7 стъпки към по-добро финансово бъдеще

3 лесни навика при управлението на личните финанси
18.03.2014
Коя е най-добрата инвестиция? Здравето?!
30.04.2014

7 стъпки към по-добро финансово бъдеще

В блогърски двубой за това, кой може да стане милионер между Рая Христова и мен, гласуваха общо 387 читатели, като 79.59% от тях са гласували за тезата, че всичко зависи от самите нас. 79 читатели или 20.41% застанаха на страната на Рая и защитиха нейната теза, че бъдещето ни зависи от нашето минало.

Аз съм малко изненадан от резултатите. Не вярвах, че толкова много хора са взели живота си в ръце (или поне им се иска да е така) и не се оправдават с техните родители или средата, в която живеят. Разбира се, от останалите читатели сигурно има много, на които живота им е поднесъл неприятни изненади или са били ограничени да постигнат пълния си потенциал поради произхода си или средата, в която са израснали.

В тази статия пак ще говорим за финансовата свобода, но не в смисъла, който влага Робърт Кийосаки, че това е ситуация, в която пасивните ви доходи ще покриват разходите ви. Аз мисля, че няма пасивни доходи в чист вид. За всяка инвестиция трябва да отделиш достатъчно време за разучаването ѝ, както и да следиш пазара дали не може да я продадеш за повече или паричния поток от нея да е по-голям.

В този материал ще се съсредоточим върху стъпките, които трябва да предприемете, за да си осигурите по-добро финансово бъдеще, т.е. да се освободите от вашите ограничения и страхове за парите и да подредите вашия финансов свят така, че да постигнете целите си и когато се обърнете назад да си кажете, че сте живели смислено според своите разбирания и ценности.

1. Поемете пълна отговорност за живота и действията си

Това е пряко свързано с темата на блогърския двубой. Всеки избор, който правите в живота си води до някакви последствия в бъдеще. Един може да ви струва няколко лева, а друг – да загубите всичките си спестявания, които сте трупали в продължение на години. Затова, вие трябва да поемете пълна отговорност за вашето финансово бъдеще. Само така вие ще може да оцените всичките си решения, покупки и разходи през призмата на дългосрочните си цели.

Всяко оправдание, свързано с миналото ви и с това, което са ви дали или не вашите родители, ще ви дърпа назад. Дори да не сте израснали в центъра на София и да не сте учили в Харвард, вие имате шанс да живеете по-добре. Какво да кажат хората, които са загубили крак или ръка в някакъв инцидент. Те да се откажат ли? НЕ. Много от тези хора не търсят оправдания и не се самосъжаляват, а действат. Защо да не го направите и вие?

2. Контролирайте разходите си

Тук не казвам да ограничавате разходите си, а да ги контролирате. Има разлика. Независимо от социалното си положение и доходите си, има само три типа хора. Първия тип харчи толкова, колкото получава. Втория тип харчи повече, отколкото получава (благодарение на банките това е възможно) и третия тип харчи по-малко, отколкото получава. Кой тип човек може да оправи финансовото си положение и да забогатее? Разбира се, че третия тип, който има остатък в края на месеца. Дори да са 100 лева, ако ги инвестира умно, след 10 години те вече могат да са 100,000 лева или повече. Обратно – всеки грешно изхарчен лев ви дърпа надолу.

Ние живеем в потребителски ориентиран свят, в който сме принудени да харчим постоянно. От всякъде ни заливат с реклами, които ни казват, че няма да сме толкова харесвани и да имаме самочувствие, ако не си купим тази кола, онази паста за зъби или не вземем кредит от точно определена банка. Добрата новина е, че безсмисленото харчене е навик както всеки друг и може да се откажете от него по един или друг начин. Най-лесния начин е като осмисляте предварително всяка ваша покупка или разход. Това може да отнеме време, но без него пътят към вашето финансово бъдеще ще е осеян с трудни моменти.

3. Изгответе бюджет и го спазвайте

Представете си една голяма фирма, която няма бюджет и работи ден за ден. Колко време ще оцелее на пазара? Създаването и спазването на бюджет е ключова стъпка по вашия път към финансовата свобода. Той ви позволява да следите приходите си и да контролирате разходите. Това е свързано с точка 1 – бюджета ви позволява да поемете отговорност за действията си. Без него, ще оставите всичко на случайността. Опитайте, нищо не губите! Бюджета ще ви даде нужните инструменти, за да управлявате вашите пари. Колегите финансисти казват “Ако не може да измериш нещо, значи не може да го управляваш!”.

4. Плащайте първо на себе си

Това е един от принципите на Робърт Кийосаки, който е универсален и може да се приложи навсякъде по света, включително и в България. Тук не става на въпрос да първо да заделяте пари за вашите инвестиции и да не плащате на банката с идеята, че щом сте на зор ще намерите пари и за вноската по кредита. Идеята е създадете този много полезен за бъдещето ви навик – да спестявате една част от вашия доход, който да инвестирате. При това, още щом получите заплата или пари от някоя сделка. Ако оставите за накрая, парите никога не стигат и ще ги “нагласите” до последния лев. По този начин постигате две неща: ставате по-богат и се предпазвате от покупката на пасиви (или безсмислени покупки).

5. Избягвайте заемите

Дълговете са една от водещите причини за финансовата несигурност в живота на много хора. Много пъти сме коментирали, че наличието на един 30-годишен ипотечен кредит с вноска, равна на половината от месечните ви доходи, определя в голяма степен бъдещето ви и ви пречи да преследвате мечтите и целите ви. Правилото “Без дългове” трябва да е една от целите ви в живота, от която да не се отклонявате. Ако успеете, дори вътрешно ще се чувствате по-добре.

Единственото изключение от това правило е когато заемите се използват за закупуване на активи. Ще ви разкажа една лична история. Преди няколко години имах 3 годишен депозит при добра лихва. В този момент проучих един взаимен фонд, който прецених, че доходността от нещо ще е доста по-висока от лихвата, която получавам от депозита. Въпросът е, че ако наруша депозита ще загубя голяма част от лихвата, а нямах други свободни средства да инвестирам. Тогава говорих със служител на моята банка и той ми предложи кредит със залог текущия ми депозит. Лихвата по този кредит беше около 50 лева на всеки хиляда (заради намаляващата главница). Така изтеглих кредита и финансирах инвестицията си, която ми донесе 3 пъти по-голяма доходност от лихвата по кредита.

6. Никога не спирайте да се учите

Образованието за управлението на личните финанси трябва да се превърне в твоя приоритет. Днес има хиляди източници на такава информация, които са напълно достъпни в световната мрежа. Не е необходимо да научавате всички теми по едно и също време. По-добре се фокусирайте само върху една област, например какво представляват взаимните фондове и как може да печелите от тях. След това да преминете на други видове инвестиции и така неусетно ще повишавате финансовата си грамотност, а оттам и възможността да постигнете финансовите си цели.

7. Направете живота си по-прост

Животът става все по-сложен с всеки изминал ден. Преследването на вашите финансови цели ще ви отдалечи от важни неща във вашия живот. В резултат на това ще започнете да губите мотивация и да се откажете от добрите навици в управлението на вашите пари. Затова е изключително важно да направите живота си по-прост, като подредите парчетата на вашия финансов свят. В тази задача ще ви помогне един не много сложен финансов план с вашите цели и инструментите, които ще ви помогнат да ги постигнете.

След това, просто трябва да се стремите да печелите повече пари с по-малко време, което отделяте за това. Звучи просто, но не е лесно. Само, ако се настроите на тази вълна и започнете с малки крачки, ще имате дългосрочен успех. В противен случай, ще сте като много високоплатени мениджъри – изкарват все повече пари, но за сметка на все повече часове в работа или в мисли за нея. Накрая, те се превръщат в роби на работата си и забравят важните неща в живота.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.