Финансова независимост за жени

Видео интервю с Никола Янков от Експат Капитал
04.10.2021
Защо е важно да регистрираме търговската си марка?
11.04.2024

Финансова независимост за жени

От над 10-годишния ми опит като независим личен финансов консултант установих, че отношението към парите и тяхното управление е различно при мъжете и жените. Немалко разлики има и при спестяването и инвестирането на свободните средства. В същото време, у нас има все повече жени на различни възрасти, които искат да са финансово независими и да имат повече време и средства, за да намалят работата в даден момент и да се отдадат на по-удовлетворяващи неща. Ако се чудиш как да го постигнеш, тази статия е за теб.

Защо личните финанси за жените са различни?

Жените излизат по майчинство веднъж или два (а някои 3 или повече) пъти в най-активните си години. Ако майката реши да си ползва по-дълъг отпуск преди раждане (или има усложнения по време на бременността), за да си гледа детето до 2-годишна възраст, тя няма да е на работа поне 5 години (за две деца), а това е много дълъг период в днешно време.

След това, когато тя се върне на работа, децата са все още малки и много често боледуват. Грижите за тях обикновено се поема отново от майката. Това кара много работодатели изобщо да не наемат такива жени или те да се съгласяват на по-ниски възнаграждения, само за да имат работа.

Освен чисто физически, раждането и отглеждането на деца е свързано и с финансови трудности. И докато през първата година майките получават 90% от своето възнаграждение, то през втората обезщетението е в размер на 780 лева, което е крайно недостатъчно в големите градове, за до се плащат сметки, вноски по кредити и да се отглежда дете.

Дори всичко да е наред, през годините, в които се грижат за децата си, колегите на майките са повишавани в работата си и така получават по-високи възнаграждения. Има и още нещо, което ние, мъжете, не оценяваме достатъчно. Обикновено жените пазаруват, готвят, чистят, гладят и се грижат за цялото домакинство, освен за децата. По тази причина, част от дамите си търсят не толкова натоварваща и стресираща работа, която често е и по-ниско платена.

Да не забравяме и менопаузата, която настъпва между 45 и 55 години. На един предприемачески курс се запознах с д-р Ивелина Герова, която представи доста тревожни данни. Те показваха, че над 1.2 милиона жени в България са в менопауза и се борят с симптомите всеки ден на работното си място.

Всичко това води до по-ниски възнаграждения за жените в редица сфери. От тях се иска да се грижат за домакинството, да гледат децата си, да работят и да изкарват не по-малко пари от мъжете.

По тази причина голяма част от дамите поверяват финансовите дела на партньорите си или да ги оставят на автопилот, което ги прави зависими в много ситуации. При развод или раздяла, много дами изпитват финансови проблеми, защото преди това не са се занимавали с управление на пари. Като включим към това и ниските размери на издръжките в България, минава доста време преди тези жени да се възстановят емоционално и финансово.

Не на последно място, жените в България живеят по-дълго от мъжете и трябва да осигурят старините си, защото държавата няма да го направи. Не рядко те трябва да се грижат и за възрастните си родители.

Отношението към парите – стрес и емоции

Според глобално международно проучване от 2023 година на Fidelity Investments, 46% от жените свързват думата пари със стрес. Това е причината много голяма част от тях да прекарват време, тревожейки се за пари. Въпреки че живеем в най-доброто време в историята и всичко е на една ръка (или клик) разстояние, консуматорското мислене носи и своите негативи. То ни вкарва в капана да живеем месец за месец и някакви извънредни събития и разходи могат да ни доведат до тежки финансови проблеми.

От друга страна, сигурността при жените е едно от най-важните неща. Те искат да я осигурят за себе си, за партньора си, за децата си и за семейството си. Немалко дами, с които съм работил, заделят всеки месец от своите доходи, но поради липса на време и знания не правят нищо с тези пари и те се обезценяват, докато стоят на банков депозит.

При инвестирането също има съществени разлики между мъжете и жените. Дамите са доста по-консервативни и много повече обмислят дадено решение, като накрая избират инвестиции с малък риск и по-ниска доходност. Това в дългосрочен план прави разликата със средствата на мъжете още по-голяма.

Финансова независимост от нулата

Аз и съпругата ми искаме да възпитаме дъщерите си като силни и независими жени, които сами могат да се оправят в живота си. Умението да управляват добре личните си финанси и инвестиции ще им даде нужната увереност и сила, за да го направят. Финансовата независимост става все по-желана в България през последните години и част от дамите, с които работя, вече я постигнаха.

Финансовата свобода означава точно това – възможност да спреш да работиш (или да намалиш темпото) и да се отдадеш на нещата, които ти носят удоволствие. Пътят минава през разбиране какво са парите, как да ги управляваш, как и колко да спестяваш, как да защитиш себе си и семейството си, как и в какво да инвестираш и други важни умения, които ще ти служат до края на живота.

Вярвам, че всяка дама в един момент от живота си иска тази независимост. Често обаче книгите и курсовете за лични финанси НЕ са специално създадени за жени и не отразяват тези особености, които ти споделих. На база на моя опит, дамите имат различен „език“ и различна енергия що се отнася до парите и тяхното управление.

Така се роди идеята за онлайн курса „Финансова независимост от нулата“, който създадохме с Руми Илиева специално за жени. Той е за всички дами (без значение дали са на 20 или 50 години), които желаят един ден да намалят работата си или да се отдадат на хобитата си, да се насладят на свободното си време, да развият лични проекти или да пътуват, като имат пасивни доходи от инвестиции всеки месец.

Какво представлява курсът?

Курсът е изцяло онлайн и стартира веднага щом го закупиш и ще бъде активен в твоя акаунт. Само до 10 май 2024 година може да вземеш курса със 100 лева отстъпка за 149 лева (вместо за 249 лева) + БОНУС курс за финансова грамотност за деца от Адриана Василева (няма да го намериш на друго място). Използвай промокод FINANSIJENI149.

Курсът ще бъде активен в твоя акаунт 12 седмици след закупуването и включва 6 трансформиращи модула, които те водят стъпка по стъпка към твоята финансова свобода.

За всеки модул от 6-те има по 5 урока, които са създадени от мен и Руми (общо 60 кратки видеа) + ефективни практики под формата на въпроси и практични упражнения, които да си записваш в тетрадка или на компютър.

Финансовата независимост е дългосрочна цел и не очаквай да я постигнеш по време на курса. Ако гледаш видеата и изпълняваш практичните упражнения, ще видиш промяната още след няколко седмици. От курса ще получиш:

  • Яснота какви са твоите финансови цели.
  • Яснота какво искаш да промениш в личните си финанси.
  • Как да започнеш да спестяваш и какво точно да правиш със спестяванията си, така че парите ти да се увеличават, без непрекъснато да спестяваш повече и повече.
  • Усещане за повече свобода и сигурност, по отношение на финансите ти.
  • Премахване на ограничаващите схващания и вярвания, свързани с парите като “Аз не мога да съм богата” и „Инвестирането е трудно и рисково“.

В курса Руми споделя моменти от своята лична история и опит, и показва и как на практика се е справила с ограничаващите си схващания свързани с парите, като ти помага и на теб да премахнеш своите ограничения.

Руми Илиева е предприемач, психотелесен терапевт, сертифициран онлайн фитнес треньор, създател на fitnesinstruktor.com и Rumi Cosmetics. Тя е вдъхновила хиляди дами да променят живота си, като се грижат за красотата и здравето си.

Не изпускай отстъпката от цели 100 лева за курса в женския месец от 1 до 31 март! Вземи курса за 149 лева и получи бонус – курс за финансова грамотност за деца!

Да, искам да се запиша на курса „Финансова независимост от нулата“ за дами!

Заповядай на едно пътешествие, което ще ти даде свобода, сигурност, и увереност, че можеш да се справяш добре с финансите си и си независима.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.