Бяла карта за черни дни

Бедността е въпрос на личен избор
16.06.2014
Как да се храним като богати хора и да повишим енергията си?
30.07.2014

Бяла карта за черни дни

От известно време се появи нов продукт на пазара на кредитните карти – т.нар. „Бяла карта“. Широко рекламирана като продукт без абсолютно никакви такси – за обслужване, за теглене на пари в брой или за пазаруване. Бялата карта предлага на потребителите кредитен лимит от 200 до 3,000 лева. Клиентите, които за първи път кандидатстват, биват одобрявани за по-ниски суми и с течение на времето (когато се докажат като редовни платци) им се предлага увеличаване на кредитния лимит.

Но както се казва „Ако е прекалено хубаво, за да е истина – най-вероятно е“. Да погледнем лихвата върху тази карта. Месечната лихва е в размер на 6%  или иначе казано 72% годишна лихва! За сравнение – останалите кредитни карти имат средно 18,5% годишна лихва при теглене в брой. Разбира се, в информацията се посочва, че лихвата е САМО върху използваната сума, което най-вероятно би заблудило по-слабо информираните хора, че при останалите кредитни карти това не е така.

Разбира се, кандидатстването е максимално улеснено – можете да избирате между няколко варианта: да изпратите sms с желаната сума, да попълните онлайн заявка (в която се посочват само имена, телефон и имейл) или да се обадите на безплатен телефон. При одобрение, куриер ви доставя Бялата карта, заедно с документите за подпис, на удобно за вас място – вкъщи, на работа или където вие пожелаете.

Бялата карта се издава от „Изи Асет Мениджмънт“АД. Компанията е небанкова финансова институция и има традиции в предлагането на бързи кредити, а нейният най-известен продукт е „Изи Кредит“.

И тук можем да поразсъждаваме – готови ли сме да прескочим „ниската“ лихва от 18%, заради по-сложната процедура по кандидатстване за издаването на кредитна карта от банка (тъй като банките се предполага, че съвестно проверяват финансовото състояние на кандидатстващия), в полза на безпроблемното такова и то при условие, че почти в 100% от случаите е удовлетворено? Заслужава ли си реално за 200 или 300 лева (тъй като в голям процент от случаите одобрението е за такава сума) да се обвързваме с такава институция?

Може би, проблемът на новото поколение е, че е свикнало с бързата скорост – бърза храна, бърз транспорт, бърз достъп до информация и иска всичко да се случва веднага и на момента, смятайки, че щом изпита желание да получи нещо, трябва да го получи веднага. Дали проблемът е във възпитанието или в новата култура може да се поспори, но е факт, че можеш да си поръчаш почти всичко от вкъщи и утре да ти го доставят до вратата. И това е преимуществото на небанковите финансови институции – всичко при тях е направено за улеснение на клиента – без да ходиш в техен офис, без подробно да описваш своето финансово състояние, с одобрение до 30 минути, можеш да платиш вноските си навсякъде.

Не е ли по-добре да си заделиш 200-300 лева за спешни случаи, като например нов уред или почивка за уикенда или нещо друго, когато изпиташ импулса да си купиш на момента, вместо да имаш бяла, зелена или червена карта за спешни случаи и да изтеглиш 200 лева, а после да върнеш 350 лева, например? А най-лошото в случая е, че потребителите на този вид продукти нямат достатъчно финансово образование и дисциплина, за да не изпадат в подобно положение .

Всеки сам за себе си преценява дали си струва или не да използва подобна карта, но преди да го направите – ИНФОРМИРАЙТЕ СЕ! Проучете различните възможности,които се предлагат и тогава вземете информирано решение!

Ако статията ви е харесала, споделете я, за да може тя да достигне до повече ваши приятели и познати. Може някой от тях да има нужда от точно тези съвети сега, в този момент. Нека това да бъде вашия подарък за него или за нея. 

Полина Дамянова
Казвам се Полина Дамянова. Следвам Маркетинг в НБУ и следващата година се дипломирам. Владея английски и немски език на средно ниво и имам добра компютърна грамотност. Смятам, че имам обширни познания в областта на Маркетинга и Продажбите, но също мога да съм ви полезна и в други области - Образование, Кариера и Стартиране на бизнес.

34 Comments

 1. Любо каза:

  Здравейте. Аз лично я ползвам повече от 1 година и съм много доволен и ще ви кажа защо. Защото знам как да я ползвам. Да, лихвата е 6%, да на годишна база 72%, НО на ден е 0.2%. Ползвам я преди заплата и след 5-10 дни си плащам всичко. Ползвам 100, връщам 102 лв. Скъпо ли е?
  П.П. За да ме одобрят ми искаха съгласие за проверка в ЦКР, НОИ, НАП и ГРАО

 2. Galarad каза:

  Здравей Любо,

  Трябва да прецениш дали не е по-изгодно да си извадиш стандартна кредитна карта – там ще има годишни такси, но ако си връщаш задълженията в срок, няма лихва.

  За мен проблемът е, че ти се налага регулярно да взимаш по 100 лв. около заплата. Аз бих заделил едни 200 лв. “оборотни”, които да използвам за тази цел. По този начин ще спестиш такси+лихва, не знам за тази карта какви са таксите, но лихвите ще са 24 лв. на година при описания от теб пример.

  Както и да е, съвсем скоро това ще се промени, защото влиза в сила новия закон и лихвите ще са ограничени.

 3. Димитър каза:

  Специално за тази карта,лихвата наистина е 6% от използаваната сума ,но има такса 8% ,ако не върнеш цялата сума.Да го обясна както тряба ще дам пример: Кредитен лимит 500 лв ,използваш цялата сума да речем на 1 и до края на месеца вече се начилява лихва,което както споменах е 6% ,което ще рече ,че дължиш на края на месеца 500 лв главаница + 30 лв лихва и сега идва тънкия момент,до 5 число следващия месец тряба или да внесеш минимилана револвираща вноска от 75 лв или да погасиш цялата сума ,кеото е 530 лв (по добрия вариянт) , ако не я погасиш цялата на остатука от главницата ,които е 475 лв му се начислява лихва 8%.Единственото предимство на тази карта е ,че няма такси за теглене в брой от които и да е банкомат.

 4. Боян каза:

  Здравейте, описах детайлно актуалните условия по Бялата карта- http://bit.ly/1nKAAFr .
  Ще се радвам да хвърлите едно око и да коментирате.

 5. Мария каза:

  Най – хубавия момент тук е че не искат трудов договор, а навсякъде във всички банки издават кредитни карти САМО ако имаш договор. Аз работя на граждански договор, от 6 години работя на едно и също място, но не ми дават кредитна карта понеже нямам трудов договор. В случаите като моя човек би прежалил голямата лихва в името на удобството си.

 6. Данаил каза:

  Мдааааа, поредната кукичка за шарани.
  Днес ми звънка една мацка, да ми обясняла условията. Нямах време и и теглих една.
  Вечерта викам – я да вляза в сайта да се ограмотя. Там всичко прекрасно – без такси, отстъпки, всичко мед и масло.
  Само пуста лихва я няма никъде. Пускам търсачка “бяла карта лихва” и директно тук и прекрасното число 6% месечно. Като в заложна къща навремето, дето били кожодери. А тези -не. Даже били много готини. Бели якички. Любо и Мария даже им се кефят.

  Абе Изи, какво повече да говорим?

 7. Данаил каза:

  Снощи се газирах малко и драснах два реда на Виза:

  “Здравейте, днес ми предложиха по телефона т.нар. “бяла карта” на която стои Вашето лого .

  Тъй като се усъмних в коректността на операторката която избягваше някои мои въпроси вечерта получих повече информация.

  Според мен това е абсолютно некоректно създаден продукт, който се предлага на клиентите като съзнателно им се спестява информация.

  Мисля, че е огромна грешка това, че сте се съгласили името на компанията Ви да се свързва с този “продукт”.

  Във Вашия сайт не фигурира издателя на въпросната карта което също мисля че е измамно.

  Така или иначе аз не бих ползвал “услугите” на Изи, но Ви уведомявам, че в случай че не получа смислен отговор от Ваша страна за в бъдеще ще избягвам да ползвам карти на които е логото Ви, а може би и ще закрия част от наличните ми.

  Поздрави,”

 8. Данаил каза:

  Между другото – поздрави за авторката. Статията е написана с лек наивитет, което е обяснимо предвид младостта и, но съдържа достатъчно информация и правилни изводи. Успех.

 9. паскал каза:

  И ас имам такава карта от нялолко дена и искам да знам ако няма дая ползвам дали ще плащам пак някви лихви или само при ползване ?

 10. Иван каза:

  Данаил, ВИЗА отговориха ли ти, че ми стана интересно?

 11. Данаил каза:

  🙂
  Не Иван, не си направиха труда да ми отговорят. Аз обаче вече си закрих една тяхна карта.

 12. Петър каза:

  Дали мога да ви попитам няколко въпроса:
  1. Как се погасява вноска по картата? с банков превод в офис на изи или как?
  2. Ако не ползвам картата плащам ли каквито и да е лихви, такси или др. на месечна и/или годишна база?
  3. Може ли да бъде ползвана като дебитна карта (с идея да се спестят всякакви такси) ако бъде надвнесена някаква сума?
  4. Може ли да се ползва в чужбина и по какъв курс става обмяната на валута ако може?
  5. Има ли онлайн история?

 13. Денислав Б.Николов каза:

  ХОРА Бягайте далеч,от тази карта това е поредната измама на Изи Кредит след като им забраниха доста неща сега използват логото на Виза за да зарибят .Лихвите са убийствени аз взех такава карта преди 2 месеца -отпуснаха ми 300 лв.таксите са много високи и са няколко 6% месечно +8% за закъснение от 2 дни +12% за закъснение над 5 дни .Сега имам задължение да върна 850лв.за 2 месеца .И ми изпращат мутри да ме изнудват .Моля кажете ми как да се спася ,от полицията нищо не могат да направят !!!!

 14. Танита каза:

  Здравейте! Имам няколко кредитни карти, имам и бяла карта. Нея ползвам като тегля, плащам, после връщам всичко използвано, за да не плащам големи лихви. И така всеки месец. Въртя едни пари… Но няма такси, теглиш от всякъде. Другите ги ползвам само за плащане, заради големите такси. Доволна съм.

 15. Бай Аврам каза:

  Винаги съм се чудил на склонността на хората да харчат пари, които нямат, за да си купят вещи от които нямат нужда. Било с кредитна карта, било да вземеш нещо на изплащане. Аз лично имам няколко дебитни карти Виза Електрон. Вършат същата работа като кредитните, но излизат по-евтино, а и харчиш само това, което имаш. Винаги гледам по сметките да има някой лев за непредвидени разходи, просто е. Винаги когато се изкуша да си купя нещо изчаквам няколко дни за да видя дали още ще го искам и дали наистина имам нужда от него, защото мерака е по лош от диарията. Особено се учудвам, когато някой ми каже, че не му стигали парите и затова дърпал от картата. Ами така още повече обедняваш, бе приятелю. Имал съм много трудни безпарични периоди и обикновено тогава мозъка ми превключва на друг режим – как да изкарам пари. Обикновено съм намирал вариант и най-приятното нещо тогава е удовлетворението и кефа, защото най-често решението е било пред очите ти, но е трябвало да си размърдаш гънките на сивото за да го видиш. А и липсата на пари е голям мотиватор за действие.

 16. Анков каза:

  Браво Бай АВраме! Добре го каза!

 17. Pepi44 каза:

  Общо взето мошеници поредните ако взимате бяла карта четете хубаво договора но не ви съветвам да се обвързвате с тях.

 18. Стойне Василев каза:

  Бай Аврам, напълно съм съгласен с теб – липсата на пари е голям мотиватор. Аз когото имал само няколко лева в джоба, не ги разпределям за няколко дни или нещо такова, защото ограниченията ме карат да се чувствам беден, а това не ми харесва. Дори малкото пари ги давам за някаква глезотия. Това ми помага да си кажа, че сега ми е трудно, но нещата ще се оправят. След това, запретвам ръкави и търся начин да изкарам пари 🙂

 19. Ци Ган Ин каза:

  Днес звъняха и на мен.На 34 секунда от разговора като чух лихвата им казах – имате грешка и им затворих.
  Въпроса ми е – от къде ни знаят телефонните номера?
  Преди 2 години спешно теглих бърз кредит от Кеш кредит,който изплатих веднага само след 5 дни.Възможно ли е от Кеш кредит да са дали данните ми на тези от Изи?
  Предварително Ви благодаря.

 20. Лилит каза:

  Лихвата върху ползвана сума е 3.6% на месец или о.12% за ден. Човек трябва да знае как да ползва картата. Тя е изгодна, когато можеш да направиш погасяването в рамките на месец. Не бих ползвала такава карта, но нямам против да притежавам подобна за ЕВЕНТУАЛНО неотложно нещо, което в момента не мога да платя. Друг е въпросът, че повечето хора не обичат да връщат заеми…всеки си преценява.

 21. Панчо каза:

  Днес ми звъняха, попитах “От къде имате номера ми?” и се почна една теория за случайно изтеглени числа и щастливи съвпадения на съдбата, за които задължително трябва да се отблагодаря с една бяла карта. Шест пъти казах “не”, накрая май ме чуха, но сериозно се замислих от къде ми имат номера. Не съм теглил кредити, заеми, не съм ползвал карти никакви, една сметка в ДСК имам и с това се изчерпва допира ми с банки.
  Може ли от МТЕЛ да са ми дали номера?
  Не се сещам кой друг може да го е предоставил.

 22. са каза:

  Браво на писачите…
  Колко ви плати Изи да ги напишете тия глупости?

 23. Стойне Василев каза:

  са, ако беше прочел/а статията щеше да забележиш, че информацията в нея не е реклама, а апел да внимаваме какви “карти” ползваме.

 24. Илиев каза:

  Работя си и мобилния ми звъни:
  Уморен женски глас (много хора са и теглили по една благословия и са прави).
  – Добър ден. Ще говорим за бяла карта. Разговорът се записва.
  Аз обаче отдавна съм ги проучил и лихвата им зная и знам, че у нас ти звънят
  за поредната измама. А и мразя да ме записват.
  Учтиво отвърнах:
  – Съжалявам, в момента работя и и затворих.

 25. Стойне Василев каза:

  Илиев,

  Ти си добре. Аз на ден получавам поне по 2-3 обаждания от хора, които искат да кандидатстват за Бала карта. Прочели, непрочели, гледат телефон най-отдолу на сайта и звънят. Повечето не са особено интелигентни и ми спорят, че трябва да им дам карта и така пишело в интернет.

 26. Калин каза:

  Василев, ама аз не разбрах ти работиш там или те ти звънят?

 27. Стойне Василев каза:

  Калин, не работя там, но ми звънят, защото статията се класира сред първите при търсене в Google и те просто търсят телефон, на който да се обадят. Намират го и ми звънят, дори доста късно вечер. Разговорите са от типа:

  – Алооуууу, Бяла карта ли е? Аз такова, искам 1,000 лева. Как да ги взема?
  – Имате грешка. Ние не предлагаме Бяла карта.
  – Е, как така? Тука пише, че предлагате.
  – Не, не предлагаме.
  -…Жена, не предлагали. Ай, сиктир, само лъжат хората.

 28. василий каза:

  интересувам се след като ги изчерпя тези двеста лева кадето се отпускат на бяла карта и ги вастановъ с лихвите след колко време ште ми се отпуснат по голяма сума до три хиляди лева

 29. Без значение каза:

  Бяла карта = черни дни. Не се лъжете да вземете това т.нар нещо. Ще ви отровят живота. Случи ми се. От тази т.нар. Бяла карта беше извършена транзакция към някакъв сайт без мое съгласие и аз отказах да им я платя. След това последва ужасен психически тормоз, а сумата набъбна 120 пъти за 3 месеца. Няколкократно им се обаждах да им обяснявам, че тази транзакция не е моя. Обещаха да извършат проверка, но продължиха да ми начисляват лихви и неустойки. Заплашиха ме по телефона, че ще стане по-лошо. И така сега съм вътре със сума ти пари, които им дължа. И не знам какво да правя. Нямам откъде да ги взема. Безработен съм.

 30. Stanislava Nikolva каза:

  Здравейте имам картата от 2 години.Вече съм стигнала до 1300 лв лимит. Взех я със сто лева. Първоначално ми се обадиха питаха ме какво работя итн след няколко дни бях одобрена и дойде куриер на адреса ми и я донесе.Аз съм художничка и не работя на трудов договор както и доста като мен. На всеки 3 месеца се подава молба за увеличение на лимита по e-mail или в техния офис в София на Балша 1 той е от 100 до 300 лв
  Кандидатства се след като имате 3 или 4 пълни месеца в които сте я ползувал и имате-три коректни плащания от 1 до 5 число всеки месец.Аз плащам в Пощенска банка.Понеже нямам възможност по време на текущия месец да си плащам размера на цялата сума в картата си и да превеждам суми заради другите си задължения и кредити, съответно другия месец трябва да възстановя цялата сума 1300 лв за да имам малка лихва около 20 лв примерно . След като не успявам съответно трябва да платя поне минималната вноска която е 195 лв .Ако не платя нищо от 1 до 5 число или платя по-малко от посочената вноска лихвите са съвсем други. Ако успея да си възстановя целия лимит лихвата ми е по 0,12 ст на ден .Ако възстановя само минималната вноска имам по 1, 30 на ден лихва и след като не съм в състояние да възстановя цялата сума на 6 число ми се начислява такса неизпълнение в размер на 10 % от целия лимит. Това е около 107 лв и лихвата по 1.30 на ден към 150 -160 лв ми удържат от преведената в картата ми вноска и не остава нищо.Ако не платите нищо от 1 до 5 число или платите по-малко от минималната вноска имате лихви на ден по 2.50лв .Иначе всичко е прекрасно да няма такси за теглене одобряват и при лоша кредитна история итн итн . Направена е за хора с пари. Преди успявах да си възстановя целия лимит и ми беше супер имах само такса превод 1 лв на банката и лихвата към 15-20 лв без такса теглене от банкомати редовна бях от 1 до 5 число и на всеки 3 месеца едни 200 лв увеличение на лимита и всичко е супер. А сега вече аз нямам нужда от нея.Да увеличават ми лимита дори и с минимална вноска която е платена редовно от 1 до 5 число но за мен вече губи смисъл.От195 лв те ми удържат почти цялата вноска и нищо не ми остава в картата след удръжките на таксата неизпълнение и лихвите.Преди ми беше ок и бях много доволна ,но да Ви кажа си е голям стрес всеки път да трябва да възстановявате целия лимит особено когато сумата вече е голяма Ако е малка добре но при големите суми вече забравете че има смисъл от нея на загуба ще бъдете. Вярно само ползваната сума се възстановява но когато ползвате целия лимит вече е невъзможно.А аз изобщо не я пълня с пари за да има смисъл от нея. Плащам само такси и лихви. И вече не ми пука дали ще имам закъснения и прочие в един хубав момент ще я спра и до там но това е че без да се възстанови целия лимит и лихвите с такси неизпълнение които са Ви начислени няма как да се измъкнете Измислена е за заробване! Не искайте увеличаване на кредитния си лимит .Стойте си на по-малки суми и не искайте увеличения ако вече имате картата .Съвет! Ако сте в началото бягайте навреме!

 31. Георгиос Китракис каза:

  Да кажа и мойто мнение, притежавам бяла карта от 2год. наложи ми се да я взема поради заболяване на съпругата ми и въпреки че внасях месечните такси не се получаваше да покриеш лимита който си го използвал тъй като постоянно ти се съобщаваше за нови и нови такси,глоби и какви ли не счетоводителски трикове само и само да те напъхат във спиралата от където няма излизане. Теглил съм 400лв. като по вносни бележки съм внесъл 1125лв. а те ми казват че им дължа още 1000лв. като и заплашват със отнемане на имущество и какво ли още не, да не говориме за постоянно изпращане на SMS обаждания по телефона, така че спасение от тях няма те излязоха по лоши и от топлофикация. Да не споменаваме получаването чрез куриер, първо се подписваш за да получиш документите, а нали знаете че като си се подписал вече мърдане няма. Няма и организация която да те защити от измамници като тези, първата дума е да си чел преди да подпишеш,но какво да четеш като докато не подпишеш на куриера не получаваш нищо така че нямаш избор, играят си със неволята на хората и то бедните които при екстрени ситуации се чудят как да се справят, но така е като няма кой да упражнява контрол върху тези не банкови институции много от народа ще бъде заробван от тях.

 32. Петко транков илиев каза:

  Искам да зема бияла карта

 33. Елена каза:

  Днес взех Бяла карта , но имам право да я върна до 14 дни . Само че за моя сметка.
  Мисля , че времето ще ми стигне да взема решение , и да си прочета договора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.