Как да печелим повече и да харчим по-малко

Честито Възкресение Христово!
12.04.2014
Има само един начин да станеш наистина богат. Кой е той?
07.05.2014

Как да печелим повече и да харчим по-малко

В Модул №4 от нашия курс за управление на личните финанси „Какво не ни казва Робърт Кийосаки?“, който ще се проведе на 7 май от 18.30 часа ще разгледаме важността и всички аспекти на финансовия анализ, както и инвестиционните стратегии, които ще ви направят богати. В края на статията има специално предложение за читателите на SmartMoney.bg, които желаят да посетят този модул.

Ще започна с един виц, който е реалност за много хора в България:

– Скъпи, защо си тъжен?

– Ами, разбираш ли, нещата не вървят. Трябва да живеем малко по-икономично.

– Добре, и аз сега какво да правя – да взимам по-малко на заем или по-малко да връщам?

Надявам се, че вече сте прочели книгата на Робърт Кийосаки „Богат татко, беден татко“ и сте обърнали внимание върху една от най-важните мисли на тази книга. А тя е, че не парите са важни. И дори не тяхното количество (както обичат да се шегуват някои). Важен е паричният поток, т.е. количеството пари, което редовно тече към вашия джоб. А както знаете, паричният поток е разликата между приходите и разходите на вашите средства. Ако сте се научили да създавате постоянни положителни парични потоци насочени към вас, тогава вие рано или късно ще станете богати. Това е само въпрос на време. И ако не сте наближили пенсионната възраст, то времето за създаване на постоянен паричен поток във ваша полза е повече от задължително.

Да печелим повече или да харчим по-малко?

Можете да увеличите паричния поток към  вас по два начина – като печелите повече и като харчите по-малко. Интуицията ни подсказва, че пътят „да печелим повече“ дава много повече възможности, отколкото „да харчим по-малко“. Можете да печелите колкото си пожелаете, а максималната сума за икономии е ограничена от месечните ви разходи. Но пътят за намаляване на разходите е по-достъпен и дава мигновени резултати. Ако големината на доходите ви на първо време се определя от други хора (например, от вашия шеф), то вашите разходи до голяма степен са контролирани от самите вас. На мен ми остава само да цитирам думите на човека от доларовата стотачка Бенджамин Франклин:

Има два начина да бъдем щастливи: да съкращаваме нашите желания или да увеличаваме средствата. Ако си мъдър, ще правиш и едното, и другото същевременно.

Как да намалим разходите?

Най-известният в света инвеститор, основателят на холдинга Berkshire Hathaway Уорън Бъфет и до днес живее в скромен дом в покрайнините на Омаха и кара кола на старо. Една известна случка разказва за журналистката, която съпровождала Бъфет в неговите пътувания из Америка и веднъж го помолила да й даде 10 цента, за да позвъни от уличен телефон. В джоба си той имал само една монета от 25 цента, която развалил в близкия магазин, за да не бъде „прахосан“ остатъкът й.

За един от най-богатите хора на Европа, собственика на концерна IKEA Ингвар Кампрад разказват, че той сам кара старичкото си Волво, купува билети втора класа, сам си носи куфарите в хотелите, пътува от летището до вкъщи с градски транспорт, лично инкогнито ходи по разпродажби и изчаква до последния им ден, когато цените са най-ниски.

Трябва да призная, че ги разбирам. Това мислене е формирано още в детството ми. Спомням си в една книжка с комикси как Скрудж Мак Дак (чичо Скрудж) казва „Не съм станал най-богатия паток на света, защото съм пилеел центове наляво и надясно” 🙂 . През последните години съм имал много случки с богати хора, които си ценят парите и начина, по който са ги спечелили. Те не оставят 100 лева бакшиш при сметка от 80 лева, както правят някои бързо забогатели мутри.

Само хора, които се получили парите си даром от мама и тати или са направили бърз удар, не се интересуват от цената на стоките и услугите. Да, те могат и да дадат 400,000 лева за поръчкова S класа, но няма да похарчат повече от 3 лева за шоколад, например (независимо, че продавачката в магазина ги убеждава, че този от 15 лева е уникален). Просто за тях двете покупки имат различна стойност. Едното си заслужава цената, а другото – не. Аз разсъждавам по същия начин, в рамките на моите възможности.

Следващия път, когато сте на една маса с собственик на фирма (или шеф в нея) и неговите служители, вижте кой какъв телефон има. Ловя бас, че шефа има по-стар и надежден телефон, а неговите служители са с последен модел от хитова марка. Тази ситуация ми се случва непрекъснато.

Инвестиционна стратегия

Робърт Кийосаки казва „Ако не сте планирали как ще станете богати, тогава, по-скоро вие планирате да бъдете беден. Само че вие не подозирате това. Повечето хора планират да бъдат бедни, те просто не се замислят върху така поставеният въпрос. Когато инвестирате, трябва ясно да разбирате какво планирате да правите не само утре, а и в близките години. Трябва да изработите добре обмислена инвестиционна стратегия.

Инвестирането не се ограничава с вложения на пари. Освен материалните ресурси за професионални инвестиции на вас ще ви потрябват и специализирани знания, опит, полезни контакти и други ресурси от нематериален характер. За придобиването им е необходимо време, и за тях трябва да се погрижите от рано, т.е. днешните ви действия следва да бъдат съобразени с оглед на това, което ще ви потрябва в бъдеще.

С други думи, трябва навреме да планирате своите инвестиции. Вашата инвестиционна стратегия не трябва да бъде строго фиксирана, тя следва да се променя под въздействието на пазарната ситуация около вас и текущите обстоятелства на живота ви. Но инвестиционна стратегия трябва да има, и вие трябва добре да я обмислите – в детайли за по-близките периоди на живота ви и по-общо за далечните.

Стратегията следва да отчита не само материалните ви възможности, а и вашите предпочитания. Един инвеститор с удоволствие ще обикаля строежите и ще разговаря с техническия ръководител на строежа, а другия само при мисълта за това ще изпадне в ужас. Затова пък втория е готов през целия ден да следи котировките на монитора, което ще отегчи до смърт първия. Третият предпочита да прави дългосрочни анализи на компании, четвъртият – да измисля хитри схеми и т.н.

За рибарите и рибите

Представете си, че в едно градче на брега на морето живеят двама рибари, които си изкарват хляба с риболов. И двамата искат един ден да забогатеят и да се оттеглят.

Двамата рибари

Двамата рибари

Първият рибар спестява парите, които изкарва от продажбата на риба. Той заделя част от парите, които изкарва след сполучлив риболов и купува с тях въдици. Колкото повече въдици използва рибарят, толкова по-голям става уловът му. Много скоро въдиците му стават доста на брой и той наема местни бедни рибари да ловят с неговите въдици срещу част от улова.

Този рибар не се замисля много по въпроса, къде рибата се хваща по-добре, при какво време, с какви такъми и т.н. Той също не се замисля за това, къде и как рибарите хващат риба. Той гледа само това, колко риба му носи този или онзи рибар: ако много – рибарят му дава повече въдици, ако малко – по-малко. За всеки случай той раздава въдиците си на няколко рибари – ако на единия не му провърви, ще провърви на другия.

Рибарят е чувал, че навътре в морето има доста голяма риба, но не всеки може да я хване, а само този, който добре познава нейните навици. Той обаче смята, че навлизането в морето е риск.

След време той вече притежава толкова въдици, че спира да лови риба сам. Рибарите, на които е раздал въдиците, му носят все повече и повече улов.

Вторият рибар също спестява парите от продажбата на риба, но се разпорежда с тях различно. Той харчи парите си за да научи повече за това, как се хващат големите риби. Той купува книги за риболов. Прекарва доста време с добрите рибари за да разбере тайните им.

След време със спестените пари купува лодка и излиза с нея в морето. Този рибар се учи да следи времето, експериментира със стръвта и такъмите за да разбере навиците на голямата риба. В началото харчовете не се покриват – често пъти се налага да се завръща без улов, а понякога голямата риба къса кордата и изтръгва от ръцете въдицата. Рибарят обаче не се предава, той научава все повече за поведението на голямата риба.

Този рибар е търпелив. Той знае, че само при определени условия голямата риба наближава брега и се дава не на всеки, а само на този, който добре познава нейното поведение. С времето неговото майсторство се повишава и той започва да хваща голямата риба все по-често. Морето се отплаща на рибаря за похарченото време и усилия. Парите от големите улови стигат, за да се купят няколко лодки и да се организира неголяма риболовна флота.

Двамата рибари постигат целите си, но го правят по различни начини. Всеки от тях сам строи своя живот. Всеки си има своя стратегия.

Ако искате и вие да се научите как да печелите повече и да харчите по-малко, както и да създадете правилната стратегия за това, заповядайте на Модул №4 от нашия курс.

Само за читателите на SmartMoney.bg има специални цени за него:

37 лева за един участник и 65 лева за двама (при редовна цена от 50 лева на човек).

За да получите тази цена, използвайте промокод SMONEY, но побързайте, че местата в залата са ограничени.

Button

Лектори на този модул са Александър Николов, портфейлен мениджър на ДФ Адванс Източна Европа и специалния ни гост-лектор Мариян Йорданов, журналист и анализатор капиталови пазари в Investor.bg.

Button

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.