. Хубаво би било да са в отделна секция. В статиите, които пишеш да има препратки към тях.
  2. Прилична идея, стига да не те обсеби до залитане.Ще ти доведе нови читатели:)
  3 Повече игри и томболи- веднъж на 6 месеца е предостатъчно. Не сме в магазин на голяма хранителна верига все пак:)
  4. Уроци за собствен бизнес- стъпка по стъпка- чудесна идея! Аз бих акцентирала особено много на нея. Тя е най-най- важната!Някъде назад / както и в блога на Рая/ съм казала достатъчно за споделянето на знание:)
  5. Електронна книга- чудесна идея. Всички блогъри рано или късно го правят. Мисля, че има какво още да кажеш! Успех!Хубаво би било да има и секция за безплатни електронни бизнескниги.
  6. Нов дизайн- няма нужда. Този е достатъчно добър.
  7. Пътеписи- не мисля, че е добра идея, наистина малко ще размие тематиката. Не пречи, обаче да са във форума ти- там не просто ще споделяш красоти и чудесии, но може би, ще провокираш читателите да се включат с коментари или свои материали…
  Все още не ми е ‘узряло’ къде да бъдат снимките и статиите от събития, в които лично си участвал, но честно казано, не мисля, че създаване на друг блог е добра идея. Просто трябва да помислиш как да включиш тук всичко, което те вълнува / все пак мястото е твое:)/, но да не задръстваш сайта или нета.
  Успех!:)

 12. Тони, благодаря ти, че си се сетил за мен и то с такива хубави думи 🙂

  Идеите ти за повече томболи и уроци на мен лично ми допадат най-много, ако държиш да променяш нещо или да вкараш нещо ново. Понякога човек го сърби да експериментира 🙂 Според мен обаче сайта си е добре както е сега – и като дизайн, и теми, и поднасяне. Фокусирай се върху съдържанието, всичко останало е второстепенно.

 13. Atanas каза:

  Аз също съм за 4, 5 и 1 – би ми било много интересно да прочета или да изгледам на видео различни уроци.

 14. Мда, това май са фаворитите на повечето читатели.

 15. Благодаря за предложенията.

  “Older posts” не мога да го сменя на български (или поне не знам как).

  Полето “Търсене” вече е под категориите.

  Таба с последните 5 статии е там заради последните 5 коментара. Поне аз винаги гледам последните коментари, когато отида на някой сайт.

  Категориите в скоро време ще ги редуцирам и променя.

 16. Благодаря ти за анализа, bella. Той ще ми е много полезен, когато и аз ще трябва да направя анализ, за това накъде ще върви сайта.

 17. Да, всичко се гради върху съдържанието, но има различни начини за неговото поднасяне. Аз съм фен на по-интерактивното представяне на информацията и активното участие на получателите на тази информация.

 18. Мда, това май ще са победителите, но да видим.

  Между другото, смятам да оставя тази анкета до началото на септември, така че резултатите могат да се променят.

 19. Иванов каза:

  Аз също не знам как се сменя “Older posts”, но би трябвало да има някакъв начин. В ето този сайт например http://businessworkshop-bg.com/ (видях го в категорията “Подобни сайтове”) си го пише на български, а също е използван WordPress.
  Но това не е кой знае какъв проблем. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.