Как да избегнем изкушението на следващото бляскаво голямо нещо, когато инвестираме

На кафе със SmartMoney.bg на 17 юни от 11.00 часа в Sofia Ring Mall
13.06.2017
Конференция „В света на криптовалутите“ ще се проведе на 12 март 2022 година в София
22.02.2022

Как да избегнем изкушението на следващото бляскаво голямо нещо, когато инвестираме

Днешната статия е на Робърт Ролих, специално за читателите на SmartMoney.bg. Той е  автор на бестселъра на Amazon “The Million Dollar Decision”. Неговата мисия е да споделя това, което финансовата индустрия не иска да знаем за инвестирането:

“Ако беше купил биткоини за $100 през 2011 г., днес щеше да имаш повече от $200 000”, “Ако беше купил акции на Apple на стойност $1 000 през  2003 г., днес те щяха да струват $1 милион”, “Ако беше…” – чувам такива твърдения през цялото време – в медиите, на семинарите, в книгите и в социалните медии. Най-обезпокоителен е фактът, че сред тези, като ги правят, има някои наистина умни хора, които би трябвало да разбират нещата по-добре.

Истината. И цялата истина.

Не можете да оспорите тези твърдения. Всички те са 100% верни. Проблемът с тях е, че те са подвеждащи и са отговорни за голям брой финансово разрушени животи.

Целта на тези твърдения е да убедите хората, че знаете какво е следващото голямо нещо. Така че част от продажбената презентация, на която ви убеждават да инвестирате в нова криптовалута (или всяка друга инвестиционна възможност), ще изглежда по следния начин:

“Ако бяхте купили биткоини за $100 през 2011 година, днес щяхте да имате повече от $200 000. Нашата Магически Печеливша криптовалута е следващото нещо! Малка инвестиция от $1,000 може да се превърне в $50,000 за няколко години, а ако инвестирате $5,000, ще можете да си платите целия ипотечен заем!”

Помислете за това. Когато някой прави подобно твърдение, не използва ли само изкушение? Запитайте се: колко компании в затруднено положение (като Apple) е имало през 2003 година, но не станаха големи или още по-лошо, в крайна сметка се провалиха?

И колко други криптовалути имаше, освен биткойн, които просто изчезнаха?

Отговорът е стотици или дори хиляди, а всички изглеждаха еднакви. Така че вероятността да се избере правилната е незначителна. Много по-малко от 1%.

Сбъркана логика на инвестиране

Когато хората чуват такива твърдения, те често стават жертва на логическата грешка, наречена “пристрастност към оцеляващите”. В инвестиционния свят има тенденция за изключване на провалените компании от проучванията за представянето, поради факта, че те вече не съществуват. С други думи, вие се съсредоточавате само върху оцелелите и пренебрегвате всички неуспешни компании. Ето защо,  пристрастността към оцелелите може да доведе до прекалено оптимистични убеждения.1Когато някой твърди, че “Ако бяхте купили …”, той умишлено подвежда хората да вярват, че могат да изберат следващия голям победител. С други думи, това е непочтена техника за продажби. За щастие, вече сте имунизирани от тази грешка, защото сте прочели тази публикация. За съжаление, много хора попадат в нейния капан.

Инвеститорите, които четат и чуват такива твърдения през цялото време, могат да почувстват, че е нормално и съвсем вероятно да получат много висока възвращаемост от инвестициите си. Ето защо, те се опитват да инвестират във всякакви законни и незаконни инвестиционни възможности, за които продавачът твърди, че много високата възвръщаемост е възможна и дори е много вероятна. И в повечето случаи те губят парите си.

Една от Шестте тъмни сили на инвестирането, за които говоря в моята книга (бестселър на Amazon) “The Million Dollar Decision”, е изкушението на лъскавото следващо голямо нещо. Хората често стават жертва на пристрастието към оцеляващите и започват да подценяват рисковете, свързани с всяка възможност, която предлага високи потенциални награди. Те се опитват да хванат следващото голямо нещо и в крайна сметка губят парите си.

Ето някои от моите най-добрите цитати за инвестирането:

“Когато инвестирате, алчността може да бъде най-лошият ви враг.” (Роберт Ролих)

“Най-популярните инвестиционни продукти са най-лошите за инвеститорите.” (Роберт Ролих)

 “Инвестирането е просто. Но финансовата индустрия работи усилено, за да го направи сложно!” (Роберт Ролих)

“Ако играете нагласената игра на инвестиране, казиното винаги печели.” (Роберт Ролих)

Присъединете се към мен на моя семинар в София „Решение за един милион долара“.

Искате ли научите това, което финансовата индустрия не иска да знаете за  инвестирането? Подготвил съм нещо, което ще ви „взриви“ (и ще спаси финансовото ви бъдеще).

Научих се по трудния начин (като загубих 6-цифрена сума пари), че финансовата индустрия работи усилено, за да ви помогнат да направите грешни инвестиционни решения и да ви посъветват да инвестирате в най-лошите възможни финансови продукти – така че те да спечелят от това.

Ето защо, моята мисия сега е да споделям това, което какво финансовата индустрия не иска да знаем за инвестирането. Милиони хора по целия свят губят много пари, без дори да го осъзнават. И това трябва да спре.

Подготвих семинар, на който ще ви науча как да избегнете това. Прекарах 7 години в живота си, за да науча тези подробности, но сега можете да ги разберете за 4 часа. И най-доброто от всичко: това може да Ви излезе безплатно.

Затова се регистрирайте още сега на Investments.bg!

SmartMoney.bg е медиен партньор на това събитие и статията е част от това партньорство.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

2 Comments

  1. Nikolay Stoychev каза:

    Това е един много добър савет/предопрежение, който в действителност не съм срещал в повечето книги които съм чел за инвестиции през годинити. (най-вероятно книги са били слаби, но това е друга тема)
    Спомнямам си един цитат от една книга (по памет): “Никой не се замисля, че “гробището” е пълно с провалили се инвеститори и бизнесмени. Ние се фокусираме само върху тези които са спечелили и успяли т.н.”

  2. Чудесна статия Стойне, както обикновено! Аз си позволих да слушам съветите на ”приятел” за ”инвестирането” в криптовалути. Ми не станах милионер за няколко месеца. Щото хората в криптосвета твърдят, че са разлигавени и търсят по 300% печалби на месец и да това е новото голямо нещо като интернета и е революционно, няма нищо че не си хванал биткойна, прегледай надолу в листа чадо и открий следващия биткойн. 😀 И така всеки шматарок с компютър и банкова сметка ще стане милионер. После тези хора се мислят за ”инвеститори”, ”предприемачи”, ”ФИНАНСОВО НЕЗАВИСИМИ” нищо, че стоят по цял ден пред компютъра и се опитват да хванат кьоравото във въздуха…. Извинявам се за дългия коментар, но статията ме кара да се замисля. Поздрави

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.