Как да тестваш твоята бизнес идея с ПланЧек

Безплатен начин да намерим нови клиенти за бизнеса ни
16.10.2017
5 бизнес идеи за 2018 година
22.01.2018

Как да тестваш твоята бизнес идея с ПланЧек

Ти искаш да имаш свой собствен бизнес, но това е трудно и отговорно решение. За начало, ти трябва малко капитал и няколко добри идеи. А ще можеш ли да направиш правилните сметки, за да излезе бизнесът ти на печалба? Приходите дали ще са ти достатъчни, за да функционира фирмата и да остава нещо и за теб? Кога ще си върнеш инвестицията и ще излезеш на нула?

Това са трудни въпроси, ако не си финансист, нали? А да си наемеш такъв специалист ще ти излезе доста скъпо. За щастие, има инструмент, който може да бъде твоя личен финансов мениджър и да ти помага в управлението на парите в бизнеса. Ако искаш да разбереш повече за него и как може да ти е полезен, продължавай да четеш.

Проблемът

От работата ми като бизнес коуч и от обученията за стартиране на бизнес, открих един важен пропуск, който правят повечето хора, които искат да станат предприемачи или вече са започнали дейност. Те не си тестват финансово идеята и бизнес модела. Това е една от причините за мрачната статистика, че само 1 от 10 фирми оцелява след 5-тата година. Много от предприемачите не определят правилно цените си, бъркат „приходи“ и „печалба“, забравят някои важни разходи при стартирането и други.

Преди 2 години се запознах с Мая Атанасова, която е съсобственик в детско издателство Клевър Бук (те правят онези страхотни активни карти) и тя ми сподели, че е имала проблем, когато са стартирали бизнеса с финансите на фирмата, и един забравен разход едва не ги е довел до фалит. Тогава, заедно със Стела Чолакова, финансист и счетоводител с дългогодишен опит, създават (с помощта на програмисти) един инструмент, който да помогне на настоящите и бъдещите предприемачи да тестват бизнес идеите си и да внесат ред във финансите на фирмата. Така се ражда ПланЧек.

Решението

Първият път, когато ползвах този софтуер, бях наистина впечатлен – само с помощта на 18 въпроса, ПланЧек-а ти дава всички необходими отговори, свързани с финансите на една фирма (не бъркайте счетоводството и финансите – първото следи дали сме изрядни пред държавата, а второто – да печелим повече от нашия бизнес) във вид на таблици и графики.

ПланЧек ми допадна, защото прави това, което правя аз – превръщам сложите финансови неща в прости, за да могат да бъдат разбрани от всеки. Това беше причината преди няколко месеца да се присъединя към екипа, и заедно с Мая и Стела да помогнем на повече хора в България да стартират печеливш бизнес, като тестват предварително идеята си, и да направим фирмените финанси по-достъпни и разбираеми.

Как работи ПланЧек?

Той е истински финансов коуч и задава въпроси, преди да даде отговори. Започва с такива като „Кога планираш да започнеш дейност?“, „Ще наемаш ли помещение?“, „Какви ща са основните ти разходи?“, „Колко капитал имаш за стартиране на бизнеса?“ и други. Най-хубавото на програмата е, че може да сменяш цифрите непрекъснато, докато сметката излезе. Другото полезно нещо е, че ПланЧек ти напомня да не забравиш някои приходи и разходи, което може да се окаже фатално (както е било на път да се случи при Мая). За мен, едно от най-ценните неща в програмата е планирането на продажбите, ценообразуването и данните за себестойността.

На база въведените данни, ПланЧек ни отговаря на 2 ключово важни въпроса: Кога ще започна да печеля? И ще ми стигнат ли парите? Освен това, програмата ти „подсказва“ в кои месеци ще имаш затруднения и какъв ще е финансовият ти резултат за първите 3 години. Подробни справки има за продажби, разходи, активи, хора, отчет за приходите и разходите, баланс и отчет за паричните потоци. Всичко това позволява ПланЧек да се ползва не само за тестване на идеи, а и текущо за личен финансов мениджър за бизнеса. За да стане това, просто трябва да въведете реалните данни за приходи и разходи.

Какви версии има ПланЧек?

Създадохме 3 версии, които да покрият нуждите на всички предприемачи, като те са с валидност от 1 година:

Лесна версия

Тя е за проста проверка на финансовата жизненост на твоята бизнес идея. Лесната версия съдържа по-малко въпроси и има ограничена функционалност. Тя дава възможност да се оценят 2 проекта, като има подробни данни за първата година и обобщени за втората и третата година. Може да я тестваш безплатно за 2 часа, като се регистрираш на този линк.

Професионална версия

Тази версия дава повече възможности за по-детайлно и прецизно планиране. В нея можете да избирате между три валути, да предвиждате разсрочено плащане при големи покупки, да отчитате сезонността на бизнеса си, да планирате забавяния на плащания от клиенти и много други опции. Освен общите справки, предоставя подробен отчет за приходи и разходи, отчет за паричния поток и баланс.

Професионалната версия дава възможността да се оценят 4 проекта и достъп на четирима потребители в системата. Всеки план е тригодишен, като включва подробни данни за първата година и обобщени за втората и третата.

Премиум версия

Ако предприемачеството е нещото, към което се стремиш, и очакваш да получиш максимално точна оценка на финансовите параметри на идеята ти, но не винаги може да се справиш със собствени сили. Искаш да направиш детайлно планиране, както и да получиш експертни съвети.

С премиум версията на ПланЧек получаваш всички предимства на професионалната версия – ще можеш да избираш между три валути, да предвиждаш разсрочено плащане при големи покупки, ще отчиташ сезонността на бизнеса си, ще планираш забавяния на плащания от клиенти и др. Освен общите справки, ще получиш подробен отчет за приходи и разходи, отчет за паричния поток и баланс.

С тази версия ще получиш и нещо много ценно – професионална консултация от мен, Мая и Стела по 3 интересуващи те въпроса, свързани с бизнеса ти – в областта на счетоводството, финансовия анализ, управление, организационното развитие, човешките ресурси, маркетинга или продажбите. Тя ще се проведе по имейл, като ще включва практически съвети и източници на информация.

На този линк има сравнение между 3-те версии, но винаги може да ни попиташ нещо, което те интересува, на формата ни за контакти.

За финал

ПланЧек има вече над 1850 регистрирани бизнес плана и е помогнал на стотици предприемачи да тестват техните идеи и да изградят успешен бизнес. Надявам се и ти да станеш от тях. Скоро ще подготвя имейл бюлетин за всички, които искат да станат предприемачи, но засега може да харесаш нашата Facebook страница, където ще качваме полезни материали и може да следиш как се развива този проект.

Стойне Василев
Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.