Хранителните кооперативи – бъдещето на земеделието

МЛМ – Мечта ли си купувате или кошмар?
20.08.2014
Интервю със Саймън Хезълдейн за продажбите и преговорите
26.08.2014

Хранителните кооперативи – бъдещето на земеделието

Днес ще ви срещнем с трима предприемачи и техния проект за създаване и управление на хранителни кооперативи – Papaio.com. Това са Мартин, Явор и Радослав като първите двама имат опит в сектора на земеделието, а последният е отговорен за софтуерното изграждане на сайта.

Борис Бачев:

– Здравейте, момчета! Бихте ли разкази малко повече за Papaio.com? Kакво точно представлява? 

– Papaio.com е онлайн платформа, която позволява на всеки лесно да създаде и управлява хранителен кооператив. Хранителните кооперативи (хранкоопи) са групи от стотици потребители, които са обединени около идеята за хранене с вкусни, качествени и местно произведени продукти. Papaio.com предоставя множество функции на хранкоопите да правят общи, организирани и предварително планирани поръчки към малки, семейни фермери. По този начин производителите имат предвидимост относно своето производство и спестяват разходи от транспорт и такси в хранителните вериги.

– Защо смятате, че има нужда от подобна платформа? С какво тя би била полезна за обществото?

– В момента земеделието и по-конкретно малките фермери в секторите на овощарство, зеленчукопроизводство, пчеларство, животновъдство и др., не получават нужната институционална подкрепа, въпреки изявения интерес от хиляди българи към техните качествени продукти. За разлика от България, в старите членки на Европейския съюз има традиции на фермерски пазари и хранителни кооперативи, които осигуряват бърз и лесен достъп на потребителите до продукцията на семейни фермери. Затова решихме, че чрез една онлайн платформа като Papaio.com, ще се създадат условия за подкрепа на местните производители, както и за нов, пряк начин на доставка на продукти на заинтересовани групи от потребители.

– Бихте ли разкази малко повече за начина на доставка и самите поръчки? Хората ще разполагат с нещо като собствен онлайн магазин ли? 

– Нашата платформа се разграничава от множеството онлайн магазини като се насочва към най-разпространения метод за връзка с местни производители в България, а именно хранителните кооперативи. В страната има множество функциониращи кооперативи и това което Папайо прави е да реши някои проблеми при работата с тях. В момента управлението на един подобен кооператив както и поръчването през него се извършва с множество инструменти които наистина не са създадени за тази цел.

Хората могат да променят поръчки без да имат позволение да го правят, няма удобни начини за лесно водене на бележки кой член колко е поръчал, колко дължи, колко е платил, колко от поръчката е взел, колко и от къде остава да вземе, какво и от кого е поръчал преди 2 месеца (в случай, че иска да си поръча пак от същото) и тн. Това което предлага Папайо не е онлайн магазин а платформа която прави управлението на тези кооперативи по лесно, като в процеса, обикновените потребители имат лесен начин да направят своите поръчки без да се борят с километрични таблици в които фигурират поръчките на още 200 човека.

– А самите доставки, как ще бъдат извършвани? До вратата на клиента? Веднъж седмично?

– В зависимост от това как координаторите на хранителния кооператив се разберат с различните производители, доставките могат да бъдат по различен начин – веднъж или два пъти седмично, веднъж на 2 седмици, определен ден в месеца и т.н. Също така доставките могат да се правят от производителите и да се вземат от потребителите, както от централизирано място – било то склад, магазин, училище, паркинг, офис, т.н. – така и да се прави доставка от координатор или друг посочен човек до точен адрес на потребител. Всички тези функции за уреждане на време и място на доставка са вградени в Papaio и са една от причините платформата да е толкова подходяща за управление на хранителни кооперативи.

– И като финал, последни думи към читателите на Smartmoney.bg. 

– Papaio.com не е просто поредния сайт за търговия. Papaio е един нов начин на мислене, на пазаруване, на обединение на българските потребители и споделяне на българските продукти. Затова приканваме всички, които предпочитат българското местно производство да се присъединят към Papaio.com. И разбира се да не спират да следят Smartmoney.bgот където научават качествена и полезна информация.

Благодарим на Мартин, Явор и Радослав и им желаем успех с начинанието.

На вас благодарим, че прочетохте този материал. Надяваме се да е бил интересен и полезен.

Борис Бачев
Здравейте, казвам се Борис Бачев. По образование съм инженер и магистър по икономика. Винаги съм се стремил да трупам опит в различни области. След множество незабравими моменти и провали вярвам, че успях да намеря нещото, което ме прави щастлив и ме поддържа жив и концентриран. Към настоящия момент управлявам Студио Грейс & Боо - studiograceandboo.com - компания, която предоставя иновативни ONline и OFFline решения за стартиращи и действащи бизнеси. Управляваме и два собствени онлайн магазина. Единият е в областта на текстилната и рекламна индустрия - shtampi.bg, вторият - в областта на изкуството и уникални подаръци по поръчка - graceandboo.com. От 23-годишна възраст се опитвам да тествам почти всяка идея, която ми се изпречи на пътя. Имах честта да организирам най-успешното Национално участие на България в областта на леката авиация в Германия - АЕРО 2014. Моята най-голяма страст са бизнес планирането и иновацията във всичките й форми! Най-голямата ми мечта е да летя в космоса. Вярвам, че младите хора, и не само те, можем и трябва непрестанно да променяме себе си и страната ни към по-добро. Единственото, което е нужно да направим, е да действаме заедно и да сме все по-активни. Защото наистина "Съединението прави Силата!" А и нека бъдем честни. На никой не му пука за нас и ние трябва да воюваме за свободата си. Лична и национална... Благодаря Ви! С уважение, Борис Бачев.

3 Comments

 1. Niki каза:

  Идеята съвсем не е нова.Не е точно същото, но принципа е същия както при http://www.selomoe.com – потребители обединени от екологични, чисти и месни произведени продукти.
  Платформата вече работи, има доста подкрепа и участници в нея.Напълно безплатна е за всички и е в нет-пространството от 2 години!
  “Новият начин на мислене” е отдавна измислен 🙂

 2. martin каза:

  е с тази изначална регистрация ме загубихте като кадър

 3. Стойне Василев каза:

  На мен също не са ми приятни подобни “агресивни” действия. Още не съм видял за какво става въпрос и ми искат данните.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.