Как законно да намалим данъците си в България

Какво означава бичи пазар и какво мечи? – ПРОЧЕТИ
04.01.2019
Как мога да инвестирам в имот, струващ стотици хиляди без да имам много заделени пари?
18.01.2019

Как законно да намалим данъците си в България

Как законно да намалим данъците си в България?

🌟Днес в #МинуткатаНаСтойне ще си говорим за това как законно да намалим данъците си в България? – ще ти представя три конкретни примера.🎬Изгледай видеото👇

Публикувахте от Smart Money.bg в Вторник, 16 октомври 2018 г.

Здравейте отново в рубриката #МинуткатаНаСтойне!

Днес ще засегнем една много интересна тема, а именно “Как законно да намалим данъците си в България”.

За начало искам да ви дам две различни постановки.

Как работят данъците, ако сме предприемачи?

Ако ние сме предприемачи и имаме собствен бизнес то ние трябва да получаваме приходи, след това от тези приходи имаме различни разходи, които правим и след това от остатъка плащаме данък.

Как работят данъците, когато работим на заплата?

Докато ако работим на заплата данъците се взимат още преди да получим приходите си, така че виждате каква е разликата и колко по- добре е от данъчна гледна точка да имаме собствен бизнес, да сме предприемачи или фрийлансъри, дори и да работим за нашите настоящи работодатели.

3 начина как да оптимизираме данъците си, когато работим на трудов договор:

Но все пак за хората, които са на трудови договори има възможност да се оптимизират по законен начин данъците, като най- известните данъчни облекчения са три вида:

  1. Първото е вноските за застраховка живот и допълнително здравно осигуряване, където можем да отделим до 10% от нашата годишна заплата (нашите годишни доходи).
  2. Второто важно данъчно облекчение е да отделим до 10% от нашата годишна заплата за вноски за допълнително пенсионно осигуряване и сумарно това прави 20%, което изобщо не е малко.
  3. Третият начин да намалим данъците е ако направим дарение за различни организации, там вече процента може да стигне до 50%, като трябва да погледнете в сайта на НАП какви точно дарения може да направите.

Надявам се материалът да ви е бил полезен, ако изникват някакви допълнителни въпроси, моля да ги зададете в секцията с коментари, а аз с радост ще отговоря 🙂

 

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

1 Comment

  1. Йовко каза:

    Бих искал да попитам следното: ако работя на трудов договор в момента и отделя 10% за допълнително здравно осигуряване, и да речем още 10% за допълнително пенсионно осигуряване от годишния си бюджет, то държавата освобождава ли ме от отговорност от задължителните ми стандартни вноски по здравното и пенсионно осигуряване която е задължителна за всички, ежемесечно?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.