Как да се храним като богати хора и да повишим енергията си?

Бяла карта за черни дни
10.07.2014
7 финансови съвета, които могат да ви разорят
23.09.2014

Как да се храним като богати хора и да повишим енергията си?

Изграждането на мислене на богат човек отнема време, тъй като то трябва да обхване всички аспекти на живота ни. С тази статия искам да ви дам няколко идеи как можете да промените хранителните си навици и да си изградите ново отношение към храната, като по този начин имате повече енергия за живот. С две думи – да харчите умно парите си… за храна.

Отслабването се е превърнало в нещо като мантра – лично аз познавам много хора, които повтарят всеки ден, че искат да отслабнат, но някак си никога не го осъществяват чрез конкретни действия. Причините за това са много. Ето най-важните от тях:

1. Диетите за отслабване не работят. Самата аз съм пробвала безброй много диети и нито една от тях не доведе до траен резултат. Да си призная, двата пъти, когато наистина успях да отслабна, хрането беше последното нещо, за което мислех. Първия път, след като започнах да уча в университета, имах толкова много приятели, социални контакти, партита и любовни авантюри, че храненето беше последното нещо, за което мислех. Изводът – понякога ядем, не защото сме гладни, а защото животът ни не ни удовлетворява.

В този случай опитите да си наложим някакво ограничение в храненето не успява, защото преяждането е симптом, а не причина. Фокусът ни трябва да бъде върху воденето на пълноценен живот. Вторият път, когато отслабнах 5 кг за 3 седмици, беше след раздяла. Така че това прати в коша всичките ми книги за диети и тренировки. Трябва да уточня, че опитите ми да отслабна преди това включваха стриктна диета и разделно хранене, както и тренировки по час и половина всеки ден и то в продължение на повече от три години.

2. Мотивацията ни не е правилна. Всъщност ние не искаме да сме по-слаби, искаме и да сме обичани и харесвани. Или пък се страхуваме, че партньорът ще ни изостави, ако не отслабнем. Без значение каква е дълбоката причина зад нашето желание, ако не я признаем пред себе си, лесно се отказваме от диетата или се връщаме към вредни навици (например изяждане на голяма пакет чипс, ако партньорът ни е критичен към нас).

3. Примирение. Постоянно срещам хора, които дълбоко в себе си знаят, че не са най-добрата версия на себе си, но въздъхват примирено: „Какво толкова, на плажа ще си увиваме коремчето с шалче да не се вижда“. Подобна философия е вредна поради две основни причини. Първата, този примиренчески дух се пренася и в други сфери на нашия живот. Не е рядко срещано, същите тези хора, които не могат да отслабнат, да са трайно неудовлетворени и от други неща в живота си – работата или връзката си. Второ, примирението и безсилието ни води към още по-неудовлетворителен живот, защото често ни кара да се отказваме от добри възможности.

4. Имаме много зависимости в храненето. Това са солта, шоколада, захарта, пържените и тестените неща и много други. По някаква причина ние сме си въобразили, че не можем без тези неща, няма да ни е вкусно или няма да се чувстваме заситени. Трайна промяна настъпи в мен, когато започнах да мисля като богат човек. Влизайки в супермаркета, аз се запитах, ако бях милионер, какво щях да си купя за вечеря оттук? За какво наистина си заслужава да си дам парите? Въпросът беше не да си купя най-евтиното, а да получа най-висока (хранителна) стойност за парите си.

Обръщали ли сте внимание на промоциите на захар и олио в някой от евтините супермаркети и как дебели, зле облечени хора излизат от магазина с 20 кг захар и 6 бутилки с хидрогенизирани мазнини, в добавка с два-три бели хляба и някакъв алкохол? Много често ми казват, че тези хоря нямат избор, че те нямат пари – но тогава защо същите тези хора си купуват и кутия с цигари за 6 лева?

Тогава осъзнах, че лошата храна е за бедните хора, тя ни прави грози и нещастни и взех решение никога повече да не попадам в тази категория. Не само това, но тя ни отнема енергията за живот. Ако обичам себе си, ще продължавам ли да ям и да плащам за неща, за които знам със сигурност, че са вредни за мен?

5. Увеждението, че за отслабването е нужна воля. За отслабването не е нужна воля, а любов към себе си. Не бива да мислим, че ще се харесваме, тогава когато сме вече слаби и красиви, а да харесваме и обичаме себе си и това да ни мотивира да се грижим за себе си като важни и ценни личности (които не могат да ядат всеки боклук, който им попадне).

Доброто хранене изисква планиране. Не може просто да си купим вафла от близкото магазинче. Трябва да си съставим хубаво меню, да планираме откъде ще си набавим качествени съствки, да подберем рецепти, които са вкусни и здравословни. Но все пак – планирането е силната страна на богатите хора? Наистина ли не бихме могли да се справим?

6. Диетата не отчита социо-културния аспект на храненето. Храненето има две функции – биологична и социална. За животните храненето е биологична небходимост, но при човека то има и културен аспект. Празниците ни са свързани с приготвяне на определени храни, семейните традиции със събиране около масата, а излизанията с приятели почти винаги са свързани с хубав разговор с вкусна храна. Дълбоко вярвам, че един богат човек, който наистина обича себе си, се храни с полезни за здравето си неща и често пъти го прави в приятна компания. Наслаждава се на всяка хапка и слуша тялото си кога е момента да спре. Не се тъпче пред телевизора със сладолед, каквото е клишето от много американски филми, затъвайки все по-дълбоко  в личностна неудовлетвореност.

Как в крайна сметка можем да повишим енергията си чрез храненето?

1) Проблемите с храносмилането са много често срещани (знам го от опит). Ако искаме да имаме енергия, в никакъв случай не бива да се примиряваме с тях. Често пъти гастроентеролозите не са в състояние да ни помогнат (все пак те нямат нито един предмет свързан с храненето в по време на обучението си в университета). В такъв случай е добре да се консултираме с нутриционист, който има много по-голям набор от подходи, при които чрез подходящи и пълноценни храни, да се чувстваме здрави и енергични (а не просто да ни отпраща с поредната рецепта за лекарства).

2) Ако наистина се събуждаме сутрин без енергия (какъвто беше случая при мен, въпреки че работя по 4 часа на ден, спя достатъчно и спортувам) е добре да си направим тест за хранителни напоносимости (алергии от забавен тип). Много често чуваме за спортисти, които са спрели да ядат глутен и са повишили спортните си постижения. Една подобна хранителна непоносимост може да ни кара да се чувстваме отпаднали и да остане недиагностицирана с години, а това води до загуба на ефективност, да не говорим, че може да прерастне в автоимунно заболяване.

3) Ако сме пили антибиотици, хормонални лекарства или ядем месо от магазина (от животни, на които са давани антибиотици с храната) е добре да започнем да приемаме пробиотици. Нарушената микрофлора на организма може да доведе до главоболие, умора и лоша концентрация.

4) Аз съм привържаник на идеята, че е добре да набавяме колко може повече от необходимите ни хранителни вещества от храната. Някой проучвания показват, че хората, които взимат хранителни добавки, са по-здрави от останалите. Това обаче, може би се дължи на факта, че те обръщат по-голямо внимание на здравето си като цяло, а не на ефект от самите добавки.

Според мен няма никаква логика да пием скъпи добавки, а да купуваме евтина и некачествена храна. Ефектът от доброто хранене надвишава многократно ефектът от добавките. Естествено, възгледът, че вземането на хранителни добавки няма чак толкова важна роля за нашето здраве, не е особено популярен, тъй като той не продава нищо.

5) Изхвърлете още днес от кухнята си следните неща – рафинирана сол, бяла рафинирана захар, хидрогенирано растително олио/маргарин. Добавете в списъка си за покупки студено пресован зехтин, краве масло, мед, хималайска или каменна сол.

6) Започнете да четете някой блог за здравословно хранене – аз съм голям фен на natureinsider.com. В тези блогове има много полезна информация и рецепти, които ще ви помгнат да настроите мозъка си на вълна – аз правя нещо за своето здраве всеки ден.

7) Отървете се незабавно от зависимостите в храненето. Повечето хора се хранят с три неща – хляб, млечни продукти и месо. Всеки ден – сутрин обед и вечер. На закуска сандвич с кашкавал и салам, на обяд месо с хляб, на вечеря пица. Аз искрено вярвах, че ако спра да ям тези неща, няма да има с какво да се храня и ще умра от глад!

Но дори само фактът, че започнах да търся алтернативи на хляба и тестените изделия с глутен направи менюто ми много по-разнообразно. Още повече, ако смятате, че ако днес не хапнете шоколад, няма да сте щастливи, значи много други неща куцат в живота ви. Премахването на зависимостите ще ви покаже вашата сила, ще ви помогне да повярвате в себе си и ще освободи много енергия, която можете да вложите в осъществяването на мечтите ви.

8) Планирайте покупките си. Когато отивам в супемаркета не се мотая безцелно, опитвайки се да измисля какво ми се яде и трупайки в количката си бисквити, чипс, майонези, млека със захар и оцветители и т.н. Аз имам списък, който обикновено включва: зелена салата, авокадо, яйца, сьомга, сурови ядки, фреш или някакъв плод, киноа, броколи, кафяв ориз, подправки, безглутенова паста, какаово масло, кокосово мляко, банани, спанак и т. н. Така аз съвсем целенасочено отивам към конкретните щандове и вероятността да изляза с нещо, което не искам да ям, е много малка.

9) Купувайте само неща, които прабаба ви ще разпознае като храна.

10) Според Майкъл Полан, най-добрия начин да се храниш здравословно, е сам да си приготвяш храната. Той защитава тезата, че големите корпорации се опитват да внушат на хората: „Ти се прекалено важен, за да готвиш, ти нямаш време за това. Яж това, което ние ти продаваме“. В повечето случаи това са преработени храни, които ни вредят. Затова не е лошо от време на време да запретнем ръкави и да си приготвим нещо в къщи. Това е единствения начин да контролираме съставките и да се уверим, че не са добавени бои, оцветители, прекалено много сол, транс-мазнини и други.

11) И не на последно място, разбира се – наслаждавейте се на храната в приятна компания.

Теодора Тодорова
Казвам се Теодора Тодорова. Завършила съм две магистратури – по ландшафтна архитектура и по финанси. В момента завършвам докторската си дисертация в сферата на биотехнологиите и молекулярната генетика. Като ландшафтен архитект на свободна практика разработвам инвестиционни проекти по част „Паркоустройство и благоустройство“. Член съм на Камарата на Архитектите и на Управителния съвет на Съюза на ландшафтните архитекти в България (СЛА). В свободното си време спортувам, готвя, поддръжам уебсайта на СЛА и посещавам семинари на различни теми – личностно развитие, НЛП, финанси, маркетинг.

5 Comments

 1. Много силно послание има в тази статия! Поздравления! 🙂 Тя отразява и моя начин на мислене!

  Макар че прабаба не е яла авокадо, сьомга и киноа 🙂

 2. Полина Дамянова каза:

  Чудесна статия ! Браво!

 3. Galarad каза:

  Как “Купувайте само неща, които прабаба ви ще разпознае като храна” се комбинира с “безглутенова паста”?

  Статията има правилен заряд, но не разбирам тази глутенова (по-скоро безглутенова) мания.

  Също така, в доста от супермаркетите в България на въпроса “Какво бих купил, ако съм милионер” отговорът е – нищо. Просто няма достатъчно качествени стоки, съответно трябва човек да търси и да се снабдява по странични канали.

 4. Ралица каза:

  Приветствам идеята за статия на такава тема. Аз лично чувствам, че мога да оптимизирам семейния бюджет с добро планираране на седмичното меню и пазаруването за него. Дадени са добри отправни точки, но имам и една приятелска забележка: изявлението “гастроентеролозите все пак те нямат нито един предмет свързан с храненето в по време на обучението си в университета” е просто абсурдно. Хранене се учи още във втори курс по физиология, после в 3-ти курс по патофизиология, а най-подробно-в 4-ти курс по хигиена, като по хигиена има и държавен изпит.

 5. Галина каза:

  Ее,хареса ми постулат с номер 9-имам за пример точно баба си-живяла до 93 год и с леки отклонения в паметта,но с добро физ.здраве- та тази жена ни хранеше с много вкусни постни ястия,с много пресни зеленчуци отгледани в нейната градина и непръскани с химия,малко месо,но по днешни стандарти -Био- и много риба.Аз съм Дунавско чедо и прясно уловена риба имахме поне два-три пъти седмично…Коюкото и да се старая такова меню на внучките си не мога да осигуря….Всичко е с химия,стероиди и ГМО…Живея на Дунав и един прпрост ‘дунавски’ шаран не мога да си купя-всичко е от развъдници…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.