Как да постигнем 10% годишна доходност с разумен риск [стратегии + инструменти]

Бъди какъвто си
10.10.2016
Какво научих от стрес теста на банките, в който участвах
31.10.2016

Как да постигнем 10% годишна доходност с разумен риск [стратегии + инструменти]

На последния семинар за лични финанси и инвестиране, който организирахме в Пловдив, един от най-често задаваните въпроси от участниците беше как да постигнем доходност от около 10% на година за нашите пари.

Това е най-лесното нещо на света. Има десетки инвестиции, които ще ни донесат дори доста по-голяма печалба. Въпросът не е как да го направим, а да го постигнем с разумно ниво на риска и по правилния начин за един начинаещ инвеститор, без да ни отнема много от свободното време. Ако и ти си задаваш същия въпрос, тази статия е за теб.

Какво е риск?

Рискът е вероятността да се случи нещо негативно в бъдеще. А лошите събития се случват, дори на добрите хора. Рискът е част от нашия живот. Ние всеки ден рискуваме собствения си живот, здраве и пари. Едно от най-рисковите неща на днешно време е да караме автомобил в натоварения трафик на големите български градове. Шансът да пострадаме в ПТП е много голям, но ние всеки ден се качваме и шофираме, т.е. поемаме си риска.

Друг голям риск е да се храним нездравословно, да сме в стресова среда и да не спортуваме. Вероятността да се разболеем от тежка сърдечно-съдова болест или да получим инфаркт (инсулт) в България е много голяма. Въпреки това, ние всеки ден ядем мазна и вредна храна, отиваме на стресова работа и седим там по 8 часа на стола пред бюрото, с ясното съзнание, че това не е добро за нас.

От тези два примера установихме, че рискът е част от нашия живот и ние го поемаме всеки ден, съзнателно или не. Ако говорим за инвестиционен риск, той е свързан с настъпването на събития, които да понижат нашата доходност. Въпреки че мога да ви дам доста формули за изчисление на риска, това няма смисъл, защото всеки човек е различен и едно число няма да ви говори нищо. За мен, рискът е премерен и разумен, ако спя спокойно нощем. Ако нещо ме тревожи и непрекъснато се въртя в съня си, тази инвестиция не е за мен.

Риск и доходност

Една от най-важните графики за всеки начинаещ или напреднал инвеститор, трябва да е тази за връзката между поет риск и очаквана доходност. Тази връзка е винаги пропорционална, т.е. колкото по-голям е поетия риск, толкова повече очакваната (не реалната) доходност е по-голяма. Например, банковите депозити са с нисък риск и доходността от тях е много ниска. Обратно, акциите на компании са високорискови, но и от тях очакваме висока доходност.

Риск и доходностТази връзка е в сила през последните близо 500 години, откакто има фондови пазари и развити пазарни отношения и няма изключения. Може една инвестиция да е малко над или малко под линията, но винаги има връзка. Няма как някой да ви предлага инвестиция с очаквана доходност от 300% на година и да казва, че няма никакъв риск. Последните такива предложения бяха за схеми, които вече фалираха и много хора загубиха парите си в тях. Дори да постигнем голяма доходност от даден актив, това означава, че рискът, които сме поели е бил висок.

Как да си намалим риска?

Вече установихме, че рискът е част от нашия живот и за да постигнем доходност от 10% на година трябва да рискуваме малко повече. Но има ли начини да си докараме такава годишна печалба с умерено ниво на риска? Разбира се. Има няколко стратегии, които ползвам и сега ще ги споделя с вас.

Стратегия 1: Диверсификация

Този термин означава да не слагаме всичките си яйца (инвестиции) в една кошница, защото може да се подхлъзнем и да ги счупим всичките. Много по-разумно е да ги разпределим на няколко места. При тази стратегия има шанс част от яйцата да оцелеят. Това важи и за нашите активи. Ако всичките ни пари са в английски акции, например, събития като Brexit могат да повлияят негативно върху нашата доходност.

ДиверсификацияЗа начинаещ инвеститор е подходящо да използва стабилността на трикракото столче, т.е. да избере 3 актива с около 1/3 дял в общото портфолио. Най-добре е тези инвестиции да са независими една от друга, но това е трудно постижимо. За пример ще дам последната криза от 2008 година. В България тя се отрази върху недвижимите имоти, акциите, дяловете от взаимните фондове и останалите видове активи. Все пак, застраховка „Живот“ със спестовен елемент, дялове от взаимен фонд и директно инвестиране в голям борсов индекс е добър вариант за стартиране.

Стратегия 2: Дългосрочно инвестиране

Това е втората лесна за прилагане и доказана стратегия, за да си намалим риска. Под дългосрочно инвестиране имам предвид минимум 5 години, а за още по-добри резултати – над 10 години.

Защо стратегията „Buy and hold“ е печеливша?

По-една много проста причина – всичко се развива и подобрява. Ако говорим за цени на акции, компаниите растат, продуктите им стават все по-добри, клиентите се увеличават, и всичко това води до увеличаване на цените на техните акции.

Разбира се, има и временни спадове и кризи, но дългосрочно (или поне за последните 500 години) цените на повечето активи вървят нагоре. За да ви демонстрирам силата на дългосрочното инвестиране, ще вземем осреднената цена на американските акции за последните 50 години, в които е имало няколко кризи, спадове и върхове.

Ако сме избрали най-добрата година от този период, нашата доходност ще е 61%, а при най-лошата – ще сме загубили цели 43% от нашите пари. Ако сме невероятни късметлии и сме избрали да инвестираме в този инструмент през 5-те най-добри години, доходността ни е 30%, но пък загубата в 5-те най-лоши години е 7% средно на година.

И сега идва най-интересната част. Ако сме избрали най-добрите 20 години, печалбата ни щеше да е 18% на година, което изобщо не е малко. Ако сме скарани тотално с късмета и сме избрали най-слабия 20-годишен период, то нашата средногодишна доходност е цели 7%. И това, ако не ви убеди да инвестирате дългосрочно, не знам какво може да го направи.

Дългосрочно инвестиранеСтратегия 3: Осредняване на цената

Третата лесна и приложима стратегия е да инвестираме всеки месец една и съща сума. Този подход е подходящ и при растящ, и при спадащ пазар. Това е така, защото всеки инвеститор иска да купува евтино и да продава скъпо, но 95% от всички участници на пазара правят точно обратното. Причината е, че разчитат да надхитрят пазара и накрая губят. Тази стратегия освен лесна, е и а почти автоматична. Да приемем, че сега имаме бичи пазар, т.е. цените на нашите инвестиции се увеличават, а ние сме решили да отделяме по 150 лева на месец. През първия месец цената е 1 лев на акция и ние си купуваме 150 бройки. Втория месец цената е 1.50 лева за акция и ние си купуваме 100 броя. През третия цената е вече 2 лева и ние придобиваме 75 дяла. Накрая имаме общо 325 дяла, за които сме дали 450 лева, или 1.38 лева за дял. Дори да решим да ги продадем сега, ние ще сме на печалба от над 200 лева.

Осредняване на цената 1При негативна тенденция, този метод също ще ни предпази от значителни загуби. Нека вземем същия пример като горния, но при мечи пазар. Първоначалната цена е била 2 лева за акция, после 1.50 лева и през третия месец – 1 лев. Средната ни цена пак е 1.38 лева. Ако решим да продадем дяловете си при цена от 1 лев на брой, ние ще реализираме загуба от 124 лева, която е близо 3 пъти по-малка от 325 лева, ако бяхме купили всичките си акции в началото на 2 лева. Другото важно нещо е, че ще сме на печалба почти веднага, след като тренда се обърне, а няма да чакаме цената отново да стане 2 лева.

Осредняване на цената 2Това бяха три лесни, напълно приложими и почти автоматични стратегии, които няма да ангажират вашето време и може да им отделяте не повече от 1-2 часа на месец. Сега ще разгледаме различните инвестиции, които могат да ни донесат 10% доходност на година, като ценят нашето време.

В какво да инвестираме за 10% годишна доходност?

Има наистина много инвестиции, които да ни донесат над 10% годишна доходност, но аз съм избрал тези, за които няма да ни трябва повече от няколко часа на месец, за да ги управляваме. Другото условие е разходите за придобиването, управлението и продажбата им да са минимални спрямо тяхната цена.

Акции

Първият инструмент, за който се сещаме с висока доходност са акциите на компаниите. Те трябва да са качени на някоя борса по света, за да може да си ги купим. Също така, се нуждаем от услугите на инвестиционен посредник, който ще ни помогне да се сдобием с тях. За да си изберем такъв, първо е добре да проверим сайта на КФН, където се публикува списък на лицензираните инвестиционни посредници. След това, посещаваме техен офис, сключваме договор за брокерски услуги и получаваме безплатна платформа, с която може да търгуваме в България и почти навсякъде по света.

Когато си избираме акции, е добре да потърсим колкото се може повече информация за тях, като има много места в мрежата, където тя е напълно безплатна. Важното е компанията да има солидни основи, да има ясен бизнес модел, да се занимава с ясна и разбираема дейност и да се развива възходяща през последните години. Има много такива компании в България, САЩ, Германия, Италия, Франция и много други. Първоначално е добре да изберем акции на по-големи компании с история, защото рискът при тях е по-нисък.

Високодоходни взаимни фондове

Вторият инструмент са взаимните фондове и по-скоро тези, които инвестират предимно в акции, петрол, злато и други борсово търгувани стоки. Те са по-рискови, но нали целта ни е 10% на година. Може да си изберем фондове, които инвестират на различни континенти като Европа, Азия, Северна Америка. Също така, може да си закупим дялове от специализирани в определена индустрия фондове като фармация, IT технологии, производство, банково дело и други.

Преди да закупим дялове от някой високодоходен фонд, е хубаво да се запознаем с неговия кратък или пълен проспект, където са описани всички важни неща за него, които трябва да знаем. Основното нещо, което трябва да разберем е в какво точно инвестира този фонд – континент, страна, индустрия и конкретни компании или стоки. Не на последно място, трябва да прочетем внимателно дребния шрифт за таксите, които събира този фонд, защото те могат да намалят значително нашата доходност.

Индексни фондове

Те са разновидност на взаимните фондове, но таксите при тях са много по-ниски, защото те копират даден индекс като S&P500, NASDAQ, Dow Jones, DAX и други. За разлика от другите фондове, при индексните няма активно управление от портфолио мениджъри и това намалява многократно разходите свързани с тях. С покупката на тези фондове получаваме добре диверсифициран портфейл и дял от американската, германската или друга икономика.

Дори някоя от компаниите, включени в даден индекс да фалира (случва се), тя веднага ще бъде заместена от друга, която отговаря на конкретните критерии на индекса. Това намалява значително риска в сравнение с избора на акции на отделни компании. Този инструмент е подходящ за дългосрочно инвестиране, защото в краткосрочен план транзакционните такси и комисионните за превалутиране могат да намалят значително нашата доходност. Друга отрицателна черта на този инструмент е, че при спад на основния индекс, спада и цената на фонда със същия процент без да можем да си ограничим загубите, за разлика от някои взаимни фондове, които са заложили в стратегията си максимална загуба от 10% на година, например.

В себе си

Това е най-сигурната инвестиция и тя може да ни донесе значително повече от 10% на година. Едно качествено обучение или придобит сертификат ще ни позволи да получим повишение в работата ни или повече продажби в нашия бизнес. Със сигурност, ние сме най-големия и печеливш актив, който притежаваме, дори да не го осъзнаваме. За жалост, инвестирането в себе си отнема малко повече време. Посещението на присъствен или онлайн курс, заедно с прилагане на наученото и получаване на резултатите, е сравнително дълъг процес.

Хазарт

Този инструмент е за само за екстремисти. Препоръчвам го на всеки, който иска да прави стотици проценти доходност на година, дори не на година, а на ден. Какво трябва да направим? Избираме си някоя хазартна игра. Например, залагане на футболни срещи. Избираме един „сигурен“ мач от българското, италианското, английското или други силно европейско първенство и залагаме на отбора с коефициент 2. Ако той спечели, ние ще сме реализирали 100% доходност само за един ден. На година това прави 36,400% годишна доходност, без дори да капитализираме дохода.

Друг вариант е да се въоръжим със стотинка, купуваме си билет от 3 лева от някоя от популярните игри, и започваме усилено да трием. При успех, годишната ни доходност, може да достигне милиони проценти. Ако сме избрали тази „инвестиция“, най-вероятно не знаем никакви други и за нас рискът няма абсолютно никакво значение.

Има ли други начини да реализираме 10% годишна доходност за нашите пари?

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

20 Comments

 1. Стоян каза:

  Страхотна статя. Интересно ми е от Българя мога ли да инвестирам в SPY?

 2. Тони дай препоръка за някой онлайн посредник за БГ борсата с лесен панел, ниски такси, без нужда от никаква комуникация лице в лице и най-вече подходящ за инвестиции не повече от 50-100лв месечно. Аз лично не играя на борсата, а инвестирам в софтуерни подобрения за бизнеса си, стока, съдържание и.т.н., но пък имам много силни предположения кои акции биха се вдигнали и ми се ще да сложа някой лев.

 3. Стойне Василев каза:

  Свилен, сега ползвам Карол, а преди Бенчмалк и Елана. И от трите дружества съм доволен. Таксите са почти еднакви. Мисля, че трябва да отидеш веднъж на място, за да сключиш договор за брокерски услуги и след това е само онлайн.

 4. Стойне Василев каза:

  Стоян, може да инвестираш в S&P500 и в съответните индекси и от България. Намери си добър инвестиционен посредник и го попитай.

 5. Иво каза:

  Свилен, за минимизиране на разходите при покупка на акции е удачно да се правят сделки със суми поне отговарящи на минималната комисионна в проценти. Комисиона обикновено е процент, но не по-малко от определена сума. Например за БФБ ще е нещо от порядъка на 0,6% но не по-малко от 3,00 лева/сделка.
  В този случай не е изгодно да се купува по 50 или 100 лева на месец, защото комисионната ще излезе 6% (3лв комисион от 50лв сделка) или 3% (3 от 100), което определено е много. Бих препоръчал поне 500лв/сделка. Това е веднъж на 5 месеца, вместо 5 месечни сделки по 100 лева.

  Подобно е на външните борси, като там минималния разход за сделка е по-висок, например 12 евро.

  Мога да препоръчам Елана и Бенчмарк.

 6. Иво мерси за препоръката. Има логика. В моя случай става въпрос за инвестиране което нямам намерение да приключвам поне 10-20 години. Тоест купувам всеки месец акции за по 50лв и съответно си седят, нямам намерение да търгувам, а само да купувам. Няма да споделя какво ще купувам за да не подведа хората, но като човек учил бизнес, правещ бизнес и следящ световните тенденции някои процеси за мен са очевидни, а и може да се види определени хора предвидили много неща и познаващи системата къде инвестират. Писах до един посредник, не им прави чест че не ми отговориха, мога да си представя някоя кифла как с досада ми е изтрила мейла. Ще пробвам тези които препоръчвате тук.

 7. Николай каза:

  Може ли да дадете пример за индексни фондове, инвестиращи на европейските пазари и САЩ, които са достъпни за инвестиране в България? Попитах в Уникредит и Карол (които предлагат фондове Pioneer и Schroders), но с изненада разбрах, че нямат такива продукти.

  Имам в предвид например този фонд или нещо подобно: https://personal.vanguard.com/us/funds/snapshot?FundId=0040&FundIntExt=INT#tab=2

 8. Стойне Василев каза:

  Николай, не са ти били правилни въпросите или не са те разбрали в Карол (Уникредит не предлагат подобни продукти и услуги).

  Ето няколко източника – за Европа http://etfdb.com/etfdb-category/europe-equities/

  И за САЩ – http://money.usnews.com/investing/rankings/etfs

  Инвестиционните посредници като Карол ще ти предоставят платформа, от където може да ги купиш.

 9. Иван каза:

  Друг интересен иструмент, който би могъл да предложи добра доходност е т.н. P2P кредитиране. В момента на пазара има доста платформи, коиото предлагат доходност около 10, дори и повече проценти на година. Някои от тях предлагат “buy back” при пресрочие от кредитополучателя, което значително намалява риска. Конкретни примери няма да давам, за да не е реклама, но всеки може да проучи алтернативата.

 10. Стойне Василев каза:

  Иван, аз инвестирах малко пари в една от тези платформи и единия ми кредит е вече с просрочие над 31 дни. Има гаранционен фонд и се надявам да се задейства, когато закъснението стане 60 дни. Добра доходност дават, но и риска е много голям. Всъщност, ако погледнеш процентите за клиентите, които са над 100, заедно с всички такси, 10% доходност не е много висока при същия риск.

 11. Иван каза:

  Платформите и условията са различни. За моите кредити, “buy back”-а се активира след 30 дни просрочие, като освен сумата инвестирана в кредита получавам и лихва за просрочието. В момента в портфолиото ми 13.7% от кредитите са в просрочие, но все още не са изпълнили условието за изкупуване. XIRR е 10,46%, но аз от сравнително скоро (4 месеца) инвестирам, постоянно добавям по малко средства в сметката си и този процент се променя.
  Държа да спомена, че не се опитвам да убедя никой да инвестира по този начин – просто споменах алтернатива 🙂 Всеки сам (или с помощта на финансови съветници) трябва да си прецени и определи риска. А както пише в статията – едно от най-важните неща е да се диверсифицира. Така риска се разпределя и дори да се получат сътресения, не са толкова тежки.

 12. Валентин каза:

  Футболните залози не са за пренебрегване . Аз на годишна база, почти достигнах 300% доходност. Отделих 5000лв капитал за тази авантюра, (остават ми 2 месеца) и вече почти са 15 . Няма фонд коѝто да ми даде такава печалба на годишна база. Разбира се, нека присъства разнообразието и правим инвестиции от друг тип. Просто трябва да се владеем емоциите си и да не взимаме прибързани и необмисленни решения.

 13. Емил каза:

  Статията е интересна, но за т.н. обикновен читател (инвеститор) трябва да се направят няколко уточнения:

  На практика нито една от посочените стратегии не реализира 10% възвръщаемост дългосрочно (реалната е значително по-ниска). Може да се поспори за историческите резултати на дългосрочното инвестиране като изследвания на самите инвестиционни фондове показват, че техните клиенти реализират значително по-ниски резултати от тези на пазара (примерно S&P 500)!

  Няколко интересни факта:
  1/ Американския пазар има най-висока историческа възвръщаемост, която гравитира около цитираните 10%, но при хипотезата, че инвеститорът няма да излиза от пазара и ще реинвестира дивидентите. Това на практика не се случва!!! А ако има хора които да издържат на спадове от 30, 50 или 80 % (за последните 100 години) то те са по-скоро изключение, а не правило. Както се казва – историческите резултати НЕ гарантират бъдещи такива!
  2/ Интересно ще е да се даде статистика каква е възвръщаемостта на един инвеститор, ако вместо в US е инвестирал последните 20-30 години например на Японския, Италианския, Испанския, Българския и т.н. пазари.
  3/ Ако се спрем да речем на US пазара хората едва ли знаят, че само 4% от компаниите имат положителна възвръщаемост, а 0.3% генерират над 50% от възвръщаемостта. За т.н обикновен инвеститор е голямо предизвикателство да уцели точно тези компании (предизвикателството е и за професионалния инвеститор)

  Ако могат да се дадат някакви съвети то те са –
  1/ преди да се вземе решение трябва да се потърси съдействието на мнооооооого добър НЕЗАВИСИМ финансов консултант. За съжаление такива в БГ не съм сигурен, че съществуват.
  2/ Единствения начин за постигане на дългосрочна положителна възвръщаемост (над инфлацията) е добрата алокация на средствата в различни класове активи – акции, облигации, стоки, и пр.

 14. Боби каза:

  Индексът S&P500 е една от най-големите стъкмистики. На практика не е възможно да се инвестира дългосрочно в него, защото всяка година в него влизат едни и излизат други компании от индекса, а закупувайки си индекса си купувате кошницата от текущите акции, за които статистиката за 20 години е отрицателна.

 15. емил каза:

  “Боби” това че компании влизат и излизат от индекса всъщност е в полза на инвеститора, т.к отпадат изоставащите и на тяхно място се включват такива с по-добри показатели. Получава се т.н survivorship bias (гугъл ще ти каже за какво става въпрос).

 16. Иван каза:

  Индексен ETF например VTO точно това прави – следва индекса. Макар и минималната такса, която се плаща е точно заради това – мениджърите на фонда да продават или купуват необходимите компанни. Въобще не съм съгласен, че купувайки си дял от фонда, получаваш “кошница от текущи акции”

 17. Георги каза:

  Ако наистина 95% от хората купуваха скъпо и продаваха евтино, тогава би било много лесно. Гледаш какво правят и правиш обратното.

 18. Стойне Василев каза:

  Георги,

  Това е статистика, но твоята тактика вече се използва от големите фондове, които правят точно това – обратното на тълпата 🙂

 19. Георги каза:

  Някой може ли да даде идея от къде може да се инвестира във Vanguard S&P 500 на някаква разумна цена. Гледам, че в България май ще трябва да е някакво ETF CFD, но ми изглеждат много високи комисионните.

 20. Иван каза:

  Начините са няколко – да си оре ориш сметка при някой наш инвестиционен посредник (напр. Карол, Булброкерс, Елана) или да си направиш сметка директно при щатски посредник. Разликите са в необходимата пурвоначална сума за откриване на смерката, както и в самите комисионни. След това си купуваш дялове на съответния ETF на Vanguard през платформата. Друг вариант за който се сещам, е да потърсиш европейски ETFкойто следва S&P500, но начина на купуване на дялове е същия – чрез инвестционен посредник. при покупка на актив, който се търгува на европейските борси не се дължат данъци! Надявам се, че информацията ми е вярна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.