Как да инвестирам, докато работя на заплата – стъпка по стъпка

Кратък наръчник на достъпните инвестиции за начинаещи
19.02.2017
Как да започнем онлайн бизнес – наръчник за напълно начинаещи
08.06.2017

Как да инвестирам, докато работя на заплата – стъпка по стъпка

Ние не ставаме богати през деня, докато ходим на работа, а в свободното ни време, когато взимаме решенията какво ще правим с изкараните пари. Дори да получаваме висока заплата, ако не управляваме добре личните си финанси, няма да сме по-богати от човек, работещ за няколко пъти по-малко пари.

В това ръководство ще ти споделя моя начин как да станеш добър инвеститор и да печелиш пари, докато работиш на заплата, в няколко практични стъпки. Ще ти разкрия и подводните камъни, от които да се пазиш по пътя. Необходимото време, за да приложиш стратегията е 10 минути, в които да прочетеш тази статия и не повече от 2 часа на седмица след това.

Стъпка 1: Каква е разликата между трейдър и инвеститор?

Да започнем с това, какво означава да си инвеститор и каква е основната разлика с професията на трейдъра. Ще откриеш много определения за тези две роли на финансовите пазари, но за мен основната разлика е във времето, което отделяме за тази дейност и в хоризонта на търговията. Обикновено, инвеститорите влагат дългосрочно парите си в различни активи, докато се занимават с нещо друго и отделят малка част от свободното си време, за да поддържат портфейла си от инвестиции. Така погледнато, те са по-скоро аматьори в тази дейност.

Трейдърите са професионалистите в търговията на финансовите пазари. Те отделят голяма част от времето си, за да купуват и продават различни инструменти и да следят новините, свързани с тях. Те генерират значителна част от доходите си от трейдинга и времевия хоризонт при тях може да е много малък – в някои случаи от порядъка на минути. Дори да имат дългосрочни инвестиции, те са много малка част от техния портфейл.

Друга съществена разлика е доходността, която постигат. Инвеститорите като пасивни участници на финансовите пазари, могат да генерират до 20% – 30% на година (или повече при късмет, по-висок поет риск или при икономически растеж). Трейдърите, от друга страна, могат да си докарат тази доходност само в рамките на няколко дни (но, могат и да я загубят за същия период).

Повечето инвеститори започват като трейдъри. И аз бях така. В началото отделях много време, за да разучавам различните активи и да търгувам с тях. Постепенно разбрах, че не бих искал да стоя по цял ден пред компютъра, да гледам различни графики, да следя непрекъснато финансовите новини и да „трейдвам“. Сега отделям само няколко часа на седмица, за да следя инвестиционния си портфейл, който ми носи добра доходност и част от текущите приходи.

Съвет: Прегледай седмичния си график и прецени дали може да отделяш повече време, за да станеш трейдър, или искаш да инвестираш дългосрочно. Има сериозни разлики в стратегиите, инструментите и подходите при двете роли на финансовите пазари. Моят съвет е за начало да избереш една от тях. И така, инвеститор или трейдър?

Стъпка 2: Подготви се

Грешките са най-големия учител, но няма смисъл да допускаш елементарни такива и да губиш пари още в началото на твоя път като инвеститор. Сега, информацията е доста по-достъпна, откогато аз започнах да инвестирам. Тогава всичко беше на хартия и трябваше да прочета доста учебници по икономика и финанси, както и десетки книги за търговия на финансовите пазари (повечето на английски), за да разбера основните механизми, които движат икономиката и различните инструменти. Не ти препоръчвам да четеш много книги с теоретични постановки. Моят топ 10 ще ти свърши по-добра работа:

10-те книги за лични финанси, които трябва да прочетете

Тези книги ще ти дадат страхотен старт. Ако някоя от тях не ти харесва, или ти е прекалено „тежка“, остави я и премини на следващата. Няма нищо задължително на този свят.

Подбрал съм ти и още няколко статии, които ще са ти полезни, за да направиш първите стъпки в света на инвестициите:

Кратък наръчник на достъпните инвестиции за начинаещи

Как да инвестираме в акции: Пълно ръководство за начинаещи

Как да постигнем 10% годишна доходност с разумен риск [стратегии + инструменти]

7 читателски въпроса и 7 отговора за твоите лични финанси

Тези статии ще помогнат да се ориентираш по-добре в морето от различни финансови продукти, които се предлагат на българския и на световния пазар. Имай предвид, че първоначално ще натрупаш много бързо нови знания за личните финанси, ако нямаш предишен опит в тази сфера. След това, ще имаш чувството, че нещата се повтарят във всеки нов материал или книга, които прочетеш. Това е нормално, и аз бях така. Основните принципи във финансите и икономиката са едни и същи през последните няколко столетия, като само инвестиционните инструменти са се променили малко и скоростта на търговията.

Ще ти дам пример. Сигурно знаеш историята на знаменития банкер Джей Пи Морган младши. Той се спира да си излъска обувките преди да влезе в неговия офис. „Как е на борсата” – пита ваксаджията. – „Решил съм да си продам акциите на Дженерал Електрик и да си купя малко на Пулман. Какво ще кажете?”. Джей Пи нищо не отговаря. Качва се в офиса и нарежда „Продавайте всичко! Щом и ваксаджиите започнаха да играят на борсата не ни чака нищо добро”. Само след седмица – на 29 октомври 1929 година (“черния четвъртък”) пазарът рухва и това е началото на Голямата депресия.

Нещо подобно се случва и сега с инвестициите в крипто валути, като биткойн. Хора, които не разбират особено от икономика, монетарни системи и финансови пазари, ми казват, че това е новото голямо „нещо“, което ще промени света и сега е точния момент да се инвестира в него. Историята се повтаря. Преди столетия са били лалета, след това големите индустриални фирми, преди 15 години беше краха на дот.ком компаниите, а само преди няколко години – балонът в цените на имотите.

Стъпка 3: Постави си реалистични цели

Много хора си задават грешните въпроси в началото и имат нереалистични очаквания от инвестирането. В последната анкета, която пуснах на имейл абонатите на SmartMoney.bg (препоръчвам ти и ти да станеш част от нашето мини-общество, където споделям над 80% от знанията и уменията си), към мен имаше много въпроси от типа „Колко пари мога да изкарвам на месец с инвестиции?“, „Как да правя по 10% доходност на месец?“ и „Миналата година спечелих над 5,000 лева от търговия с акции, това добре ли е?“.

Аз съм (си) задавал същите въпроси преди години и това не го приемам като грешка, а като част от пътя. Въпросите, които ще ни помогнат да станем добри инвеститори са „Каква е следващата ми стъпка?“, „Какво трябва да науча още за този инструмент?“, „Къде да намеря нужната ми информация?“, „Кого мога да питам?“, „Как да преодолея вътрешните си ограничения при вземането на решения?“, „Как да не допускам същата грешка отново?“ и други. Идеята е да гледаш следващата стъпка, а не крайния резултат. Това не е бягане на 100 метра, а дълъг маратон, който може да продължи 20,30 и повече години.

Можеш да си поставиш цели като „Да правя по 1,000 лева на месец от инвестиции“, „Да генерирам 15% средна годишна доходност“ или „Да постигна финансова свобода на 40 години“, но първата ти и най-важна цел е просто да се научиш. Всички загуби в началото не ги приемай тежко, а ги запиши в графа „Образование“.

Когато аз започнах да инвестирам, имах грандиозни цели като „1 милион лева по банковата ми сметка до 5 години“ и „30% доходност на година“. Стремежът ми към тях, ме караше да правя необмислени постъпки и да рискувам повече, отколкото мога да си позволя. Загубих много пари за тогавашните ми възможности, защото не исках да слушам никого за нищо.

Първоначалните ми резултати бяха впечатляващи – правех „удар“ след „удар“, правех десетки процента доходност само за ден и ако световната и българската икономика бяха продължили растежа си още няколко години, имаше вероятност да се помисля за инвестиционен гений от ранга на Уорън Бъфет. Добре, че дойде 2008 година и финансовата криза, за да науча няколко важни урока, а те бяха с цената на още повече загубени пари.

Разбира се, минах си през всички фази на загубата – от отричане („Това не може да се случва на мен. Пазарът ще се обърне“), през гняв („Защо аз? Това е несправедливо!”) и „ако“-фазата („Ами, ако бях продал всичко на малка загуба“), до отказ („Повече никога няма да инвестирам“) и приемане („Ок. Всичко е наред. Това беше добър урок. Може ли да спечеля в бъдеще от него?“). Наистина, тези загуби се оказаха решаващи в развитието ми и след това резултатите ми се подобриха значително. Случи се и нещо още по-важно – „израснах“ в мисленето си и преминах на следващото ниво.

Не ти пожелавам такива загуби като моите (въпреки че, това е единственият начин, понякога), затова не си поставяй нереалистични цели в началото. „Да се науча“ е напълно достатъчно. След това, ще имаш време да приложиш на практика наученото и да постигнеш много бързо желаните резултати. Не ти препоръчвам и да „прескачаш“ и стъпки от развитието ти като инвеститор, защото ако не си научиш урока на стъпка 1, той ще се повтаря и на стъпка 2, 3, 4 и т.н., но тогава загубите ще се много по-големи.

Стъпка 4: Стартирай

Не отлагай началото на реалното инвестиране, само за да се подготвиш по-добре и да събереш „още малко информация“. Нормално е в началото да си откриеш демо сметка или да си купиш „виртуално“ някакви инвестиционни инструменти (като акции, дялове от взаимни фондове, ETF-и или други), и да следиш какво се случва с техните цени. И аз стартирах така, но допуснах грешка, като позволих този период да е прекалено дълъг – над 6 месеца.

През това време „превъртях играта“ – на FOREX бях направил няколко милиона, а виртуалните ми 10,000 лева в акции бяха станали вече над 100,000 лева. Досещаш се, че когато вложих доста по-малко истински пари, резултатите не бяха същите, даже не бяха и 1/10 от тези на демо сметките. Причината беше, че продължих да правя същите неща, каквито и с виртуалните пари. Голяма грешка. В крайна сметка загубих 6 месеца време за учене и придобих лоши навици, като това да рискувам на макс, да използвам голям ливъридж и да не се уча от грешките си (ако загубя всичко, просто ще си отворя нова демо сметка).

Периодът за разучаване на платформата не трябва да е повече от 2-3 седмици, в които да разберем всеки бутон и таб за какво служи, и да „извъртим“ няколко сделки с различни инструменти и различни поръчки. След това е добре да отидем при инвестиционния си посредник и да внесем реални пари. Нека не са повече от 500 лева за начало. Когато се почувстваш в свои води с тази сума и разбереш всичко за инвестициите, които притежаваш, може да увеличиш постепенно инвестициите си.

Ако чакаш перфектния момент да инвестираш (индексите току-що са паднали драстично, имаш стабилна работа с висока заплата, и ипотечния кредит е изплатен), той може никога да не дойде. Инвестирането не е като да решаваш тройни интеграли или да се биеш срещу Антъни Джошуа – нито е сложно, нито боли. Помисли за крайния резултат – финансова свобода, осигурени старини, ново жилище, мечтаното пътуване или други.

Стъпка 5: Изгради си навици на инвеститор

Когато работиш на заплата, не ти остава много време за някакви странични занимания. Когато аз започнах да инвестирам, единственото свободно време през седмицата (когато пътувах с градския транспорт) го използвах за четене на книги за лични финанси, инвестиране и биографии на успешни хора. Сега, възможностите са доста по-големи. Аз вече не пътувам толкова често и имам време за преглеждане на различни сайтове и четене на електронни книги, които си купувам от Amazon (за съжаление, повечето качествени четива не са преведени на български език или ги няма в електронен формат). Друга страхотна опция е да слушаш аудио книги, докато шофираш, чакаш метрото или се разхождаш.

Именно, тези лесни за изпълнение навици, като това да прегледаш сутрин икономическите новини и анализи на Investor.bg, да гледаш Bloomberg TV (вместо развлекателните предавания по другите телевизии), да четеш вестник Капитал и списание Мениджър, и много други, ще ти позволят да преминеш на следващото ниво като инвеститор. Аз съм превърнал тази дейност в нещо като хоби, като разликата с хобитата на повечето хора е, че печеля от него, освен че ми носи удоволствие.

Когато работиш на заплата, най-важният ден за твоето ново хоби е неделя. Като служител, над 80% от подготовката ми при инвестирането я правех в почивните дни. В неделя следобед сядах на лаптопа ми и правих анализ на изминалата седмица, как са се движили активите, както и си набелязвах нови за покупка. Като дългосрочен инвеститор не е нужно да следиш пазара непрекъснато. Резките движения нагоре или надолу са сравнително редки и когато се случат, те обикновено са предизвикани от събития, които стават известни на повече хора, както беше със скандала с Фолксваген, пускането на новия модел Тесла миналата година, проблемите около ПИБ и други.

Стъпка 6: Наблюдавай и променяй

Тази стъпка се повтаря непрекъснато, докато инвестираме. Колкото и да ми иска да ти дам наготово няколко конкретни инструмента, в които да вложиш парите си, няма да го направя, защото вярвам, че човек трябва да получи въдица, с която да лови цял живот, а не риба, с която да се наяде само днес. В инвестирането няма правилни и неправилни стратегии, или добри и лоши инструменти. Ако нещо работи за теб, продължавай да го правиш. Дори да загубиш (както всички ти казваха), ти ще научиш ценен урок. Обратно, ако не се чувстваш добре, когато инвестираш в нещо (прекалено рисково е или просто не е за теб), продай актива и купи нещо друго.

Не върви с тълпата, която повтаря в унес, че сега е най-подходящия момент да инвестираш в имоти, в криптовалути или в нещо друго. И Уорън Бъфет не влагаше парите си доскоро в нови IT компании, като го наричаха човек, който не разбира от добри инвестиции. Дори да не спечели от дот.ком бума, след това не изгуби и цент от последвалия срив. Остави модерните неща за гардероба си, а не влагай в тях парите си. Когато дадена възможност стигне до обикновените хора, значи вече някой иска да излиза от нея и си търси „шарани“, които да влязат.

Когато започнеш да търгуваш, забрави за обвиненията към другите. Ти имаш същите възможности, както всички останали и никой не ти е виновен за претърпените загуби (а такива ще има). Просто си дай малко време да анализираш ситуацията, какво се е случило, какъв урок може да си вземеш, и продължавай напред. От моя опит мога да кажа, че над 90% от загубите идват от персонални грешки, а не от използваните стратегии и инвестиционни инструменти. Аз мога да ти гарантирам, че ако спазваш стриктно някоя от стратегиите, които съм описал в моите статии, ще си от топ 5% на инвеститорите.

Като стана на въпрос, 95% от всички инвеститори не печелят и реализират по-ниска доходност, дори от пазарната (т.е. от хората, които са инвестирали в индекси като SP500 и нищо не правят). Ако гледаш само тази статистика, нещата не изглеждат розови, нали? За щастие, стриктното спазване на прости и лесни за изпълнение стратегии като дългосрочно инвестиране, осредняване на цената, ребалансиране и други, ще те откроят от тълпата и ще станеш добър инвеститор, докато работиш на заплата.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

6 Comments

 1. Николай каза:

  Коригирайте правописната грешка в “талпата”, разваля хубавото впечатление от статията.

  Поздрави

 2. Стойне Василев каза:

  Николай,

  Коригирах я. Благодаря ти.

 3. Понякога статиите пораждат в мен повече въпроси от колкото отговори. Преди да прочета тази статия, прочетох и Кратък наръчник за достъпните инвестиции за начинаещи. Нормално ли е да се чувствам малко объркан? 😀 Може би не ги чета в правилната последователност, но на този етап бих казал, че инвестирането не е толкова проста игра. Все пак се радвам, че намирам все повече и повече отговори във Вашия сайт Стойне. Благодарности!

 4. Иван каза:

  Бихте ли препоръчали платформа, която е най-подходяща и лесна за тепърва “навлизащи” в инвестирането хора ?

 5. Стойне Василев каза:

  Иван,

  Аз ползвам Interactive Brokers, която ми дава голям достъп до различни пазари и е лесна за използване.

 6. Ралчев каза:

  Мотивиращо, казвам го, като смея да твърдя, че съм във фазата “да събера повече информация”, както и “щом всички наливат в крипто, пробвам и аз” .. Дано не се окажете прав, че с Криптото, ще се случи идентичен край както ситуацията с с J.P. Morgan Jr.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.