Как да стартираме бизнес с минимална инвестиция

Мулти левъл маркетинг за начинаещи
06.03.2013
Губиш ли си времето? 5 начина как да увеличиш продуктивността си
18.03.2013

Как да стартираме бизнес с минимална инвестиция

Наистина ли е възможно да стартирате бизнес без пари? Според младите бъдещи предприемачи, които съм срещал на различни събития, това не е възможно. Всеки от тях иска да създаде следващия Google или Facebook, а за това им трябват моооого пари и без тях изобщо не могат да започнат. Затова те непрекъснато представят идеята си на различни бизнес ангели, венчър капиталисти и други хора с пари, с надеждата някой от тях да оцени идеята им и да им даде минимум 100,000 долара/евро/лева за начало естествено. После ще трябват още. А дотогава, те просто чакат. Само че, шанса точно тяхната идея да се превърне в световен феномен е и наистина малък, а ако наистина има потенциал, хората с парите сами ще ги намерят, повярвайте ми.

Сега, попитайте някой ваш близък със собствен бизнес, с колко пари го е стартирал. Или ако вие имате бизнес – с какъв бюджет разполагахте в началото? Но говорим наистина в самото начало, а не теоретично сега колко пари биха ви трябвали да стартирате същия бизнес. Аз ще ви споделя моите наблюдения. Повечето ми познати са стартирали първия си малък бизнес с доста ограничени средства.

Ако става въпрос за онлайн бизнес – с безплатен хостинг, безплатен домейн и дълги часове работа, вместо да пият бира с приятели. Консултантските услуги са другата категория собствен бизнес, който може да се стартира почти без пари – първоначално като допълнителна дейност в свободното време, а след това като изградена бизнес система със спечелените първоначално пари.

Знаете ли как са стартирали хората, които сега имат големи магазини (а някои от тях дори търговски вериги)? Ами със съвсем дребна търговийка, която дори не може да се нарече бизнес. Може и да ви се струва невероятно, но имам познат, който стартира „бизнес” с продажба на…семки, наредени върху подвижна масичка при входа на стадиона, преди домакинските мачове на футболния отбор. Ще попитате „Колко пари може да се спечели от продажба на семки?”. Ами, достатъчно за да може след няколко години да си направи малка фабрика за ядки, която сега зарежда в цяла България.

Кои са най-ценните ни активи?

Надявам се, ви убедих че може да се стартира бизнес с малка инвестиция или ако не съм, поне да помислите върху тази възможност. Но след като не се влагат много пари, трябва да вложите нещо друго, а това е вашето време и вашите знания и умения. Да започнем с времето. То е най-ценния ни актив. Дори богатството ни се измерва с времето, което може да живеем без да получаваме доходи. Аз, например, отделям от ограниченото си свободно време да поддържам този сайт, сайта Личен финансов консултант, да водя обучения за лични финанси и да консултирам клиенти. Срещу това получавам приходи от реклама и от консултантската дейност.

Другия основен „капитал”, които притежавате са вашите знания и умения. Тяхната наличност или липса ще определят дали бизнеса ви ще е успешен или не. Сега знанията са по-достъпни от всякога. Може да се учите от преподаватели в световно известни университети, докато си седите удобно на дивана вкъщи. И веднага ще ви дам пример. Сайта Coursera предлага безплатни онлайн курсове от най-престижните учебни заведения в света. За курсовете, които завърших и карам в момента, ще пиша в някои от следващите статии.

Най-ценния ни актив са нашите знания

Досега, знанията които съм получил са били или безплатни, или на много ниска цена, а те са ми донесли огромна възвращаемост във вид на печалби от инвестиции, консултантски услуги, участие в различни проекти и други. В дейностите, които развивам сега, също разчитам най-вече на натрупаните знания и умения като не спирам да ги актуализирам и развивам.

За тези неща се замислих след като видях реклама на семинар „Стартиране на бизнес с нулев бюджет“ във Facebook. Веднага се свързах с организаторите и предложих Финансовите съвети на Бат’ Тони да стане един от медийните партньори на събитието, защото наистина вярвам в тази идея. На него очаквам да чуя различни идеи как да развивам проектите си с малки инвестиции.

Самия семинар ще се проведе в Интер Експо Център, София. Датата на провеждане е 20 април (събота), а организаторите са подготвили следните теми:

– 8 вдъхновяващи истории за успешни бизнеси с нулево начало.

– Алтернативни методи за плащане.

– Маркетинг с нулев бюджет.

– Специалисти по право и счетоводство за безплатно консултиране.

– Създаване на безплатна уеб страница и ваучери за максимална отстъпка при неизбежните разходи.

– Методи за финансиране и развитие след старта.

Организатор на събитието е фирма Web and Events, която също е стартирала без бюджет, а в момента е организатор на едни от най-успешните бизнес събития в страната. Ако искате да разберете как (аз също искам), елате на семинар „Стартиране на бизнес с нулев бюджет“. Повече информация и регистрация на може да намерите на www.zero-business.com. Аз лично очаквам най-много лекцията на Христо Попов. Има какво да разкаже, а и историите му винаги са интересни.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

28 Comments

 1. Благодаря. Може ли някой да разкаже как е стартирал бизнес или допълнителен доход с минимален капитал, а след това го е развил?

 2. Тони, благодаря за сайта с безплатните обучения.

  Семинарът звучи интересно и е на добра цена.

  Впрочем аз скоро вероятно ще започна обучение по Аз мога за електронна търговия. То е 900 часа и получаваш професионален сертификат. Дано да стане, защото още не е ясно дали ще има дистанционно обучение или не, заради злоупотребите и източването на пари.

 3. @Теди – Тъкмо ще споделиш за електронната търговия. В нея съм абсолютно начинаещ и сега разучавам някакви основни неща.

 4. Владимир Узунов каза:

  Поздравления, справил си се добре :)! Има истина в цялата работа, защото и аз познавам такива, които са направили от нищо нещо. Всъщност съвсем на скоро ми гостува един човек, който едно време е бил толкова беден, че бременната му съпруга се е завивала с всичките налични одеяла, защото не можели да си позволят отопление. Но сега този човек е толкова богат (и земен), че ми каза, че спокойно може той, децата му и бъдещите му внуци въобще да не работят и пак да живеят добре. Та този човек ме накара много да се замисля. Каза ми: ако работиш за друг, цял живот ще си останеш тук. Задействай си мозъка, не винаги са ти нужни пари, за да започнеш.
  Колкото до времето, смятам, че то е истинското разменно средство, а не парите. Аз бих добавил и спокойствието. Парите са точно за това – да ти осигуряват време и спокойствие. Ако ги имаш, но не можеш да ги впрегнеш, за да ти носят време и спокойствие, то тогава можеш да ги хвърлиш в кофата за боклук. По-добре да си блъскаш за 300 лв, но да имаш повече време и спокойствие, отколкото да си “беден” милионер.

 5. Тони, дано да успея да започна обучението. Интересна ми е тази материя. Ще споделя с удоволствие наученото. Електронната търговия е пример за започване на бизнес от нулата. Е, и там се иска труд.

 6. Dr. James V. Green каза:

  Рядко се среща успешен бизнес с минимални инвестиции. Освен финансите за стартиране трябва да се имат предвид и инвестициите в образование и придобиване на нужните знания.

 7. @Dr. James V. Green – не съм съгласен. Бизнес може да се стартира, подчертавам старитира, с минимална инвестиция и има много примери за това. А след това да се развие. Няма смисъл всички хора с идеи да чакат да дойде при тях “човека с парите”, за да стартират.

  Както написах в статията, сега знанията са по-безплатни от всякога. Няма нещо, което не може да намериш в мрежата.

 8. Dr. James V. Green каза:

  Добре, ако си дал 5000 лв. за образование в университет + посещение на допълнителни курсове , семинари и т.н + времето, което си отделил за това няма ли да отчетеш, че инвестицията ще ти помогне да си по – успешен.

 9. @Dr. James V. Green – Ако си ги дал – ОК. Но специално образованието в университет няма да ти помогне много да си успешен предприемач. Това, което е полезно във висшето образование в България е средата. Докато следваш се срещаш с други амбициозни момчета и момичета и може да се роди някоя добра идея или съвместна дейност.

 10. Dr. James V. Green каза:

  Именно, излиза че в някаква степен е по – скоро полезно. А стартъп с минимален бюджет и минимални инвестиции “на втория етаж” както се казва, си е чист хазарт, но и добро средство за измерване на допуснатите грешки.

 11. Много добра статия… 🙂 И както казваме най-важния актив са знанията! 🙂

 12. Борис Бачев каза:

  Именно по големината на инвестицията се разбира дали един човек е добър предприемач. Ако си от хората, които смятат, че за да стартираш бизнес ти трябва голяма сума автоматично излизаш от графа “предприемач”.

 13. The Cat каза:

  @Борис Бачев, значи Доналд Тръмп е аут от бизнеса май?

 14. Борис Бачев каза:

  Споменаването на Доналд Тръмп е не уместно.

 15. Борис Бачев каза:

  Предприемачеството значи иновация. т.е. Идея.

 16. feeria каза:

  В тази връзка, препоръчвам с две ръце книгата на Питър Дракър “Новаторство и Предприемачество”.
  Стара е, но златна.

 17. The Cat каза:

  По – добре да чета руска класика. Ефекта е подобен 🙂

 18. Владимир каза:

  Страхотна статия със страхотна идея. Поздравления. Много съжалявам, че на 20-ти няма да съм в България, защото много ми се искаше да присъствам на този семинар. А относно http://www.battony.com – страхотен блог със много добро изпълнение. Поздрави и успех занапред 🙂

 19. […] една от предишните ми статии – Как да стартираме бизнес с минимална инвестиция, ви представих моите виждания по въпроса, както и […]

 20. Станислав каза:

  Здравей Стойне Василев,искам да те помоля за един лекичък съвет,понеже съм едва на 19г. и искам да се занимавам с търговия,по точно с продажба на Спортни аксесуари(екипировка),смятам да започна своя бизнес едва 1 000лв. от които 40% ще отидат за наем,ако може да ме посъветваш,като специалист в тази сфера ще съм изключително благодарен за 2-3 съвета които ще са ми полезни,благодаря.

 21. Стойне Василев каза:

  Здравей Станислав, пиши ми на info (at) smartmoney.bg и ще го обсъдим.

 22. Антонио Бабайков каза:

  Здравейте !
  Днес ми хрумна една идея и веднага се заех да я осъществя.
  Става въпрос за онлайн търговия.Това е един от начините да се започне бизнес с минимален бюджет (зависи с какво се търгува) и в същото време ,не до толкова труден.
  Аз съм момче на 21 години и съм много амбициран относно идеите ми и смятам да продължавам с развитието!
  Трохичка по трохичка и става ХЛЯБ ! 🙂

 23. rahime ahmed каза:

  Коментарът беше изтрит, защото не отговаря на условията на сайта за писане на кирилица.

 24. Венци Станчев каза:

  Здравейте! Някой работил ли е с мъниграм? Предлагат ми да съм техен представител и търся коментари и мнения о тколеги

 25. Калин Павлов каза:

  Здравей, Станчев! Аз имам заложна къща в Плевен и предлагам Мъниграм от 2015 г. Доволен съм от работата с тях. Точни са и не съм имал проблеми.

 26. Венци Станчев каза:

  Благодаря за коментара! Дадох си документите и чакам да стартираме. Надявам се да не е трудно

 27. Димитър Ангелов каза:

  Здравейте господин Василев, бях силно мотивиран от вашата статия да започна бизнес с минимална инвестиция, отворих магазин-сервиз за компютри, но сякаш пропускам нещо важно. Бих искал да Ви попитам, дали е възможно да получа някакъв съвет от Вас, наистина ще съм Ви много благодарен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.