Как да инвестираме в акции: Пълно ръководство за начинаещи

6. Как да изберем акциите, в които да инвестираме?

Както разбрахме, промяна в цената на акциите се определя от търсенето и предлагането. Ако желаещите да купят дадена акция са повече от желаещите да я продадат, то цената на тази акция върви нагоре. Ако желаещите да я продадат са повече, то цената ще тръгне надолу. Но, от какво зависи съотношението между количеството на купувачите и продавачите? Защо хората в даден момент искат да купят или продадат акции? Те искат да спечелят и за това разсъждават така, както и ние: купуват, ако очакват, че цената ще тръгне нагоре и продават, ако очакват, че цената ще тръгне надолу.

Но от какво зависят очакванията? Може да хвърляте боб или да гледате на кафе, но финансово грамотните хора използват главно два метода за да определят очакванията – технически и фундаментален анализ. Техническия анализ изследва миналото в движението на цените на акцията и ако се открият определени закономерности се очаква, че те ще се повторят и в бъдеще. Той, обаче,  често се влияе от слухове и външни събития. Фундаменталния анализ се интересува от основата (фундамента) на дадена компания. При него се събира информация за финансовите показатели на фирмата, нейния бизнес модел, ръководство, данни за сектора, както и развитието на икономиката като цяло.

Ще ви дам два ключови показателя, които може да използвате във вашия анализ:

Печалба на акция или Earnings Per Share (EPS). EPS се изчислява като се раздели чистата печалба на компанията на броя на акциите й. Понякога компаниите се опитват да манипулират данните си, за да изглеждат по-печеливши. Убедете се, че печалбите са в резултат на дейността им, а не на счетоводни трикове. Например, ако чистата печалба е 100,000 лева, а броя на акциите е 20,000, то печалбата на акция ще е 5 лева. Сумата показва, какъв би бил дивидента, ако компанията реши да се разпредели печалбата.

Цена/Печалба или Price to Earnings (P/E). Този коефициент се изчислява като пазарната цена на акцията разделим на печалбата на акция (EPS). Ще получим броя на годините след които ще си „върнем“ инвестицията, ако се запази сегашното ниво на печалбата и цената на акцията. Например, ако печалбата на акция е 5 лева, а пазарната цена е 10 лева, то само след 2 години, ако получаваме дивидент ще си изплатим инвестицията. Това е много условно и примера е доста опростен за целите на тази статия. Колкото по-нисък е този коефициент, толкова по-добре. Ако трябва да дам някакъв съвет, то нека приемем, че нива над 15 означават „Скъпо!“, а под 6 – „Купувай!“.

Не е нужно да смятате тези коефициенти. И двата може да ги намерите наготово в различни източници.

7. Къде да намерим информация за акциите? 

Сайтът, който препоръчвам като основен източник на информация за инвестиране в акции е Investor.bg. В него може да намерите много информация за цените на акциите, финансовите данни на компаниите, търсенето и предлагането, както и много статии за пазара на акции в България. Ако искате да намерите по-подробна информация за дадена компания, трябва да напишете името ѝ в търсачката на сайта.

Аз избрах Монбат и ми излезе нейния профил, заедно с уникалния номер, с който е регистрирана на борсата (5MB):

Монбат

Виждате, че има различна информация за компанията, подредена в отделни табове. Ако искате да видите движението в цените на Монбат, изберете линка Графика, като най-отдолу може да изберете периода, които ви интересува.

Коефициентите, за които стана въпрос в статията, както и много други финансови показатели може да намерите на таб Финансови данни. Съкращението „конс.“ означава, че това са данни от консолидираните (обобщени) отчети на компанията, заедно с дъщерните ѝ дружества. „Неконс.“ Означава, че данните са „чисти“, т.е. само на компанията. Това е полезно като информация, защото може дъщерните дружества да „дърпат“ компанията надолу или нагоре. В секцията с коментарите ще откриете доста „анализи“ на знайни и незнайни „експерти“ – прочетете ги, но не разчитайте, че те ще ви дадат важна или „вътрешна“ информация за дадена компания.

8. Как да си купим акции? 

Както в много страни, така и в България, не може да си купим акции директно от фондовата борса. Трябва да го направим чрез инвестиционен посредник, който е лицензиран от Комисията за финансов надзор. Ето пълен списък. Ако фирмата, с която искате да работите не е в списъка, има голям шанс да сте попаднали на измамници.

Най-общо инвестиционните посредници са два типа. Първия са тези, които се развиват само в тази област – купуване и продаване на ценни книжа, доверително управление, предлагане на дялове от взаимни фондове и други. Такива са Карол, Бенчмарк, Елана и други. Втория тип са банките, които също предлагат услуги по покупко-продажба на акции. Такива са почти всички търговски банки у нас.

Ако има във вашия град инвестиционен посредник от първия тип ви препоръчвам да си купите акциите от него. Трябва да отидете в неговия офис и да сключите договор за инвестиционно посредничество. Той е стандартен и не ви ангажира с нищо, но все пак отделете време да го прочетете и ако нещо не ви е ясно, попитайте служителя или друг човек, който разбира от материята. След това ще ви предложат различни варианти за покупка на акции. Първия е т.нар. „на гише“, т.е. не онлайн. Другия вариант е чрез онлайн платформа, която е безплатна. За начало изберете най-простата от тях, с помощта на която ще може да търгувате на българската борса.

Самата платформа се инсталира много лесно и лесно се пускат поръчките за покупка. Превеждате (или внасяте на каса) сумата, която сте предвидили за инвестиции и сте готови за покупка на акции. Ето как изглежда екрана на една такава платформа:

Карол

Прочетете внимателно тарифата на инвестиционния посредник за таксите и комисионните, които трябва да плащате при търговията. При онлайн покупките и продажбите, обикновено комисионната е 0.5% или минимум 2 лева. Това означава, че ако купите акции за до 400 лева, комисионната ще ви е 2 лева, а за по-големи суми 0.5% от стойността на придобитите или продадените акции.

Ако живеете в по-малък град и няма представителство на някой инвестиционен посредник, може да закупите или продадете акции и чрез банка. Те нямат онлайн платформи, а търговията става на гише – давате поръчката и парите, плащате таксите и комисионните, и до 1-2 дни сте собственици на акциите. Комисионните при банките са по-високи от другите инвестиционни посредници и са около 1%, но минималната сума е различна при различните банки – от 5 до 10 лева. Също има и такса за самата поръчка в рамките на 2-3 лева.

продължава на следващата страница…

За Стойне Василев

Казвам се Стойне Василев и съм ентусиаст и мечтател. Основател съм на най-популярния сайт за собствен бизнес и лични финанси в България - SmartMoney.bg. Вярвам, че знанието е най-голямото богатство и то трябва да се споделя, за да може повече хора да се възползват от него. Имам повече от 15 години опит на ръководни позиции във финансовата сфера в големи международни компании. Моята мисия в живота е да помагам на хората да постигат целите си и сами да определят бъдещето си като подобряват финансовата си грамотност.

57 коментара

 1. Доста полезно ръководство. Благодаря!

 2. Стойне Василев

  Радвам се, че ти е полезно. Постарах се да обясня съвсем на разбираем език за инвестициите в акции. Надявам се да се е получило.

 3. Ще е интересно за вбъдеще да има и един материал и за акции на компании от Европа и САЩ. Иначе това е най-подробното, ясно и добре поднесено четиво за материята, което съм чел на български.

 4. Стойне Василев

  @Doganov – Благодаря ти за коментара и за добрите думи. Много от принципите се отнасят и за инвестирането в Европа и САЩ. Разбира се, има и много „тънки“ моменти, свързани с местния пазар и законодателство, които трябва да се вземат предвид. За подобно ръководство ще трябва да потърся съмишленици, които да ми помогнат, защото не съм специалист в толкова много пазари по света. Когато учих за CFSA трябваше да се запозная със финансовото законодателство на много страни по света и наистина има доста специфики, които трябва да се познават от инвеститорите, дори и да са начинаещи.

 5. Поздравления Тони за „Ръководството“ което си написал. Наистина мисля че ще е от полза за хората които не са имали допир с финансовия ни пазар. Въпреки това смятам думата „пълно“ в заглавието за амбициозна 🙂
  Моето лично мнение по твоите точки:
  1. Защо искате да инвестирате в акции? Ясен въпрос на който правилния отговор би следвало да бъде защото има печалба и мога да се справя с това. За мен обвързването на личните цели с инвестициите е опасно. Светът си върви и на никой нему пука, че ти събираш пари за сватба (примерно). Ако може да се спечели в някакъв времеви хоризонт, чудесно.
  2. Какви са рисковете при инвестиции в акции? Най-зле описаната точка (съжалявам). Не ми стана ясно изобщо какви са рисковете и дали само със знания можеш да ги намалиш, до колко можеш да ги намалиш.
  3. Какво представляват акциите? Чудесно
  4. Стойност на акция – Непълно. В заглавието пише стойност, а говориш само за цена. Ако няма пазар на ризи, твоята риза има ли стойност и ако няма пазар за акции, твоите акции имат ли стойност?
  5. Инвестиционни стратегии. Добро представяне. Моята лична стратегия беше да инвестирам всичко в една максимум 2 компании. Ако съм намерил най-изгодната инвестиция, защо да си купувам нещо друго. Диверсификацията не работи – когато акциите се покачват те го правят по различно време, но когато падат – падат всички.
  6. Как да изберем акциите, в които да инвестираме? Добро представяне.
  7. Къде да намерим информация за акциите? Добро представяне. Намира за много полезно http://www.infostock.bg/infostock/control/issues/shares
  Скрийниг на акции по коефициенти. Така аз си правих първоначалния подбор.
  8. Как да си купим акции? Чудесно
  9. Къде е записано, че аз притежавам дадени акции? Чудесно
  10. Какви данъци трябва да плащам за печалбите от акциите? Чудесно. Не се облагат с данъци само търговията с акции на Регулиран Европейски пазар.
  11. Как са защитени правата ми в случай на фалит на инвестиционния посредник? Чудесно
  12. Кой контролира капиталовия пазар?Чудесно
  13. Съвети :
  Не инвестирайте в компания, чиято дейност не разбирате.Спазвам и чиято дейност е сложна пак не ги купувам, колкото и печеливша компания да са.
  Започнете с малко. Да
  Ходете на Общи събрания.ДА
  Не се привързвайте към акциите. Може
  Купувайте само често търгувани акции т.е. с по-голяма ликвидност. Правил съм точно обратното досега.
  Направете си списък с критерии, които търсите в една компания. Твърдо да
  Инвестирайте в индустрии и компании, които познавате. Да, въпреки че „познавате“ е много относително.
  След като вече сте инвестирайте в една компания, следете я веднъж на месец, а не всеки ден. ДА
  Продайте в точното време. Не съм го постигал. Купувайте само ако е изгодно е по изпълнимо. При последната ми инвестиция, чаках 3.5 г. и реализирах 9% годишна доходност. Ако бях изчакал още 6 м. щеше да е 70%.
  Моя съвет – пропусната полза не са загуба. Иначе няма да издържите ментално.

 6. Стойне Василев

  Благодаря ти за коментара. Ще взема предвид при второто издание на Ръководството.

 7. Любен Тончев

  Искам да ви благодаря за страхотният материал, който сте написали и споделили. Поздравления!

 8. „лихвите, които банките предлагат по едногодишните си депозити са около 4% (има и банки, които предлагат доста по-високи проценти, но не ви препоръчвам да влагате парите си там)“ – за конкретни банки ли става дума (КТБ и ПИБ) или попринцип имаш предвид, че по-високата лихва е индикатор за нещо нередно?

 9. Румен Соколов

  Здравей Стойне,

  Прочетох ръководството и освен адмирациите има и няколко препорък.
  Едната от тях е за облагането на печалбата- не се облага само реализираната печалба от търговия на регулиран пазар, и то само за България. Ако е реализирана някъде другаде, или на неругулиран пазар, се облага.
  и за декларирането на дивидентите. Хубаво е да се конкретизира кога точно се декларират, защото това не е задължително за всички случаи.
  Хубаво е да се напише и какво става, ако дружеството, чиито акции притежава човек, изпадне в неплатежоспособност, следваща от несъстоятелност и ликвидация.
  Поздрави

 10. Стойне Василев

  @on – Говоря по принцип. Човек трябва да си зададе въпроса защо една банка дава 2 пъти по-висока лихва и какъв е риска при тези вложения.

  @Румен Соколов – това Ръководство е по принцип за инвестирането в България. Благодаря за препоръките и ги приемам. Ще ги включа във актуализирания документ.

 11. Браво за статията, полезна информация събрана на едно място.

  Имам един въпрос, който е леко встрани от инвестирането в акции.

  Ако се инвестира във взаимен фонд, кое е за предпочитане – инвестиране в лв или евро активи (при равни други условия).

 12. Стойне Василев

  Dimitar, при равни други условия бих инвестирал в евро. С последните събития риска за лева се повиши, но все още е сравнително нискък.

 13. Браво!!!
  Много полезно – дано повече хора го прочетат и да разберат че депозита не е всичко(както и панелката в Младост)

 14. Хайде честито и на добър час на Ръководството 🙂 Ще си го дръпна и аз.

 15. PS: Е, явно няма да го „дърпам“, но ще го прочета онлайн 😉

 16. Поздравявам ви за полезното ръководство. Рядко има хора като вас, които искат да помогнат на другите.

 17. Тони, поздравления за ръководството.
  Базирайки се на моя личен и професионален опит, бих могъл да ти дам някой идеи къде какво може да добавиш, промениш или представиш по-коректно.
  Поздрави, Тео

 18. Таня Василева

  Много съм щастлива,че Ви намерих.
  Материала Ви е много полезен за мен – дава и насоки,какво да продължа да чета.
  Много е забавно някой да напише мислите ти – имам някакви пари,лихвите в банките вече не са добри,харесват ми акций – ГОСПОДИ , НИЩО НЕ РАЗБИРАМ ОТ ТАЗИ МАТЕРИЯ …
  И след няколко дни Ви намирам – чудесно , ще прочета ВСИЧКО.
  Поздрави.

 19. Стойне Василев

  @Тео, давай идеите. Целта ми е това Ръководство да стане още по-добро и полезно, защото определено има нужда от него. Сигурен съм, че с твоя опит и знания има какво да добавиш.

  @Таня, радвам се, че се намерихме и че това Ръководство ти е полезно. Ако считаш, че има още какво да се добави към него, може да споделиш.

 20. Здравейте, от 3 дни чета статиите в сайта, и съм предоволен от всичко. Поздравления ! А относно това ръководство, съм се запътил и аз към инвестиране в акции (естествено, след прочитане книга на Робърт Кииосаки), само не разбирам, едно: От къде мога да взема примерно нещо като подробно ръководство за ползване на платформата за акциите? Посредника ли я дава, или е на принципа проба-грешка. 🙂
  Благодаря предварително 🙂

  П.С. Една огромно благодаря и поздрави за Рая Христова, когато започнах да се интересувам от финанси, бизнес, икономии и тн. Попаднах на книгите и сайта й. Всичко е написано изчерпателно и е аздски полезно.

 21. Стойне Василев

  Здравей Петър, благодаря за добрите думи за сайта. Не ти е нужно ръководство за платформата, но въпреки това, инвестиционните посредници предоставят пълна информация за техните платформи. Те са безплатни и нищо не губиш. Аз съм доволен от тези на Карол и Бенчмарк.

 22. Благодаря за информацията, ще видя дали имат офиси в града ми 🙂 Успех за напред 🙂

 23. Здравейте,

  прочетох с интерес статията, но възникват някои въпроси, вероятно породени от все още слабото познаване на материята. По-рано се интересувах от форекс търговията от сайтове подобно на бенчмарк традербг и тн. След доста четене на различни статии, включително и едно посещение на семинар организиран от един от известните сайтове, останах с впечатление че всичко което купуваме/продаваме е фиктивно и нереално. Ако не се лъжа даже някъде беше споменато, че не ставаме притежатели на истински акции. Като казвам форекс не визирам само търговията с чужди валути ами и с акции ( въпросните платформи имат такива опции). Ако може малко разяснение по въпроса или насока към какви материали за четене да се насоча.
  Друг въпрос който изникна е “ако дружеството реши да изплати дивиденти на акционерите“, т.е. то може и да реши да не ги изплаща, в такъв случай какво се случва? Независимо от печалбата на компанията, оставаме на сухо или тези дивиденти се акумулират за по-късен етап?

  С уважение

 24. Арнаудов

  Голямо благодаря за изключително полезната статия, описваща с прости думи и примери една наистина сложна материя ! Поздрави на автора !

 25. Fatme Myumyun

  Поздравления! Всичко е точно, ясно и подреденолТочно за начинаещи. Надявам се в най-скоро време да получа лични съвети. Поздравления

 26. Много добра статия !

  един въпрос, за хората които не са от София и искат да търгуват с акции онлайн …
  в списъка с посредници повечето са в София, и 1-2ма във Варна, Пловдив .. други няма.
  (Процедурата с банките изглежда доста тромава и излишно скъша)

  Достатъчно ли е едно пътуване до София, да си сключва договор с някой посредник.. и от там нататък да си търгувам от вкъщи ?

 27. Ивайло Цветанов

  Много полезно четиво за всички начинаещи (като мен),които проявяват интерес към покупката на акции след замръзяването на лихвите в банките.Без излишно позиране в стил-вижте аз колко много знам,е обяснено разбираемо това,което ни интересува.Аз лично съм решил да инвестирам в акции на Фолксваген и Байерсдорф,след като еврото поевтинява ежедневно и при QE,oчаквам тези акции да скочат с още 10%-ина процента в близките месеци,въпреки че и в момента бележат пик,в сравнение с Януари например.Ще видим,успех на всички,които са решили да инвестират в акции,въпреки че това наистина не е за всеки и печалбата не е гарантирана по никакъв начин.

 28. Стойне, благодаря ти за това ръководство, тепърва мисля да се занимавам с акции и ме привлича повече инвестицията, отколкото спекулата. Това, което ме притесни е ето това: „Знам, че се изкушавате да купите дял от онази малка технологична компания с голям потенциал, но риска след това да няма на кой да си продадете акциите е доста висок, дори цените да са се покачили. Какво като притежавате акции за 100 хил. лева, когато няма кой да ви ги купи?“ Добре, аз след като съм сключил договор с инвестиционния посредник (независимо банка или специализиран) последният не е ли длъжен да ми купи акциите, когато пожелая да ги продам?

 29. Monika Dimitrova

  Здравей, страхотна статия. Радващо е че има хора като теб, които отделят време да помогнат на начинаещите като мен.
  Аз имам конкретен въпрос, накратко, опитах да отворя account в Американска онлайн платформа, но не се получи понеже нямам Social Security Number. Така попаднах на твоията статия, изчетох всичко на един дъх и нямам търпение да направя първата си инвестиция. Само че не зная на каква онлайн платформа да се спра. Не съм в страната, но реших, че е най-добре да инвестирам на нашият пазар, пък и нали това ще има положителен ефект върху икономиката на страната 🙂 Моля за съвет за БГ онлайн платформа. Благодаря предварително!

 30. Стойне Василев

  Здравей Моника, за да инвестираш ти трябва договор с инвестиционен посредник. Аз съм работя с Карол и съм доволен от тях. Преди това бях с Бенчмарк и също имам положително отношение.

 31. Случайно попаднах на една ваша статия. От там на още няколко. Явно имате дар слово и до тук. Наистина ли мислите , че това е пълно ръководство ? Наистина ли мислите , че тези съвети са наистина полезни ? Дори и за начинаещи ? Не , че не е вярно написаното , но е безполезно.
  Първо, у нас НЯМА борса на която да може да се инвестира нормално. Имаме някакво подобие на борса, даже не е и подобие. Ако някой иска да инвестира, нека никога не поглежда нашата борса. Стига , де, дневен оборот от 250 000 лв. Та това е не смешно , а жалко. И при тази картинка говорите за ликвидност ?
  Второ, техническият анализ е тотална глупост. Тото, хвърляне на боб, гледане на кафе и т.н могат да се ползват със същият успех. Фундаменталният анализ на теория е ОК, но на практика е нищо. Няма практическа стойност. Тук сигурно много ще подскочат – ама как така …. е, трябва ви малко опит, на теория всичко е лесно.
  Трето, хубаво споменавате г-н Бъфет, но бих искал да ви задам един елементарен въпрос: Кога според г-н Бъфет е най-удачното време за продажба на една добра акция? Отговор: НИКОГА ! ОК, тогава, как г-н Бъфет е успял да превърне едни 100 000 долара в над 50 милиарда , след като никога не продава добрите акции? Справка: Кока Кола, купена началото на 80те (ако не бъркам, може и по рано) и все още непродадена, т.е. печалбата е само на хартия. Как? Само не ми казвайте , чрез репо сделки, моля ви !

  Имам пълно ръководство за инвестиране, съсредоточено в един сегмент от пазара. Пълно е , защото единствено не осигурява начален капитал! Всичко друго е осигурено и ако спазвате информацията там ще правите пари, ако не, то ще губите. Категорично! Сори, но вашето ръководство води до под кривата круша 🙁

  Не искам да ви засегна с това мнение, но прекалено много хора дават акъл за нещо което не разбират.Явно това е наша национална черта 🙁

  Желая ви успех от сърце!

 32. Белфорт

  Въпросът ми е следния:какво е нужно в България за да си професионално запознат с инвестирането в ценни книжа ? Достатъчно ли е да имаш основни познания по финанси или е нужно минаване на някакъв курс или примерно финансова магистратура, посещения на семинари по темата или нещо друго ? Благодаря ви !

 33. Стойне Василев

  Белфорт, зависи каква е целта ти. Ако просто искаш да инвестираш спестените ти средства е едно, а друго е да се занимаваш професионално с тази дейност, т.е. да работиш това. Не мога да дам универсален отговор, затова ще ти кажа какво провя аз. Чета много книги по всички теми, свързани с управлението на пари, посещавам и доста обучения и семинари по темата (в България и в чужбина), изкарвам и доста онлайн курсове в Coursera и Udemy. Това ще ти даде първоначална подготовка. На 12 октомври стартираме Академията по лични финанси и инвестиране, която може да замени до голяма степен изброените източници, защото е събрано на едно място опита и знанията на лекторите, които са практици.

 34. Благодаря за полезната статия.

 35. Боряна Латева

  След като прочетох книгата на Робърт Кийосаки и най-напред си взех поуката от нея.Реших и аз да инвестирам част от спестяванията си в акции.И твоята статия ще ми помогне много.Казвам само част от спестяванията защото не бих вложила всичко само в едно.Целта е да увеличим АКТИВИТЕ нали така.Ще се радвам и на още съвети относно инвестирането.

 36. Пецата

  http://www.fsc.bg/Investicionni-posrednici-bg-341 линка не работи! Бихте ли споделили в какви акции инвестирате?

 37. Къде в годишната декларация на физическо лице се декларира прихода от дивидент?

 38. Стойне Василев

  Цецо, дивидентите се облагат с данък при източника, т.е. ти не трябва да плащаш друг данък върху тях.

 39. Цветан Стоянов

  Здравей Стойне, облагането на дивидентите е ясно регламентирано в чл. 38, 46, 55, 65 от ЗДДФЛ, но поставеният въпрос е друг и касае декларирането на получения доход от дивидент, тъй като в т.10, изречение – последно – си написал: Доходите от дивиденти трябва да се декларират в Годишната данъчна декларация, въпреки че данъка за тях е вече платен.

 40. Стойне Василев

  Цветан Стоянов, сега разбрах въпроса. Да, не си спомням какво съм имал предвид и сега ще го махна. Благодаря ти.

 41. Не го махай, поясни, че в ГДД се декларира дохода от дивиденти, получени само от чуждестранни дружества

 42. Tihomir N. Tsanov

  Великолепен материал за акциите и инвестирането. Въпреки че участвам на българския капиталов пазар от края на миналия век / масовата приватизация, намерих доста полезни неща в него. Поздравления за г-н Стойне Василев, а Mr Warren B. is among the best and richest investors.

 43. Стойне Василев

  Здравей Тихомир, и аз се включих през миналия век с втората вълна на масовата приватизация на капиталовия пазар. Нещата, които описах в това ръководство са базови, но много често не се разбират, дори от по-опитни инвеститори. Радвам се, че си намерил полезни неща в него и съм отворен за коментари, допълване или коригиране на остарели неща.

 44. Георги Пайов

  Не очаквах, че е толкова лесно. Аз по принцип съм напълно начинаещ и това ръководство ми помогна да постигна по-голяма яснота. Благодаря за което. Имам само един въпрос. Какви умения и какво трябва да научим, за да се справим с анализите на финансовите показатели на фирмата и прочие?

 45. Пълния списък е задънен линк.
  Използвайте следния:
  http://www.fsc.bg/bg/pazari/kapitalov-pazar/spisatsi-podnadzorni-litsa/investitsionni-posrednitsi/

 46. Марая Иванова

  Здравейте!

  Много хубава и полезна статия!

  Искам само да попитам дали е възможно да напишете списъка с инвестиционни посредници или да го качите отново, защото линка, който сте сложили не се отваря?

  Много Ви благодаря!

 47. Петров

  Здравейте гоподин Василев и благодаря за разясненията относно акциите. Старая се да ви чета редовно ,защото поднасяте информацията на достъпен език и с възможно най-малко термини.
  Мисля да инвестирам 100 лева месечно в три ETF -a . Не знам до колко нещата са подобни с примера ви : петдесет лева в три акции ? Ако имате статия за борсово търгуваните фондове и съм я пропуснал,моля да ми дадете линк .

 48. Вергин

  И аз в началото си задавах същите въпроси. Че и повече. Колега ми спомена за това, че има фирми,които могат да помогнат и така попаднах на Фронт Пойнт. Ако някой знаенещо за тях може да сподели. Аз съм доволен. Обясниха ми всичко обстойно и вече има резултат в цифрово изражение

 49. Като се замисли човек, колко фирми за трейдване има, започва да се съмнява дали всичките те не са пирамиди и дали не мамят клиентите си. Купуването и продаването на акции, облигации, петрол и злато не е проста работа и хората, които търгуват на Фондовите борси са учили доста години как става това. Всичките тези фирми, които дори се рекламират по телевизията и предлагат демо сметки, не са нищо повече от пирамиди, които източват сметките на хората. Тия фирми всъщност нямат клиент на печалба. Цялата тая работа намирисва на легален обир, защото държавата не се намесва и не защитава хората от тази измама.

 50. Стойне Василев

  Митко, прав си, че това не е лесна работа. Има и много нелоялни посредници на пазара, които искат да печелят от нашите загуби.

 51. Здравей Стойне,

  след няколко години отново се върнах към тази статия и се замислих дали всичко написано е на 100% актуално към днешна дата? Има ли нещо ново или променено, което е добре да се знае или за което да си внимава?

  Благодаря отново!

 52. Стойне Василев

  Надя,

  Няма нищо ново фундаментално, но си мисля да я разширя и да допълня някои неща, за да стане още по-полезно това ръководство.

 53. Благодаря Стойне,

  ще очакваме с нетърпение!

 54. Никола

  Мерси за тази информация…

 55. Страхотна статия! Имам два въпроса на които не намирам отговор:
  – ако инвестирам в акции, които се търгуват на борсите в англосаксонските или немскоговорещите държави, ще получа ли документ, че съм собственик? За БФБ разбрах че цялата информация се съхранява в Централен депозитар, но ако искам да си купя акции на Боинг не ми е ясно как „ще си знам че съм собственик“
  – ако някой ден реша да работя в чужбина, без значение дали притежавам акции търгуващи се на БФБ или чужди борси, как мога да си управлявам инвестициите? Трябва да си сменя финансовия посредник с такъв в новата държава? Или да имам по един и в двете държави и да поддържаме дистанционен контакт?! Ако притежавам български акции ОК, но ако докато съм бил в България съм си купил американски цк, и се преместя в Германия… как да ги управлявам? Как се прехвърлят, така че вече да се управляват от финансов посредник в новата държава. Това ме интересува и в случай, че Ердоган реши да нападне България – през последният месец произнесе няколко речи, как никой не се интересувал, как така Турция се смали до 783,356 квадратни километра (трябвало да е много повече).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.