3 съвета, за които да внимаваме когато сключваме имуществена застраховка

Какво представлява пенсионната система в България?
23.01.2019
Инвестиция в имоти, струва ли си? – 5 причини защо да инвестираме
07.02.2019

3 съвета, за които да внимаваме когато сключваме имуществена застраховка

🔴Знаете ли как можете да защитите вашето жилище от пожар, грабеж, земетресение или от друго нежелано явление?✅Днес в #МинуткатаНаСтойне ще си говорим именно за имуществените застраховки и ще ви представя 3 тънкости, на които да обърнете специално внимание, когато сключвате такава полица!Изгледайте видеото👇

Публикувахте от Smart Money.bg в Сряда, 24 октомври 2018 г.

 

Здравейте, днес в #МинуткатаНаСтойне ще засегнем една тема, която много се подценява, а е изключително важна.

Става въпрос за имуществените застраховки.

Какво представляват имуществените застраховки?

Това е застраховката на нашия дом и на имотите, които притежаваме.

Скъпа ли е имуществената застраховка?

Все още тази застраховка е сравнително евтина в България и ви позволява да застраховате вашите имоти, които струват десетки или стотици хиляди левове за само няколко стотин лева на година.

За какво трябва да внимаваме, когато сключваме имуществена застраховка?

Обаче трябва да внимавате, защото тази застраховка има определени тънкости.

Няколко съвета ще ви дам, когато сключвате полица за ваш имот.

Съвет 1: На първо място изберете стойност, която е много близка до реалната стойност на вашия имот, защото ако стане някаква щета застрахователят ще изплати сума, която да покрие реалните ви задължения.

Съвет 2: На второ място може да изберете различни рискове, колкото повече рискове покрива една застраховка толкова по-добре, може да помислите за един риск, който е гражданска отговорност към трети лица, т. е. ако вие наводните вашите съседи отдолу или тръгне пожар от вашия апартамент, вие ще можете да обезщетите и вашите съседи, което е наистина много важно.

Съвет 3: Още един последен съвет, не крийте нищо от застрахователя, когато сключвате полицата и също така, когато постъпи обезщетение веднага го уведомете и не на последно място прочетете внимателно какво пише в застрахователната полица.

Надявам се тези съвети да са ви полезни.

Заключение

Ако имате някакви допълнителни въпроси, ще се радвам да ги зададете в секцията с коментари 🙂

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

1 Comment

  1. Georgi каза:

    Здравей, Стойне,

    Искам да направя застраховка на недвижимо и движимото имущество. Проблема е, че с тези договори се притеснявам да не изпусна нещо. Имаме офрта от Уника (застраховка “У дома и щастлив” – пакет “ПРЕСТИЖ”). Трябва ли задължително имота да бъде посетен от застраховател преди да се застрахова ? За движимото имущество, искам застрахователя да направи оглед, но никъде е офертата няма такова нещо. Има включено застраховане на движимо имущество, но без оглед. Не са ми искани и никакви документа за имота. Не би ли трябвало да се изискват някакви при застраховка ? Как засрахователя знае какво застрахова ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.