Игра „Потоци пари“ със Стойне Василев

Преди близо 20 години се запознах за пръв път с финансите и управлението на пари. Завършил съм техникум по икономика, бакалавърска степен „Счетоводство“ и магистърска със специалност „Корпоративно управление“. Всички учители и преподаватели ми говориха за пари, но само на теория в старите учебници. Никой от тях не беше инвестирал и един лев, и не беше богат човек.

Запознах се с книгите на Робърт Кийосаки преди няколко години и малко след това започнах да играя неговата игра „Потоци пари“ – първоначално онлайн, а след това и на живо в различни клубове и с приятели.

Уроците от играта се оказаха доста по-ценни от всички лекции, които бях слушал в университета. Запитах се дали принципите в играта могат да се приложат в България. Оказа се, че са напълно валидни за ситуацията у нас. Научих се какво е актив и пасив, как да мисля като богат човек, как да плащам първо на себе си и още много полезни неща.

Имаше и неща в играта, които не бяха много ясни на участниците, защото в България финансовата ни система е организирана по малко по-различен начин от американската, както и пазарът на имоти има определени специфики. Тогава създадох първия цялостен курс за лични финанси „Какво не ни казва Кийосаки?“, за да помогна на хората да приложат принципите от играта в родната ни действителност. Курсът имаше страхотен успех и се превърна в първата Академия по лични финанси в България.

Сега искам да възродя играта „Потоци пари“, защото тя е едно отражение на нашия живот и е помогнала на много хора да подобрят финансовата си грамотност и да започнат да прилагат принципите още след първата игра.

Защо да играя играта на живо, а не онлайн?

Играта може да се играе и безплатно онлайн, но аз научих истинските уроци за цял живот, докато я играех на живо с реални хора, а не компютър насреща. Когато играем онлайн не е толкава ангажираща и взимаме решения, които не бихме взели в игра на живо или в реалния живот.

Тази игра ми показа слабостите, за които не подозирах, както и силните ми страни, които не забелязвах. Останалите участници също преминаваха през вътрешни колебания и размишления, преди да вземат едно или друго решение.

Какви са отзивите от играта?

Отзивите от играта са почти на 100% позитивни, но най-добрата обратна връзка са резултатите, които постигат участниците и промените, които настъпват в техния живот. Момче, с което се запознах на една от игрите, е приложил наученото и е използвал банков заем за покупка на жилище, което отдава под наем, като вноската по кредита е по-ниска от наема и той генерира положителен паричен поток. Мислех, че е невъзможно в България, но той ми доказа, че принципите на „Потоци пари“ важат навсякъде по света.

Друг участник ми разказа, че вече търгува активно на международните фондови пазари и генерира добра печалба. Когато се видяхме за пръв път не знаеше друга инвестиция, освен банков депозит. Развитието му наистина ме впечатли, а аз съм човек, който е виждал много неща във финансовата сфера.

По време на играта ще научиш:

  • Каква е разликата между активни (линейни) и пасивни доходи.
  • Как да излезеш от омагьосаната въртележка „От заплата до заплата“
  • Как да постигнеш финансова свобода.
  • Кои покупки те правят по-беден и кои – по-богат.
  • Как да мислиш като богат човек.
  • Как да инвестираш в България и парите да започнат да работят за теб, а не само ти за тях.
  • Как да реагираш, ако се появи допълнителен разход.
  • Как може да спечелиш от растежа на финансовите пазари.
  • Как да инвестираш в имоти.
  • Как да си господар на парите, а не техен роб.

Колко пъти е добре да изиграеш играта?

Колкото повече, толкова по-добре. Тази игра е като „Не се сърди, човече“ или „Скръбъл“ – всеки път е интересна и полезна, защото има различни ситуации, с различни хора и различен изход. Все пак, за да научиш всички стратегии и да опознаеш себе си и света на парите, е хубаво да изиграеш поне 5 игри.

Първият път играта може да ти отнеме малко повече време и да ти се стори трудна, но те уверявам, че колкото повече играеш, толкова повече ще учиш и толкова по-скоро ще можеш да излезеш от омагьосания кръг и да поемеш пътя към своята свобода! След втория път играта ще ти стане по-лесна, ще се забавляваш повече и ще започнеш действително да се учиш.

Защо да играя играта в клуб, а не вкъщи?

Освен самата игра, ти ще получиш и кратка лекция от мен (Стойне Василев) как да приложиш принципите на Кийосаки в България – как да спестяваш, как и къде да инвестираш, кои са най-добрите активи и други. По време на играта също ще споделям моя опит и знания с теб и другите участници. Накрая ще остане време за разбор на играта на всеки, както и за отговор на въпроси. Личното време, което ще отделям е най-голямата ценност, според мен.

Другият аргумент за игра в клуб е, че в него се срещаш с нови хора, които имат различна житейска ситуация и освен, че може да създадеш полезни контакти, може да научиш много неща от тях. Аз непрекъснато се уча от участниците и техните опит и знания. След тези 5 игри, може да си закупиш играта и да играеш вкъщи, за да поддържаш форма.

Ще ми продавате ли нещо по време и след играта?

Един от аргументите, които хора са ми споделяли защо не играят играта е, защото водещите се опитват да им продават нещо след нейния край или им предлагат да станат представители на различни МЛМ компании, за да приложат принципите от играта.

Аз няма да ти продавам нищо, нито ще те карам да работиш за някаква компания. Обученията, които организираме и личните финансови консултации са обявени на сайта и всеки може да се запознае с тях. По време на играта „Потоци пари“ ще си говорим само за нея и как да приложим принципите на Робърт Кийосаки у нас.

Кой е водещият на играта?

Аз се казвам Стойне Василев и помагам на хората да станат по-богати. Създател съм на най-популярния сайт за лични финанси и собствен бизнес SmartMoney.bg, инвеститор от близо 15 години, сертифициран финансов коуч, предприемач и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти. Заемал съм високи миниджърски позиции в големи международни компании. Притежавам два сертификата в областта на одита и финансовите услуги.

През 2014 година напуснах корпоративния свят, за да се отдам на страстта си – да помагам на хората да стават по-богати, като подобряват финансовата си грамотност. Досега съм представял принципите за управление на пари и натрупване на богатство пред хиляди хора в десетки български градове. Също така, имам много телевизионни и радио участия по същата тема. Досега съм написал над 1,000 статии, свързани с управлението на пари и предприемачеството, като от тази година имам собствена рубрика в списание Мениджър.

Варианти за играта „Потоци пари“ на Робърт Кийосаки

Запази своето място за следващата игра

Форма за записвания

Банкова сметка за заплащане на услугите