Как да печелим пари с … презентации?

Никога не се отказвай, особено когато ти казват, че си луд!
12.08.2013
Как да се подготвим за работа като фрийлансъри
19.08.2013

Как да печелим пари с … презентации?

Здравейте, казвам се Иван Диков и съм сертифициран трейнър по неформално образование. Над 4 години изнасям бизнес обучения, като обучените от мен хора са вече над 3,000. Независимо дали темата е презентационно майсторство или успех в социалната мрежа LinkedIn, то открих нещо общо във всичките трейнърски ниши – необходимо е да добиеш популярност преди да започнеш да предлагаш платени обучения и консултации.

Тази статия ще се спре именно на този аспект на нашата кариера на презентатори – популяризирането и последващото монетаризиране. Как това ноу-хау, което имаме да структурираме във формата на презентация, за която хората биха плащатали пари? И след време това да се превърне в едно стабилно перо на допълнителни доходи… а защо не и постоянни?

Първото важно нещо, което е необходимо да засегнем е експертността. Потенциалните клиенти искат да дадат парите си за консултация от някой специалист. Как човек може да се специализира? По два начина – по формалния път – като завърши съответния университет или курс, или пък по нестандартния път – на самоучение.

Понякога завършването на образователна институция е преимущество, понякога не – вземете за пример LinkedIn консултирането – това е тема, която не се преподава в българските университети, така че трябва сами да станете експерти. Така че моя съвет към вас е, ако нямате все още специализация, било то под формата на сертификат, диплома или множество прочетен материал по темата, то започвайте още от утре да отделяте време на тези теми, които ви вълнуват. В крайна сметка в това дигитализирано общество, в което живеем информацията е на един клик разстояние. При мотивация може да станете добър специалист по почти всеки интелектуален труд за не повече от 1 година и достъп до Гугъл.

След като се подготвим теоритично следва и практиката. Необходима е голяма практика в публичното говорене, за да можем да се чувстваме уверени пред всякаква публика. Дори и най-опитните презентатори понякога се притесняват и допускат грешки. Трябва и по самата тема, която презентираме да сме изключително подготвени. Как става това? С много часове пред огледалото, приятелите или камера. Защото тогава най-успешно ще обърнете внимание на онези аспекти от невербалната ви комуникация, които пречат на посланието, което сте подготвил за аудиторията.

Време е да засегнем и въпроса със заплащането. Ако искате да печелите пари от презентиране, то трябва да сте готови да правите презентации про-боно в начлото! Няма как да подготвяте хора по презентационно майсторство, като вие самите не сте обучили и един човек преди това. А за да започнете ще трябва да обявите цена от 0 лв, за да дойдат клиенти. В противен случай рискувате да оставите недоволен клиент, който не просто може да си поиска сумата обратно ами и да ви направи черен PR в последствие.

Но тези няколко безплатни обучения и консултации, които ще направите, са полезни и за двете страни. За клиента, защото получава безплатно ноу-хау, колкото и експертно или не да е то. А за вас, защото се запознавате с целия процес на консултиране/провеждане на обучения, а също и ставате по-уверени в темата. Не случайно се казва, че най-висшата степен на познание е преподаването.

Моя съвет е поне в началото да не използвате пазарната страрегия с „една безплатна хапка“, т.н. trial version на вашите консултации. След време, когато станете добър в презентациите, тогава може спокойно да правите безплатни едночасови събития например, целта на които освен да информира хората е и да им предостави възможността за платени целодневни семинари.

А колко точно да оцените себе си? Както при изграждането на всеки един бизнес, така и при вашата кариера на презентатор съществена стъпка в началото е проучване на пазара. Разберете колко струват консултациите по темата, по която искате да презентирате. Стартирайте със цена от ниските до средните пазарни стойности. След време когато станете доказан и търсен експерт в областта си, може да повишите вашия хонорар.

Независимо дали искате да се занимавате професионално с презентации, или да ги използвате само като допълнителен инструмент за популяризиране и монетаризиране на вашия бизнес, то презентационните умения със сигурност могат да са ви полезни. Няма значение дали сте от хората, на които говоренето пред публика и сцената им „пасват“, т.е. дали сте екстраверт или не. Не забравяйте, че едни от най-успешните публични говорители са били интровертни, като Ганди например.

А ако желаете да разберете как точно да подобрите уменията си за презентиране, то може да са ви интересни и епизодите по Презентационно майсторство на онлайн предаването EnterTraining. Плейлистата с всички тях, сглобени като един цял уебинар, можете да намерите на този линк.

Иван Диков
Иван Диков е сертифициран трейнър по неформално образование и LinkedIn консултант. Неговата мисия е да бъде част от еволюцията на българската образователна система. Прави своите първи крачки в тази насока с множество некомерсиални обучения, а вече и с безплатното развлекателно-образователно предаване EnterTraining.

3 Comments

 1. Диана каза:

  Много интересен и полезен материал… Много навременен също – тъй като от няколко седмици си игаря с идеята да премина от правене на how to manuals за клиентите си като част от регулярната ми работа, всъщност да организирам също online training courses по различни теми, все в областта на маркетинга.

  Много ми допадна материала – само едно ми се струва нереалистично – наистина ли смятате, че 1 година е достатъчна човек а стане експерт в дадена област и да започне да печели пари от консултации по описания начин?

  Аз вече 10+ години се занимавам активно с маркетинг, от 5 като маркетинг консултант на свободна практика (т.е. самообучавам се непрестанно, нямам шеф на главата и си нося отговорност както за успехите, така и за провалите, и т.н.) и едва сега смея да кажа, че съм готова за стъпка да правя training courses… не защото не съм имала достатъчно знания преди…

  Но не мисля, че за 1 година човек просто не може реално да натрупа както знания, така и практични умения и достатъчно опит, на база на който да може не просто да обучава (т.е. да изнася лекции), а да отговаря на въпроси от реалния живот, да дава съвети за ситуации свързани с реални компании, бизнеси, и т.н. За 1 година може да се подготвим със солидна база информация и ограничен опит (ако сме много дейни и проактивни), което да ни направи добри презентатори, но да успеем само ако имаме име зад гърба си (голяма компания, която да гарантира за нас).

  Надявам се моята перпсектива и виждания да предизвика дискусия – коментарът ми добронамерена позитивна “критика” 😀

 2. Митко каза:

  Според мен нужното време за подготовка зависи от индустрията и сложността на проблема за решаване.

 3. Грег каза:

  Здравейте, Г-н Диков,
  В първи епизод на “Презентационни умения” Вие казахте “Имам една мечта – а именно да спомогна за модернизацията, по скоро за еволюцията на българската образователна система”.

  Във връзка с това ваше изказване мога да кажа, че и аз имам същата мечта, но българската образователна, а по-точно висшето образование е пълен провал.

  Университетите са, като търговски дружества и основната им цел е печалба, а не просвета. Предполагам, че се досещате, че силата да усъвършенства образованието има Парламента, Министерски съвет и Министъра на образованието.

  В обществото тази тема още не е толкова популярна.

  Имайки предвид колко е трудно вашето начинание, мога да ви пожелая успех !

  Поздрави,
  Грег!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.