Финансиране на собствен бизнес – резултати от анкета

5 бизнес идеи за 2012 година
08.08.2012
Какво искате да има в този сайт?
14.08.2012

Финансиране на собствен бизнес – резултати от анкета

Въпросът от предишната анкета беше „Как бихте финансирали собствения си бизнес?”. Ето и резултатите, подредени в низходящ ред:

Около 43% от участвалите в анкетата биха финансирали бизнеса си със спестени собствени средства. Това е основен принцип, защото каквато и друга форма на финансиране да изберат, винаги трябва да има вложени собствени средства. В противен случай, никой няма да погледне сериозно на вашия бизнес.

Малкия размер или липсата на собствени средства при стартирането на бизнес, може да се окаже основна причина за неговия преждевременен фалит. Това е така, защото когато бизнеса се финансира със заеми, при първия сигнал, че нещо не върви разходите се ограничават до максимум. В този момент, това може да не е най-доброто решение. Именно това беше причината мои близки да затворят нов магазин за цветя преди да минат и 6 месеца. Може да прочетете и за останалите грешки при стартирането на бизнес в тази статия.

На второ място с цели 27% се нарежда финансирането със средства от Европейския съюз. Въпреки, че има много формалности, това е един от най-евтините начини, за да получите външно финансиране. Моя опит в тези програми се изчерпва с участието при разработването на документите за кандидатстване (включително бизнес план) по мерки, свързани със създаването и разширяването на животновъдни ферми. Също така, и по един проект за създаване на пчелни кошери, но това беше по-скоро помощ на приятел, който имаше парите така или иначе. Участва в програмата само за да посещава различни курсове, които вървяха заедно с финансирането.

Като резултат от тези проекти е, че се получи финансиране за всички, но това изобщо не беше лесно. Документи се връщаха за всякакви дреболии и недомислици. Случвало се е дори чиновника да каже „А то, аз съм имал този документ, просто не съм го видял”. Да уточня, че това беше преди няколко години. Надявам се сега нещата да са се подобрили.

Програма за развитие на селските райони

В тази връзка, когато ми остане повече свободно време, мисля да прочета документацията по програмата за развитие на селските райони. Харесал съм си едно село, което попада в обхвата на тези райони и идеята ми е да се построи къща за гости. Така мога да приложа на практика всичко, което съм научил от специалност „Туризъм”, която почти завърших в университета :).

С 16% на трето място се нарежда финансирането със банков заем. За съжаление, никоя банка няма да ви даде пари само на база бизнес план, колкото и добър да е той. Като абсолютно минимално изискване (и то не във всички банки) е предприемача да има най-малко 3 месеца реална дейност. Дори тогава процента на отпуснатите кредити не е много голям. Като кредитен експерт не отказвах веднага такива фирми, правех анализ на бизнеса им, но накрая или се отказваше финансиране или се отпускаше малък заем, за да се види кредитната култура на предприемача. Ако той си връща редовно заема, след известен период се отпуска по-голям и така.

Изискването за наличие на реална дейност не е случайно и приумица на банките. За да се види дали един бизнес ще е печеливш, трябва да мине минимум една година. Така ще анализира и някаква сезонност, а такава винаги има.

На четвърто място с 10% се класира финансирането със заеми от роднини и приятели. Въпреки, че става въпрос за близки хора, това си е заем, все пак. На него трябва да гледате като кредит от банка.

На последно място с 2% е финансирането от фонд за дялови инвестиции. Това е сравнително нова възможност, но доста екипи вече кандидатстваха в два от фондовете за дялови инвестиции по програма JEREMIE на ЕС. Целта на тази програма е не толкова да подпомогне ограничен брой екипи с добри идеи, а да помогне за подобряване на предприемаческата култура в конкретната страна-членка.

[polldaddy poll=6285439]

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

6 Comments

  1. Тони за тия селски райони има ли някъде карта, че по нашите сайтове за тия програми е такъв батак, че нищо не намирам.

  2. Карта не съм виждал. Бях намерил някакъв списък с общини. Ще го потърся пак и ако го намеря ще сложа линк.

    Виж това – http://finansirane.eu/?p=310. Незнам колко е надеждно обаче.

  3. Това го видях, сега ми стана интересно. Ще се поровя малко…

  4. @D.Teneva – Здравейте, ще Ви помоля за начало да пишете на кирилица, защото съм от по-старото поколение и не мога да прочета този текст, а предполагам и на другите читатели не им е удобно да го четат. Затова ще го изтрия. Очаквам Вашите въпроси.

  5. D.Teneva каза:

    Здр,мисля че въпросът ми не е във ваша компетентност. Все пак благодаря,за бързият отговор. Лаптопа ми не е настроен за Български език. сега използвам преводача но така е трудно.Лек ден.

  6. @D.Teneva – Благодаря Ви за коментара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.