7-те стъпки към финансовата свобода

Семинар „Машина за пари“ 2018 в София на 2 и 3 юни
19.03.2018
Запиши се за Академия по лични финанси и инвестиране 2018
16.07.2018

7-те стъпки към финансовата свобода

Не съм богат, но съм финансово свободен. Преди около 10 години започнах да изграждам моята „Машина за пари“ – система, която ми позволи да съм финансово свободен за следващите 15 години, ако спря да работя. Тогава бях на добра длъжност със сравнителни висока заплата,  но бях влязъл в капана на „омагьосаната въртележка“. Трябваше да изградя система от правила и инвестиции, която ще ми позволи да изляза от въртележката. За нея ще ви разкажа в тази статия.

Колелото се върти

Много хора си мислят, че за да забогатеят и да живеят по-добре трябва да работят усилено десетки години от сутрин до вечер за някой друг. През 2020 година това не е точно така. Има хиляди хора, които инвестират на финансовите пазари и работят по няколко часа на месец, като получават един добър основен или допълнителен доход. Повечето от нас, обаче, планират да бъдат бедни, защото просто не се замислят как точно ще станат богати.

Представете си, че имате собствена машина за пари, която да ви направи финансово свободни и да ви позволи да заживеете живота, който винаги сте искали и да правите това, което искате, а не това, което другите ви налагат.

Но как да изградим тази машина за пари?

Само с позитивно мислене не става, нали? Трябва да знаете как да създадете вашето богатство и да увеличите стойността на най-големия ви актив – вие самите. Сега ще ви разкажа за 7-те основни части, от които се състои моята машината за пари, която създадох през последните години и сега тя работи за мен, като отделям само няколко часа на месец, за да наблюдавам дали всичко е наред. Тези части са свързани и са в определена последователност.

Стъпка 1: Правилната ментална настройка

Това е първата важна част от машината ни за пари. Преди няколко години, когато родителите ми се пенсионираха без никакви спестявания и с доходи, които да покриват само основните им нужди, си дадох сметка, че ако не взема мерки и мен ме чака същото. Тогава имах малко спестявания и много оправдания защо е така – по-ниска заплата, покупка на кола, почивки и екскурзии в чужбина и още много подобни. Ситуацията ми подейства като шамар. Ако не предприема нещо, ще съм в същото положение като родителите ми – без спестявания, без избор и ще трябва да работя, докато издържа физически.

Въпреки че се занимавам с финанси от доста години и се оправям добре с парите, дотогава го правех малко хаотично, без план и конкретна цел. Първото, което направих е да си дам ясна сметка какво точно искам, от какво мога да се откажа по пътя си към финансовата свобода и кои са вярванията ми за парите, които ми пречат да го постигна. Защото бедността е в главите ни.

Ще ви го докажа с научен експеримент, направен В САЩ: Събрали всички бездомници от един град, предоставили им прилични условия на живот, дали им пари, обучили ги, намерили им добра работа. И какво станало? След известно време повечето от тях се оказали отново бездомни, без пари, без работа, с все същата ненавист към богатите.

Дори да не бяха направили този експеримент, вижте какво се случва с тото-милионерите. След няколко години, те вече нямат нищо. Всичко са изпили, изяли, изгубили закупените вещи и фалирали започнатия бизнес. Защо?

Кое ги е направило от милионери – бедняци?

Мисленето и нагласата.

Стъпка 2: По-висока финансова грамотност

Втората стъпка, която предприех е да повиша моята финансова грамотност. Започнах да следя всички сайтове по темата, да чета статии и книги, и да посещавам обучения на живо и онлайн. Много от нещата ми се изясниха и тогава реших да ги споделя. Направих си блог и започнах да пиша материали за това, как да си управляваме по-добре парите, който през 2014 година се превърна в SmartMoney.bg.

Осъзнах, че хората у нас НЕ са богати по една основна причина (освен липсата на елементарни финансови навици) – приемат съвети за техните пари от грешните хора.

Какво имам предвид?

Ако искаме да теглим кредит, например, служителят в банката ще ни препоръча този, който е най-изгоден за него самия (като бонус към заплата) или за компанията, за която работи, но не и за нас. Бях съм част от тази система и нещата са точно такива. Как очаквате да забогатеете като финансовите продукти, които ползвате, правят богати други хора?

Стъпка 3: Да направим своя план за бъдещето

Следващата важна стъпка, която предприех е да направя дизайна на моята машина за пари, т.е. да напиша какви точно са моите цели, къде съм в момента и как да ги постигна максимално бързо. Независимо от възрастта или сегашното си положение, всеки от нас има мечти и житейски цели. Разликата между тях е планирането. За целите казвам, че са мечти с крака, които ще ни отведат някъде. Те ни карат сутрин да се събуждаме с желание да ги постигнем.

Те могат да бъдат малки, като да отидем на море тази година, но могат и са големи и значими, като успешен бизнес, добро образование за нас и децата ни, просторен и уютен дом или почивка на екзотичен остров. Общото между всички цели е, че те имат някакво финансово измерение и трябва да имаме пари, за да ги финансираме. Именно затова ни трябва финансов план с всички необходими елементи в него.

Стъпка 4: Спестяване и кредити

След като вече знаем какво искаме, придобили сме необходимите ни знания и сме направили дизайна на нашата машина за пари, трябва да ѝ налеем гориво (пари), за да потегли.

Но откъде да ги намерим тези средства?

Те са в нашите ръце, просто трябва да заделим част от тях, т.е. да спестим от нашите доходи. Спестяването изисква от нас да проявим самоконтрол и воля, като не изхарчваме всичко до стотинка, а ни остава някаква сума в края на месеца, т.е. това е въпрос на психология.

От нас се изисква да променим поведението и нагласите си (което е най-трудно), защото сме взели съзнателното решение да спестяваме, а не да харчим всичко. Има много начини да се мотивираме, за да спестяваме. Най-силният от тях е поставянето на цели (а това, всъщност, е и основната идея на спестяването). Ако знаем, че заделяме пари за нещо, което желаем или имаме нужда, мотивацията се постига по-лесно.

Наскоро попитах позната защо си е купила телефон за 1,500 лева, а кара стара (амортизирана) кола за не повече от 2 хиляди лева. Отговорът беше, че GSM-а може да си го купи като задели пари от две заплати, а за колата ще трябва да спестява минимум една година, което било непосилно да нея. По-лесно е да вземе нещо на кредит и после „да знае”, че няма мърдане и трябва да внася месечните вноски, т.е. пак опираме до воля и самоконтрол.

Кредитите могат да послужат като гориво за нашата машина за пари при липса на спестявания или ако даден актив е по-добре да се финансира сега със заем, а не в бъдеще със спестени пари.

Стъпка 5: Инвестиране

Това е двигателят на нашата машина. Без него тя няма да заработи, защото спестените пари няма да нараснат от само себе си. При инвестирането има най-общо казано три фактора: ликвидност, риск и доходност. Както е ставало на въпрос, рискът и доходността вървят ръка за ръка. Колкото по-висока е очакваната доходност, толкова и рискът е по-голям (дори, ако някой ни казва, че не е така).

При ликвидността нещата са малко по-различни. Има инвестиции, които са по-доходни и въпреки това са ликвидни, т.е. бързо и евтино можете да излезем от тях и да си получим парите. Такива са например акциите. Има и вложения като дългосрочните банкови депозити или спестовните застраховки Живот, при които по-ранното изтегляне на парите е свързано със значителни загуби.

За да направим качествен двигател, той трябва да е балансиран. Това означава, че нашите инвестиции трябва да са диверсифицирани (не всички яйца в една кошница). Статистиката показва, че хората в Западна Европа и САЩ инвестират по около 1/3 от спестяванията си в колективни схеми (най-вече взаимни фондове и ETF-и), директно в акции на компании и в депозити. У нас над 90% от спестяванията са в банкови депозити с 0.1% лихва на година, въпреки фалита на КТБ и проблемите в банковата ни система.

Стъпка 6: Допълнителни доходи и собствен бизнес

Това е скоростната кутия на нашата машина, която ще ни позволи да преминем на по-висока скорост и да ускорим бързо с допълнителните средства, които ще генерира нашия бизнес или източник на допълнителни доходи. Да работим за себе си е естествено развитие на нашата кариера. Светът вече е различен отпреди 50 или дори 20 години. Вече никой не иска да стои по 10-12 часа в малък офис и да почива само по 2 седмици в годината.

Свободата е новата религия. Все повече хора работят от вкъщи или от любимото си място в планината, за да се наслаждават на хобитата си или да имат време за семейството и приятелите си. Аз не мога да си представя, че още има хора, които са съгласни работата им да се оценява по прекараното време в офиса, а не по постигнатите резултати.

След като изградих моята машина за пари, сега градя бизнес система, която ще ми генерира още повече пасивни доходи в бъдеще.

Стъпка 7: Защита на машината

Нашата машина вече се движи и ускорява много бързо, но трябва да се погрижим и за нейната (и нашата) сигурност. Въпреки че по-високата доходност е свързана с по-голям риск от загуба, има много механизми, които ни позволяват да защитим нашите инвестиции. Един от тях са стоповете, които си поставяме. Например, ако купим акции за 1,000 лева, да ги продадем с максимално 15% загуба. Ако го бях направил, когато инвестирах за първи път, щях да си спестя доста пари. Правилно преценените стопове, ще ни предпазят от големи загуби и ще защитят нашите инвестиции.

На никой не му е приятно да си помисли дори как може да пострада в някакъв инцидент или да се повреди имуществото, което притежава. Независимо дали го искаме или не обаче, те са част от нашия живот и е добре (в някои случаи дори задължително) да ги управляваме, за да защитим това, което имаме и сме изградили през годините. Това, всъщност, предлагат застрахователните компании.

Това бяха 7-те стъпки, на база на които изградих моята машина за пари. Те не са сложни, но се изискват определени знания и най-вече усилия, за да се постигнат. Добрата новина е, че всичко зависи от теб и досега хиляди българи са ги приложили и са изградили собствени системи, с които постигат целите си.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

11 Comments

 1. Цветан Стоянов каза:

  Здравейте, изключително ми е интересно разяснението на тази част от следното изречение: “…от които се състои моята машината за пари, която създадох през последните години и сега тя работи за мен, като отделям само половин час на месец, за да наблюдавам дали всичко е наред.”
  Благодаря Ви!

 2. Стойне Василев каза:

  Здравейте г-н Стоянов, тази “машина за пари” е набор от знания и умения, които ми позволиха да създам система от инвестиции и правила за тяхното управление, като в момента тя се нуждае само от наблюдение веднъж на месец за не повече от половин час. Няма нужда всеки да е професионален инвеститор и да следи непрекъснато какво се случва на финансовите пазари, за да си осигури добър стандарт и да получава добра доходност от своите спестявания.

 3. Цветан Стоянов каза:

  Здравейте, статията и отговорът ви са доста общи, ето ви шанс да ограмотите някой, каквато е мисията ви, ограмотете ме, в какво точно се изразява тази машина, която се нуждае от толкова слаб контрол, същевременно генерирайки достатъчен позитив, който стига за данъци и добър стандарт. Или може би сумата на инвестицията далеч надхвърля пределите на средностатистическия човек. Или може би възприятието ви за “добър стандарт” е доста различно от моето.
  Благодаря Ви!

 4. Стойне Василев каза:

  Здравейте г-н Стоянов, аз никой не искам да ограмотявам, вече не. Правех го в миналото, но не може да помагаш на някого, който не иска. Това ми донесе само стрес и разочарование. За стандарта – той е различен за всички. Ние живеем нормално, без да се сравняваме с другите и парите ни стигат, разбирайте го както искате. Сега на въпроса: системата, която изградихме със съпругата ми се състои от различни инвестиции и източници на доходи. Не сме финансово свободни, но голяма част от разходите ни се поемат от т.нар пасивни доходи (аз не вярвам, че има напълно пасивни доходи). Инвестирали сме в дялове от бизнес, взаимни фондове, застраховка Живот със спестовен елемент, акции и малко земеделска земя.

  Американското племе Навахо има една мъдрост “Не можеш да събудиш човек, който се прави, че спи”. Няма как аз или някой друг да ви даде отговори на въпросите ви, ако вътрешно не вярвате в тях.

  Поздрави и успех,
  Стойне

 5. Владимиров каза:

  Привет Стойне ,
  работещ ли е все още семинара и по-скоро въпроса е как се създава самата машина да бъде работеща правилно :))

 6. Стойне Василев каза:

  Здравей,

  Първото издание на този семинар беше оценено много високо от всички участници. Планираме и второ издание, но това ще стане най-вероятно есента. На твоя въпрос – краткият отговор е като следваш тези 7 стъпки. Те не са някаква тайна, но се иска дисциплина и прилагането на работещи принципи и стратегии. Това, което аз споделям тук и на различните събития е синтезиран материал от моя опит и знания.

  Всеки може да го направи, но се иска време, усилия и пари. Аз се занимавам с финанси от 20 години, като почти 13 години е професионалния ми опит в различни финансови институции (в които съм видял как стават нещата на практика и от вътре), притежавам 3 международно признати сертификати в тази област, прочел съм доста книги и съм посетил множество събития за финанси и инвестиране. Това ми е струвало десетки хиляди лева, но инвестициите си струват. Едни от най-ценните неща, които съм придобил са от разговорите с успешни финансисти и икономисти в България и в чужбина. Сега участвам в няколко проекта, които целят повишаване на финансовата грамотност в България.

 7. Емо каза:

  Здравейте, Стойне. Още преди да открия сайта Ви, постигнах някои от тези стъпки: изплатих кредитите (и едва ли бих прибягнал до тях отново), направих си краткосрочен план, започнах да спестявам и реших да повиша финансовата си грамотност, което ме доведе в smartmoney.bg. Искам да инвестирам, но за съжаление взаимните фондове предлагат доходност, приблизително равна на лихвите по депозитите, т.е. по-ниска от очакваната инфлация. Ако инвестирам 1/3 в такъв фонд, 1/3 в депозит и 1/3 в акции, доходността от акциите ще покрие загубата от другите две, а печалбата би била минимална. Как е най-добре да се постъпи в тази ситуация?

 8. Боби каза:

  “Това, което аз споделям тук и на различните събития е синтезиран материал от моя опит и знания.” 😉

  Не че съм хейтър, но яко не се лъжа всички тези думи са казани в книгата “Богат татко, беден татко” на Кьосаки и продължението “4-те потока на парите”. Не ви ли е поне малко неудобно да лъжете, че зад тези думи стои вашият опит и знания…. Поне да си бяхте направили труда да попромените съдържанието…..

 9. Стойне Василев каза:

  Боби,

  Нали не говориш сериозно? Аз имам само един баща, а не двама и няма как да имам опита на Робърт Кийосаки, най-малкото, защото той е роден на Хавай, а аз в България 🙂

  И ти не си хейтър. Просто търсиш справедливост.

 10. Иво каза:

  Стойне, продължаваш със същите статии последните 5 години, дай повече детайли и реални примери, ако е възможно.

 11. Стойне Василев каза:

  Здравей, Иво,

  Има статии и ръководства с доста примери, но съгласи се, че не мога да давам универсални съвети на хилядите хора, които ще прочетат дадена статия. Какво по-конкретно те интересува?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.