Губиш ли си времето? 5 начина как да увеличиш продуктивността си

Как да стартираме бизнес с минимална инвестиция
13.03.2013
Бизнес идеи: Застраховка, изгоряло жилище и кредит
20.03.2013

Губиш ли си времето? 5 начина как да увеличиш продуктивността си

“Загубиш ли пари, оставаш само без пари, губиш ли времето си губиш част от живота си” е казал Майкъл льо Бьоф.

Ако си като мен значи носиш повече от две дини под мишница. Знам, хората казват, че това е невъзможно, но както с повечето неща, които хората казват, и това е далеч от истината.

Истината е, че всеки от нас носи повече от две дини под мишница и всеки от нас жонглира с няколко роли ежедневно. Някои се справят добре, други… не толкова. В повечето случаи не е нужно да се замисляме как управляваме тези роли, но трудността идва, когато изискванията към всяка една от тях се увеличат.

Как да изградя собствен бизнес като работя по 9 часа на ден за някой друг? Ето този въпрос породи сериозна нужда от организация на времето ми и в тази статия ще споделя с теб пет от техниките, с които успях чувствително да повиша продуктивността си и които използвам абсолютно всеки ден.

Първо ще започна с противоречие, въпреки че говорим за организация на времето трябва да разберем, че такова нещо не съществува. Времето просто Е и времето не може да бъде управлявано или организирано. Единственото, което можем да направим, е да бъдем възможно най-продуктивни за единица време.

В крайна сметка всеки път, когато говорим за „управление на времето“, трябва да сме наясно, че става дума за това как управляваме себе си. И така…

Как да увеличиш продуктивността си?

1. Научи се да си поставяш цели

Поставянето на цели е едно от най-важните умения, които можеш да придобиеш. Както се казва, ако не знаеш къде отиваш, всеки път ще ти свърши работа.

Днес е модерно в по-големите фирми мениджъри да поставят цели на подчинените си. Тук не става дума за това поради една много важна причина: след постигането на всяка цел трябва да има награда, а в този случай награда или няма или е „браво“ и потупване по рамото. В повечето такива случаи хората просто се страхуват да не загубят работата си. Страхът е добър за мотивиране, но не и в дългосрочен план.

Говоря за поставянето на лични цели. Разликата е, че тях си ги поставяш ти и знаеш какво означават те за теб, а не за фирмата или мениджъра ти.

Три от най-важните характеристики на правилно поставена цел са:

– Резултатът да бъде измерим („Да отслабна с 10 килограма“, „Да увелича приходите си с 2,000лв“, „Да привлека 10 нови клиенти“ и т.н.).

Трябва да е 49% амбициозна и 51% постижима. Цел, която е невъзможна, няма как да те мотивира, същото важи и за прекалено лесните.

Краен срок. Ако не си поставиш краен срок, много лесно можеш да я отлагаш и даже да я забравиш.

 2. Какви са ценностите ти?

Въпросът звучи философски, но отговорът му оцветява всяко едно решение, което взимаш.  Ако не знаеш какви са идеалите ти, как ще избираш между „това“ и „онова“, как ще решаваш кое е правилно за теб и кое – не в дългосрочен план?

Ако си семеен човек и обичаш да прекарваш повече време със семейството си, може би няма да е добър избор да приемеш повишение, което ще доведе до повече ангажименти и по-дълга работна седмица. Ако обичаш да пътуваш, дали ще дадеш 1,500 лева за нов телевизор като знаеш, че това е цената на едноседмична екскурзия до място, което искаш да посетиш?

Когато знаеш кои са ценностите ти, много лесно ще виждаш кое е губене на време и нерви и кое – не.

3. Поддържай максимално добро здраве

Знам, не е възможно да живеем здравословно на 100%, няма как да стане, но нека ти дам един пример от моята практика.

В края на 2011 година нещата със здравето ми се бяха влошили. Бях свикнал да се храня с полуфабрикати и много тестени продукти. Съответно кръвната ми захар беше ниска и всеки ден след 16 часа буквално заспивах пред компютъра. В тези случаи взимах „умното решение” да пия кафе… две… три и така около 6 на ден, всеки ден.

Реших, че не ми е особено добре така и се консултирах със специалист, който ми изготви хранителен и тренировъчен режим. Резултатът – кафетата намаляха до максимум 2 на ден (защото ми харесва), събуждам се бодър и съм в пъти по-концентриран и продуктивен.

Здравето ти има пряко влияние върху това как се чувстваш и как мислиш, а това влияе върху решенията ти, а решенията ти… Е, те определят посоката, в която вървиш.

Поддържай максимално добро здраве e ключов принцип

4. Записвай всичко

Противно на това, което образователната ни система проповядва, човешкият ум не е за това да трупа информация. Той е незаменим в преценките, пресмятането и планирането и ужасен в помненето. Колко от формулите по алгебра или химия от гимназията си спомняш? Има ли смисъл да ги помним? Тогава защо ги наизустявахме в училище?

„Гениалните“ идеи и интуицията се появяват точно когато умът не е натоварен. Винаги имай под ръка тефтер (или таблет) и записвай всяка една идея и всяко едно нещо, което трябва да направиш. Опитай се да държиш ума си „чист“ и ще се учудиш колко идеи ще се появят докато миеш съдове, под душа или докато просто се разхождаш.

5. Открий времето от деня, когато си най-продуктивен

Опитай се през това време да вършиш най-трудна работа и тази, която изисква най-много концентрация. Работи върху важните неща, а не върху спешните.

Лично при мен това е времето между 7 сутринта и 12 на обяд. Старая се всички телефонни разговори и срещи да са след обяд, тъй като не изискват особено много ресурси от моя страна. Ако това, което върша, е наистина важно (според целите и ценностите ми), проверявам електронната си поща след 12 и изключвам звука на телефона си.

Ако ми се наложи да върша нещо важно след обяд, това ми отнема много повече енергия и ме изморява в пъти повече отколкото преди обяд.

Има редица други начини за увеличаване на личната продуктивност. Силно препоръчвам инвестиране на време в усвояване или изграждане на система за управление на времето. Една добра такава е нужно да включва в себе си всички нива: от определяне на приоритети до организиране на дейностите през деня.

Системата, която използвам аз, е базирана на известната “Getting Things Done” (GTD) с някои модификации, така че да работи за мен. Иска ми се да напиша няколко статии и да ти покажа как работи на практика, но да видим дали ще намеря време… 😉

Този материал беше на Георги Георгиев, като част от конкурса „Стани автор при Бат’ Тони”. Ако искате и вашата статия да се появи в сайта, просто ми я изпратете на BatTony@battony.com.

 

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

8 Comments

 1. Диана каза:

  Статията е супер! Няма неточности или нещо, което да коментирам… Но повдигна въпрос :-). Всички изброени неща са верни и много полезни, но те са някак ‘стратегически’, не мислите ли? Дори човек да направи всичко описано, той пак може да не е продукривен по простата причина, че (примерно) се паниьосва при наличие на много работа – фокусира се върху ‘как и кога ще свърша всичко това?!’ вместо върху самата работа и свършването й. Това е само пример – има много препъни камъни в ежедневието…

  Всъщност, наясно съм, че няма как всичко да бъде казано в една статия… Така че чакам следващата – за тактиките, които ползваш за ‘управление на времето’ и увеличаване на продуктивността!

  Благодаря на автора, че написа статията и на Стойне, че я сподели 🙂

 2. Георги Георгиев каза:

  Здравей Диана,

  Благодаря за мнението! В интерес на истината бях приготвил друга статия, която обхваща най-ниското, “тактическото” ниво. До голяма степен покрива и “паниката”, за която говориш.

  Не пратих нея по три причини:
  1. Стана прекалено дълга. Не я завърших, а вече беше около 1600 думи.
  2. Искаше ми се да покрия повече принципи (първоначално бяха 7 съвета, но за да стане по-четима ги сведох до 5).
  3. Ако бях написал нея трябваше да напиша и по една за всяко едно друго ниво – целеполагане(краткосрочно и дългосрочно), приоретизиране и “поддръжка”. Нямам нищо против, но все пак това е блогът на Тони и бих го направил само ако той сметне за нужно.

  Поздрави,
  Георги

 3. Здравей Георги,

  Статията е много полезна и е сред най-четените в сайта досега. Така че, ако имаш време и желание, ще се радвам да завършиш тази поредица.

 4. Дени каза:

  Здравейте и от мен 🙂 Статията наистина е супер, намирам много удачна идеята да се започне от по – “стратегическите” неща 🙂 На мен това ми звучи като един вид подготовка, рисърч може би. Когато човек се захваща с нещо ново, той първо проучва нещата, анализира къде е, какво иска да постигне и чак накрая как това да стане 🙂 Това ми звучи по същия начин. Аз лично съм изчела доста препоръки за повишаване на продуктивността и макар че имат смисъл колкото и да се опитвам да ги прилагам, много рядко имат резултат и то само от време на време. Нещата започнаха да ми се получават когато макар е несъзнателно, стигнах до някои от горните неща, особено точка 5 при мен се оказа ключова. Масово се препоръчва да се започва с най-важните и трудни поблеми, което при мен често води до срив на цялата организация на деня :)) Така че да си открия най-удачното време от деня за определен тип задачи (даже не зависи толкова дали са трудни и сложни), се оказа решаващо.

 5. Георги Георгиев каза:

  Здравей Дени,

  Радвам се, че статията ти е харесала.

  Аз също съм опитвал страшно много системи за увеличаване на продуктивността и вярвам много силно в мотото “Work smarter not harder.”

  Важното е да извлечеш от всяка една това, което работи за теб и особено това, което ти доставя удоволствие. Ако го правиш с прекалено много усилия и ти е неприятно, скоро ще започне да губи ефективността си и ще спреш да го правиш.

  Захващам се със следващата статия…

  Поздрави,
  Георги

 6. Привет, и поздравления за прекрасната статия.

  Следвайки коментарите и препоръките на хората преди мен искам само да добавя че би било чудесно ако можеш да включиш и информация за това как да се справим със “проблема” социални медии.

  Според мен това е много подобно на телефона и имейла, но в моята сфера има огромно значение да си на гребена на вълната и да четеш навреме или преди всички това което се публикува от Google или други важни източници. Проблема е че това не се вписва никак добре с дневния график и винаги ми отнема вниманието от по-важни неща зададени от клиенти.

  За мен лично варианта в който отделям по около 10 мин на всеки кръгъл час ми върши работа, но би било интересно другите как се справят с проблема.

  Мисля че би било много полезно ако продължиш темата и наблегнеш и на този момент.

  Благодаря.

 7. Георги Георгиев каза:

  Здравей,

  Знам за какво говориш. Това, с което се занимавам аз изисква постоянно да следя конкуренцията и да гледам какво се говори за продукта, който продавам.

  Може би е в по-малка степен, отколкото при теб. Аз лично използвам Google Alerts за да ми се пращат мейли всеки път когато се индексира страница, споменаваща името на продукта ми или това на конкурентите ми. По същия начин ми се изпращат нотификации когато конкурентите ми обновяват страниците си.

  От две седмици тествам един платен софтуер, който прави горе-долу същото.

  Не съм сигурен дали ще успея да включа тези “трикове” в статиите, но
  ще се опитам.

  Благодаря за идеята!

  Поздрави,
  Георги

 8. […] споменах в “Губиш ли си времето?”, умът не е за да складира информация. Когато записваш, […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.