Името остава, но ще има нов сайт

Как се печели от сайт за финансови съвети?
16.10.2012
SmartMoney.bg – Управлявай умно парите си
27.05.2013

Името остава, но ще има нов сайт

Благодаря на всички, които се включиха с коментари под статията Да сменя ли името на сайта? и гласуваха в последната анкета. Резултатите от тях са доста красноречиви. Почти всички коментари и малко над 67% от участниците в анкетата искат името и домейна да НЕ се сменят. Дори Вики Стоянова ме закле да не пипам нищо, а Люба искаше да организира Facebook група за запазване на името, ако реша случайно да го сменям. Разбира се, прочетох много внимателно и коментарите на хората, на които Тони (или по-скоро Бат’ Тони) не им звучи достатъчно сериозно.

Тяхното мнение е, че това име е идеално за сегашните цели (сайт със съвети за начинаещи във финансите), но ако искам да продавам някакъв продукт, ще трябва да го сменя. Ето един от коментарите в тази посока: „Ако името се смени, според мен ще се изгуби цялата концепция, която според мен е: „Да говорим за финанси с лекота, от близо и напълно непринудено, защото те така или иначе са част от ежедневието ни“.

И аз мисля, че сегашното име е идеално за целите, които съм си поставил с този сайт. А именно, честни и безпристрастни финансови съвети. За да се убедя напълно в това, по време на StartUP конференцията попитах няколко случайни хора, как им звучи Финансовите съвети на Бат’ Тони и домейна www.BatTony.com. Всички те казаха (без изключение), че името е уникално и много лесно се запомня. Ако се наложи да питат за нещо, свързано с финанси или стартиране на собствен бизнес биха потърсили сайт с подобно име, отколкото FST Company или ФБК „Логос”, например.

Така, че ще послушам волята на народа и сегашното име остава (поне засега). Единствено на някакъв етап мога да махна представката Бат’ и да остане само Тони. Но ще послушам и останалите читатели, които казаха, че трябва да има изцяло нов професионален сайт с услугите и продуктите, които ще предлагам в бъдеще. Вече направих първата крачка и купих домейн, който ще започна да развивам съвсем скоро.

Той ще е изцяло професионално насочен и ще има повече подробности за кариерата и образованието ми, придобитите сертификати, обученията, публикациите в сферата на финансите и други.  Материалите в него ще са пряко свързани с темата, която ще развивам (ще я споделя в следващата статия) и ще са с повече цифри, конкретни примери и казуси.

Предвиждам и отделна рубрика само за въпроси, на които ще отговарям в сайта. Също така, мисля той да е по-интерактивен (но не с разни флаш истории, а с различни дискусии, срещи на живо, презентации, лекции и други). От него ще разберете към какви услуги съм се насочил и какви ще са продуктите, които ще предлагам в обозримо бъдеще (надявам се). Всички тези идеи ще заемат голяма част от свободното ми време, но без труд, лишения и болка няма успех.

Междувременно, ще пипна малко сегашния сайт в посока да изглежда малко по-професионално и да ме представя като финансов специалист. Мисля да започна със секция „За мен” и Bio-то под всяка статия. След това ще вплета част от информацията, която съм предвидил за новия сайт, в този.

Очаквайте скоро повече подробности за новия сайт и какво може да откриете в него.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

0 Comments

 1. Владимир Узунов каза:

  Успех!

 2. Тони каза:

  Успех Бат’Тони!
  Ще те наблюдавам много внимателно! :))

 3. sparko каза:

  Мъдро, успех!

 4. Хубаво е, че идеята вече добива някакви очертания. В началото се лутах между много варианти и не знаех на къде да поеема.

 5. feeria каза:

  Успех и от мен!

 6. Teodora каза:

  Възхищавам се на енергията и амбицията ти! Така действат успелите хора 🙂

 7. Светльо каза:

  Правилно решение, Бат’Тони :). Успех

 8. Румен каза:

  Успех!

 9. Svetli каза:

  Относно името на сайта не взимам отношение. Името е такова каквото го е избрал създателя на сайта и ние посетителите преценяваме да влизаме в него или не. Относно “професионалното звучене” ще бъда малко по-критичен като кажа, че не ми се вписва под името ти на визитката или на презентационен екран. Друго към което съм крайно критичен са AdSense, Creative Commons и множеството връзки към социални мрежи. Съгласен съм с бързото популяризиране на съдържанието през тях, но тези хаотично разположени блокчета с личица и закачливи коментарчета … Относно Creative Commons е ясно на всички спазването на авторски и сродните права в България така, че опоменаването им във фуутъра на сайта би било напълно достатъчно. И накрая AdSense – няма да го коментирам тъй като не съм убеден в ефективността му. Излагам напълно НЕПРОФЕСИОНАЛНО мнение.

 10. @Svetli – Не разбрах какво не ти се вписва под името ми на визитката? Бат’ Тони ли не ти се вписва или нещо друго?

  Също не разбрах за Creative Commons. Има само една малка икона долу вдясно. Досега мои статии са препечатвани къде ли не, без никои да ме е питал. Сложил съм тази икона за останалите, които са коректни и слагат по един линк към сайта.

  Социалните мрежи са част от сайта. На Facebook страницата, например, споделям някаква информация, която я няма на сайта и може да представява интерес. Така те от сайта могат да я видят или да отидат във Facebook. Подобни са ми мотивите и с останалите социални мрежи.

  За AdSense – тотално неефективно. Трябва да имаш по няколко хиляди посещения на ден, за да има смисъл или някакви високи цени за клик в специализирани ниши.

 11. Ами Тони, определено стъпка в правилната посока! Който иска, намира начин, който не иска – намира оправдания 🙂

  Давай с услугите и така ще можеш да изкараш реални пари! МНОГО УСПЕХИ ТИ ЖЕЛАЯ, ТОНИ! 🙂

 12. Svetli каза:

  Бат’ Тони разбира се, не бих си позволил да коментирам друго въпреки, че те познавам от 12+ години.
  Creative Commons лиценза ти гласи “Можете свободно да споделяте — да копирате, разпространявате и излъчвате произведението” при дадени условия, докато All right reserved в смисъла си забранява копирането и разпространението на материали без съгласата на автора. Което мен лично малко ме обърква.
  Социалните мрежи не са за пренебрегване и една умерена интеграция винаги е в полза както на сайта така и на посетителите, прекалим ли превръщаме сайта в Social Feed. Примерно следвам те в Туитър и там разбирам за новите публикации. Влизам в сайта и виждам публикациите в туитър. Точно за тази връзка Туитър-БатТони казвам, че не намирам логика.
  А и се сещам за споделянето във Фейсбук – то не се вижда от Гугул и публикациите ти остават скрити от хората които търсят съветите ти чрез него. Съдържанието ще бъде много по-достъпно ако бъде публикувано само на сайта и след което промотирано през социалните мрежи.

 13. Благодаря ти, Рая. Да ти се връща 🙂

  Дали ще изкарам реални пари, не знам. Но, това е правилната посока, според мен. Засега, съм идеалист и искам да помагам на хората с тези услуги, които в началото ще са във вид на безплатни съвети на сайта, безплатни (или със символична такса) семинари и лекции. След като хората разберат нуждата от такива услуги, може и пари да се изкарват.

 14. Въпросът е не ДАЛИ, а КОГА 🙂 Според мен – много скоро след стартирането.

 15. @Svetli – Сега схванах идеята 🙂

  12+ години. Хъм. Това прави около 2000-та година. Сещам се само за един Бат’Светли – IT специалист с изключително конвенционални способности да поправя разни неща с един единствен инструмент (и той не е отверка) 🙂

 16. @Рая – Дай Боже, както се казва.

 17. Svetli каза:

  ами то креативност е нужна да оцелее един студент в онези години 🙂

 18. Николай Жеков каза:

  За теб съм и с двата палеца нагоре, Тони. Точно както мустакатия пич от снимката в началото на статията 🙂

  Само Напред и Нагоре!
  Успех!

 19. @Svetli – Мда, това са ми едни от най-хубавите ми години, а историите са наистина много.

  btw. Махнах го това с Creative Commons лиценза. Наистина имаше разминаване. 10х

 20. Благодаря ти, Николай. Този пич е Саша Барон Коен в ролята на Борат, но на мен леко ми прилича на адвокат Батков 🙂

 21. tony1975 каза:

  Адаш, само не прави грешката на Рая да минеш на английски!!!
  Като гледам под статиите и има по 1-2 коментара и то единия задължително редактира сгрешена от нея дума. Остани насочен към БГ аудиторията има достатъчно англоезични блогове.
  Успех!

 22. @tony – Няма, спокойно 🙂 А Рая е избрала този път, защото така вижда нещата. Тя е по-скоро писател, а не толкова финансов специалист. За един писател явно това е правилния път.

  Аз също повече харесвах “предишната Рая” с практичните неща за личните финанси. Сегашните статии са ми малко абстрактни и на границата с психологията. Аз, като одитор и счетоводител, обичам простите неща, казани на достъпен език. Освен това, се получава някаква странна смес между статии на български и английски.

  Другото, което ми изглежда странно е българи да си говорят на чужд език помежду си. Това ми се е случвало в една от фирмите, където съм работил и не ми хареса. Изглеждаше ми доста изкуствено. Убеждаваха ни, че така е във всички дъщерни фирми. Това, разбира се, не беше истина. На съвместните обучения и срещи, половината французи и италианци не знаеха и дума английски и си кореспондираха на родния език. От тогава се старая дори да използвам чуждици, когато има български заместители.

 23. feeria каза:

  “А и се сещам за споделянето във Фейсбук – то не се вижда от Гугул и публикациите ти остават скрити от хората които търсят съветите ти чрез него. Съдържанието ще бъде много по-достъпно ако бъде публикувано само на сайта и след което промотирано през социалните мрежи.”

  Подкрепям предложението.
  По-добре е всичко да е на едно място.
  Според мен, де.

 24. @feeria – Че, аз не правя ли това? Пиша статия в сайта и я поствам във Facebook.

 25. feeria каза:

  Добре,
  ти си знаеш.
  Просто е добре да не се налага да се прехвърля човек от място на място за да не изпусне нещо.

 26. @feeria – Не, наистина не разбирам разликата. Според мен, в сайта и във Facebook са различни читатели. ОК, фейсбук-феновете четат статиите, но те следят и останалите неща, които споделям. А читателите на сайта, може би искат не само статии, а и друга информация. Същото се отнася за G+.

 27. The Cat каза:

  Блога на Рая има стабилна основа, но гъмжи от разни чужди мисли и цитати, еднопосочни съвети и мнения. И в интерес на истината как ли се вадят нереални пари?

 28. @The Cat – Току що написах коментар в блога на Рая. Според нея, не е нужно човек да има някакви финансови познания, ако може да прави нещо друго, с което да печели. Моето мнение е, че всеки трябва да разбира поне малко от управление на пари. Иначе, колкото и да печелиш, ще ти загубиш много бързо. Винаги давам примера с тото милионерите. Почти всички фалират в много кратки срокове, защото единственото, което знаят те е да харчат.

 29. @Tony1975 28.11.2012 в 18:12
  А аз като гледам, много прибързани оценки даваш…

  @Тони 28.11.2012 в 18:50
  Идеята не е коментарите да са от “българи, говорещи помежду си на английски”, а да има една по-голяма общност, където хората говорят помежду си на общ език – пряко и преносно 🙂

  Аз съм изключително благодарна на тези читатели, които са до мен и ме подкрепят в новото начинание. Много критики отнесох за тази промяна – и във ФБ, и по мейла, само по телефона още не са ми се обаждали :)) – което честно казано много ме изненада, но още повече ме заболя.

 30. @Рая – Аз не искам да те критикувам. Още преди да го направиш ти пожелах успех, каквото и да решиш. Просто ми липсва предишния блог. Много хора, може би вече не го посещават заради езика и заради завоя в темите. Но, както написах, това е твоят път и ти трябва да го извървиш. Ако това означава да си отстояваш решението докрай – давай. Другия вариант е да се вслушаш в мнението на хората. Примера в това отношение е New Coke през 80-те години. Велика компания като Кока Кола сменя първоначалния курс и се вслушва в мнението на народа и в кръйна сметка си връща загубените позиции спрямо Pepsi.

  Това, което се случва е нормално, според мен. Решението го взе ти, а не читателите. Нормално е, ако те не са съгласни с него, да го критикуват. Сигурен съм, че ще избереш верния път. Ако трябва нещо да се случва, то се случва рано или късно.

 31. @Тони – аз не казвам, че ти ме критикуваш 🙂 Казвам по принцип.

  Колкото до читателите, има леко завишение в трафика, така че явно на мястото на някои от старите читатели има нови попълнения.

  Абе, в много отношения все едно почваш отначало 🙂 но с тази разлика, че все пак има и хора, които са до теб, и не е като да почваш съвсем от нулата. За което съм много благодарна и щастлива 🙂

 32. tony1975 каза:

  а трафика, ами то и аз отварям страницата ама като видя че ще ти трябва още време да проумееш грешката си и видя че материалите са още на английски – затварям!
  Виж колко деликатно ти го е казал адаша 😉
  п.с. ми дай си телефона и лично да ти го кажа – няма проблем ;)))))

 33. Teodora каза:

  Аз напълно подкрепям Рая в начинанието й и тя ще успее да развие сайта си в нова посока просто защото пише увлекателно. Коментарите, които оставяме на английски лека-полека вероятно ще привлекат и англоговорящи да се включат. Тук важи принципа, че колкото повече коментиращи има, толкова повече дискусии се пораждат и това привлича нови и нови читатели. Просто трябва да мине време.

 34. feeria каза:

  И аз да използвам случая да подкрепя Рая.
  Чета редовно статиите й, но пусти английски, не смея да пиша, че ще падне смях:)
  Дано постигне целта си /която , да си призная, малко ми убягва/

 35. Ivo каза:

  Успех, Бат Тони.

  Надявам се да запазиш сегашната линия в този сайт, както и в новия. Да пишеш не с клишета и засукани фрази, а с думи прости и понятни. И най-важното е да си пишеш на Български език. Защо на Български? Ами няма такъв сайт като твоя в родния пазар. Коментарите сами говорят за това.

  П.П. Виждам, че в по-горните коментари има мнения за на Рая блога, че смени езика. И на мен не ми хареса и спрях да го чета. Имам достатъчно букмаркове с блогове на Англ. език на тази тематика. А и червеното ми идва малко в повече в последните постове.

 36. Благодаря ти, Ivo. Ще запазя линията. Затова и направих втори сайт – в него да са статии само по тази тема – ЛФК. За езика, не се притеснявай, няма да го променям.

  Червеното от този сайт ли ти идва в повече?

 37. Ivo каза:

  Не за на Рая постовете говорех. И друго се сетих. Хубаво е да се вертифицираш като автор пред Гугъл. Ето тук е обяснено: http://ganbox.com/blog/%D1%83%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%80%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4-google/

 38. Това го направих вече. Сега забелязах червеното при Рая 🙂 Когато е в текста е леко дразнещо.

 39. Teodora каза:

  Иво, благодаря! На мен информацията ми беше полезна!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.