Как да пестим без да се отказваме от вредните си навици

Блогърски двубой: Кой може да стане милионер?
10.03.2014
Ако не планирате да станете богати, то вие планирате да сте бедни
17.03.2014

Как да пестим без да се отказваме от вредните си навици

Дали може да спестявате без да се налага да спирате цигарите или алкохола? Разбира се, че може! Как? Имайте малко търпение и ще разберете.

Винаги когато стане въпрос за управлението на личните финанси, оптимизиране на бюджета или спестяване, хората, които пушат се парализират само при мисълта, че трябва да се откажат от този вреден навик за да отделят някаква сума всеки месец в касичката.

И е абсолютно безсмислено да се опитвате да убедите един човек, че ако не го интересуват здравословните ползи, то поне ползите за джоба му наистина ще имат смисъл.

Обикновено когато съм разговарял на тази тема съм получавал следните отговори:

„Какво? Да спра цигарите? Това няма как да стане!”

„Това не е твоя работа!”

„Ха-ха, и какво като ги спра, ще имам повече пари? И колко повече?  150 лeвd на месец. Ха-ха. И какво толкова ще направя с тях?”.

Ами най-малкото, което можете да направите ако пушите по 1 кутия на ден е, че след 6 месечно въздържание, от януари до юни ще имате 900 лева. Това според мен е 10 дневна почивка на база All Inclusive през лятната отпуска, и то за двама.

Но да се върнем на темата. Може ли да се спестява без да се налага да спирате цигарите? Както казах може, но и това естествено няма да стане без поне малко усилие от ваша страна.

Така… Да кажем, че пушите по 1 кутия на ден.

Направете следното. Вземете една празна кутия от цигари.

На другият ден, когато си купите цигари, отделете първата цигара в празната кутия. И правете това една седмица. На втората седмица започнете да отделяте по две цигари. На третата по три. Четвъртата по четири. И двата дни, които остават до края на месеца, за да станат 30 дни, отделете по 5 цигари. И тук да спрем!

Нека направим бърза сметка.

Първата седмица ще сте отделили 7 цигари

Втора седмица – 14 цигари

Трета седмица – 21 цигари

Четвърта седмица – 28 цигари

Пета седмица – 2 дни = 10 цигари

Общо за 30 дни (1 месец) ще сте отделили 80 цигари, 4 кутии, или 20 лева. Ако успеете да го направите и от втория месец да продължите да отделяте всеки ден по 5 цигари от новата кутия, която си купувате какво ще стане.

От година остават още 335 дни x 5 цигари = 1,675 цигари , или 84 кутии или 420 лева. Ще пушите вместо по 20, по 15 цигари. Ще спестявате 440 лева (едноседмична лятна екскурзия на база All inclusive) и в същото време ще намалите вредите за вашият организъм.

И не забравяйте да отделяте по 5 лева всеки път когато напълните празната кутия, преди да започнете да пълните следващата.

Сега си представете, че пиете по 1-2 (100 ml) водки, ракии и пр.

Намалете количеството с 50 гр. За един месец 30 дни x 0.5ml = 1,5 литра. При средна цена от 10 лева на литър ще спестявате по 15 лева на месец, или 180 лева на година.

Да, не са много, но с тези пари можете да си плащате месечния абонамент на телефона или интернета. Да си платите данъка на апартамента, или да си направите някоя 3-4 дневна екскурзия.

Ако пък попадате и в двете графи – пушите по кутия и пиете по 1-2 големи – вие можете да спестявате, според горните примери, по 620 лева годишно. Една не лоша сума, нали!

Разбира се, всичко казано до тук, са просто едни размишления, които можете да нагодите според вашите желания, но без съмнения са едни добри примери как можете да спестявате без да отказвате нито цигарите, нито алкохола.

Нищо няма да загубите, ако опитате. Успех!

Борис Бачев
Здравейте, казвам се Борис Бачев. По образование съм инженер и магистър по икономика. Винаги съм се стремил да трупам опит в различни области. След множество незабравими моменти и провали вярвам, че успях да намеря нещото, което ме прави щастлив и ме поддържа жив и концентриран. Към настоящия момент управлявам Студио Грейс & Боо - studiograceandboo.com - компания, която предоставя иновативни ONline и OFFline решения за стартиращи и действащи бизнеси. Управляваме и два собствени онлайн магазина. Единият е в областта на текстилната и рекламна индустрия - shtampi.bg, вторият - в областта на изкуството и уникални подаръци по поръчка - graceandboo.com. От 23-годишна възраст се опитвам да тествам почти всяка идея, която ми се изпречи на пътя. Имах честта да организирам най-успешното Национално участие на България в областта на леката авиация в Германия - АЕРО 2014. Моята най-голяма страст са бизнес планирането и иновацията във всичките й форми! Най-голямата ми мечта е да летя в космоса. Вярвам, че младите хора, и не само те, можем и трябва непрестанно да променяме себе си и страната ни към по-добро. Единственото, което е нужно да направим, е да действаме заедно и да сме все по-активни. Защото наистина "Съединението прави Силата!" А и нека бъдем честни. На никой не му пука за нас и ние трябва да воюваме за свободата си. Лична и национална... Благодаря Ви! С уважение, Борис Бачев.

8 Comments

 1. Поздравления за оригиналната идея. Не е много приложима обаче – поне за заклетите пушачи, които познавам, начело с мъжа ми 🙂

 2. Срещнали се двама приятели – единия пушач, другия не.

  Непушачът: Защо не спреш цигарите? Толкова кутии на ден, по толкова лева кутията, прави толкова лева на месец; по 12 месеца прави толкова лева на година; по толкова години прави толкова лева… Значи ако не пушеше, за десет години щеше да спестиш тамън колкото за едно Ферари.

  Пушачът: Хм. А ти не пушиш, нали така?

  Непушачът: Не.

  Пушачът: И КЪДЕ ТИ Е ШИБАНОТО ФЕРАРИ? :))))

 3. Човека от вица няма ферари, защото е забравил да отделя парите, който е трябвало да спести.
  Хората си мислят, че като спрат цигарите и спестяват. Не! Спестява се като продължиш да вадиш тези 5 лева всеки ден и вместо на продавача в магазина да ги дадеш на себе си.

 4. Човека от вица няма Ферари, защото Ферари не се купува със спестени пари 😉

 5. Galarad каза:

  Рая, точно в десетката! Спестяването не е начин за забогатяване, камо ли за да си купиш Ферари.

  Смятам, че в момента, в който трябва да ограничаваш личен разход, за да спестиш пари трябва да се фокусираш върху това, да изкарваш повече пари, вместо да се лишаваш от нещо и да се чувстваш доволен от това. Хората, които си купуват Ферари надали спестяват целенасочено – просто техните приходи са по-големи от техните разходи.

 6. Иван каза:

  Galarad, евала за коментара!

 7. Николай каза:

  Просто непушача няма пари за цигари 🙂
  Проблема е, че цигарите не се спират за да пестиш, а защото другите пера в семейния бюджет растат.
  Реално пари пак не остават.

  Другото е, че непушачите не живеят с мисълта да кътат по 5 кинта на ден само щото не са се поддали на изкушението.

 8. Весела каза:

  “Просто непушача няма пари за цигари”

  Това искрено ме развесели, благодаря ти! 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.