Бизнес идеи: Застраховка, изгоряло жилище и кредит

Губиш ли си времето? 5 начина как да увеличиш продуктивността си
18.03.2013
Застраховане: Да защитим това, което имаме
25.03.2013

Бизнес идеи: Застраховка, изгоряло жилище и кредит

Това е история с бизнес идея, която ми изпрати Пламен Пенев – един от читателите на сайта с доста интересни и полезни коментари, особено за платформата на онлайн магазина, за което му благодаря. И така, първо ще ви представя идеята, а след това ще напиша моя отговор на поставените въпроси. Ето я и нея:

Семейство Иванови придобива имот, да речем къща. Имота е изцяло техен и не е купен с кредит. На имота се прави лек ремонт с потребителски кредит от 10,000 лева, който е изплащан редовно и погасен до стотинка. Една вечер, гледайки телевизия, семейство Иванови виждат поредния зловещ репортаж за изгорели къщи или такива разрушени от наводнения. Иванов, като глава на семейството решава – „ще застраховаме имота си против природни бедствия”, понеже чул от колега, че някаква компания прави добри застраховки.

Той отива в застрахователната компания (да я наречем “Тотална Сигурност”). Там застрахова имота си, като служителя го уверява, че ако “стане нещо лошо”, Иванови ще получат 60,000 лева като застрахователно обезщетение. Минават 2 години и се случва най-лошото, пламва горски пожар и покрай него изгаря имота на Иванови. Господин Иванов звъни в “Тотална Сигурност” и им съобщава за трагедията. На място пристига служител (да го наречем Георгиев) от “Тотална Сигурност” и заедно с вещо лице, установява че имота е тотално унищожен в следствие на природно бедствие и не подлежи на никакъв ремонт или реконструкция с две приказки – Иванови ще получат застрахователната сума.

Георгиев казва на Иванов „Бъдете спокоен, понеже сте редовен платец, а и сте сключили специална застрахователна полица (да я наречем “Спокоен Живот”) тя ви носи бонус – ще Ви намерим “Оборотно жилище”, което може да обитавате в срок от 2 седмици, а докато търсим най-близкото и удобно за вас място, ползвате още една привилегия от полицата “Спокоен живот” – “Бърз подслон”, т.е. веднага ще ви настаним в хотел за наша сметка”.

Иванови са втрещени от думите, понеже неведнъж са чували, че застрахователите само взимат вноски, а когато стане най-лошото се измъкват и нищо не плащат. В крайна сметка семейството остава особено очаровано от факта, че ще имат поне покрив над главите си, докато трае цялата бумащина. Отделно ще могат да търсят ново жилище на спокойствие.

Така, да разясня какво имам в предвид под “Бърз подслон” и “Оборотно жилище”.

Бърз подслон – Георгиев (служителя на застрахователна компания “Тотална Сигурност”) е сключил договори с няколко хотела, като им е предложил преференциални вноски по застрахователни полици, при положение че “подслоняват бежанци” като Иванови, в най-евтините стаи на хотела, без никакви екстри като закуска, обяд и т.н. за срок до 5 дни.

Оборотно жилище – Георгиев “е пил кафе” с всичките шефове на отделите по ипотечни кредити в банките. Той решава да звънне на един от тях (да го кръстим Стефанов) и провежда следния разговор:

– Ало, Стефанов, аз съм Георгиев от “Тотална Сигурност”, удобно ли е да говорим?!

– Да, кажи.

– Трябва ми някакъв апартамент до към 55,000 лева, от ония дето сте ги взели от лоши кредити.

– Чакай да погледна, Георгиев… такааа… мда, късметлия си, имам един за 55,000 лева, някакъв келеш миналата година не го огряха бригадите в Англия и понеже не можа да плаща, хъката, мъката след всичките съдилища, частни съдебни изпълнители и прочие процедури му взехме апартамента, чакай да помисля… ами… за 57,000 лева ще го дадем, за мене хилядарка, нали разбираш… малка комисионна за услугите ми, а за банката – още една бърза хилядарка.

– Добре Стефанов, имам едни мои клиенти дето им изгоря къщата и сега трябва да им дадем 60,000 лева. Дай да пишем вашия апартамент, че струва 70,000 лева, ние от “Тотална Сигурност” ще скатаем 3,000 лева, а ти ще получиш клиент за кредит от 10,000 лева. Впрочем, виж колегите ти от потребителските кредити да го отпуснат на по-така преференциални условия, а пък после там след една година си знаете как да разиграете процентите във ваша полза…

– Георгиев, 10,000 не са малко пари, да не стане беля…

– Стефанов, бъди спокоен, хората преди са имали кредит и са го платили до стотинка, а и да не забравяме, че ако стане далаверата, ще имат апартамент, за които може да претендираш, ако нещо сгафят с вноските… Дай да ги пуснем в апартамента за 2 седмици, а пък аз си знам схемата, ще ги навия…

– Да бе, Георгиев… като се замисля, ще разтикам един апартамент с добра печалба, пък и един кредит горница… ще изкарам някое бонусче…

– Стефанов… нема се излагаме, и трите страни ще сме доволни, аз защото ще спестя 3,000 лева на компанията “Тотална Сигурност”, ти ще разтикаш проблемен имот, даже с бърза  печалба, пък и за тебе има солидна комисионна, а те Иванови ще са на върха на щастието, ще има да се хвалят наляво и надясно колко добра е застрахователната компания “Тотална Сигурност”… Ееех израза “С грижа за клиента” как придоби смисъл…

– Георгиев, стига си говорил глупости, ами ми дай данните на Иванов, за да оформя документите, а после ще ти ги пратя на имейла. Да се чуем после, за да ти дам ключовете за апартамента.

– Супер си, Стефанов! Супер!!!

Много от успешните сделки стават по телефона

Много от успешните сделки стават по телефона

На втория ден Георгиев пристига в хотелската стая при Иванови, сяда с Иванов и му казва:

– Иванов, намерил съм апартамент за теб и за семейството ти. Ще отидем със служебния ми автомобил да го огледате, ако ви хареса, оставате направо там, а аз ще се погрижа за багажа от хотела. Както споменах, имате право да живеете там 2 седмици, докато трае това време, трябва да обмислите вариант за ново жилище или за жилище под наем. Смятам, че тези 2 седмици ще са достатъчни да се отърсите от стреса и да вземете решение. Изповядвайки една от политиките на нашата компания – “Клиентите са ни важни” имам малък подарък за теб и семейството ти – ваучер за еднодневно посещение на SPA център (естествено получен от SPA център които ползва преференции по застраховки на “Тотална Сигурност”). Отидете, релаксирайте… ще ви се отрази добре след преживяното…

– Абе, Георгиев… то… такова… абе, дай да го видим тоя апартамент, няма без покрив над главата си да стоя, я.

Отиват Иванови и Георгиев в апартамента. Естествено на Иванова й е писнало от теснотията в хотела и категорично заявява, че ще останат. След 3-4 дни съвсем стратегически Георгиев звъни на Иванов и му казва, че има страхотна новина за него и семейството му, но ще може да мине след ден-два да я обсъдят. Георгиев идва на 3-ия ден като нарочно държи Иванов на “тръни”, носи една папка с документи, усмихнат… Сядат с Иванов и провеждат следния разговор:

– Иванов, понеже поддържаме добри взаимоотношения с банките и понеже ви остава още една седмица за да освободите жили…

– Ааа не, ипотечни кредити не искам Георгиев… Да не се чува…

– Успокои се, Иванов. Доизслушай ме, после прецени нещата. След тежки преговори успяхме да се договорим с една банка да им изплатим вашата застрахователна сума от 60,000 лева и с доплащане под формата на един смешен потребителски кредит от 10,000 лева на преференциални условия, като доколкото знам сте вземали преди и сте го върнали без проблем, ще получите веднага това жилище в което сте в момента.

Помисли си, подписваш нашия документ, подписваш договора за кредита, който сме го уредили на супер смешни условия, като ще го получиш без да даваш каквито и да е такси, без да се размотаваш по одобрения и прочие, получаваш го ей така, и в крайна сметка ще имаш дом, подслон… за теб и за семейството ти. Помисли си… Подпишеш ли двата документа, моментално отиваш на входната врата и увесваш табелката “сем. Иванови” и си живееш живота. Плащаш смешни вноски по кредита който след няма и 4 години ще си го изплатил и това е… Кой като теб?!

Впрочем ще има и трети документ… естествено застраховка, ако желаеш… но съблюдавайки това което сме направили за теб досега, не се и съмнявам че ще си наш клиент отново… Обмисли нещата и утре ми кажи какво си решил… да не губим време, пък и имам доста народ на главата които са във вашето положение…

– То това добре с апартамента, но какво ще стане с парцела на изгорелия ми имот, а Георгиев?

– Ами имаш два варианта, единия е да го продадем, като мога да ти съдействам…

– Ааа не, горял, не горял имота, бащиния ми е, не го продавам…

– Хубаво, Иванов. Разбирам сантименталността ти, тогава ще ти предложа втория вариант. Като приключиш с кредита по този апартамент, може да вземеш още един кредит, за който естествено ще ти съдействаме, и да си вдигнеш една от ония сглобяемите къщички, дето са по 15,000 лева, да си имаш малка виличка да ходиш събота и неделя да си почивате със семейството.

Познавам собственика на една фабрика за такива къщи, който може да направи добра оферта (понеже собственика на фабриката ползва преференции по застраховки на “Тотална Сигурност”), ето ще ти запиша телефон и адрес, като решиш отиваш във фабриката, показваш застрахователната ти полица – не се и съмнявам, че ще я подпишеш, те там като видят че си наш клиент, сверяват данните от полицата, абе знаят какво да правят… до там да стигнем.

Георгиев остави папката с документите на Иванов, листчето с телефонния номер и адреса, изправи се, закопча си сакото, усмихнато пожела “Довиждане” и си тръгна…

Въпросите са следните:

 1. Иванов ще подпише ли?
 2. Възможно ли е написаното от мен да се развие като някакъв вид посреднически бизнес и аз да изпълнявам ролята на Георгиев?
 3. Доколко е приложимо написаното при вариантите, в които е застрахован автомобил/и, камион/и машина/и и т.н. в този ред.

Сега сте вие. Приложима ли е тази идея, как мислите? Когато приключи дискусията в коментарите, ще напиша моя коментар.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

0 Comments

 1. Станислав каза:

  Здравейте,
  хубава статия, описваща целия цикъл на един затворен процес.
  По мое мнение г-н Иванов, ще подпише с усмивка документите, защото Георгиев умее да убеждава, умело изтъква предимствата на сделката, улучва момента, като цяло нещата се представят така, че само г-н Иванов печели от тази ситуация, а още малко и ще благодари, че къщата му е изгоряла.
  Идеята е трудна приложима в България, но не е невъзвожно да стане, ще са необходими много контакти и връзки със съответните компании. Един вид застрахователен брокер, който предлага всички услуги от А до Я за клиента /застраховане, намиране на дом, кредит и т.н/.
  Приходите от подобна ситуация описана по горе ще са спорадични, поради малките мащаби на България и липсата на средства за застраховане на недвижимите имоти и рядко се случва да погиват застраховани имоти. Повечето хора разчитат на държавата да им помогне.
  При движимите вещи ситуацията е различна, особено ако се застраховат скъпи вещи. Остава въпроса, че по голяма част от скъпите коли са на лизинг и повечето лизингови компании предлагат резервен автомобил в случай на проблем.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.