Как да направим преглед на личните си финанси?

Какво е финансова грамотност и защо е важна тя?
03.06.2013
Финансов пост. Може ли да го направите?
10.06.2013

Как да направим преглед на личните си финанси?

Когато погледнах календара тази седмица осъзнах, че времето наистина лети и почти сме преполовили 2013 година. Точно сега е най-удачния да направите една проверка на финансовото си състояние. Този финансов преглед ще ви помогне да установите потенциални проблеми с управлението на вашите пари и сфери, на които трябва да обърнете специално внимание.

Какво е текущото ви положение?

Вашата първа стъпка от финансовия преглед е да разберете къде се намирате. За отправна точка може да ви служи Нетната ви стойност. Тя по-висока ли е от преди 6 месеца или по-ниска? Кои взети финансови решения са оказали най-голямо влияние върху нейния размер?

След като сте направили анализ на първите месеци от годината е време да обърнете внимание и на следните области:

Застраховане и осигуряване. За начало разгледайте вашите застрахователни полици. Те имат ли покритията, от които се нуждаете? Все още ли тяхната цена е добра или вече има по-изгодни предложения на пазара? Имате ли активи, които все още не са застраховани? При планирането на лятната ви отпуска, помислихте ли за рисковете, с които ще се сблъскате като: злополука, загуба на багаж и други?

Инвестиции. Направете преглед на вашите спестявания. Все още ли тяхното разпределение отговаря на зададените цели? Или е нужно да направите някакви промени? Ако имате депозити в банка, кога е техния падеж? Ако е минал, не са ли подновени при много по-ниска лихва от предишната? Има ли възможности за добри инвестиции на пазара?

Сметки. Прегледайте вашите сметки и вижте дали няма някои, които може да намалите или да се откажете от ненужните ви услуги. Аз винаги подписвам договори за 1 година (ако е възможно, разбира се) с моите доставчици. Колкото и изгодни оферти да имат по 2, 3 или 5-годишните договори знам, че те няма да са толкова изгодни след една година. Проверете договорите си и ако някой от тях е изтекъл, вижте няма ли как да намалите сметките си.

Кредити. Каквото и да си говорим, за банковите заеми отиват голяма част от доходите ни. Ако нямате възможност да погасите целия кредит, може да покриете няколко вноски или да се договорите за по-добри условия по него. Това важи особено в случаите, когато той е изтеглен преди повече от 2 години. Има голям шанс банката да ви предложи по-изгодни условия или рефинансиране с по-ниска лихва. Защо да се отказвате от тази възможност?

Приходи. Не забравяйте да направите преглед и на вашите приходи. Ситуацията е трудна, но винаги има възможност за някакви допълнителни доходи, дори да са минимални. В следващите седмици планирам да прегледам вкъщи за излишни неща, които мога да продам по интернет. Първото нещо, за което се сещам е една компютърна 5.1-канална аудио система, която вече не ползвам. Дори да й взема 50-60 лева, пак е нещо. Вие нямате ли нещо излишно вкъщи, което може да продадете?

Какво следва до края на годината?

Докато правите преглед на текущото си финансово положение не забравяйте да планирате и предстоящите плащания. Какви по-големи разходи ще имате в следващите месеци? Има ли вноска по някоя застраховка? Колко пари ще ви трябват за лятната отпуска? Имате ли ги вече или трябва да ги заделяте тепърва?

Ако отделите само един час, за да направите проверка на вашите лични финанси, ще разберете къде се намирате в момента и какво ви чака през следващите месеци до края на годината. Другото полезно нещо е, че може да „хванете” някакви негативни тенденции още в зародиш и така да предотвратите финансови проблеми в бъдеще.

Какво показа вашата финансова проверка? Какви промени трябва да направите, за да си осигурите спокойствие до края на годината? Оставете коментар под статията и ще ги обсъдим заедно.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.