7-те грешки при инвестиция в акции

Урок №5 Как да се справим с дълговете си
28.01.2013
Основи на личните финанси
01.05.2013

7-те грешки при инвестиция в акции

В средата на 2007 година, след като видях, че цените на всички акции растат, реших да инвестирам на българската борса. Направих анализ на пазара (който тогава беше напълно излишен, защото цените на всички акции се покачваха) и избрах да инвестирам в Химимпорт, Софарма, Евроинс, Централна кооперативна банка и Еврохолд. Така щях да диверсифицирам т.е. да разпределя риска. Във всяка от компаниите вложих еднаква сума.   

Първите месеци беше страшна еуфория. Цените на акциите скачаха буквално всяка минута. Бях си направил файл, който тегли текущите котировки и ми смята „печалбата”. А тя не беше никак малка. И тогава дойде „Черния четвъртък” (20 декември 2007 година) на Българската фондова борса. За минути повечето акции се сринаха с над 10 процента. Причината за това беше масирана разпродажба на акции от пенсионните фондове на Алианц. Това, както се оказа по-късно, беше началото на края.

В първия момент всеки си мисли, че това е само временно явление и цените ще се възстановят. Но това не се случва. Следва ново понижение на акциите. Преценяваш, че все още си на печалба и няма смисъл сега да продаваш „подценени” акции. Спада, обаче продължава. Осъзнаваш, че вече си на малка загуба. Мислиш си, че щом цените пак се покачат и излезеш на нула ще си продадеш акциите. Но цените продължават да падат. Вече загубата ти е по-голяма. Все още имаш надежда за ръст. Скоро надеждата се изпарява.

Изчакваш още малко, но цената се понижава още и се задържа на едно ниво няколко месеца. „Няма смисъл да продавам. Това е дъното. Няма на къде да пада още” – си мислиш, но пазара те опровергава. Чак половин година след това осъзнаваш, че ще си на загуба от тази инвестиция и трябва да се отървеш от нея колкото се може по-бързо.

Крайният резултат беше около 30% загуба и доста научени уроци, които няма кой да ти ги каже в университета или на някой курс. Сега ще ги споделя с вас:

 1. Не инвестирайте в компания, чиято дейност не може да обясните с едно изречение. „Разработка на революционен продукт” не е сериозно обяснение. Идеалната инвестиция е в компания с ясна дейност (като производство на лекарства) и ясни цели, а не например застрахователно дружество, което по-голяма част от печалбата му е от търговия с акции.  Този съвет, между другото, не съм го измислил аз, а е на най-големия инвеститор на нашето време – Уорън Бъфет, но за съжаление аз го научих в последствие и по трудния начин.

2. Не инвестирайте в холдингови структури с много дъщерни фирми, особено на пазари (като българския), където все още има пропуски в регулациите. Още по-лош вариант е, ако холдингът има неясна структура. Такъв пример е едно дъщерно дружество да притежава друго, което от своя страна е акционер в компанията-майка. Като одитор съм се нагледал на разни легални счетоводни трикове, с които се намалява печалбата или се източва компанията от някой от основните акционери. Като допълнение ще добавя, да не  купувате акции на фирми с неясни собственици, като офшорна компания на остров Ман. Знам, че е легално, но това не е във ваш интерес.

3. Проучете предварително компанията много внимателно. Направете си собствен анализ. Много често в инвестиционните сайтове не е публикувана цялата информация. Това се нарича Фундаментален анализ т.е. каква е основата (фундамента) на фирмата и нейните финансови показатели. Другият  тип анализ е Техническия анализ. Той изследва само движението на акциите на компанията на борсата, но често той се влияе от слухове и външни събития. Аз ако бях направил добър фундаментален анализ щях да избера компании с по-добра основа, чиито акции в последствие загубиха най-малка стойност на борсата.

4. Ходете на Общи събрания. Едно от най-важните права, което ви дава притежанието на акции е право на глас в Общото събрание на компанията. А това е висшия управителен орган. Ако вие притежавате малка компания ще искате вие да си взимате решенията, нали? Така е и с големите акционерни дружества. На Общото събрание ще се информирате как се справя фирмата, има ли промени в ръководството и др. На тези събрания, някой път може да разберете и доста важни неща от „кухнята”, които няма да разберете от медиите. Също така, ще може да зададете въпроси на ръководството, ако нещо не ви е ясно. Не се притеснявайте да питате, вие сте техния шеф и те са длъжни да ви отговорят.

5. Информирайте се непрекъснато за състоянието на компанията. Сега има много източници за това (като www.investor.bg). Там често има и форуми, където обикновените акционери споделят информация (и слухове) за дружеството. За да може да разчитате обаче информацията в тези сайтове е необходимо да се запознаете с основни финансови термини.

6. Не се привързвайте към акциите. Те не са ваши деца. Чувството да си собственик на малка част от голяма компания е страхотно, но акциите са само един инвестиционен инструмент. Когато виждате, че цените им падат или имате информация за това, най-разумното нещо е да продавате, дори с малка загуба. Ако изпуснете този момент, не се колебайте да го направите на по-късен етап с цената на по-голяма загуба. Цените на акциите нямат „дъно”. Може да станат и 1 стотинка. Най-добре предварително си определете праг на цената, под който да продадете дяловете.

Някои хора купуват акциите и ги държат за много дълъг период от време („buy and hold” стратегия), например 10 или повече години, но вие ще имате ли търпението да не ги продавате през това време? Аз ако бях продал акциите си в началото на спада (както ме съветваха, между другото), щях да съм на доста добра печалба. Но това е един от уроците, които трябва да научите по трудния начин.

7. Купувайте само често търгувани акции т.е. с по-голяма ликвидност. Знам, че се изкушавате да купите дял от онази малка технологична компания с голям потенциал, но риска след това да няма на кой да си продадете акциите е доста висок, дори цените да са се покачили. Какво като притежавате акции за 100 хил. лева, когато няма кой да ви ги купи?

Аз бях придобил акции от втората вълна на масовата приватизация в един хотел. Няколко месеца след това новия собственик свали акциите от борсата и нямаше на кой да ги продам. Отидох на следващото Общо събрание, разпитах останалите акционери и те ми казаха, че собственика изкупува акциите на много добра цена. Намерих го след събранието и му продадох акциите. Между другото, от тези бонови книжки с малко отделено време за прехвърляне от роднини и регистрации спечелих около 3,500 лева (при вложени около 30 лева), а това не беше никак малка сума за студент.

Сега, като се замисля, не съжалявам че съм загубил малко пари на борсата. Уроците, които научих се оказаха доста по-ценни. Те ми помогнаха при други успешни инвестиции следващите години.

Стойне Василев
Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.