Бригада в Аляска – сериозна инвестиция, много труд и огромен културен опит

Как да си намерим клиенти в социалните медии
10.07.2013
Фокус групи
17.07.2013

Бригада в Аляска – сериозна инвестиция, много труд и огромен културен опит

Много мислих и реших да напиша нещо за студентските бригади, тъй като тази тема е много актуална за всеки студент от 1-ви до 4-ти курс, та дори и след това. Първо искам да кажа, че тази тема е специално за читателите, които все още са в студентските си години и се надявам да бъде поне малко от полза за някой.  Моят опит не е толкова голям, колкото на други мои колеги, които вече имат 3 пътувания зад граница до различни дестинации, но все пак мога да споделя премеждията ми свързани с пътуването ми до (както аз обичам да го наричам) „другият край на света“, а именно Аляска.

Подготовка, планиране и цена на пътуването

Ако вече сте решили, че вашето място за бригада е САЩ (или както в моят случай конкретно Аляска), то трябва да започнете планирането за цялото пътешествие и разходите по него, а те не са малко. Повярвайте ми!

Един от най-важните моменти е избора на фирма посредник, която ще се заеме с организацията, подготовката, намирането на работа и всичко свързано с вашето пътуване. Препоръчвам ви да използвате само големи и доказани фирми с опит в областа, тъй като те имат връзките и опита да оправят документите ви възможно най-бързо. Фирмата осигурява всички нужни документи, като интервю с работодател, документи за получаване на студентска виза и насрочване на интервю в Американското посолство в София, застраховки, резервация на самолетен билет на най-ниските цени и други формалности и документи. Цената на тези услуги варира в зависимост от времето през което се запишете за програмата.

За да получите най-ниската оферта трябва да сте решили дали ще предприемете това пътуване през декември месец (6 месеца преди заминаването) и да заплатите около $700-800. Ако се колебаете и се запишете наример през февруари или март, то бъдете готови да заплатите около $1,000. Имайте предвид, че това е цената за услугите само на фирмата-посредник. След това трябва да заплатите $160 такса за интервю в Американското посолство, такса SEVIS (това е номер, който се издава преди да заминеш и ти е нужен, за да се регистрираш при пристигането ти на Американска земя в сайта на емиграционните) – $35.

Най-накрая, след като сте си осигурили работа, договор, интервю за виза и всички детайли, идва времето на резервация, на самолетен билет. Цената тук има изключително много вариации и всичко зависи от датите на пътуване и връщане, дестинацията и други. Практика е да се взимат двупосочни билети, заради по-ниската цена. Ако използвате услугите на големи компаний като „Еър Франс“, „Луфтханса“ или „Бритиш Еър“, то бъдете готови да дадете минимум 100 евро отгоре за самолетен билет, но пък обслужването е на ниво. По мое време (преди по-малко от 3 години) заплатих близо 1,000 евро за двупосочен билет София-Анкъридж, Аляска. Разбира се, ако пътувате до Ню Йорк или някоя дестинация на източното крайбрежие билета ще ви излезе около 700 евро, но все пак бъдете готови за изненади.

След успешното интервю и издаването на работна американска виза за студент, идва времето и за отпътуването ви. Разбира се, трябва да си вземете джобни пари, за да преживеете първата си заплата. Сумата на джобните, която ви е нужна е много относителна. Ако работодателят ви осигурява жилище, то вероятно ще поиска депозит от около $100-200. Цените на квартирите са също различни. В някои случаи, те са безплатни, в други трябва да плащате около $70-100 на седмица, така че включете и наема за една седмица към парите за депозита, ако ви плащат на седмица, разбира се.

Към джобните трябва да добавите и пари за такси, градски транспорт и най-важното храна, докато не ви платят. Всичко зависи дали директно започвате работа при пристигането си или трябва да изчакате 3-4 дни (в някои случай дори повече). В агенцията вероятно ще ви препоръчат да си вземете около $800 джобни, така че послушайте ги! Те знаят най-добре. Разбира се, може да са ви нужни и много по-малко, но винаги трябва да имате пари във вас под ръка, нищо не се знае. Едно ядене тип бърза храна или кухня е около $10-15. Такситата излизат доста солено, така че препоръчвам да ги избягвате и да използвате градския транспорт, където за $1-2 може да стигнете желаната дестинация.

Картите на града и градския транспорт в повечето случай са направени като за деца и шанса да се объркате е минимален. Цените на нощувките в случай, че се наложи са различни в зависимост дали предпочитате да пренощувате в хостел или в мотел. Мотела е за предпочитане, тъй като може да разделите самостоятелна стая с приятел или да отседнете сам, имате телевизия, самостоятелна баня и тоалетна и уединение, докато хостела, делите стая, баня с тоалетна, кухня, както и всекидневна с 4-5 непознати. В повечето случай хостелите по това време на годината са пълни със студенти като вас от различни краища на света и имайте ми вяра, може да завържете доста приятелства.

Alqska

За други щати незнам, но ви давам пример на цените в Анкъридж, тъй като съм ползвал и хостел, и мотел – мотел $30-50/вечер, хостел $10-15/вечер. Разбира се имат и пакетни, по-ниски цени, ако оставате за по-дълго, но това няма да ви се отрази добре финансово, така че е добре да планувате датите за заминаване и започване на работа.

Нека да обобщим накратко какви финанси ви трябват, за да заминете зад океана – цена на програмата $1,000 + цена за интервю ВИЗА $160 + SEVIS $35 + самолетен билет 700 евро (цените на самолетните билети са в евро) + джобни $800. Това прави общо и грубо около $2900 +-100 = около $3000, което се равнява на около 4,500 лева.

Работа и живот като студент на бригада в САЩ

Предполагаме, че вече сте заминали и сте стъпили на американска земя някъде по топлото източно или западно крайбрежие, прохладните курорти или хладната Аляска. Запознали сте се с работодателя, въвели са ви набързо в обстановката и сте започнали работа. Тук е момента, в който започвате да възвръщате вашата инвестиция. Няма по-добро място на света, където труда наистина бива оценен, както е в САЩ, повярвайте и точно заради това съм вмъкнал това в заглавието на текста. Обикновено инвестицията от около 4,500 лева бива покрита след втория месец работа в парк, ресторант или нещо подобно. Разбира се, ако имате късмет може да намерите втора работа, но дали ще издържите по 16 часов работен ден зависи от вас.

Същото е и в рибните фабрики, там работата е огромна, по 12-16 часа, понякога и повече, но там всяка минута пот се изплаща доста добре и обикновено спестените пари в края на краищата се оказват доста, тъй като нямаш време да харчиш, в повечето случай ти осигуряват безплатна храна и жилище, и от теб се иска просто здрава работа. Заплащането е на час и във всеки щат е различно, тъй като има минимално заплащане. В Аляска беше $7,50 и след  осмия час се заплащаше овъртайм, който беше х 1.5. Там където работех аз, имахме 12-16 часови смени, така че наистина се изкарваха много добри пари, но пък работата беше много и не е за всеки. На други места заплащането може да стигне и до $10, но имайте впредвид, че квартирите и живота там като цяло може да бъде малко по-скъп.

Освен, че инвестирате в това да идете да работите здраво зад океана има и друг момент, а именно културния опит, който ще придобиете и който може да има съществено отражение във вашето бъдеще. Ще се срещнете с хора от различни краища на света, ще контактувате постоянно на английски и дори на някой друг език, ако знаете такъв (обикновено руски в повечето случай, тъй като Руснаците и Украинците са много), ще завържете контакти, ще се научите да се оправяте сами.

Каква е ползата от всичко това?

Според мен работодателите в България трябва да взимат по-сериозно кандидатите за работа, които са били на една или повече така наречени „брагди“. Повечето не обръщат внимание на това, тъй като работата в чужбина е била като общ работник, сервитьор, хигиенист или нещо подобно, а това не е свързано с позиции като финансист, маркетинг, логистика или инженер специалист и т.н. Може да не е, но въпреки това те са придобили други качества като дисциплинираност, подобрени комуникативни умения, попадали са в чужда среда, сблъсквали са се с други многобройни чужди култури, налагало им се е да се оправят сами в много ситуации и др. Студентската бригада изгражда качествата на личността и това трябва да се взима на сериозно от работодателите.

В края на краищата може да обобщим като кажем, че едно пътуване на бригада в САЩ е свързано със сериозно планиране на времето и финансите, много труд, дисциплинираност, натрупване на огромен културен и житейски опит, и най-вече с много емоции и, които остават за цял живот. За студентите, които все още се колебаят мога само да кажа да не изпускат шанса си, тъй като след това ще им бъде почти невъзможно да отидат там по този начин. А пък, ако всичко ви се вижда твърде сериозно го приемете като една екскурзия, в която ще видите наистина много 🙂

Петьо Чолаков
Завършил съм Частна Профилирана Гимназия с Чуждоезиково Обучение 'Челопеч", в с. Челопеч, където учих усилено Английски и Немски като чужди езици. Завърших съм Бакалавърската си степен по "Международни Икономически Отношения" в Стопанска Академия "Д.А. Ценов" през 2012, а в момента съм пред завършването на Магистърската ми степен по "Financial Management" изцяло на Английски език в същото висше учебно заведение. Роден съм в район "Средногорие", където се намират едни от най-големите компании в минната индустрия, не само в България, както и едни от най-големите работодатели в България. През ученическите си и студентските си години съм участвал в различни стажанстки програми във всяко едно от тях, където натрупах различни знания и умения не само в икономическата сфера. В момента работя като Специалист "Доставки и Логистика" във фирма "Росс Ив Инженеринг" , намираща се в район "Средногорие". Фирмата работи пряко с най-големите индустриални предприятия в България.

5 Comments

 1. Борис Бачев каза:

  Браво, Петьо! Много хубава статия!

 2. Диляна каза:

  Като цяло, добра и полезна статия, но с доста граматически и пунктуационни грешки.

  По въпроса с джобните искам да добавя, че за даден тип виза се изисква да докажеш наличието на определена сума – ако правилно си спомням, за визи J1 на влизане в страната трябва да разполагаш с 475 долара.

 3. Стойне Василев каза:

  Здравей Диляна, би ли ни казала кои граматически и пунктуационни грешки визираш. Благодаря ти.

 4. Диляна каза:

  Разбира се, Тони. Преди малко ти изпратих и-мейл.

 5. Васил каза:

  Страхотно, макар че вече не съм студент, преживяванията, които имах на летни бригади в САЩ са уникални и за цял живот. Парите определено не са най-важното, но спомените, приятелствата и наученото остават.
  За съжаление последните години все по-малко студенти се възползват от тези програми по една или друга причина. Големия проблем са университетите, които не поощряват подобни инициативи и дори не са склонни да си променят дати за изпити. Случвало ми се е да чуя от професор “не ви учим да ходите да миете чинии” – Да, не ни учите на нищо и дори не ни разрешавате да се учим сами, защото 4-5 месеца там те учат на години опит тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.