Инвестирай със Стойне Василев 3 [инвестиционна игра]

3 начина да постигнем финансова свобода (и да излезем от омагьосаната въртележка)
30.11.2020
IPO на Биодит АД – интервю с основателя Юлиан Софрониев [видео]
13.01.2021

Инвестирай със Стойне Василев 3 [инвестиционна игра]

След успеха на първите две издания на играта „Инвестирай със Стойне Василев“, в които се включиха близо 600 души и имаме двама победители с титлата „Инвеститор на годината“ – Даниел Йотов и Йордан Александров, дойде време и за нейното трето издание.

В инвестиционната игра ще може да избереш от 6 опции, в които да вложиш твоите виртуални 10,000 лева, като участникът с най-висока постигната доходност ще получи специална награда. Крайният срок, за да се включиш е 24 януари 2021 година. Успех на всички!

Правила на играта

Всяка добра игра си има правила. Ето какви са те за „Инвестирай със Стойне Василев 3“:

 1. Всеки от вас ще разполага с виртуални 10,000 лева, които може да вложи в една или няколко от предложените инвестиции. За да е по-лесно изчислението, няма да включваме таксите и комисионните за превалутиране, покупка, управление и продажба на активите.
 2. Може да инвестираш 0 лева, 2000 лева, 4000 лева, 6000 лева, 8000 лева или 10,000 лева във всеки актив.
 3. Може да вземеш участие до 20.00 часа на 24 януари 2021 година, като след тази дата играта няма да е достъпна.
 4. На 25 януари 2021 година с твоите виртуални пари ще закупим инвестициите.
 5. Ако твоите инвестиции са по-малко или надвишават 10,000 лева, ще бъдеш дисквалифициран като участник.
 6. Всеки може да участва само с една сметка.
 7. На 30 април 2021 година ще „продадем“ инвестициите и ще видим кой е постигнал най-висока доходност.
 8. Всеки месец ще следим временните резултати и в началото на май 2021 година ще обявим „Инвеститор на годината“, който ще получи като награда участие в семинара „Машина за пари“, книгата ми „Умни пари“ с лично послание и автограф, както и една онлайн сесия финансов коучинг с мен. Общата стойност на наградата е близо 400 леваРазбира се, тази награда е нищо пред моралното удовлетворение да си най-добрият инвеститор сред стотици други. Ако двама или повече участници имат еднакъв резултат, ще се тегли жребии.

В какво може да инвестираш

Избрал съм 6 актива, в които може да вложиш твоите виртуални 10,000 лева. След името на всеки е посочен неговият борсов код или съкращение за по-лесно намиране в мрежата. Ето ги и тях:

1. Bitcoin (BTC)

Bitcoin е безспорно една от най-печелившите инвестиционни възможности за 2020 година, но въпросът е дали ще продължи неговия възход и през тази година или ще станем свидетели на рязък спад. Ако си от феновете на криптовалутите и вярваш, че пътят им е само нагоре, може да заложиш на тази опция в играта и това ще те изстреля в челото на класирането. В случай, че Bitcoin не е твоя актив, инвестирай виртуалните си пари в някоя от другите опции.

2. Дялове от iShares Core S&P 500 UCITS ETF (SXR8)

За широкия американски индекс S&P500 съм писал много и съм сигурен, че вече го познаваш. Инвестицията, която ти предлагам е в дялове от европейски ETF iShares Core S&P 500 UCITS ETF (SXR8), който е в евро и се търгува на немската борса Deutsche Boerse Xetra, като е UCITS и е достъпен за българи. Въпреки трудностите и спада във връзка с пандемията, S&P направи над 16% доходност за 2020 година и в момента е на най-високите си исторически нива.

3. Акции на Tesla, Inc. (TSLA)

Няма как да подминем другата звезда от миналата година – компанията за електрически автомобили Tesla. Нейните акции донесоха на инвеститорите над 740% годишна доходност. Дали този тренд ще продължи и през 2021 година само времето ще покаже, но в България има много фенове на марката и на нейния създател Илън Мъск (който вече е най-богатият човек в света, след като изпревари Джеф Безос) и ако ти си от тях, може да избереш тази опция.

4. Злато (Gold)

Друг актив с много привърженици беше инвестиционното злато. През 2020 година благородният метал достигна най-високата си цена в историята и на 6 август се търгуваше за 2,070 долара за тройунция, като завърши годината на цена от близо 1,900 долара. Годишната му доходност е малко над 24%. Ако вярваш, че благородния метал има потенциал за растеж, инвестирай твоите виртуални пари в него.

5. Дялове от Schroder ISF European Large Cap (ISIN: LU0133709740)

Това е взаимен фонд и той има за цел да осигури нарастване на капитала, като инвестира в дялови ценни книжа на големи европейски компании. Фондът инвестира най-малко две трети от активите си в дялови ценни книжа на големи европейски компании. Това са компании, за които към момента на покупката се счита, че са в горните 80% по пазарна капитализация на европейския пазар на ценни книжа. Около 25% от инвестираните средства са в Германия, около 20% в Обединеното Кралство, около 12% в Швейцария, следват Франция, Швеция, Финландия и други. За последните 10 години фондът е постигнал близо 75% обща доходност.

6. Акции на Сирма Груп Холдинг АД (SKK)

Компанията е публично дружество от 2015 година и акциите ѝ се търгуват на Българска фондова борса. Сирма Груп е една от най-големите софтуерни компании в България и предлага освен стандартни софтуерни решения и системна интеграция, мобилни технологии, електронно управление (е-government), банкиране и застраховане, както и продукти, базирани на изкуствен интелект (AI). Акциите на компанията спаднаха с над 15% за 2020 година, но това може да е добър момент за покупка.

Това бяха инвестициите, в които може да вложиш парите си. Има криптовалута, две компании (българска и американска), два фонда (ETF и взаимен), както и борсово търгувана стока. По нещо за всекиго.

Крайният срок за участие в играта е 25 януари, така че побързай.

Успех на всички и нека най-добрият инвеститор победи!

Както знаеш, печалбите и годишната доходност не са гарантирани и миналите резултати не са определящи за бъдещето. Също така, представените инвестиции не са препоръка за покупка или продажба. Аз притежавам някои от тях като индивидуален инвеститор, но това не означава, че те са подходящи за теб. Успех!

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

3 Comments

 1. jivko каза:

  Нужно е да преразгледате правилата. При тези правила никой няма да прави портфолио. Ясно е че един от активите ще има най-голяма доходност. Който го познае и заложи 10к на него – печели.

  Променете условието всеки да инвестира поне в три актива и сложете минимална сума.

  п.п. При виртуални пари и текущите игрови правила залагам 100% на ВТС.

 2. Страхотна идея за поредната игра. Харесва ми избора на възможности за инвестиции и не мисля, че е нужно да се дописват правила. В крайна сметка това е игра и всеки може да я играе, както пожелае, било то да залага само на едно перо или да разпредели парите си измежду всички. Поздравления отново!

 3. Smoking Gun каза:

  Логично е, че който играе ва банк и уцели най-растящия инструмент, ще е сред победителите. Но колко ще са те? Навярно десетки? Следва 2ра цедка с жребии и вероятност за за награда 20, 30 или 40:1.
  Според мен целта на инвестиционната игра е създаване на тест портфолио най-вече с рискови инструменти, за да се преодолеят определени инвестиционни предразсъдъци и страхове – например Биткойн и Тесла.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.