Ако не планирате да станете богати, то вие планирате да сте бедни

Как да пестим без да се отказваме от вредните си навици
12.03.2014
Работата, която мразим
31.03.2014

Ако не планирате да станете богати, то вие планирате да сте бедни

Светът заговори за финансовата грамотност след като Робърт Кйиосаки публикува своята книга “Богат татко, беден татко” през 1997 година. От тогава милиони хора са чели неговите книги и са играли неговите образователни игри.

Въпреки че, идеите му са доста мотивиращи, хората си казват “Звучи добре, но как да го направя, какви стъпки да направя, за да стигна до финансовото благополучие?“.

Ако и вие си задавате същите въпроси, то цялостния курс за управление на вашите пари “Какво не ни казва Робърт Кийосаки?” е за вас. В него ще ви дадем нужните знания, умения и конкретни стъпки, 100% приложими на практика в България.

Ходил съм на всички курсове по управление на личните финанси в България (като и на няколко в чужбина), но им липсва нещо много важно – не дават конкретни стъпки, които всеки човек може да предприеме, за да подобри финансовото си положение. Това ме накара да сбъдна една моя почти 20-годишна мечта – цялостен курс по управление на личните финанси, направен за българи, който дава отговорите на въпроси, които всеки човек си задава и най-важното нещо – 100% приложим за неговата лична ситуация, независимо от нивото му на финансови знания.

Робърт Кийосаки пише, че ако не сте планирали как ще станете богати, то вие планирате да бъдете беден. Само че не подозирате за това. Повечето хора планират да бъдат със скромни финансови възможности, защото просто не се замислят как точно ще станат богати. В този курс ще изготвим заедно вашата конкретна стратегия в лесни и приложими стъпки, която ще ви направи по-богати.

Курсът ще ви помагне да разберете какво е сегашното ви финансово състояние, потребностите и целите ви и начините за постигането им във времето. От вас зависи как ще напредвате към целите си – постепенно или пък амбициозно бързо. Ще поговорим и за възможните спънки по пътя и как да и предвидите и наобиколите “за да стигнете точно навреме” там, накъдето ви водят вашите лични желания.

Един от най-важните уроци в книгата “Богат татко, беден татко” е, че не парите са важни, не дори тяхното количество, а паричния поток, който тече към вашия джоб. Ако сте се научили този урок, то вие рано или късно ще станете богати. Това е само въпрос на време. В този курс ще разберете как да плащате първо на себе си, кой може да постигне финансова свобода, как да увеличите паричните потоци към вас, защо работата на трудов договор ограничава вашите възможности и други.

Конфуции казва “Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах”. Едно от основните предимства на този курс е възможността знанията да се приложат на практика в нашите работилници и вие да преживеете пътят към богатството. Към всеки модул има по едно практическо занимание, на което във вид на игра и работа в групи по конкретни казуси, ще преживяваме и научаваме новите неща.

Повече информация, ако желаете да се запишете на целия курс или на отделни модули, може да намерите в специалния сайт на бизнес общност Републики за взаимопомощ.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

7 Comments

 1. Петър каза:

  Невъзможно е да се спестява в определени случаи, например аз като беден студент, безработен, без никакви доходи и на който не му се занимава с шефове тарикати и иска да работи за себе си, в моето положение тези финансови съвети не са приложими, заради липсата на източници на доходи.

 2. Стойне Василев каза:

  Петър, а какъв е проблема да работиш за себе си и да имаш източник на доходи?

 3. feeria каза:

  Петър,
  прав си.
  Да се спестява може , само ако има какво.
  Щом нямаш доходи, просто няма какво да спестяваш, логично.
  Изглежда, първо трябва да решиш проблема с доходите.

  Обаче, отношението ти не много подходящо
  “шефове тарикати” – не си прав пич.
  Тръгнеш ли по тая пътечка, трудно ще се сработиш с който и да е колектив.

 4. Сали каза:

  г-н Стойне Василев, и аз имам същият проблем като Петър – беден студент съм, издържан от родителите си. Как по-конкретно предлагате да работим за себе си?

 5. Лорда каза:

  На Стойне му е лесно, затова няма отговор. Аз отговора го знам за всеки човек , но Стойне е онемял, щото е голям финасист, но не може да потърси отговора поради проста причина, няма въображение! Иначе е голям финансист, но липсва ли ти въображение, липсва ти всичко пич! ХХАХАХИ И САЙТ СИ НАПРАВИЛ, А НЕ МОЖЕШ ДА ОТГОВИШ НА ЕЛЕМЕНТАРЕН ВЪПРОС. Жалък си!!!

 6. Стойне Василев каза:

  @Сали, в твоя въпрос се съдържа отговора – “Беден студент съм, издържан от родителите си”. Ако нямаш идея как да работиш за себе си, работи на друго място. Също така, има толкова много стажове, където може да научиш как да изкарваш пари. Специално за хора, които нямат възможност да запишат нашия курс предлагаме специални стипендии. Обади се или пиши имейл и ще се видим, за да видим как може да си помогнем взаимно.

  @Лорда, благодаря ти за коментара. Наистина имаш голямо въображение в преценката си. Много се възхищавам на хора от типа “Ееее, много си зле, аз не знам как е, но не е и така”. Ако имаш да кажеш нещо, го направи. Ако не – си направи и ти сайт и там отговаряй с въображение на въпросите. Когато съм застанал с името си (за разлика от много други), очаквам всякакви нападки, но когато те са лични, независими дали са към мен или към някой от читателите, коментарите ще бъдат изтривани.

 7. Galarad каза:

  Сали и Петър – аз бях беден студент, семейството ни фалира по време на Виденовата криза – майка ми беше безработна, беща ми си загуби бизнеса, в семейството сме 4 човека. Тъй като сте по млади, сигурно не помните какво беше 1996-97 година и какво НАИСТИНА означава да си беден – ще ви цитирам Уикипедиа “инфлацията вече е 300%. Средната заплата пада до стойност, равняваща се на 5 $”.

  Вие никога не сте били и дай боже, никога да не бъдете, толкова бедни. Мрънкането ви е показателно за ценностите, които имате – бързо забогатяване, без риск, без “шефове-тарикати”, без лични жертви.

  Как по-конкретно предлагам да работите за себе си – като започнете да работите, на първо време. Като студент взимах стипендия, а последните години работех в Университета. Винаги може да започнете да работите за себе си, ако се стараете и уважавате работодателите си, давате повече, отколкото се иска от вас – рано или късно ще успеете. В момента слушам интервю с Крум Савов – човека е останал пълен сирак, без пари и с апартамент, на който трябва да изплаща кредит. Кой от вас, бедни студенти, е в такава или близка до такава ситуация, че да оправдае това пораженческо мислене, което демонстрирате?

  @Тони – не обръщай внимание на поста на Лорд-а. тъй като форума в Инвестор.бг е отровен, а Лорд-а е главно действащо лице там, някой му прави мръсно, като се представя за него и пише безмислени и заядливи коментари. Направо трий.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.