Каква е формулата на успеха

Как да вземаш само най-правилните решения?
13.04.2016
Кога ще се оправим?
26.04.2016

Каква е формулата на успеха

След години търсене и изследване живота на богатите и известните хора по света, открих формулата на успеха. Тъй като споделям с вас всичко, което ми се случва през последните 5 години, вие сте първите, които ще я научат.

Тя са оказа толкова проста, че не знам как не съм я открил досега. И така, формулата на успеха е:

Х=Y

, където Х са вложените усилия, време и пари (както и доза късмет), а Y са получените резултати.

Какво? Толкова ли е просто?

Да, толкова е просто. Замислете се – ако полагате еднакви усилия през последните 2 или 3 години, как очаквате да имате по-добри резултати?

Спомнете си всички успехи в нашия живот. Те са били резултат от тези фактори, нали?

Тази формула изцяло се базира на математиката и са възможни следните равенства:

Х-20% = Y-20%  и  Х*2 = Y*2

Това означава, че ако намалите по някаква причина усилията си с 20%, то и резултатите ще паднат с толкова. Същото важи и ако удвоите усилията си.

Трябва да уточним нещо много важно тук – Y са вашите резултати и те са различни от резултатите на останалите.

Ще ви дам пример. Явявате се на интервю за работа и полагате Х + 50% усилия, т.е. с 50% повече от последното интервю за друга позиция. Друг кандидат полага Х – 10% усилия и печели конкурса.

Как става това?

На първо място, Х и Y на другия кандидат са тотално различни от вашите. Също така, много рядко двама души имат абсолютно еднакъв Y резултат. Вземете за пример спорта, където резултатите са от първостепенно значение.

Колко често двама лекоатлети имат абсолютно еднакво време на 100 метра бягане? Много рядко, нали? А те полагат почти еднакви усилия (ако са на едно ниво), участват в едно състезание с еднакви правила и условия за всички и се борят за едни и същи резултати.

– Стойне, това много добре звучи, но не винаги се получава така. Ето аз полагам доста усилия, но нещата не се получават. 

Да, животът е несправедлив. Трябва да се примирим с това. Но това какво общо има с усилията, които полагаме и резултатите, които получаваме?

Правилната посока

Тук идвам до следващото нещо, което трябва да имаме предвид при тази формула, а именно усилията да са в правилната посока. Ако се върнем на примера с конкурса за работа, вторият кандидат може да знае малко португалски и затова да са го предпочели, т.е. това е била една от съставките на резултата Y.

Неуспелият кандидат може да е наблегнал да решава логически задачи, защото си е мислил, че това ще го доведе до Y резултат, но това не е било от значение за интервюиращите.

Ако вземем за пример личните финанси, много хора поемат по правилния пък – водят си бюджет, спестяват част от дохода си и накрая влагат парите си в банков депозит. При лихва, която покрива само инфлацията, няма как да се постигнат някакви резултати.

Дългосрочно мислене

Казват, че да мислиш само за това, какво ще правиш утре, другата седмица или другия месец, е присъщо на бедните. Те се интересуват само от това какво ще правят до следващата заплата.

От друга страна богатите (не само финансово, а и като мислене) планират бъдещето си за по-дълъг период от време. Дори старите аристократични фамилии мислят как състоянието им да се запази за няколко поколения напред.

Ще ви разкажа за една ситуация, в която всеки е попадал. Работите някъде и от друга фирма ви предлагат малко по-висока заплата. Повечето хора се съгласяват, защото си мислят, че едни 100 или 200 лева повече ще им помогнат по-бързо да постигнат целите си.

В повечето случаи те не мислят дългосрочно и стратегически, защото може да се окаже, че на новата им работа не растат (интелектуално и като отговорности), няма колеги, от които да се учат, или е скучна и монотонна. Това дългосрочно ще има много повече негативи, които не си струват за малкото увеличение на заплатата.

Всеки HR, който ме е интервюирал за работа, първият му въпрос е бил „Защо съм сменил толкова много работи и не говори ли това за непредсказуемост/нестабилност?“. Аз им отговарям, че съм планирал кариерата си дългосрочно и просто тези позиции и професии са ми помогнали да придобия нужните знания, умения и опит.

Последните 21 години съм вървял в една посока – да стана топ професионалист във финансовата сфера. Образованието ми е финанси и счетоводство, бил съм на стаж в 2 банки (в почти всички отдели), работил съм като кредитен експерт в още 2 финансови институции, в 2 топ одиторски фирми с фокус финансовата сфера, както и в една голяма застрахователна компания.

Придобих два международно признати сертификата в областта на финансовите услуги и одита (третия е на път), станах вещо лице към Софийски градски съд (финансово-счетоводни експертизи), а сега участвам като външен консултант в стрес-тестовете на банките.

Както виждате, (почти) винаги съм мислил дългосрочно, дори на моменти да ми е било трудно или да съм започвал нова работа с по-ниска заплата от предишната. Имал съм много предложения, от които щял да изкарам доста пари, но те не съвпадаха с дългосрочната ми визия за нещата.

Средата около нас

Когато ходим на различни събития сме много ентусиазирани да променим живота си и да постигнем успех. В зависимост от преживяното, тази мотивация ни държи поне няколко дни. След това, обаче, нещата си тръгват постарому – ходим на работа, срещаме се със същите негативни хора, и в един момент си казваме, че „нещата никога няма да се оправят“.

Какво ни липсва, за да продължи нашия растеж?

Средата около нас. Тя включва най-вече хората, но и много други неща. Няма как да си позитивен, ако цяла нощ не си спал, защото съседа отгоре е правил лудо ретро чалга парти до зори.

Аз харесвам позитивното мислене, но само то не е достатъчно. Трябва и всеки ден да ни се случват хубави неща, за да поддържаме темпото. Това го правят нашите близки и приятели, които ни подкрепят, независимо от ситуацията и обстоятелствата.

Никой не казва, че трябва да имате само супер-мотивиращи и подкрепящи приятели, а другите да ги забравите. Когато аз имам нужда да си поговоря с някого и да изпием по една бира, се обаждам на „старите“ ми приятели – тези, с които съм израснал.

Но ако имам идея за бизнес или искам да променя нещо в живота си, търся по-новите ми приятели, с които сме на една вълна. В баланса се крие истината.

Сигурно очаквахте някаква магическа формула, с която ще станете успешни за един ден. Няма такава. Само вложените време, усилия и пари (плюс доза късмет) се отплащат, или както се казва

Трябва да работиш много години, за да постигнеш успех за една нощ.

Ако искаш да получаваш още полезни материали, с които да избереш верния път към твоя успех, присъедини се към едно мини-общество от над 6,000 интелигентни хора, които получават нашия Бюлетин.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

10 Comments

 1. Анди каза:

  Стойне приятелю, всичките ръководни позиции във финансовата сфера, които си заемал ,те учат само и единствено на професионални знания по счетоводство, банково дело и одит. Те по никакъв начин не са те научили на финансова грамотност по простата причина че тези науки са за това как да преместим едни пари от едно място на друго, как да ги документираме според действащото законодателство, как да отпускаме кредит и как да ревизираме процеса. Но не те учат на най-важното : Как да създаваме пари. Това го знаят и могат само предприемачите и това е истинската финансова грамотност. За жалост познавам не един директор на банка, който е финансово неграмотен. Специалист е в неговата си професия но само толкова, и понятие си няма от инвестиране. Чета статиите ти. Напълно логични са но не виждам как съветите в тях могат да направят богат някого. Примерно: “Явявате се на интервю за работа и полагате Х + 50% усилия, т.е. с 50% повече от последното интервю за друга позиция. Друг кандидат полага Х – 10% усилия и печели конкурса.” – богатите, приятелю са онези, който ДАВАТ работа а не ония които се ЯВЯВАТ на интервю за работа 🙂 Сиреч предприемачите. Поздрави

 2. Стойне Василев каза:

  Приятелю, Анди, преди да говорим за финансова грамотност, трябва да се научим да пишем грамотно. Не знам какво имаш предвид под предприемачи, но от 2014 година не работя за компания, а създавам пари и не се явявам на интервюта за работа.

  Това, че някой е предприемач, не означава, че е финансово грамотен, защото съм се срещал с десетки предприемачи, който (освен че не могат да създават пари), не могат и да ги управляват. Няма знак на равенство между предприемач и финансово грамотен. А, че има финансово неграмотни директори на банки, съм съгласен.

 3. Цветелина каза:

  Анди, първо трябва да си променим мисленето, после формулата всеки сам ще си я намери. Мисля, че Стойне много добре дава посоката за промяна на мисленето, и че не трябва да се отказваш, ако не станат нещата бързо, защото рядко стават бързо, предполагам знаеш. А това което е работил Стойне може само да му помогне да види голямата разлика и да я покаже на нас.

 4. Павел каза:

  Аз също приемам тезата на Анди, че повечето статии не могат да направят някого богат, т.к. са написани с много неизвестни или пък се използват за реклама на семинари.

 5. Стойне Василев каза:

  Павел, никоя статия не може да те направи богат и никой съвет, независимо кой ти го дава. Трябват действия и последователност. Няма как да си стоиш вкъщи и да станеш богат. Ако това ти е целта, купувай си билетчета от лотарията, трий и се моли.

  Всички статии, които пиша, са базирани на доказани във времето принципи, а не чудодейни формули. Спазването, обаче, е твоя отговорност. Повечето материали в сайта са за финансова свобода, а не богатство, което е доста различно. Ако искаш да станеш богат има само един начин…

 6. Краси Миланов каза:

  Бих искал само да допълня,че за успеха е нужна също и щипка талант,а това е от огромно значение.Ако един човек няма потенциал,дори и случайно да постигне временен успех,той няма да знае как да го задържи и развие.Аз разбирам коментиращите,те желаят формула за бърз и лесен успех,но такава просто не съществува.Всеки е добър в различна сфера,и най-умното което може да направи,е да използва това.Вживотът ми съм получил и много безплатни финансови съвети от приятели-не им обърнах нужното внимание,и съответно не изкарах едни пари.Човек сам трябва да узрее за дадени идеи и решения,ако някой му ги дава наготово-той се опълчва и не ги възприема.Ако хипотетично,Стойне беше Зуки,и предложеше идеята за Фейсбук тук,и да дадем по 1000$ за акции,аз също щях да кажа че нищо няма да стане от това…За да стигне някой до правилните решения за живота си,трябва сам да извърви мноого дълъг път-да изчете много книги,да посети семинари,лекции,да може да СЛУША,и тогава има някаква вероятност да стигне до вярните за себе си решения.Сам.Аз напоследък черпя много мъдрост от книгите на Робърт Кийосаки

 7. Стойне Василев каза:

  Здравей Краси, благодаря ти за коментара и той наистина е в десетката. Всеки търси бързи решения и магическа формула за забогатяване. За съветите си прав – преди няколко месеца един клиент ми разказа, как е закупил доста акции на Тесла моторс. Разгледах компанията и очакванията за представянето на новия модел, и си купих малко акции. Печалбата от тях е доста добра. Споделих го на приятели и те ми казаха, че съм луд – компанията е пред фалит и т.н.

  Всеки сам си намира пътя. Аз избягвам да казвам това е правилно, а това е грешно. Има работещо и неработещо.

 8. Ваня каза:

  Това не важи за България обаче. Тук усилията могат да се окажат напразни, защото цялата икономика на страна се крепи на шуробаджанашки-корупционновръзкарски-любовноплатени-политикозависими отношения и други подобни, които не знам как точно да ги квалифицирам /нови думи в българския речник, които имат приложение :)/. С много малки изключения,”успешните бизнесмени и бизнесдами” са успешни заради това, че са в тези отношения, а другите, да си полагат колкото си искат усилия. Не съм негативистка, а по-скоро реалистка. Убедете ме в обратното, но с факти, не с добри пожелания. Завършила съм финанси и имам претенции, че съм финансово грамотна в известна степен, не само заради образованието. Предлагам да усложня малко предложената формула:
  Х+K+L=Y-М-N
  където Х са вложените усилия, време и пари (както и доза късмет), K са успешно установените контакти с хора на власт/приятелски, любовни и т.н./, L е дадените подкупи на подходящите служители, Y са получените резултати, М е променлива величина и представлява вероятността да ви вземат бизнеса или да се намърда като съдружник някои от хората, представени в К, а N са похарчените за подкупи средства, срещу които може и да не сте получили услугата, но вече сте ги дали. Тази формула може да бъде допълнително “обогатена”, съобразно ситуацията в страната. Предимно политическа 🙂

 9. Бай Аврам каза:

  Скъпа Ваня,
  не само тук, а навсякъде усилията могат да са напразни ако не са в правилната посока. Ако развиваш бизнес свързан с обществени поръчки изброеното от теб е от голямо значение. Но има и други бизнесмени, които имат сравнително малък нишов бизнес и се справят доста добре. Познавам лично мнозина, започнали от гаража и с течение на няколко години и много усилия са създали добър бизнес. Смея да включа и себе си в тази графа. Започнах преди 5 години с капитал около 200 лв и много усилия. Работихме в къщи, аз и майка ми. Сега имаме 3 работнички. Да, не е кой знае какво, но за нас не е малко защото знаем как сме започнали и колко усилия ни струва. Повечето контакти, които имам са с хора като мен, такива са и партньорите ми в бизнеса и това много ми помага. За теб вероятно не сме успешни, не печелим милиони, не се возим в лъскави коли, не ходим на почивка на Малдивите. Но аз съм доволен, бизнеса ми се развива, може да е бавно но се развива. Ставам сутрин и излизам с желание за работа. Радвам се на дребните неща. Семейството ми не се лишава от нищо. Следвам целта си.

 10. Ваня каза:

  Скъпи Бай Аврам,
  Наистина се радвам на такива като теб – с труда си печелят достатъчно, за да са доволни и да успяват да се грижат добре за семействата си. Даже да дават работа и на други. Но представяш ли си, колко по-успешен щеше да е твоя бизнес, ако ги нямаше тези, за които аз говоря или ако те не бяха привилегировани за сметка на останалите – такива като теб. Ти си доволен, но други като теб не са – защото резултатите не са адекватни на труда им. Не са адекватни, поради “големи бизнесмени”, оплетени в отношенията, които споменавам в предния коментар. Ти просто не си застанал на пътя на някой такъв, за което имаш късмет. А шуробаджанашките отношения не са само в сферата на обществените поръчки. Затова казвам, че формулата може да бъде променяна по най-различен начин. Защото първоначалният й вариант не отразява действителността, в която живеем и нещата не са толкова семпли и ясни. Както и повечето икономически правила, които учим няма да дадат резултата, който се очаква когато бъдат прилагани. Просто защото у нас всичко е изкривено и правилата, в общи линии са, че няма правила. Или в т.нар. бизнес важат правилата на джуглата, ако повече ти харесва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.