Как стартирах бизнес със 120 лева

Времето е… кафе
22.07.2013
Какъв е идеалният хотел?
07.08.2013

Как стартирах бизнес със 120 лева

Въпреки многото реални примери за това, как може да се стартира бизнес с минимален или дори с нулев бюджет, хората все още не вярват, че това нещо е възможно.

За да разбия всички съмнения ще дам един пример как аз стартирах с минимална инвестиция.

Докато си седях в къщи и размишлявах по какъв начин мога да изкарам някакви допълнителни доходи, изведнъж се сетих за един човек, на когото имах визитката. Бяхме разговаряли с него 2-3 пъти и бях останал с много добри впечатления, като на последната ни среща имаше нещо като подхвърляне, че може да работим един ден заедно, но от тогава беше минала повече от година.

Единственото, което знаех за него, е че има собствен бизнес (търговия с бързооборотни стоки), който беше почти изцяло позициониран в интернет. Реших да му се обадя и да му направя предложение да работим заедно.

Разговорът ни протече горе – долу по следният начин:

Аз: Ало, добър ден. Обажда се Борис Бачев, търся г-н Х.

Той: Да, на телефона.

По гласът разбрах, че човекът не се сеща кой съм, но бях твърдо решен, че ще стигна до среща.

Аз:  Имам желание да работим заедно. В кой ден сте свободен до края седмицата, за да се видим да обсъдим какви са възможните варианти?

Той:  … В петък, но ще се чуем допълнително.

Аз: Благодаря, до петък.

Той: За нищо, до петък.

И така се видяхме в уговореното време на уговореното място. Разговорът мина повече от добре. Договорихме цени и начин на работа. И така започнах.

Първоначалната ми инвестиция беше 120 лева. Направих един, в последствие и втори сайт. За да не се натоварвам с излишни разходи, реших да не отварям собствена фирма, данъците си ги плащах през фирмата на един приятел. Ако имате някой познат със сигурност няма да има нищо против.

Сайтовете ги разработих в безплатна платформа, в която хостинга и домейна са безплатни. Не съм давал нито стотинка за реклама, SEO и т.н.

Какво правих за да популяризирам сайтовете?

Първо намерих списък с всички търсачки и каталози, местни и регионални. Регистрирах сайтовете във всичките. Всеки ден пусках по 5 обяви в 5 различни сайта за безплатни такива. Постепенно забелязвах от кои сайтове и търсачки ми идва най-вече трафикът и поръчките, и започнах да пускам платени реклами точно на тези места. Не можете да си представите една реклама за 2,40 лева какви чудеса може да свърши. Стига да е написана по правилният начин и да е публикувана на правилното място.

Това беше една моя история и един добър пример как може да се стартира бизнес с минимална инвестиция.

Сега да видим дали има и други възможности за стартиране на бизнес с нулева инвестиция.

Каква е идеята на Дропшипинга?

Буквалният превод на „Дропшипинг” е „директна доставка”. Аз го наричам търговия без складова наличност + „безплатна доставка” – безплатна от гледна точка, че ние не губим време и нямаме разходи за да отидем да пуснем поръчките към клиентите.

На практика това е процес, при който производители, дистрибутори или търговци на едро (Дропшипъри) доставят продуктите, които вие предлагате на вашите клиенти, чрез вашия онлайн магазин и забележете – доставят ги от ваше име.

Дали ще го правите чрез ваш собствен сайт или чрез сайтове за обяви и търговия е въпрос на избор. Според мен е по-добре, когато продавате каквото и да било, да го правите в собствен сайт, а обявите, които ще пускате да ги използвате, за да генерират трафик към сайта.  Както казах, има безплатни платформи за сайтове,  в които не се заплащат домейн и хостинг,  и над 100 сайтове за безплатни обяви, които могат да ви донесат доста посетители.

Да кажем, че сте решили, че искате да започнете да работите на този принцип. Виждате, че магазин за бижута, телефони, дрехи или каквито стоки на вас ви харесват и ще продавате с удоволствие, имат партньорска програма на принципа „Дропшипинг”. Дори и да нямат, нищо не ви пречи да се обадите, или да пишете един e-mail  и да попитате дали има възможност да работите по този начин.

Какво трябва да направите?

Трябва първо внимателно да проучите фирмата, която се е провъзгласила за „Дропшипър”. Хубаво е да е директен вносител на стоките, защото тогава ще има възможност да ви предложи артикулите на поне 50% отстъпка. Според мен фирма, която ви предлага стоки на по-малка отстъпка от 40-50%, не е никакъв „Дропшипър”, а поредният измамник.  Друго нещо, което е много възможно при този тип търговия е да ви крадат клиентите, на които изпращат поръчката от ваша страна. Може би ще имате и проблеми, когато някой клиент иска да върне поръчката или иска да бъде заменена, тъй като трябва да се свържете с фирмата, с която работите и ако те не са сериозни ще ви създадат главоболия. Но рискове в бизнеса винаги има.

Аз лично смятам, че „Дропшипинг” е една добра възможност за стартиране на бизнес с нулев бюджет, стига да намерите подходящите партньори и да имате достатъчно хъс и желание за работа. Да има много уловки и много фирми, които мамят хората, но ще научите много неща, които ще ви бъдат полезни в бъдеще.

Преди да започнете се постарайте да се информирате добре. Не бъдете с огромни очаквания. Този тип бизнес може да бъде много доходоносен, но по-скоро ще успявате да си докарвате едни допълнителни доходи, които при възможност можете да спестявате и спестените пари да бъдат инвестирани  в нещо още по – доходоносно.  Аз лично съм на мнение, че първо трябва да преминеш през малките неприятности на малкия бизнес , за да си подготвен за по-големите предизвикателства, които животът ни предлага.

Всичко е въпрос на опит (да пробваш) и опит (да натрупаш знания и практика).

Желая Ви успех!

Борис Бачев
Здравейте, казвам се Борис Бачев. По образование съм инженер и магистър по икономика. Винаги съм се стремил да трупам опит в различни области. След множество незабравими моменти и провали вярвам, че успях да намеря нещото, което ме прави щастлив и ме поддържа жив и концентриран. Към настоящия момент управлявам Студио Грейс & Боо - studiograceandboo.com - компания, която предоставя иновативни ONline и OFFline решения за стартиращи и действащи бизнеси. Управляваме и два собствени онлайн магазина. Единият е в областта на текстилната и рекламна индустрия - shtampi.bg, вторият - в областта на изкуството и уникални подаръци по поръчка - graceandboo.com. От 23-годишна възраст се опитвам да тествам почти всяка идея, която ми се изпречи на пътя. Имах честта да организирам най-успешното Национално участие на България в областта на леката авиация в Германия - АЕРО 2014. Моята най-голяма страст са бизнес планирането и иновацията във всичките й форми! Най-голямата ми мечта е да летя в космоса. Вярвам, че младите хора, и не само те, можем и трябва непрестанно да променяме себе си и страната ни към по-добро. Единственото, което е нужно да направим, е да действаме заедно и да сме все по-активни. Защото наистина "Съединението прави Силата!" А и нека бъдем честни. На никой не му пука за нас и ние трябва да воюваме за свободата си. Лична и национална... Благодаря Ви! С уважение, Борис Бачев.

44 Comments

 1. Vorpax каза:

  Може ли да споделите малко повече подробности относно това: “За да не се натоварвам с излишни разходи, реших да не отварям собствена фирма, данъците си ги плащах през фирмата на един приятел.” Всякакви съвети и насоки по този въпрос ще са ми от полза.

 2. Здравейте,
  Поръчките, които имах ги изпращах чрез куриер, от името на фирмата на мои познат.
  На него не му се оскъпяваше счетоводството, а аз си плащах данъците по този начин. В случай, че имате доста поръчки и осчетоводяването на вашите фактури оскъпява таксата за счетоводител, можете да покривате разликата и отново ще ви излиза по – евтино.
  Няма проблем да процедирате по този начин, стига да имате приятел, който няма нищо против.

 3. На него не му се оскъпяваше счетоводството, а аз си плащах данъците по този начин.

 4. Страхотна статия 🙂 Много ми допада. Има много начини човек да започне да работи за себе си и без да прави огромни инвестиции. Практиката го е показала. Необходимо е да се проучи пазара добре и да се направи добър анализ на събраната информация. Проблемът на повечето хора е, че много обичат да мрънкат и не искат да положат необходимите усилия. Много псевдо предприемачи се отказват още преди да са стартирали именно защото не са убедени , че усилията им ще бъдат възнаградени, очакват лесни и бързи пари и алтернативата да започнат да получават доходите си забавено ги демотивира :)Но никой от тях не оценява най-важното- а именно поне няма да е на минус и поне няма да има да връща пари 🙂

 5. Здрасти, Борис,
  Супер статия! Най-после някои да разкаже от личен опит точно как са се получили нещата при него. Впрочем аз тъкмо мислех да ти задам въпрос в съответната секция относно бизнеса ти и начина на работа.
  За дропшипинга и аз съм се замисляла – май го наричат на български триъгълна логистика.
  Звучи лесно и помолих хора с подобен опит да ми споделят повече плюсове и минуси за този тип дейност.
  Те казаха, че често имали проблеми с объркани поръчки от партньорите си и съответно недоволни клиенти. Така че вероятно трябва да подберем да работим с подходящата фирма, от която да очакваме възможно по-малко фалове.

 6. feeria каза:

  50% отстъпка?
  Къде ги дават тези отстъпки, и аз искам:)

  50% ОТСТЪПКА означава, че ти ги дават на половин цена?
  Ако за теб е толкова, то и за тях е поне толкова.
  Следователно, реалната надценка е поне 400%
  Бах мааму!

  И аз съм чувал за “дропшипинга” , но чак сега осъзнах, че и аз май съм нещо като “дропшипър”
  (макар че, според автора, съм по-скоро измамник:))

  От около 2 години работим с една фирма, която предлага наши продукти (заедно с продукти на други фирми) на своя сайт. Те приемат поръчките и получават парите от клиентите, ние изработваме продуктите и ги пращаме по куриер на адреса на клиентите.
  Реално, не контактуваме с клиентите пряко, а само чрез тях.
  Един път месечно оправяме сметките.
  Според мен, работим все по-добре и аз съм доволен от тях.
  Разбира се, тоакива гигантски отстъпки са просто немислими.
  Но може би, има продукти, които ги позволяват.

 7. Feeria, при бързооборотните стоки е абсолютно нормално да получаваш поне 40% отстъпка, а такива в повечето случай може да си позволи някой директен вносител . Не знам в твоят случай какви стоки предлагаш на клиентите, но ако цената на продукта е достатъчно висока за да може клиентът да си докарва добра печалба и да може да си позволи някоя друга промоционална кампания, те махаме от графата с измамници 🙂

 8. feeria каза:

  Аз лично, за толкова големи отстъпки при бързооборотни стоки не съм чувал.
  Няколко години съм продавал захарни изделия на едро – надценките (не отстъпките) бяха 20 до 30%.
  При канцеларските материали – доколкото съм запознат, надценките са около 100 до 200% ако си вносител.

  Освен това, струва ми се логично, именно при бързооборотните стоки, където играчите на пазара са много, надценките да са по-ниски, отколкото при по-слабооборотните стоки.

  Нали разбираш, че ако получиш 50% отстъпка, при всички случаи печелиш (на бройка) повече отколкото печели вносителя.
  Примерно, ако един артикул има себестойност 10лв., а се продава при крайна цена 40лв.
  А ти вземаш 50% от нея = 20лв.
  Се получава, че вносителят, печели 2 пъти по-малко от теб 20-10 = 10лв.
  При положение, че ти влагаш само 120лв. и 1-2 часа на ден, а той поема всички рискове и влага цялото си време и енергия!

  Може, разбира се, самият продукт да позволява , не двойна или тройна, а примерно шесторна надценка и за всички по веригата да остават достатъчно пари.
  Но тогава, мен започва да ме съмнява качеството на самия продукт.
  Бързооборотен, а пък с гигантска надценка?

 9. turbom каза:

  здравейте господин Бачев, поздравления за успешния бизнес!!!! напълно ви вярвам за това,което казвате. И аз съм икономист като вас и съм проучвал в продължение на 10-11 години как мога да стартирам бизнес в най-различни сектори. Заключението е, че мога смело да кажа, че в момента това е единственият бизнес, който не изисква големи инвестиции и няма никакви бариери за навлизане. Въпросът е, че и аз искам да си направя подобен бизнес като си създам няколко сайта и блога в които споделям ценна информация, не онлайн магазин.И бих искал да ви питам откъде мога да намеря приличен безплатен хостинг и без платен домейн, защото хостингът трябва да има капацитет да издържа на голям трафик от евентуални посетители, което е основната предпоставка за комерсиализация на сайтовете и блоговете( разбира се традиционната реклама не я броя) Ще ви бъда много благодарен, ако споделите вашия опит по въпроса.Предварително ви благодаря!!!

 10. Здравейте, Turbom,

  Аз използвах платформата alle.bg, в която и хостинга и домейна са безплатни. Лично според мен платформата е направена доста функционално, като постоянно претърпява промени (в положителна посока). За да е безплатен домейнът ще ви завършва на “.alle.bg”, това не смятам, че е проблем. Платформата се оптимизира добре. То така или иначе най-важно е съдържанието на сайта и ако е интересно и полезно няма толкова значение как ще ви завършва домейна. Има ограничение за хостинга, но не беше скъпо допълнителното място, което можеш да си закупиш. Иначе никога не съм имал проблеми. Други безплатни решения, с които не съм особено силно запознат, но съм чувал добри отзиви са: Wix; Tumblr; WordPress.com (не .org); Drupal; Joomla има и други, но тези мисля, че са по-известните. Надявам се да съм полезен. Ако имате още някакви въпроси, не се колебайте да попитате. С радост ще се опитаме да ви помогнем.

 11. Владимир каза:

  Здравейте,
  Аз пък използвам платформата на Blogger и намерих един шаблон разработен за онлайн магазин и леко полека си го правя.Аз също се опитвам да продавам чрез дропшипинг.А нещата които продавам са свързани с облекла.От досега пратените от мен имейли и запитвания да работим по този начин стигам до извода,че прекалено малко хора са наясно с този модел на работа,а пък тези които са съгласни не дават повече от 20%.Явно у нас нещата са малко по изкривени.

 12. Владимир, абсолютно е така. И аз също съм правил доста запитвания към наши търговци и освен, че не са запознати, не дават повече от 20% и на всичкото отгоре на доста места са ми казвали, че мога да предлагам само определени стоки. Но, дропшипинга си остава един много добър бизнес модел. При нас не толкова са изкривени нещата, колкото нашето общество не може да разбере, че има много възможности и сме във време, в което старото не работи а новото още не е заработило и когато изпробват нещо ново много бързо се отказват, защото е нужно търпение.
  Не знаех, че “Blogger” има такъв шаблон. Благодаря ви, че споделяте тази информация.

 13. Вафла каза:

  Абе пич хубаво пишеш как си почнал, ама и ти като тези с печалбата над 1 милион, пропускаш да кажеш как си изкарал първите си пари.
  И аз мога да напиша такава история:
  “Преди една година се бях облякъл като клошар и минах поракай Бургаската гара. В градинката ми се обади една проститука с предложение да работим заедно, обаче аз бързах и подминах. След към 1 година нямаше какво да правя и реших да се помотам в градинката, пък барем онази още работи там. Една вечер нещеш ли я забелязах и се обадих. Тя видимо не си спомняше кой съм и какъв съм. Обаче след 1 час обяснение и 20 лв взе да си припомня. И така започнахме да работим заедно….” как, къде, какво, защо, и най – вече колко сме изкарали историята мълчи.

  Следват 2-3 абзаца, където Ви запознавам с модерните истории за правене на бизнес в Америка, ествествено добре прекопирани от Predpriemach.bg и още 1-2 сайта…
  Трябва да взема да се обадя и на Тони, по предложението му за статии, ммм да….

 14. Стойне Василев каза:

  Вафла, бизнеса на Борис ми се струва сравнително лесен и разбираем – прави сайт, слага стоки на него, хората поръчват, той казва на дропшипъра да им ги изпрати и си получава парите, плаща на доставчика и разликата е за него. Според мен, Борис няма да има нищо против да ти разкаже точно как се прави това и как е изкарал и изкарва парите си. Също така, това е бизнес, който може да направи всеки. Не е като да ти кажа: купих дял от една фирма, тя се оказа печеливша, след години продадох дела си и изкарах пари. Нито повече ще се повтори тази ситуаци, нито ти си на мое място, за да участваш, нали?

 15. Вафла, не разбирам негативното ти отношение. Целта не е да опиша всичко стъпка по стъпка. Хората, които са се заинтересували, се свързаха с мен или оставиха въпроси под статията и съм и съм им разказал по-подробно, как са се случили нещата при мен и как могат да се случат при тях. Имаше дебат в сайта на тема “Може ли да се стартира бизнес докато работим на трудов договор” и там в доста от коментарите ми съм описвал стъпките, по които съм минал.
  Абсолютно нормално е когато описваш съществуващ бизнес модел като “Дропшипинг” да има неща, които се препокриват като информация с други сайтове. Аз не мога да опиша бизнес модела по друг начин, тъй като той вече е създаден и описан. Това е все едно да опишеш примерно “фейсбук”, по различен начин от платформа за обмен на снимки и информация и т.н.

 16. Дориан каза:

  И аз съм проучвал тези възможности и най-реалистичната ми се струва да купуваш от Amazon и продаваш в ebay.

 17. Ники каза:

  http://www.probux.com/?r=nod82 Лесна печалба,работи с paypal Заслужава си 🙂

 18. Petar каза:

  Коментарът беше изтрит, защото не отговаря на условията на сайта. Те не са много, а едно от тях е да се пише на кирилица и на български.

 19. Olaf каза:

  Искам да попитам- как да намеря официални вносители на стоки в България? Страхувам се да не попадна на такива, които просто препродават и така да платя по-висока цена.

 20. Стефан Иванов каза:

  Ще споделиш ли сайта си с нас? Повечето хора не биха си купили нещо от уебсайт, който е на свободен хостинг, защото изглежда най-малкото несериозно. Ако не споделиш сайта си тук, за мен поста ти е измислица.

 21. Иван каза:

  Как намираш оправдателни документи за стоките които продаваш?????? Защото в противен случай ,ако нямаш разходи % данък върху печалбата ще е върху цялата стойност.Лошото е ,че почти никой търговец/доставчик/ не дава фактури. Тогава имаш само приходи без разходи и плащаш данък върху целия оборот.Втори въпрос -как плащаш данък ….като какъв търговец или свободна практика.Ако си търговец ЕТ трябва да имаш фирма. и т. н. въпросите са много ,но най вече стигат до оправдателните документи.

 22. elena каза:

  Здравейте Борис ! Статията ви е много полезна и интересна. Аз се опитвам да разработвам онлайн магазин за дрехи без реклама. Шефовете не искат да влагат пари и аз търся начини да се справям с минимален бюджет. Ползвам безплатните сайтове за реклама, но за сега няма резултат който мога да анализирам. Искам да попитам за безплатен обмен на банерна реклама, според вас има ли смисъл да я правя?

 23. Боряна каза:

  Здравей, от доста време имам желание да реализирам собствен бизнес, но със заплата от 600 лева е трудно да се заделят пари 😀
  Благодаря за полезната информация, мисля да проуча нещата и да осъществя мечтата си!

 24. Ваня каза:

  Здравейте, може ли да ми дадете повече информация за дропшопинга през фирмата на познат?
  Може да звучи глупаво, но ме интересуват как точно става в детайли- например ако фирмата дропшопиър има условие за договор- то той трябва да се сключи с фирмата на моя познат, от където ще минават и фактурите. Друго- как се издават фактури от тази фирма за общата цена на продукта, след като реално аз получавам много по-малко /процент комисионна/ и трето- данъците- ДДС и към НОИ се изплащат от името на тази фирма, а не от мое лично, така ли е?

 25. Fati каза:

  Малко повече инфо за онлай магазин за рачно изработени сувенири!

 26. Здравейте, доста полезна статия за начинащи, поздравления за което! Но освен всичко останало, според мен цялостната визия на бизнеса е от особено голямо значение, независимо дали току-що е създаден и се опитваме да го развием или вече имаме такъв. Аз започнах моя бизнес с напитки от чиа със скромните 600лв и както предполагате, в началото беше много трудно, но успях да намеря една доста иновативно студио за дизайн, което ми изгради цялостната визия и то на цена, която аз сам определих. В началото у нас не беше разпространен бизнеса с продукти от чиа (имаше няколко наложени на пазара компании), но именно дизайна ми помогна да се отлича от тях и много от техните клиенти да започнат да предпочитат моите продукти. Така че аз в моя случай съм благодарен именно на екипа професионалисти от http://nkl.bg
  Поздрави и успех и на вас с новите начинания!

 27. Хелена каза:

  Много е неподробна тази история. Аз не съм стартирала бизнес, но когато съм си мислела за това съм си задавала примерно следният въпрос : Къде ще складирам наличността от нещото, което ще продавам. Освен това ми се губи връзката с предложението да работиш с някого, който има сайт и изведнъж да си отвориш твои два сайта. По-скоро ми се виждаш като конкуренция на човека от визитката. Какво всъщност значи “Да работите заедно”?

 28. Стойне Василев каза:

  Здравей, може би аз не съм най-подходящия човек да ти отговори, но ще се опитам от срещите ми и познанствата ми с дропшипъри. Тук няма наличности, защото стоката е при вносителя или другия търговец. Всеки търси начини да продава повече и ако някой иска да продава мои продукти, нека отвори 1000 сайта и да ги продава срещу комисионна или надценка. Аз ще печеля по-малко от единица продукт, но пак ще съм на печалба от увеличения обем.

 29. Ивайло Димитров каза:

  🙂 Полезна статия за начинаещи шарани! Не се заблуждавайте, че нещата са толкова розови. Не съм се занимавал с дропшипинг, но като се замисля за да се договоря да продавам даден вид стока с вносител или производител първо трябва да взема да се видя с него лично. Това са доста разходи по пътувания. Ако пък остана на варианта телефон 90% ще ме отсвирят а разходите за месечна сметка ще са огромни, отгоре на това ще започна и да се обезсърчавам. Лично аз съм намерил как да докарвам допълнителни доходи ( изработвам сувенири от природни материали ) и след 6 год. труд съм достигнал едно доста прилично ниво. Работя при работодател по 8 часа дневно (с пътуването до и от работното място стават 10-11) а като се прибера работя още по 4-5,6. Съпругата ми е безработна и работи 24 часа по сувенири, отглеждане на дете, готвене и т.н. Няма за нас събота и неделя или празници и “Голямото пътуване”, пролетта почиваме 10 дена а лятото от 5 до 8 дни (както дойде). Стартирахме със смехотворна инвестиция от порядъка на 10 лв. с които си закупих тел и един чифт ръкавици. Първите си творби продадох от капака на семейния автомобил, което ми даде амбицията, че нещата се харесват и оценяват. И така до днес дай боже да сме здрави и за в бъдеще. Търговията е хубаво нещо стига да ти стиска да инвестираш. Ако не ти стиска инвестирай в собствения си труд и жъни плодовете му, ако ли не само разтягаш локуми на пейката пред блока и ръсиш на никому ненужен мозък. Опа и щях да пропусна накрая повечето ще си купят книжка как да стартират свой бизнес в БГ:) за под ….лева. Успех на всички начинаещи и не се отказвайте от идеите си. Инвестирайте разумно и целесъобразно.

 30. Стойне Василев каза:

  Ивайло, статията на Борис е от неговия първи бизнес и той е описал как го е направил. На този линк http://smartmoney.bg/dropshiping-kak-da-startirash-pechelivsh-biznes-ot-nulata-totalno-pulno-rukovodstvo/ може да откриеш най-пълното ръководство за Дропшипинг, написано от професионалист.

 31. Няма каза:

  “Според мен фирма, която ви предлага стоки на по-малка отстъпка от 40-50%, не е никакъв „Дропшипър”, а поредният измамник.”

  Това са пълни глупости. Ние сме вносител и най – високата надценка която слагаме е 30%, за да предлагаме продуктите си на конкурентни цени.

 32. Венци Станчев каза:

  Здравейте, колеги! На няколко пъти ми предлагат от Мъниграм да предлагам услугите им. Дали някой от вас случайно им е представител, търся обратна връзка 🙂

 33. Костадин каза:

  Здравей! Аз преди работех с тях. Имах заложна къща и предлагах МъниГрам. Доволен бях, но за съжаление се наложи да прекратя дейност..

 34. Неда каза:

  Здравейте, млади хора!
  Искрено се радвам на успехите ви, но ми се струва, че сте имали страхотен късмет и сте изключения. Синът ми е с висше образование, работи неквалифицирана работа, от няколко месеца е безработен, изпраща документи и отникъде не му се обаждат. Не мога да си представя как така ще се обади на някого, той ще определи среща и хоп! бизнесът тръгва. Просто в живота не става така. Синът ми се отчайва от неуспешните опити да кандидатства за работа и аз не намирам подходящ начин да го мотивирам да продължава.

 35. Стойне Василев каза:

  Неда,

  В кой град търси работа синът Ви?

 36. Венци Станчев каза:

  Благодаря, Костадине! Подадох си документите и чакам да започна, дано не е трудно

 37. Йоан Цимисхий каза:

  Абе тука големи баламурници коментират. Като не ви идва акъла в главата, хващайте лопатата.

 38. Ковачев каза:

  Здравейте г-н Бачев. Радвам се, че има хора като вас, които споделят своя опит. Отскоро изградих онлайн магазин. Всичко си правя сам. Имам доста артикули, които са предимно домашни потреби. Подобно на стоките от магазин за 1 лв. Не мисля, че са много оборотни стоки, освен това са на много ниска цена. Трябват ми бързооборотни стоки или поне такива които да се продават добре. Можете ли да ме насочите към подобен асортимент. Предполагам, че за да си заслужава разправията, стоките трябва да са по скъпи. Аз продавам неща с максимална цена около 25 лв. Приемам всякакви съвети. Благодаря предварително.

 39. Бранимир каза:

  Брейв Браузър, е с подобна задача, с единственото условие, че трябва да гледаш рекламите, /които нормално ти се предлагат в Хром и не ти плащат за това/ Новата технология на Брендън Айх бивия шеф на мозила.

 40. Борислав каза:

  Имам и интерес

 41. Milena каза:

  Здравейте, може ли малко повече информация относно статията . И исках да попитам…..възможно ли е да се развие бизнес с хранителни стоки или сладкарство изцяло онлайн ? Без физически магазин или цех ,от който да се купува . Благодаря ви.

 42. […] Това е фраза, която много от предприемачите вероятно са чували. Разбира се, всеки нов бизнес има нужда от средства. Не бива обаче да забравяме, че в голяма част от случаите е възможно да развием своята идея дори с малък бюджет. Да вземем например историята на инженера Борис Бачев и как той стартира свой бизнес със 120 лева, която ще намерите на сайта на Smartmoney.bg.  […]

 43. Ивета каза:

  Здравейте, ако някой се интересува от това как да си направи бизнес в Америка, може да се присъедини към linkedin групата на бизнес клуба на българи в САЩ. Там се постват датите и мястото на събиране на клуба. Клубът е както са хора, които има интереси да развиват бизнес в САЩ, така и за хора, които не са сигурни дали искат да започнат собствен бизнес. На срещите присъстват членове, които вече имат успешни развити бизнеси и могат да отговорят на ваши въпроси, свързвани със отваря на бизнес, проучване, набиране на клиенти, и т.н. Това е страницата : https://www.linkedin.com/company/bulgarian-entrepreneurship-club/

 44. Ивелин каза:

  Здравейте Г-н Бачев.
  Бихте ли ми помогнали,тъй като бих желал да стартирам собствен бизнес чрез онлайн търговия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.