Инвестирай със Стойне Василев 4 [игра]

Как да върнем стока или да прекратим договор [лична история]
18.09.2023
Инвестиционна игра 4 – в какво инвестираха участниците
20.10.2023

Инвестирай със Стойне Василев 4 [игра]

След успеха на първите три издания на играта „Инвестирай със Стойне Василев“, в които се включиха над 1500 души, дойде време и за нейното четвърто издание.

В инвестиционната игра ще може да избереш от цели 6 опции, в които да вложиш твоите виртуални 10,000 лева, като участниците с най-висока постигната доходност ще получат специални награди. Крайният срок за участие е 15 октомври 2023 година. Успех на всички!

Правила на играта

Всяка добра игра си има правила. Ето какви са те за „Инвестирай със Стойне Василев 4“:

  1. Всеки участник ще разполага с виртуални 10,000 лева, които може да вложи в минимум две от предложените инвестиции. За да е по-лесно изчислението, няма да включваме таксите и комисионните за превалутиране, покупка, управление и продажба на активите.
  2. Може да инвестираш 0 лева, 2000 лева, 4000 лева, 6000 лева, 8000 лева или 10,000 лева във всеки актив. Ако няма да инвестираш в даден актив, избери 0.
  3. Може да вземеш участие до 00.00 часа на 15 октомври 2023 година (неделя), като след тази дата играта няма да е достъпна.
  4. На 16 октомври 2023 година с твоите виртуални пари ще закупим инвестициите.
  5. Ако твоите инвестиции са по-малко, надвишават 10,000 лева или са само в един актив, ще бъдеш дисквалифициран като участник.
  6. Всеки може да участва само с една сметка.
  7. На 29 март 2024 година ще „продадем“ инвестициите и ще видим кой е постигнал най-висока доходност.
  8. Всеки месец ще следим временните резултати и в началото на април 2024 година ще обявим „Инвеститор на годината“, който ще получи лична онлайн консултация с мен на стойност 260 лева. Класираният на второ място ще получи като награда участие в семинара „Машина за пари“ на стойност 198 лева, а участникът на трето място ще получи книгата ми „Умни пари“ с лично послание и автограф. Общата стойност на наградите е над 500 лева

Разбира се, тези  награди са нищо пред моралното удовлетворение да си най-добрият инвеститор сред стотици други. Ако двама или повече участници имат еднакъв резултат, ще се тегли жребии.

В какво може да инвестираш

Избрал съм 6 актива, в които може да вложиш твоите виртуални 10,000 лева. След името на всеки е посочен неговият борсов код или съкращение за по-лесно намиране в мрежата. Ето ги и тях:

Bitcoin (BTC) в евро

Bitcoin е безспорно една от най-обсъжданите инвестиционни възможности, като за последните 12 месеца има ръст в цената от над 40%. Дали ще продължи неговия възход или ще станем свидетели на спад, само времето ще покаже. Ако си от феновете на криптовалутите и вярваш, че пътят им е само нагоре, може да заложиш на тази опция в играта и това ще те изстреля в челото на класирането. В случай, че Bitcoin не е твоя актив, инвестирай виртуалните си пари в някоя от другите опции.

Дялове от iShares Core S&P 500 UCITS ETF (SXR8)

За широкия американски индекс S&P500 съм писал много и съм сигурен, че вече го познаваш. Инвестицията, която ти предлагам е в дялове от европейски ETF iShares Core S&P 500 UCITS ETF (SXR8), който е в евро и се търгува на немската борса Deutsche Boerse Xetra, като е UCITS и е достъпен за българи. Въпреки колебливото му представяне, през последните 12 месеца този фонд е донесъл на своите инвеститори над 18% доходност.

Акции на Apple на Xetra (APC)

Няма как да подминем най-голямата публична компания в света. За последните 12 месеца акциите на Apple нараснаха с малко над 7%, но потенциалът за растеж е сериозен. Вече на пазара е новият iPhone 15 и всички инвеститори очакват последните 3 месеца на 2023 година да има ръст в продажбите на смартфона и останалите устройства на компанията. За да нямаме валутен риск, ще купим акциите от немската борса Xetra в евро.

Акции на NVIDIA на Xetra (NVD)

Безспорно една от най-добрите инвестиции за последната година са акциите на NVIDIA, като те донесоха на инвеститорите над 200%. От началото на септември цената е спаднала, но това може да е само временна корекция и производителят на чипове и графични карти да продължи възхода си. Ако обичаш риска и големите печалби, тази инвестиция може да те направи победител в играта.

Злато в евро

Друг актив с много привърженици e инвестиционното злато. За последната година имаше ръст от над 18% в цената на благородния метал, като в момента то струва малко над 1800 евро за тройунция. Ако вярваш, че благородния метал има потенциал за растеж, инвестирай твоите виртуални пари в него.

Акции на Шелли Груп АД (преди Алтерко с код SLYG)

Нямаше как да не включа в играта и една българска публична компания. Алтерко си смени името на Шелли Груп, но добрите финансови резултати се запазиха. Цените на акциите на компанията регистрираха ръст от над 150% за последната година, като акционерите очакват той да продължи. Дейността е свързана с  IoT решения и продукти за сградна автоматизация, но наскоро навлезе и в потребителския сегмент за управление на чиста енергия. Ако смяташ, че компанията има потенциал за растеж, инвестирай в нея.

 

Да, искам да участвам в играта!

Крайният срок за участие в играта е 15 октомври (неделя), така че побързай!

Успех на всички и нека най-добрият инвеститор победи!

Както знаеш, печалбите и годишната доходност не са гарантирани и миналите резултати не са определящи за бъдещето. Също така, представените инвестиции не са препоръка за покупка или продажба. Аз притежавам някои от тях като индивидуален инвеститор, но това не означава, че те са подходящи за теб. Успех!

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.