Анкета на SmartMoney.bg за лични финанси 2018

Финансовата грамотност е едно от най-важните умения за благосъстоянието на един човек. За щастие, с усилията на много хора и организации, тя се подобрява и все повече хора започват да обръщат внимание на тази сфера от своя живот. Питър Дракър е казал, че ако не може да измерваш една дейност, не може и да я управляваш.

За тази цел, реших да направя една съвсем кратка анкета за лични финанси и инвестиране сред абонатите на безплатния имейл бюлетин на SmartMoney.bg. В нея се включиха 843 души и е напълно анонимна. Ето и резултатите от нея:

Оказа се, че мъжете са по-активни (или просто са повече) и техния брой е 499 срещу 344 за дамите. Може би, в следващата анкета трябва да сложа и отговор „Друго“ 🙂

Продължаваме с разпределението по възраст, макар че броят на рождените дни не винаги е определят за това, което сме и нашият опит, знания и умения. Все пак, между 36 и 45 години са най-много участници.

Следващият въпрос беше за основното занимание на хората от нашето мини-общество. Очаквано, най-много (близо 600 души) работят на трудов договор. Интересното е, че в „Друго“ имаше отговори от „Пътешественик“ до „Работя над себе си“.

Може би, един от най-интересните въпроси е за възнаграждението, което всеки получава. Тъй като анкетата беше анонимна се надявам отговорите да са честни.

От кръговата диаграма се вижда, че над 50% от участниците получават възнаграждение до 1,500 лева, а над 3,000 лева са 18%.

Следващият въпрос е за един от ключовите инструменти, които се използват и от най-богатите хора у нас и по света, а именно месечния бюджет. Резултатите показват, че цели 44% от участниците следят разходите си, което наистина е добра новина.

В подкрепа на моята теза, вижте хората с какви доходи се възползват повече от този инструмент.

Следва още един ключов въпрос за процента от доходите ни, които спестяваме. Хората, които са се абонирали за бюлетина на SmartMoney.bg и получават всяка седмица имейл от мен за техните лични финанси, не са представителна извадка за българите, и това се вижда от резултатите – само 19% не могат да спестяват.

Ето един интересен „разрез“ на същия въпрос по доходи, от където се вижда, че хората с високи доходи са екстремни спестители.

Да си призная, на следващия въпрос не очаквах такива резултати, но наистина съм горд, че цели 2/3 от анкетираните нямат никакви кредити.

За съжаление, има и притеснителни резултати и те са на следващия въпрос за аварийния фонд и броя на месеците, който може да покрие той. Цели 41% от хората са на ръба на фалита и ако останат без доходи дори само един месец, това може да се окаже критично. В същото време, близо 60% имат фонд, който да покрие само следващите 6 месеца. При хората с доходи над 5,000 лева над 50% от тях имат фонд за над 1 година, а 33% – за над 3 години.

Става все по интересно. Следващият въпрос е за какви инвестиции имат участниците. Най-голям дял заемат инструменти, които не са точно инвестиции като депозити (инфлацията ги изяжда), застраховка Живот (използва се за защита) и ДПФ (високи такси и ниска доходност), а около 30% нямат никакви инвестиции. При този въпрос всеки можеше да посочва повече от един отговор.

Отговорите на следващия ми въпрос, също ми показват, че имам още доста работа по отношение на мисията ми да помагам на хората у нас да повишават финансовата си грамотност. Цели 74% от участниците определят нивото си на ниско или средно, а само 4% като отлично.

Според резултатите от въпроса за наличието на застраховки, нещата са обнадеждаващи. Само под 15% от хората нямат защита срещу различните рискове.

Работата ми през последните 4 години в Българска асоциация на личните финансови консултанти явно дава резултат и 2/3 от хората биха потърсили личен финансов консултант при нужда от съвет при управлението на техните пари.

Това бяха резултатите от анкетата и се надявам да са ти полезни. Аз извлякох много ценна информация от тях и ще я използвам в бъдеще, за да представям още по-практична и полезна информация.