Бъди промяната

Smart Money – защо са Smart, за кого са Smart и кога са Smart?
15.10.2014
Как да получавате по-висока стойност на по-ниска цена?
22.10.2014

Бъди промяната

Махатма Ганди казва „Бъди промяната, която искаш да видиш в света”. Ако си спомняте в статията О, да, ние го направихме ви помолих за вашето мнение по различните направления на сайта, както и за идеи как да се развива той в бъдеще. Дадохте ми доста теми за размисъл, за което ви благодаря и наистина го оценявам. Аз съм човек на действието и не обичам да се бавя, след като посоката е избрана. Вижте в тази статия какви промени ще има в SmartMoney.bg съвсем скоро.

На първо място си припомних какво е ценното за всеки читател. В блоговете и сайтовете, които аз посещавам искам да намирам качествени статии по определени теми, които ме интересуват. Такива на български език са lifehack.bg, Пари и лични финанси, ЗдравДух.ком, Entrepreneur.bg и още няколко. Полезните материали по актуални теми ме провокират да оставя коментар под тях, ако има какво да добавя или съм съгласен (или несъгласен) с някой от читателите. Със сигурност не съм уникален и повечето от вас търсят това.

Промяна №1 По-качествено съдържание

Това ще доведе до първата промяна в сайта, а именно стремеж към съвършенство. Знам, че е трудно да се постигне, но всеки уважаващ се собственик на сайт или автор трябва да се върви в тази посока. Ако досега съм правил известни компромиси със съдържанието на част от статиите (включително и собствени), това ще се промени. От сега нататък материалите ще се публикуват, само ако са наистина качествени и полезни за читателите. Не искам да ми се сърдят гост-автори, ако текста им не се публикува или има нужда от подобрение.

Промяна №2 Секция със събития

Първата промяна води до втората. От коментарите ви научих нещо, което вече знаех – залитането по теми, извън фокуса на сайта трябва да спре (или поне те да намерят друго подходящо място). Напоследък зачестиха материалите с покани за различни събития и въпреки, че всяко едно от тях е било полезно (на повечето от тях съм бил лично), мястото им не е до статиите за лични финанси и собствен бизнес. Те ще останат, но в отделна секция. Вече сигурно сте забелязали в горното ни меню секцията Бизнес събития, а ако не сте – сега е момента.

В новата секция ще има информация за различните събития, които си струва да посетите, организирани в удобен за вас начин, които може да изберете – като календар или списък по месеци, седмици или дни. Също така, ще можете да добавите този календар в личния си Google календар и да следите новите събития от света на бизнеса и личните финанси. Мисля, че така всеки ще получи най-доброто от двата свята. Тези, които се интересуват само от статиите, няма да виждат събитията, а който иска непрекъснато да се усъвършенства и да се среща с нови хора, ще може да следи нашия календар с бизнес събития.

Промяна № 3 График за статиите

Творците са хора, които не обичат някой да им налага ограничения и да им казва каква точно творба трябва да излезе от пръстите им. Въпреки че съм много далеч от изкуството, аз също не планирам предварително темите, по които пиша. Чакам вдъхновението да ме удари по челото. Веднъж ме провокира случка от деня, а друг път някой „бизнесмен” ме е ядосал. Случва се и да напиша материал за проблем, който съм решил или търся вашето мнение по даден казус, за който не съм сигурен как да постъпя. Ако вече се питате какво става – спокойно, никой не ме ограничава и не ми казва какво да пиша.

Основните теми, по които излизат материали в сайта е хубаво да имат някакъв график. Така всеки ще очаква в конкретния ден статия по „неговата” си тема. Нещо като предаванията по телевизията – едно е подходящо за понеделник, а друго е по-отпускащо и е за уикенда. Нещо подобно ще направим и в SmartMoney.bg.

Понеделник е за феновете на личните финанси. Тогава ще публикуваме статия, свързана с управлението на вашите пари, различни инвестиционни стратегии, финансово планиране и други. Вторника засега е свободен и ще пускаме в социалните мрежи стари, но „златни” материали от фонда на SmartMoney.bg. В сряда ще помагаме на предприемачите да управляват по-добре бизнеса си и да подобрят средата в България, от което ще спечелим всички. Четвъртък е ден за ревюта на книги, а петък, който по принцип е „ден на майстора” и „малката събота” ще публикуваме леки и неангажиращи материали, предразполагащи читателите към наближаващия уикенд.

Промяна № 4 Нюзлетър

Това е една почти тригодишна цел, която вече я постигнахме и всички, които са се абонирали за нашият нюзлетър са получили първите му две издания. Идеята е той да е на две седмици, като има много работа по него, за да може той наистина да заживее свои собствен живот и да ви информира, освен за новите статии в сайта, и за интересни събития, игри, награди и други.

Промяна №5 Помощ за предприемачите

През последните два месеца много хора със собствен бизнес (или с идеи за такъв) ме потърсиха с различни въпроси. Най-общо те могат да се обединят в следните:

Имам идея за бизнес, но не знам дали ще е печеливша?

Как да стартирам (документи, разрешителни, бизнес план, разходи и други)?

Бизнеса ми не върви и ми е нужна помощ, за да оцелее и да се справя по-добре. Може ли да ми съдействаш?

Искам да изградя система, която да се справя и без мен и/или да подобря процесите във фирмата. Може ли да ми помогнеш?

Тези въпроси ме накараха да се замисля как можем да помогнем на българския малък и среден бизнес. Статиите в сайта са полезни, но те са като книгите на Кийосаки – общи и мотивиращи принципи (те са важни, разбира се, но не са достатъчни), докато на предприемачите им е нужна помощ за конкретен казус. Първоначално се замислих за обучение за всички, които искат да стартират бизнес – да получат първоначалните и общи принципи на изграждането на собствен бизнес. Да, това може да го направим, а и вече има много подобни на пазара. Идеята ми по-скоро е за предприемачески клубове (по образец на западните), където хората да се срещат и да решават заедно проблемите си с помощта на експерти и най-вече на предприемачи-ментори с повече опит в българската действителност. Има ли бъдеще подобна идея, как смятате?

Това бяха промените, които подготвяме в сайта. Някой от тях вече са факт, а за други ни остава още малко, за да ги завършим. Взели сме предвид и други ваши предложения като изграждането на форум, по-дълъг списък с последните коментари и други, но за тях ще помислим в следващите месеци как могат да се осъществят. Тези промени, разбира се, не са финални и не са последните. Ще се радвам да чуя и вашето мнение за тях.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

11 Comments

 1. “Идеята ми по-скоро е за предприемачески клубове (по образец на западните), където хората да се срещат и да решават заедно проблемите си с помощта на експерти и най-вече на предприемачи-ментори с повече опит в българската действителност. Има ли бъдеще подобна идея, как смятате?”

  Подкрепям ви с две ръце, винаги бих участвал при наличие на свободно време!

 2. Най-редовно посещавам вашия сайт. Мисля, че е уникален за България 🙂

 3. The Cat каза:

  Ами, добре си се сетил Тони, гледай сайта Пари и лични финанси и не си позволявай да се получава такава седянка и тук!

 4. Стойне Василев каза:

  The Cat, какво имаш предвид под седянка?

 5. Иванов каза:

  Като цяло, хубави идеи, особено Промяна №2.
  Единствено за промяна №3 имам леки опасения, че в един момент може да навреди и да се окаже несъвместима с промяна №1. Имам предвид, че гоненето на срок и задължителното пускане на статия в понеделник, вторник, сряда и т.н. може да изисква компромис с качеството.
  Промяна №5 също е много хубава, но моят съвет е да се разшири и с конкретни казуси под формата на статии, под които читателите да изказват мнение/решение. Скоро имаше такъв пример със статията за ипотечни кредити в швейцарски франкове.
  Успех!

 6. The Cat каза:

  Разбирам застой и някакви си там оправдания. А беше доста добре като начало. А ти какво разбираш под седянка?

 7. Стойне Василев каза:

  The Cat, аз разбирам по-скоро да се обсъждат някакви незначителни тема, просто за да минава времето 🙂

 8. Здравей Тони,

  Първо, благодаря ти за линка. 🙂

  От доста време не взимам участие в коментарите, макар че като цяло гледам да следя новите материали. Рядко коментирам, най-вече защото нямам време, а и често не мога да кажа всичко, което искам, в рамките на един коментар. Женска му работа 😉

  Относно промените. Няма как да разбереш до какво реално ще доведе една промяна, преди да я направиш. Да, можеш да питаш читателите и да получиш някакво усещане (което ти го правиш). Но когато питаш читателите си, имай предвид, че ти им представяш една идея в синтезиран и суров вид. Идеята е едно, а изпълнението друго. Една и съща добра идея може да бъде изпълнена така лошо, че да не остане нищо от “доброто” в нея. 🙂 Единствения начин да разбереш е да експериментираш. Ако идеята не се получава, бързо я приключвай и търси следващата. Но не забравяй – важното е изпълнението.

  Качественото съдържание естествено е най-важно, но и най-трудно постижимо. Отнема много време. За мен лично – говоря като читател – не е толкова важна честотата на публикациите, а качеството. Дори да пускаш по един материал всеки ден, ако той не е по темата, губиш ангажимента на читателите. Това не става веднага, но с времето неизбежно се стига до там. Трябва да намериш баланса между качественото съдържание и рекламните материали.

  Отделянето на събитията е много добра идея. Крайно време беше 🙂

  Нюзлетъра – според мен в момента си още “малък” за нюзлетър. От всички посетители на един сайт, много, много малко се записват за нюзлетър, и са готови много бързо да се отпишат. Аз на твое място бих изчакала. Увеличи трафика и редовните читатели.

  Относно клуба на предприемача – според мен лоша идея. Предприемачите би следвало да си имат други начини за среща с други предприемачи, не да посещават някакви специални сбирки. Съмнително е каква полза ще извлекат от това. И освен всичко казано до тук, такива клубове вече има – чрез Линкдин особено много – и доколкото виждам нищо полезно няма в тях 🙂 Е, разбира се може пък наблюденията ми да са върху добра идея… с лошо изпълнение.

 9. Тони, и аз благодаря за линка. Според мен добре си го замислил. Само съм пропуснала кога си правил компромис с качеството…
  И при мен темите са повече, а нещата са малко хаотични и обмислям разни варианти по въпроса, ама ще е по-натам. Успех и поздрави за класацията за най-добър БГ сайт 🙂

 10. Стойне Василев каза:

  Благодаря ви за коментарите.

  Относно графика, много го мислех и наистина от това може да пострада качественото съдържание. Първоначалната ми идея беше съответния ден от седмицата да е “посветен” на дадена тема, ако има статия. Ако няма, ще остане “празен”. Твореца и свободния човек в мен, обаче, надделя и това “ограничение” не ми хареса. Рая и Иванов – прави сте, че съдържанието е много по-важно от графика.

 11. Front-end каза:

  Скоро влязах за пръв път в този уебсайт / блог и определено ми се стори интерес. Личи си и желанието, с което се правят нещата. Успех в начинанието и ще очакваме промените 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.