Какво е р2р (peer-to-peer) платформа и как работи тя?

Колко струва времето ни?
21.06.2021
Покупка, лизинг или дългосрочен наем на автомобил? – интервю с Асен Асенов от Simpl
25.10.2021

Какво е р2р (peer-to-peer) платформа и как работи тя?

Всичко започва през 2005 година, когато един мъж си задава логичния въпрос защо лихвата по кредитната му карта е над 18%, а по депозита му в банката е под 5%. Така се ражда първата р2р платформа Zopa и дава началото на една цяла индустрия, която предлага разумни условия и лихви на тези, които търсят кредити и по-висока доходност за спестяванията на хората. В тази статия ще ти разкажа как работят тези платформи, какви са основните им предимства и как може да се възползваш от тях.

Икономиката на споделянето в действие

И друг път съм ти разказвал за икономиката на споделянето (sharing economy), при която цели сектори се реформират като дават възможност на хората да споделят активите и ресурсите, които притежават. Най-емблематичните примери за такива компании са Airbnb (споделяне на собствено жилище), Uber (превоз със собствен автомобил) и много други, като общото между тях е, че предлагат по-добри и гъвкави условия от установените играчи на пазара (като хотелите и такситата в случая).

При р2р е същото, като стоката са парите, а в основата на старата икономика са банките с техните тромави и сложни процедури, които са монополизирали кредитите и депозитите. Основната идея на тези платформи е да предложи изгодни условия на хората, които търсят заеми, а средствата да дойдат от инвеститори, които ще получат по-висока доходност за своите средства от нулевите лихви в банките.

Когато за първи път разбрах за р2р платформите (даже преди 5-6 години с приятели искахме да направим такава у нас) си казах, че това е наистина проста и брилянтна идея. За щастие, вече в България има няколко такива компании, една от които е Klear, за която ще ти разкажа след малко.

Но какво прави модела на р2р толкова добър и може да предложи добри условия, както за кредитополучателите, така и за търсещите добра доходност за своите спестявания?

Ето топ 3 предимства на р2р платформите в сравнение с банките и останалите финансови институции:

Предимство №1 По-справедливо разпределение на средствата между кредитополучатели и инвеститори

Тъй като р2р платформите оперират изцяло онлайн, нямат клонова мрежа с огромни разходи за поддръжка, излишна бумащина и тежка корпоративна структура с голям среден мениджмънт, те могат да си позволят да предложат по-ниски лихви на тези, които търсят финансиране и по-висока доходност за спестяванията на хората от банките.

Крайният резултат от дейността на тези платформи е едно по-справедливо разпределение на средствата между двете страни в сравнение с класическите банкови кредити и депозити.

Ето как изглеждат нещата нагледно в Klear:

Предимство №2 По-висока доходност от банковите депозити при умерен риск

През последните години има устойчива тенденция за намаляване на лихвите по банковите депозити и логично те вече са нулеви (дори в България), като част от финансовите институции вече взимат такса за сумите, които си държим при тях. Всичко това, заедно с увеличаващите се банкови такси и комисионни, както и по-високата инфлация (която се очаква да остане такава за поне 1-2 години), ни носи значителни загуби и парите ни се стопяват с все по-бързи темпове.

В същото време, банките си запазват един доста добър марж между лихвите по кредитните продукти и депозитите, което води до все по-големи печалби за тях. Изглежда доста нечестно, нали?

При р2р платформите се търси по-справедливо решение и като инвеститори може да получим доста по-висока доходност от тази по банковите депозити. Разбира се, това е свързано с малко по-високо ниво на риска.

Добрата новина е, че р2р платформите стават все по-добри при управлението на кредитния риск. Те не могат да си позволят делът на лошите и невърнатите кредити да е висок, защото те нямат огромното финансиране и помощта на държавата, на които могат да разчитат банките (често с нашите пари на данъкоплатци). В тези компании има отдели по оценка на риска и иновативни скоринг системи, които могат сравнително точно да предвидят кой ще има затруднения с връщането на заема и кой не. Разбира се, винаги има изключения, но р2р платформите се занимават със събирането на закъснели вземания или ги прехвърлят на колекторски фирми.

Не на последно място, за разлика от банките, всеки инвеститор може да си избере дали да влага парите си в по-рискови кредити с по-висока доходност или в по-сигурни, но с по-ниска печалба. Ето един пример с различните категории заеми, като S са тези на най-надеждните кредитополучатели, а D на тези, при които има по-висока вероятност да забавят вноските по задълженията си.

Допълнително рискът от забава или не връщане на кредитите се намалява, защото може да инвестираме в десетки отделни заеми и така да диверсифицираме възможността за загуба. А и да не забравяме, че в основата на тези платформи стои общността от хора и тези, които са взели заем са по-склонни да го върнат, защото знаят, че парите са на друг човек от същата общност. Това не е така при банките и другите финансови институции, които често имат негативен имидж в обществото.

Предимство №3 Платформите се развиват бързо и предлагат комплексни решения

Компаниите в р2р сектора са едни от най-бързо развиващите се в САЩ и Европа. Техният дял от потребителското кредитиране все още малък в сравнение с банковите институции, но бързо нараства и тенденцията е все повече хора да теглят онлайн заеми. Като алтернатива на депозитите, те също предлагат много предимства. На база на моя опит с индивидуални клиенти, мога да ти споделя, че над 60% от хората, с които работя, имат в портфейлите си инвестиции в различни р2р платформи. Относителният им дял все още е сравнително нисък, но постепенно се увеличава. При мен е около 5% от общите ми инвестиции, но мисля да го увелича през тази година.

Едно от иновативните неща, които предлагат много от р2р платформите е автоматичното инвестиране по определени критерии. С него не е нужно всеки ден да следим каква част от кредитите, в които сме инвестирали, са върнати и отново да ги влагаме в други заеми, а това става автоматично.

Как работи Klear

Обещах ти да ти разкажа малко повече за компанията, с чието съдействие излиза тази статия. Klear e създадена от Лоик льо Пишу през 2015 година, като той е имал същата мечта като на основателя на Zopa за честен и прозрачен пазар на кредити. По тази причина напуска високия пост като CEO на БНП Париба Лични Финанси, за да създаде платформата.

Шест години по-късно Klear има 1930 финансирани кредити за над 18 милиона лева и над 1,500 активни инвеститори, като средната сума на заемите е близо 10,000 лева.

Аз съм човек на цифрите и когато говорим за инвестиции и риск, те ще са ти по-полезни. Ето и статистиката на Klear за доходността и загубите от различните сегменти:

Както виждаш, има риск, но той е доста по-малък от доходността, която се получава, а тя от своя страна е десетки пъти по-висока от тази по банковите депозити.

Сигурно ти е интересно и как точно работи Klear. Ето основните стъпки:

1. Отпускане на потребителски кредит. Кредитоискателят попълва кратка онлайн форма, а Klear изготвя индивидуална оферта с конкретните параметри на кредита.

2. Публикуване на кредитите на пазара. За да осигури на инвеститорите кредити с нисък риск, компанията финансира само лица с редовни и доказуеми доходи, ниско ниво на задлъжнялост и изрядна кредитна история (за разлика от много компании за онлайн и бързи кредити, които отпускат средства „само срещу лична карта“)

3. Отпускане на кредита. Klear финансира одобрените кредити със собствени средства като удържа единствената такса, която зависи от размера на кредита и риска.

4. Инвестиране в кредити. След регистрацията и захранване на сметката си с минимум 100 лева, инвеститорът вече може да купува части от кредити.

5. Получаване на средства и реинвестиране. Кредитополучателят прави месечните си вноски, а сумата се разпределя по сметките на инвеститорите, купили части от неговия кредит. Инвеститорът получава постоянен паричен поток от главница и лихви, като той може да реинвестира наличните средства или да ги изтегли.

За финал

Във Fintech сектора р2р платформите са едни от най-бързо развиващите се, като все повече хора им се доверяват. Сред основните им предимства са по-справедливото разпределение на средствата, по-висока доходност за инвеститорите и по-голяма прозрачност и удобства в сравнение с традиционните финансови институции. Аз съм сигурен, че и все повече хора ще се възползват и от кредитните продукти, които предлагат.

Тази статия достига до теб благодарение на Klearбългарската р2р платформа за кредитиране и инвестиране.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

1 Comment

  1. […] Klear се справя доста добре с тази задача вече 6 години. Нова не е само мое мнение, а и на още над 270 инвеститори, взели участие е последната анкета.  Платформата кредитира само кредитополучатели от най-надеждния (prime) сегмент. Klear се конкурира с банките, като предлага малко по-добри условия за потребителски кредити. Едно много добро описание на принципа на работа на Klear може да прочете в сайта на Стойне Василев – smartmoney.bg. […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.