Инвестиционна игра на SmartMoney.bg

Нова възможност за инвестиране в България
09.12.2013
Кой печели наградата от проучването сред читателите на SmartMoney.bg?
08.01.2014

Инвестиционна игра на SmartMoney.bg

От дълго време мисля как точно да ви покажа, че инвестициите не са сложно нещо и всеки може да спечели от тях. Накрая реших, че ние се учим най-лесно чрез игра и когато участваме в действието, а не както в училище и на различните семинари – един човек говори и другите го слушат. Придобитите знания по този начин се изпаряват много бързо. Колко от вас си спомнят лекциите от университета или уроците от училище?

Затова днес ви предлагам да се включите в една игра, свързана с инвестициите. Всеки от вас ще разполага с виртуални 3,000 лева, които ще може да инвестира в някой от инструментите, които ще ви представя. Всеки сам ще реши как да разпредели парите си – само в един актив, в два или в три. За да е по-ясна сметката няма да включваме разходите, свързани със закупуването и управлението на инвестициите. На всяко тримесечие ще следим водачите в класацията, а това ще са хората, които са постигнали най-висока доходност от своите инвестиции. Всеки може да участва само с една сметка. Не е сложно, нали?

Накрая, през декември 2014 година, победителя ще получи специална награда от SmartMoney.bg и титлата „Инвеститор на годината“. Ако има повече от един участник с една и съща доходност, ще направим финален „елиминационен кръг“, в който само един ще е победителя.

И така, в какво може да инвестирате? Избрал съм следните опции, в които ще може да инвестирате до края на 2013 година, а в началото на януари с вашите пари ще „купим“ активите, които сте си избрали. Мисля, че е ясно. Опциите са:

Опция 1. Стандартен срочен депозит за 12 месеца в Първа инвестиционна банка АД (избран е от сайт за сравнение на депозити като такъв с най-висока лихва). Лихвата по него е 4.75% на годишна база. За отчитане на междинните резултати лихвата ще се прилага за съответния период. Например, лихвата за 3 месеца ще е 4.75%/4 = 1.18% и вашите 1,000 лева след 3 месеца ще ви донесат 11.80 лева доходност.

Опция 2. Дялове от взаимен фонд ДСК Баланс. Инвестиционната стратегия на фонда предвижда реализирането на капиталови печалби, приходи от дивиденти, както и текущи доходи от дългови ценни книжа, акции и други финансови инструменти. До 50% от средствата на фонда могат да бъдат инвестирани в акции. „ДСК Баланс” е подходяща инвестиция за Вас, ако искате да реализирате по-висок възможен доход при поемане на умерен риск. Повече информация може да намерите ТУК.

Опция 3. Дялове от взаимен фонд ДСК Растеж. Набраните средства във фонда се инвестират предимно (между 40% и 90%) в ликвидни български и чуждестранни акции и други финансови инструменти с потенциал за растеж на цените им. „ДСК Растеж” е подходящ продукт за Вас, ако сте готови да поемете по-голям инвестиционен риск и търсите инвестиция, която може да донесе възможно най-висок доход. Повече информация може да намерите ТУК.

Опция 4. Дялове от фонд Райфайзен Облигации. Той стартира дейността си средата на месец март 2006 година. Фондът е с нисък до умерен риск. Стратегията му предвижда инвестиране до 90% от активите в дългови ценни книжа – ДЦК, ипотечни, корпоративни и общински ценни книжа, като се предлага възможност за допълнителни капиталови печалби, в зависимост от ценовите движения на облигационния пазар. Дяловете на фонда са подходящи за инвеститори, които търсят сравнително висок доход при поемането на ниско до умерено ниво на риска. Повече информация може да намерите ТУК.

Опция 5. Дялове от фонд Райфайзен Глобален растеж. Фондът стартира дейността си на 01.03.2013г. Подходящ е за инвеститори с дълъг инвестиционен хоризонт, които търсят реализирането на сериозен ръст на вложените средства и са склонни да поемат относително висок риск. Предвид очакваната структура на фонда той не е подходящ за инвеститори с краткосрочен хоризонт, които преследват стратегия на ежедневно следене на пазарните условия, както и за инвеститори, които предвиждат да търгуват редовно с дяловете на фонда с цел реализиране на краткосрочна капиталова печалба. Фондът е подходящ за инвеститори с дългосрочен хоризонт на държане на инвестицията си. Повече информация може да намерите ТУК.

Опция 6. Обикновени акции на Химимпорт АД. Основната сфера на дейност на “Химимпорт” АД е придобиването на дялови участия, преструктурирането и управлението на дъщерни дружества от портфейла, учредяването на нови дъщерни дружества, инвестирането в капитала и финансирането на дружества, в които “Химимпорт” АД участва. Основната стратегия и инвестиционната политика на компанията са съсредоточени върху позиционирането на групата като значим партньор при обслужването на традиционните за страната и региона търговски потоци. В частност това мотивира навлизането на групата в сектори като транспорт, селско стопанство, финансови операции и недвижими имоти. Повече информация може да намерите ТУК.

Опция 7. Обикновени акции на Софарма АД. Акциите на дружеството се търгуват на Сегмент Премиум на “БФБ-София” АД и на официалния пазар на Варшавската фондова борса. Акциите на “Софарма” АД са включени в индексите: BG40, SOFIX и BGTR на “БФБ – София” АД. Капиталът на дружеството е разпределен в 132,000,000 броя  акции, всяка една с номинална стойност по един лев. Повече информация може да намерите ТУК.

Забележка: Взаимните фондове на ДСК и Райфайзенбанк са избрани, защото това са най-големите управляващи дружества по размер на активите в Бългаия, а акциите на Софарма и Химимпорт са избрани поради тяхното участие в различни индекси и пазарната им капитализация. 

Мисля, че условията са ясни, но ако имате въпроси, може да ги зададете като коментар под тази статия. И така, ако искате да спечелите специалната награда и да станете „Инвеститор на годината“ имате време до края на 2013 година да попълните формуляра като ползвате тази връзка или формата по-долу:

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

7 Comments

 1. Стойне Василев каза:

  Ако имате някакви въпроси за играта или искате да споделите вашия опит или съвети за инвестициите, тук е мястото. В тази игра нищо не рискувате, нищо не инсталирате на компютъра си, а може само да спечелите.

 2. Иванов каза:

  Моят въпрос е в какво всъщност се състои играта? 🙂 Сега всеки избира един или си съставя портфейл от няколко инвестиционни инструмента и чакаме декември 2014г., живот и здраве, за да разберем кой е победителят? Или има и други правила?

 3. Стойне Василев каза:

  Играта се състои в това всеки участник да избере 1,2 или 3 опции за обща сума от 3,000 лева. В началото на 2014 година ще “купим” избраните инвестиции и в края на 2014 години ще видим кой е “Инвеститор на годината” с най-голяма доходност.

 4. Атанас Димитров каза:

  Информацията дадена от линковете, не е ли оскъдна? Не трябва ли да се информираме по конкретно за дадените инвестиции към които гледаме и от къде може да стане това?
  Поздрави за добрата идея да направите такава игра! Ако има повече подобни проекти, вероятно ще достигнат до повече хора, а това може да привлече мнозина към инвестирането, което според мен ще доведе до позитивни ползи не само във финансовия свят!

 5. Стойне Василев каза:

  Здравейте г-н Димитров, както и в реалния свят, всеки сам трябва да набави необходимата му информация. Тази игра не е равностойна – този, който се интересува повече и има повече информация, има по-голям шанс да спечели. Това, което казвате е и моята цел – играта да достигне до повече хора и те да разберат, че няма нищо сложно в инвестирането. Пожелавам ви Весели празници и успешна 2014 година.

 6. dimitar каза:

  Само от любопитство – какво става с резултатите? Първата дата беше 1.03.2014, аз ли съм пропуснал резултата или ….

 7. Стойне Василев каза:

  Здравей dimitar, не си пропуснал резултатите. Първата “контрола” е към края на март, т.е. за първо тримесечие. Малко се забавих заради курса, но сега подготвям материала и обработвам резултатите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.