Дали да сме приятели с шефа?

Моят експеримент: Да слушаме ли съветите при кандидатстване за работа?
15.07.2014
История и училищна реформа
14.08.2014

Дали да сме приятели с шефа?

Всички сме виждали как понякога границите между личния и професионалния ни живот се разпадат. Много често се случва да станем приятели с нашите колеги, но какво става, когато шеф и подчинен станат приятели? Трябва ли изобщо да има такова приятелство?

Когато работиш в тясно сътрудничество с някого и се виждаш с него всеки ден, неизменно понякога възникват спорове или конфликти, които се задълбочават с течение на времето и когато всичко приключи, просто продължавате напред. Това много прилича на брака и развода – може да останете в добри отношения, защото сте практични. Дори може да останете приятели. Но е много вероятно да избягвате да се виждате, ако това не е наложително. Продължавайки аналогията с брака, всички знаем поговорката, че е по-добре да си обичал и да си загубил, отколкото изобщо да не си обичал. Така е и с приятелството със служителите, но е факт, че близките отношения могат да доведат и до трудни ситуации.

Всичко е много забавно, докато не се наложи някой да бъде уволнен. Наистина е много трудно да седнеш и да кажеш на приятел, че е уволнен. Приятелството ви никога няма да остане същото. Мога да дам като пример за това един случай от моя живот. Преди години работех в магазин, заедно с още едно момиче.  Двете с моята колежка се бяхме сприятелили с шефката. В един момент обаче, работата рязко намаля и трябваше една от нас двете да бъде уволнена, това стана около месец ноември. Но понеже собственичката на магазина ни чувстваше много близки, постоянно отлагаше съкращението, защото се тревожеше какво ще се случи с уволненото момиче.

Така до месец август, когато магазинът вече беше на ръба на фалита и тя нямаше друг избор, освен да уволни моята колежка (тъй като за щастие аз имах повече опит). Не ме разбирайте погрешно – жената  е чудесен и много добър човек, но ако не беше в твърде близки отношения с подчинените си, щеше да вземе адекватното решение веднага. И щеше да си спести месеците, които и бяха нужни в последствие, за да изправи бизнеса си на крака.

Понякога, когато си в ролята на шеф и твоите подчинени те приемат твърде приятелски – не се съобразяват достатъчно с авторитета ти, тогава бизнесът ти със сигурност може да пострада. Още по-зле е когато даден служител си мисли, че може да прави каквото желае само защото е приятел с шефа и тогава неизменно в колектива се появяват конфликти и недоволство, а от всичко това отново бизнесът губи.

Скука. Когато си по цял ден с приятел, наистина става трудно да не навлезе скуката във вашите отношения. В живота не е като в телевизионните предавания и обикновено е много по-добре само да излизаш с приятел на по бира, отколкото да работите заедно.

Конфликт на интереси. Ако не сте запознати с корпоративната култура, нека ви осведомя – винаги се работи в интерес на компанията. Когато се наложи някой да получи повишение и това зависи от вас, обикновено има два варианта: или приятелят ви ще се разочарова, ако не го повишите, или пък работата ще пострада, ако го направите, но незаслужено. Ако имате късмет, разбира се, вашият приятел ще заслужава повишението.

Личните взаимоотношения са несигурни, такива са  и бизнес отношенията, но когато се комбинират двете – може да се получи нещо наистина непредвидимо.

Не казвам, че ако се сприятелите на работното си място със сигурност ще сгрешите, но все пак обмислете дали бизнесът ви няма да пострада от това и бъдете внимателни.

Полина Дамянова
Казвам се Полина Дамянова. Следвам Маркетинг в НБУ и следващата година се дипломирам. Владея английски и немски език на средно ниво и имам добра компютърна грамотност. Смятам, че имам обширни познания в областта на Маркетинга и Продажбите, но също мога да съм ви полезна и в други области - Образование, Кариера и Стартиране на бизнес.

2 Comments

 1. Alexander каза:

  Здравей Полина,

  Много ми хареса статията, но имам един въпрос: Това, че сте приятели защо трябва да означава, че не можете да бъдете директни един с друг и да си кажете нещата в очите?

  Бил съм в подобни ситуации, и ако подобно решение би развалило приятелските отношения, то според мен трябва да се замисли човек, дали всъщност сте били приятели в истинския смисъл на думата.

 2. Полина Дамянова каза:

  Здравей Александър,

  Радвам се,че ти е харесала статията ми.Всъщност идеята е ,че е много по-неприятно да уволниш приятел,на когото държиш,отколкото служител,с когото не си особено близък.
  Съгласна съм с теб,че истинското приятелство не би се повлияло от подобно нещо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.