Какви са ползите от банков депозит

Защо аз използвам електронно банкиране, а приятелите ми – не
16.08.2016
Какво НЕ правят финансовите експерти с парите си
07.09.2016

Какви са ползите от банков депозит

Безспорен е фактът, че банковите депозити стават все по-малко привлекателни за вложителите, поради намаляващата им доходност през последните години. Но алтернативите за инвестиция не за всички са добре познати. Повечето от нас дори се отнасят с недоверие към инвестиции в ценни книжа. Очакваната висока доходност от стартиране на нов собствен бизнес, също няма потвърждение за реализацията си в кратък срок. Финансовите инструменти и търговията на фондовите борси, са далеч от ежедневието на голяма част от нас.

Но същевременно с това, необходимостта от определени средства в брой, които да не инвестираме, е един добър избор, с оглед предстоящи наши намерения и нужди. Тогава къде е златната среда – между инвестицията и парите в брой. Кое е решението, с което ще запазим и съхраним парите си, и в същото време ще сме ги вложили с определена доходност? Това е банката, която предлага най-различни свои продукти.

Доверието в банковата система след напрежението през 2014 година е отново на добро ниво, въпреки преструктурирането на банковия сектор, който започна с бавни темпове у нас. За периода от 2014 година до момента, наблюдаваме слабо изразена консолидация на банките, но този процес се очаква да продължи.

Придобиването на Юнион банк от Първа Инвестиционна банка през март 2014 година, както и прехвърлянето на собствеността на Алфа банк-клон България към Юробанк през 2015-2016 година, са индикатор за наличието на този започнал процес. Но следва да отбележим, и че второто сливане е в резултат на външни фактори, като дълговата криза в Гърция, която наложи на страната необходимостта да се справи с нея.

След публикувания доклад от БНБ на 13 август 2016 година, във връзка с качеството на активите на банките и оптимистичните резултати за състоянието на банковата система, доверието на вложителите се увеличи. Положителни бяха и резултатите към края на май 2016г., по статистика предоставена от БНБ, и изчисления и анализ на Банковата система в България на годишна база, които  показват увеличена печалба преди данъци с 12.6% (63.1 млн. лв.), както и увеличение на повечето показатели – активи с 5.1% (4.2 млрд лв.), собствен капитал – 7.7%. Тенденцията се потвърждава и към края на юни 2016, когато е отчетена печалба от 773 млрд. лв. и увеличение от 54%.

Така в условия на добра стабилност в банковата система, банковите вложения са все още добро решение, дори с намалена доходност. Какви са ползите? Ето някои от тях:

  • Винаги разполагате с пари в брой, които са така необходими и ще ви позволят да имате свободата да разполагате с тях във всеки един момент. Постоянно променящите се във времето обстоятелства налагат да бъдем адаптивни и гъвкави, да можем да предприемем необходими действия, при необходимост. Търсенето на средства обикновено е свързано с риск – относно сума, цена, време за намирането им. С поддържането на определена сума в брой, този риск може да бъде максимално ограничен.
  • Парите ви се съхраняват на сигурно място. Доверието в банковата система се доказва и с увеличаването на банковите депозити през второто тримесечие на 2016 г., по данни на БНБ. Депозитите на домакинствата отчитат ръст от 547 млн. лв. (1.2%), като заемат 60% от всички привлечени средства в банковата система.
  • Имате избор на банков продукт според нуждите ви. Можете да изберете сравнително висока към момента лихва – да изберете депозит, или друг банков продукт, който да ви позволява да разполагате с парите си във всеки един момент, без да губите лихва от това. Пример за това, е продукт, който ви начислява лихвата на ден според текущия размер на средствата ви за деня. Това е изключително привлекателен продукт, с който вие имате свободата да разполагате с парите си, защитата на средствата, и сигурността в лихвата.
  • Печелите и предимството, че една част от средствата ви, или всичките от тях, са във всеки един момент не само защитени, но и бързо ликвидни. Както всички знаем, парите са най-бързо ликвидната „стока“, с която можем за посрещнем задължения мигновено, или да осигурим необходима сума веднага за предвидени цели или при извънредна необходимост.

Вложение в банков продукт, с фиксирана лихва на ден е много добро решение, за всеки, който не търси дългосрочна висока печалба от инвестицията си и иска да спечели докато търси решение за следващата си стъпка, и вложението на средствата му е безрисково.

Силвия Берова
Казвам се Силвия Берова, и съм финансов анализатор. Опитът ми е предимно в международни финансови институции, частния сектор и в първата българска и третата пълноправна рейтингова агенция, регистрирана в Европейския Съюз. Интересите ми са в сферата на финансите, инвестициите и креативността, на иновациите и технологиите. Подкрепям усъвършенстването и личностното развитие.

1 Comment

  1. Полезно предложение за ползване на банковите услуги, въпреки общият ни скептицизъм към тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.