Как да се предпазим от брокерски злоупотреби с имоти

Smart предприемачи: Пламен Попов
04.02.2016
10 грешки, които (почти) всеки прави, когато стартира бизнес
10.02.2016

Как да се предпазим от брокерски злоупотреби с имоти

ID:42819019

Все по-често медиите разкриват некоректни практики на брокери на недвижими имоти, които злоупотребяват с доверието на купувачите и ги ощетяват.

В тази съвместна статия с Асоциацията на бизнес експертите сме посочили основните неща, за които да внимавате при покупка на имот.

Злоупотреба с личните данни, продажба на имоти с подправени пълномощни и недоговорено намаляване на цените без знанието и съгласието на собствениците са сред най-често срещаните лоши практики, коментират от Асоциацията.

Брокерската и агентска дейност при сделки с недвижими имоти е сред услугите с най-голяма обществена значимост. Почти всички сделки с недвижими имоти се сключват при ползване на брокерски и агентски услуги, същевременно в България няма действащи ясни правила и закони, които да регламентират качеството на предлаганата услуга и лицата, които я изпълняват.

Въпреки подготвения през 2013 година законопроект за Закон за брокерите на недвижими имоти от НСНИ, такъв към момента все още липсва. Законът предвижда уреждане на правния статут на брокерите на недвижими имоти, изискванията за осъществяването на дейността им, условията и реда за придобиване на професионална квалификация и упражняване на професията.

За какво да внимавате при покупка на имот?

Оглед и цена

Не се впечатлявайте от подредени и добре изглеждащи имоти – препоръчваме да огледате имота с помощта на строителен експерт или инженер. Истинското състояние на имота трудно би могло да бъде оценено от човек, който няма специфични познания за неговата поддръжка.

Изисквайте също така текуща оценка на имота от независим оценител. Не забравяйте, че не винаги нещата са така, както изглеждат.

Избор на район

Не избирайте новия си дом по снимка. Разходете се в квартала, където планирате да живеете. Влезте в някой от магазините, изпийте едно кафе в района, седнете за обяд или вечеря. Позволете си да усетите атмосферата.

Важно е също така да имате списък с приоритети за предоставените допълнителни услуги и транспорт в района:

  • Достъп до основните пътни артерии.
  • Наличие на градски транспорт в близост – автобус, метро, трамваи.
  • Магазини и възможности за забавление.
  • Училища и детски градини – ако планирате или вече имате дете.
  • Болници и аптеки.

Осведомете се за предстоящи и потенциални промени в ландшафт – плана в района и околността – подобни могат, както да покачат, така и да понижат цената на имота ви след 5 години. Инвестирайте разумно!

Финансови рамки

Винаги поставяйте много ясни финансови рамки, в които можете да се вместите при покупката на имот. Ангажиментът е дългосрочен, а погасяването на ипотечните вноски зависят от финансовите ви възможности.

Правилото 20/80

Придържайте се винаги към правилото 20/80, т.е. инвестирайте 20% собствен капитал и заемете 80% от банката. По този начин ще успеете да си гарантирате по-добри условия за кредита, а и ще имате известна сигурност, че не сте изцяло зависими от решението на банката, за да покриете дължимото. Изисквайте от брокера си актуална онлайн проверка.

Повечето професионални брокери имат достъп до електронен регистър, в който се отбелязват ежечасово всички промени по имотните партиди. Информацията е различна от тази в “Удостоверение за тежести” от Агенцията по вписванията, където данни може да не са обновявани до 4-5 дни.

Обмислете всички разходи

След първоначалната вноска за собствено жилище следват и много други разходи, които трябва да бъдат добре оптимизирани:

  • Избирайте с дългосрочен и практически подход.
  • Предпочитайте ново строителство, но не твърде ново, както и хоризонтална отоплителна система. Така гарантирано ще намалите разходите си за енергия в последствие.
  • Енергийната ефективност е ключова тема при покупка на имот.
  • Не забравяйте за таксите по самата сделка на покупко-продажба.
  • Изисквайте от брокера си подробна разбивка за всички съпътстващи разноски и данъци.

Не забравяйте!

Кредитът за изплащане на жилището не трябва да надвишава 30 до 40% от месечните нето приходи на семейството. В противен случай е въпрос на време да изпаднете в несъстоятелност.

И най-важното – никога и при никакви обстоятелства не подписвайте документ, не купувайте и не се оставяйте да бъдете притиснати от “кратки срокове” и “бързи сделки”. По-добре да не купите “мечтания имот”, отколкото да се окажете измамен от некоректен брокер или продавач.

Тази статия не изчерпва всички злонамерени практики и важни съвети, които купувачите и продавачите на имот следва да спазват, ако не искат да станат жертва на измама при покупко–продажба на имот и да загубят пари.

Темата ще бъде подробно разгледана от Красимир Борисов от Асоциацията на бизнес експертите по време на семинарa: ”Златните правила при сделки с имоти” на 27 февруари 2016 в хотел Новотел, София.

SmartMoneу.bg е медиен партньор на проекта и ще се радваме да се видим по време на семинара.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.